Zwróc uwage na:
1.HDTV forum, Elektroda, Goldhand, HDTVpolska i rankingi w internecie.
2.Kontrast, powinien być nie mniejszy niż 1000:1, wtedy podczas oglądania telewizora w słabym oświetleniu CZERŃ nie będzie za bardzo świeciłA. Kontrast w samsungach np. 5000:1 to tzw kontrast dynamiczny, a matryce tak naprawdę mają 1000-1200:1. Mój monitor komputerowy 1500:1 Syncmaster 173P plus też lekko świeci w ciemności, ale nie ma regulacji mocy lampy.
3.Co jest z tym związane czarne elementy w świetle jarzeniówek (oświetlenie w sklepach) powinny być czarne, czarne także przy patrzeniu z boku. Im wiekszy kąt i im mniej swiatła zewnętrznego, tym bardziej będzie widoczne świecenie czerni. W całkowitej ciemności 1200:1 też będzie lekko świecił.
4.Aby móc oglądnąć telewizor LCD w słabym świetle musi posiadać regulację mocy lampy, wtedy skręcasz jasność i kontrast na minimum (ma to wpływ na odwzorowanie kolorów, CRT są tu lepsze), a jak czerń lekko świeci tracisz szczegóły ciemnych fragmentów obrazu.
5.Deklarowane kąty patrzenia w pionie i poziomie co najmniej 176/176. W praktyce obraz powinien być też akceptowalny pod bardzo dużym katem patrzenia. Jeżeli tak nie jest, to oceń pod jakimi katami będzie oglądany w domu i czy będzie Ci pasował.
6. Czas reakcji matrycy, w tej chwili co najmniej 8ms dla formatu 32” i większych.
7. Staraj się kupić w miarę możliwości najnowszy model. Technologia, zwłaszcza produkcji matryc LCD bardzo szybko się rozwija.
8.Ten telewizor oprócz odbioru HDTV ma też odbierać sygnał z anteny, a tu jakość jest gorsza od CRT. Każ podłączyć sobie telewizor do anteny i oceń jakość obrazu, biorąc pod uwagę to, że sygnał z anteny może nie być najlepszy, a to ma duży wpływ na jakość wyświetlanego, w pełni cyfrowego, obrazu.
9. Nie wierz w każde słowo sprzedawcy. W MM byłem świadkiem sceny kiedy pracownik potwierdził uwagę klienta, że samsung 40M61 jest jednak gorszy (leciał z sygnału z anteny, był w super promocji: 5700 zł, nagroda EISA 2005/2006) od całej reszty samsungów (wszystkie leciały na sygnale HDTV) bo obraz jest jakby bardziej rozmyty ??????????? Potem zadałem sprzedawcy parę pytań, był albo całkowicie niezorientowany, albo co bardziej prawdopodobne, rżnął głupa, wiadomo dłuższa promocja. Telewizory stały cały tydzień.
10. Jasność 500 cd/m2, występująca w większości telewizorów, jest wystarczająca.
11. Wodotryski typu PIP na drugim, wbudowanym tunerze, nic nie dają, a podnoszą cenę. Nawet tzw EkoPIP wg mnie nic nie daje, lepiej przełączać zródła sygnału pilotem.
12. Elementy poprawiające obraz typu filtr grzebieniowy itd. bardzo pożądane przy odbiorze z anteny.
13. Zastanów się, czy lepiej nie poczekać, aż ceny spadną i kupić 37”, to jest mój dylemat.
14. Złącza, wiadomo, takie jakich się oczekuje. Komputer , jeżeli telewizor 1366x768, to czy karta graficzna wyświetla taka rozdzielczość? Przy innej obraz będzie gorszy.
15. Oczywiście powyższe, satysfakcjonowało by mnie. Może ktoś doda więcej?
16. Oczywiście, też można sprawdzić wadliwe piksele. Jeżeli nie świecą, to będzie to niezauważalne. Jeżeli będą świeciły cały czas to gorzej i może to być denerwujące przy wyświetlaniu czerni. Wiadomo, jak człowiek zacznie sie wpatrywać to mały czerwony, zielony lub niebieski pikskel może urosnąć do rozmiarów słonia. Ale jest to mniej widoczne niż na monitorze komputerowym LCD, gdzie ekran jest bardzo blisko oczu. Jak się da w sklepie należy wyświetlić czerń i popatrzeć. Bez żródła sygnału można pokombinować np. wyjęciem wtyczki z gniazda antenowego, przełączeniem na inne żródło sygnału, które nie jest podłączone. Może sie tak da, niektóre telewizory, które widziałem wyświetlały wtedy czerń, przynajmniej na pewien czas.