Dla porównania dwa modele: SN658X01ME i SN636X03NE różnica w cenie ok 1000 zł nawet ponad.
Z informacji ze strony producenta oba posiadają komorę ze stali szlachetnej, szufladę na sztućce i i ten sam system suszenia.
Różnica w wadze 11kg, różnica w poziomie hałasu 5 dB, wiec o to mi chodzi jak to tłumaczyć przy tych samych wymiarach urządzenia? To że ten droższy model posiada jeden program więcej i funkcję Higiena Plus nie bardzo mi to tłumaczy, sądzę że gdzieś musi być różnica w budowie (materiał / inny podzespół) ale tylko tak sobie gdybam.
Jest też inny panel z tego co widzę. Mi zależało, żeby nie było fizycznych przycisków tylko panel dotykowy, z tego powodu odrzuciłem tańszego Boscha, który też miał metalowe dno ale fizyczne przyciski...
Proszę o poradę w wyborze zmywarki. Wymagania wstępne są takie:
- do zabudowy
- 60cm,
- projektor czasu na podłogę,
- taca na sztućce,
- metalowe dno,
- możliwość skrócenia mycia / szybki program.
- bosh (poprzednią tej firmy użytkowaliśmy 17 lat, zepsuła się i postanowiliśmy już nie naprawiać, tylko brać nową tej właśnie firmy)
Obie zmywarki posiadają powyższe cechy, i mają jeszcze dodatkowo kilka różnic i zastanawiam się czy warto do nich dopłacić:
+ dotykowe przyciski (trwalsze?)
+ program cichy (-2db, nominalna głośność 44db wg specyfikacji)
+ suszenie Zeolith
- programy skrócone (nie wiadomo do końca ile trwają)
- cena wyższa 500zł
+ program 1h 65st
+ tańsza
+ niebieski kolor diod i wykończenia koszyków jest ładniejszy - przyciski mechaniczne (?)
- gorsze suszenie (?)
Największa różnica, która chyba robię tę cenę, to system zeolith - czy to faktycznie lepiej suszy, czy jest tylko dodatkową technologią, która się może zepsuć w zmywarce, a wielkiej różnicy nie odczuję? Fizyczne przyciski - w moim obecnym boshu faktycznie zepsuł się jeden, jakieś 2 lata temu, czyli po 15 latach użytkowania... Przy czym nadal da się go użyć, wypadł przycisk, ale przełącznik pod spodem nadal działa.
Program cichy wypisałem jako plus, bo żona lubi czasami włączyć zmywarkę na noc (kuchnia jest otwarta na pokój) a ja nie mogę przy tym spać, albo miała zapędy do włączania zmywarki podczas oglądania filmu. Nie wiem jednak czy -2db spowodują jakąś różnicę, nie wiem też ile db ma moja obecna zmywarka.
Skłaniam się do droższego bosha, ale mam wątpliwości, nie chciałbym ostatecznie żałować, że nie dość że dopłaciłem 500zł, to jeszcze mam więcej problemów niż pożytku. A może są jeszcze jakieś inne różnice, których nie zauważyłem?
Mam Boscha SMV68MX04E i generalnie jestem zadowolony. Do zalet możesz dorzucić "projektorek" - pozostały czas jest wyświetlany na podłodze. Żona nie wyobraża sobie teraz zmywarki bez projektorka. Ten Siemens tej funkcji zdaje się nie ma-pisałem o tym stronę wcześniej, zobacz.
Jak znaleźć zmywarkę Bosch lub Siemens o podobnych parametrach jak SIEMENS SN636X03NE, ale wolnostojącą? Skąd wiadomo czy dno jest metalowe czy plastikowe?