Wiadomo ,że im większa elektronika tym krótsza żywotność.. Jak ja wybieram odkurzacz ,to szukam takich ,które wytrzymają długo, a które mi się psują to nie polecam.
Nie ma tanich i dobrych sprzętów ,przekonałem się o tym niejednokrotnie ,że te droższe zazwyczaj są cichsze i lepiej wykonane.
Są trzy progi odkurzaczy
1.-Najlepsze ale kosztowne ,2.-średnie więc jakość też średnia oraz 3.-która w ogóle się nie liczy,ponieważ cena ich dyskwalifikuje.
Jak można kupić odkurzacz do domu który kosztuje kilkaset tysięcy złotych za 100-1000zł aby nim utrzymać czystość .To wykluczone .Odkurzacz to najbardziej niedocenione urządzenie w domu.Telewizor za 3000-6000zł OK .Odkurzacz powinien mieć super filtrację oraz szczotkę rotacyjną .
Nie zgadzam się z tobą ,że co drogie to i od razu bardzo dobre. .Wydaje mi się że sprzęty typu Rainbow nie mają takiej wartości jaką za nie chcą ,ale nie mówię ,że są one złe, tylko cena trochę przesadna.
Witam serdecznie wszystkich, mam pytanko, do którego z modeli Zelmera mam się przekonać: Meteor 2 czy Cobra II? I jeszcze jedno, są trzy modele Meteora 2 fioletowy, czerwony i niebieski i tylko przy tym pierwszym widnieje w wyposażeniu wąż, czy to oznacza, że w przypadku pozostałych wąż należy dokupić osobno? Myślałem, że to zawsze jest sprzedawane w komplecie.
Pozdrawiam!
Witam serdecznie wszystkich, mam pytanko, do którego z modeli Zelmera mam się przekonać: Meteor 2 czy Cobra II? I jeszcze jedno, są trzy modele Meteora 2 fioletowy, czerwony i niebieski i tylko przy tym pierwszym widnieje w wyposażeniu wąż, czy to oznacza, że w przypadku pozostałych wąż należy dokupić osobno? Myślałem, że to zawsze jest sprzedawane w komplecie.
Pozdrawiam!
hehe.. .Nie ,wąż masz w każdym odkurzaczu ,widocznie nie napisali bo to jasne że jest.
Polecam bardziej Cobre 2 Silent - jest to już średni/wyższy model - jest b.cichy i ma bardzo pojemny worek. 4 lata gwarancji i ogólnie to dobry odkurzacz
Pozdrawiam
Witam ponownie chciałem się pochwalić swoim zakupem z waszą pomocą i kupiłem Zelmer Solaris Twix 5500.0 HT , odkurzacz niesamowity jak do tond nie miałem na dłuższą netę kontaktu z nowoczesnymi odkurzaczami mój 13 letni Zelmer który padł chodził tak głośno że słowa nie sło przy nim powiedzieć , A ten jest niesamowicie cichy i przy większej mocy , niektórzy piszą że turbo szczotki nie używają bo hałasuje jak dla mnie to nie hałas chodzi równo i spokojnie , ciąg tak durzy że trzeba uważać co się odkurza bo wciąga wszystko jak leci nie ma potrzeby używania pełnej mocy , zasięg w porządku 3 pokoje łapie z jednego gniazdka nie takie małe , wyposażenie bogate w końcówki , co do wykonania to zobaczymy po paru latak czy dorówna swojemu poprzednikowi ale wszystko ładnie spasowane łatwo się obsługuje super wygląda na żywo jak włączony jak jakiś gadżet , worki safbag duże jak dotąd to nic nie czuć , Polecam po prostu Zelmer Polski sprzęt a nie jakiś chiński paść czy inny zagraniczny bubel .pozdro.
Witam ponownie chciałem się pochwalić swoim zakupem z waszą pomocą i kupiłem Zelmer Solaris Twix 5500.0 HT , odkurzacz niesamowity jak do tond nie miałem na dłuższą netę kontaktu z nowoczesnymi odkurzaczami mój 13 letni Zelmer który padł chodził tak głośno że słowa nie sło przy nim powiedzieć , A ten jest niesamowicie cichy i przy większej mocy , niektórzy piszą że turbo szczotki nie używają bo hałasuje jak dla mnie to nie hałas chodzi równo i spokojnie , ciąg tak durzy że trzeba uważać co się odkurza bo wciąga wszystko jak leci nie ma potrzeby używania pełnej mocy , zasięg w porządku 3 pokoje łapie z jednego gniazdka nie takie małe , wyposażenie bogate w końcówki , co do wykonania to zobaczymy po paru latak czy dorówna swojemu poprzednikowi ale wszystko ładnie spasowane łatwo się obsługuje super wygląda na żywo jak włączony jak jakiś gadżet , worki safbag duże jak dotąd to nic nie czuć , Polecam po prostu Zelmer Polski sprzęt a nie jakiś chiński paść czy inny zagraniczny bubel .pozdro.
I prawdopodobnie zdecyduję się na model: Zelmer Meteor 2 400.0 EP, czy ktoś go posiada, bo w opisie widnieje informacja, jakoby miał on na wyposażeniu wskaźnik napełnienia pojemnika, no ale ze zdjęć wynika, że to raczej niemożliwe. osobiście widziałem inny kolor Meteora 2 i żadnego wskaźnika on nie posiadał.
W opisie jest błąd. Odkurzacze z rodziny Meteor 2 nie posiadają wskaźnika zapełnienia worka. Ma go za to Coba II Silent i zdecydowanie bardziej polecam ci ten model ,jest po prostu lepszy i trwalszy.
Na moje pytanie złożone do sklepu agito co do wyboru pomiędzy Cobrą II i Meteorem 2 otrzymałem tka odpowiedź:
Witamy, Pragniemy poinformować, że w ofercie naszego sklepu nie będziemy już posiadać modelu Zelmer Cobra II, gdyż jest to model archiwalny. Wskazane przez Pana dwa modele odkurzaczy są jak najbardziej porównywalne i nie ma między nimi większych różnic poza akspektem wizualnym. Proszę również zapoznać się z pozostałą ofertą sprzedawanych w naszym sklepie odkurzaczy.
I tak się zastanawiam, czy tylko względy wizualne je różnią, przecież różne są i pojemność pojemnika, gabaryty, moc, no i waga...
Siła ssania zależy od kilku czynników:
-Konstrukcji pojemnika na worek (u Cobry jest lepszy)
-Czym większy worek tym lepiej (bo dłużej utrzymuje siłę ssania)
-Szczelności elementów - rury ,ssawki
-Budowy ssawki
-Rodzaju worka
Oby dwa odkurzacze ciągną bardzo dobrze, tyle że Cobra ma większy worek czyli jest tańsza w eksploatacji. To jest twój wybór ,ale nie wiem nad czym się tak jeszcze zastanawiasz.
Dzięki xMarSx za wszelkie sugestie, w przeciwieństwie do "fachowych" pracowników agito przekonałeś mnie. Cobra II zamówiony, w przyszłym, tygodniu mam nadzieję go ujeżdżać Pozdrawiam!
No i Cobra II wylądowała, pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne, może jeszcze nie przetestowałem go w pełni, bo dopiero dotarł do mnie, ale jutro dam mu czadu:) faktycznie jest bardzo cichy, głośność wzrasta wprost proporcjonalnie do zwiększanej mocy, ale to przecież oczywiste. I tak przy maksymalnej mocy głośność jego pracy nie jest uciążliwa, bardziej hałasuje zasysanie przez szczotkę, no ale przecież zasysać ma:) No właśnie zastanawiam się, jak to będzie z tą siłą ssącą przy napełnianiu się worka, ale to też szybko sprawdzę. na pewno gabaryty są większe, niż w modelu Meteor 2, chociaż pani z agito zapewniała, że to tylko kwestia wizualności... Może jeszcze troszkę dręczą mnie rozterki, czy Meteor nie byłby poręczniejszy, ale myślę, że Cobra II zaskarbi bardzo szybko moją sympatię i uznanie:)
Meteor 2 może był by mniejszy i poręczniejszy, ale jest znacznie głośniejszy - a to większa wada, kolejną wadą Meteora to to ,że kabel jest na samym dole , a w Cobrze masz tak wyprofilowany ,że wyciągasz nie garbiąc się i jednocześnie nie uszkadzając powłoki obudowy. Obudowa też jest solidniejsza w Cobrze.
Moc ssania spadnie w miarę zapełnienia worka - ale nadal będzie wysoka ,tak że się będzie przysysał (Stosuj tylko worki SafBag firmy Zelmer - są pojemniejsze a dodatkowo odkurzacz ma większą siłę ssania oraz lepiej filtrują). Różnicę spadku mocy zauważysz dopiero przy zmianie worka - jak dasz nowy to wtedy poczujesz kopa;)
Będziesz zadowolony!
na pewno gabaryty są większe, niż w modelu Meteor 2, chociaż pani z agito zapewniała, że to tylko kwestia wizualności...
I miała Pani z agito rację. ponieważ w tych odkurzaczach sa te same silniki. Nawet głośność ich pracy jest porównywalna (producent, może sobie napisać wszystko). Silniki prawie tak samo zabudowane, te same gąbki wyciszające tylko inna stylistyka. No i cobra 2 ma większy worek, ale nie przeszkadza to w drodze na mój stół. Dzisiaj wymieniałem w takim modelu wirnik i szczotki stąd mam świeże informacje o jego budowie.
Absolutnie nie twierdzę, że dokonałeś złego wyboru, zelmer wciąż jest uznawanym producentem, tylko takie małe wtrącenie z mojej strony Ps te same silniki znajdziemy w bardzo wielu innych odkurzaczach zelmera.
I znowu się nie zgodzę - bo w prawie każdym modelu jest inni silnik. Zależy od serii. / typu
Piszesz to żeby mi dowalić? ? ?
Kiedyś na elektrodzie pisałeś ,że meteor to daremny odkurzacz a że syrius jest ok. Jak kupiłem syriusa to napisałeś że wcale nie jest taki fajny. . .Więc się zdecyduj!
A ja znów (żeby podroczyć się trochę) wspomnę że mój MULTIPRO 01Z013,pomimo,że "przemysłowy"jest cichszy niż wszystkie "domowe" a na dodatek ma kawał kabla i dłuższy wąż(zasięg 13 m.) i baaardzo duży worek --13,5 litra !!!!.
A ja znów (żeby podroczyć się trochę) wspomnę że mój MULTIPRO 01Z013,pomimo,że "przemysłowy"jest cichszy niż wszystkie "domowe" a na dodatek ma kawał kabla i dłuższy wąż(zasięg 13 m.) i baaardzo duży worek --13,5 litra !!!!.
Spoko ,przekonałeś mnie do zakupu. Już biegnę do sklepu po multipro.. Bo jakbym miał w domu mało chińszczyzny ..
A ja mówię ,że są w nich inne silniki. Piszesz to żeby mi dowalić? ? ?
Jakbym chciał ci dowalić to nie błaźniłbym sie na publicznym forum tylko powiedział Ci to wprost. Wyraziłem swoją opinię, a ty z nią zrób co uważasz.
Ty jesteś użytkownikiem odkurzaczy, ja to szanuję. Ja naprawiam je hobbystycznie, uczę się w kierunku elektroniki i elektrotechniki. 3 m-ce praktyki w serwisie AGD dają troche do myślenia i stąd moje poglądy zmieniają się.
W meteor2 były 2 silniki 308,2 i 308,4, te drugie występują w Cobra2 i są prawie jednakowo zabudowane. cobra jest tylko ogólnie większa. A w syriusie,? To samo ..
Ja nie oceniam odkurzaczy chiński/polski po wyglądzie, a czytając Twoją ostatnią wypowiedź odn. multipro odnoszę takie wrażenie. Nawet nie pytam na jakiej podstawie to robisz ..
Pozdrawiam
Dodano po 2 [minuty]:
xMarSx wrote:
stanislaw1954 wrote:
Spoko ,przekonałeś mnie do zakupu. Już biegnę do sklepu po multipro.. Bo jakbym miał w domu mało chińszczyzny ..
Twoja arogancja wobec innych osób (nie chodzi absolutnie o mnie) jest powalająca
xMarSx masz rację, co do walorów Cobry II, raz jeszcze wielkie dzięki za podpowiedź przy moim wyborze. dzisiaj żona postanowiła przetestować odkurzacz i jak najbardziej jest po tym teście zadowolona. Naprawdę cichutko pracuje, nawet na pełnej mocy, ma bardzo dobry układ jezdny, do szczotki też zamontowano kółka, więc nie rysuje paneli. Zasysa zgodnie z oczekiwaniami, zona powiedziała, że prawie wciągnął komodę, więc moc jest, takę pierwsze moje kontakty z tym sprzętem są bardzo pozytywne i jakoś nabrałem jeszcze większej sympatii do rodzimego Zelmera:)
A ja mówię ,że są w nich inne silniki. Piszesz to żeby mi dowalić? ? ?
Jakbym chciał ci dowalić to nie błaźniłbym sie na publicznym forum tylko powiedział Ci to wprost. Wyraziłem swoją opinię, a ty z nią zrób co uważasz.
Ty jesteś użytkownikiem odkurzaczy, ja to szanuję. Ja naprawiam je hobbystycznie, uczę się w kierunku elektroniki i elektrotechniki. 3 m-ce praktyki w serwisie AGD dają troche do myślenia i stąd moje poglądy zmieniają się.
W meteor2 były 2 silniki 308,2 i 308,4, te drugie występują w Cobra2 i są prawie jednakowo zabudowane. cobra jest tylko ogólnie większa. A w syriusie,? To samo ..
Ja nie oceniam odkurzaczy chiński/polski po wyglądzie, a czytając Twoją ostatnią wypowiedź odn. multipro odnoszę takie wrażenie. Nawet nie pytam na jakiej podstawie to robisz ..
Pozdrawiam
Dodano po 2 [minuty]:
xMarSx wrote:
stanislaw1954 wrote:
Twoja arogancja wobec innych osób (nie chodzi absolutnie o mnie) jest powalająca
Ale... ja się chcę tylko podroczyć z autorem
I nie neguję tego ,że naprawiasz odkurzacze ,bo wiem że to robisz i jesteś w tym naprawdę dobry. Twoje rady są zawsze cenne i pomocne.
Ale moim zdaniem jak się sprzęt sprawuje wychodzi podczas używania a nie naprawy (ale wtedy też można stwierdzić ,co jest tandetne a co dobre ,i już na pewno można ,czy są takie same części - chociaż z tego co ja wiem ,to w Cobrze jest silnik ,który ma tylko ten odkurzacz, zapomniałem jakie on ma oznaczenie ?). Miałem u siebie w domu większość modeli Zelmera ,oraz innych firm i z tond też moje opinie o tych odkurzaczach. Cobra nawet na maxsymalnym biegu jest cicha a Meteor wydaje z siebie nieprzyjemny pisk jakby (mnie to bardzo przeszkadza podczas odkurzania). Kolejną zaletą Cobry jest to ,że może mieć zamontowany filtr HEPA a Meteor nie. Same "przyleganie" filtra do obudowy też jest szczelniejsze w Cobrze - tam masz specjalną ramę ,na której jest naciągnięty filtr + ta rama ma gumę uszczelniającą , a w Meteorze jest kawałek wyciętego filtra i tylko dany do obudowy i domknięty kasetą filtra (kratką wylotową).
Nie wiem dlaczego napisałeś ,że w Meteorze i Cobrze są te same kapsuły redukujące hałas ? Przecież już po wyciągnięciu filtra widać ,że są inne (w Cobrze jest guma od strony turbin + nałożona kapsuła redukująca hałas i w tym jest silnik. Później na to przychodzi dodatkowa obudowa - tak więc w kapsule mamy 2 wyciszenia materiałowe ,i w tej obudowie są kolejne 2 [potocznie zwane filtry pyłu szczotek.] a później mamy obudowę zewnętrzną) A w Meteorze z tego co wiem (nie jestem tutaj do końca pewien bo nie rozbierałem tego odkurzacza jeszcze) to silnik jest usadowiony wprost do obudowy zewnętrznej.
Jeżeli kogoś obraziłem (Pana Stanisława) to bardzo przepraszam, przyznaję trochę za daleko wyjechałem z tym tekstem.
Pozdrawiam
Dodano po 34 [minuty]:
dzi_dziuś wrote:
sliwka1978 wrote:
na pewno gabaryty są większe, niż w modelu Meteor 2, chociaż pani z agito zapewniała, że to tylko kwestia wizualności...
I miała Pani z agito rację. ponieważ w tych odkurzaczach sa te same silniki. Nawet głośność ich pracy jest porównywalna (producent, może sobie napisać wszystko). Silniki prawie tak samo zabudowane, te same gąbki wyciszające tylko inna stylistyka.
I tutaj też nie wiem dlaczego piszesz ,że głośność jest porównywalna ? ?
Jak odkurzałem Cobrą to był cichy ,przyjemny odgłos, a w Meteorze nieprzyjemny lekki pisk (nie wiem jak to inaczej nazwać.)
Masz rację ,silniki wyglądają tak samo prawie wszystkie. Ale różnić się np. mocą ,wirnikiem itp.
Podkreślam ,że to jest moja WŁASNA opinia ,jaką sobie sam wyrobiłem na tych sprzętach (a było ich dużo)
xMarSx Ja się nie gniewam.Bo jeśli coś mi się nie podoba , to mogę nie włączać się w dyskusję i już!!!!!! A moderatorzy jak im się coś nie podoba ,to usuwają. Ale jakbyś mógł się odnieść do:
Quote:
MULTIPRO 01Z013,pomimo,że "przemysłowy"jest cichszy niż wszystkie "domowe"
Nie wiem dlaczego napisałeś ,że w Meteorze i Cobrze są te same kapsuły redukujące hałas ? Przecież już po wyciągnięciu filtra widać ,że są inne (w Cobrze jest guma od strony turbin + nałożona kapsuła redukująca hałas i w tym jest silnik. Później na to przychodzi dodatkowa obudowa - tak więc w kapsule mamy 2 wyciszenia materiałowe ,i w tej obudowie są kolejne 2 [potocznie zwane filtry pyłu szczotek.] a później mamy obudowę zewnętrzną) A w Meteorze z tego co wiem (nie jestem tutaj do końca pewien bo nie rozbierałem tego odkurzacza jeszcze) to silnik jest usadowiony wprost do obudowy zewnętrznej.
Przecież ja sie nie chcę z nikim kłócić W metrorze2 silnik ma taką samą gumę na turbinie jak cobra2, na silnik nałożona jest kapsułka z tymi niby wkładkami wyciszającymi i potem to idzie w cisną obudowę. W cobrze2 idzie w jeszcze jeden plastik i dopiero w obudowę, ale czy to daje jakieś wyciszenie. nie wiem. Meteor z silnikiem 308,4 jest jednak cichy, może nieznacznie głosniejszy od c2. Naprawdę moim zdaniem dziesiejsze odkurzacze niewiele się od siebie różnią, więc podział na slabe i dobre ma mały sens. Nie mówię o tych dziwactwach serii XS, tam nie wiem nawet jakie sa silniki.
W cobrze2 idzie w jeszcze jeden plastik i dopiero w obudowę, ale czy to daje jakieś wyciszenie. nie wiem.
Oj, daje daje i to DUŻE. W porównaniu do starego odkurzacza, gdzie silnik jest zainstalowany bezpośrednio w obudowie zewnętrznej, Cobra II Silent pracuje jak "szept". Ciekaw jestem czy ten najnowszy odkurzacz Electrolux'a - Ultrasilencer, co to reklamują go jako "najcichszy na świecie" (68dB), rzeczywiście taki cichy jest
Dodano po 20 [minuty]:
A propo...żeby komentować takie rzeczy jak zastosowane technologie np. wyciszania dźwięku (3 obudowy, kapsuły, maty wygłuszające, gumy etc.) nie wystarczy być elektroenergetykiem czy elektronikiem bo to nie ma z tym nic wspólnego Może i ktoś zna się na silnikach i całym ich sterowaniu elektronicznym, ale poza tym nic pewnie nie wie o pozostałych elementach, czyli w tym wypadku całej obudowie odkurzacza, na kołach kończąc. Tą dziedziną zajmują się inżynierowie akustycy, mechanicy oraz specjaliści od aerodynamiki. I wiem o czym mówię bo sam miałem kontakt z osobami bezpośrednio związanymi z tematem (pracownicy Zelmera). I nie myślcie sobie że Cobra II Silent czy np. Ultrasilencera to zaprojektowali tak "od siekiery". Spędzili całe hekto-godziny na symulacjach komputerowych a później modelach prototypów, by ostatecznie stworzyć odkurzacze pracujące 10dB ciszej od "zwykłych" odkurzaczy. I jeśli myślicie że cały sęk w wyciszaniu polega tylko na kilkuwarstwowej obudowie silnika to jesteście w błędzie według inżynierów Zelmera w przypadku Cobry II ważne było też stworzenie specjalnych komór akustycznych (przestrzeni między obudowami), oraz ogólna zmiana konstrukcji elementów szkieletu odkurzacza. Do tego doszła też komora odkurzacza (spójrzcie jaka ona jest duża i jak worek swobodnie w niej wisi - nie jest niczym skrępowany ani ściśnięty --> lepszy przepływ powietrza, mniej świstów, zawirowań itp.).
Dodano po 4 [minuty]:
xMarSx wrote:
to co teraz polecasz? Słyszałem że Zelmer większość produkcji przeniósł do Chin, a naklejki 'Made in EU' - ktoś to sprawdza czy faktycznie w 'EU'?
Dodano po 6 [minuty]:
r1obert wrote:
Ja mam automat odkurzający, moja zona kupowała wszystko Zelmery Philipsy Rainbowy Samsungi Daewoo Siemensy i inne, co kilka miesięcy. W domu zagracają i w piwnicy i cała rodzina ma czym sprzątać. Zawsze wracała do automatycznego odkurzania - mam odkurzacz z Aerovac'iem - idealna sprawa.
Skoro Ci zagracają dom to chętnie je od Ciebie je wezmę - kolekcjonuję - za darmo
Dodano po 2 [minuty]:
stanislaw1954 wrote:
Jeśli tak mówisz (o kolekcjonerstwie) to gratuluję pasji, ale i pieniędzy.
Tylko mam wrażenie ,że(bardzo często) szukający porady na tym forum, chcieli by kupić odkurzacz, w miarę tani i nie na rok, tylko znacznie dłużej.
A tu jak w samochodach im nowocześniejsze (więcej bajerów i elektroniki) tym więcej później kłopotów z szukaniem usterek.
Zgadzam się z tą opinią - nie każdy w końcu kupuje odkurzacz dla "zabawy".
Dodano po 4 [minuty]:
supervacuum wrote:
Są trzy progi odkurzaczy
1.-Najlepsze ale kosztowne ,2.-średnie więc jakość też średnia oraz 3.-która w ogóle się nie liczy,ponieważ cena ich dyskwalifikuje.
Jak można kupić odkurzacz do domu który kosztuje kilkaset tysięcy złotych za 100-1000zł aby nim utrzymać czystość .To wykluczone .Odkurzacz to najbardziej niedocenione urządzenie w domu.Telewizor za 3000-6000zł OK .Odkurzacz powinien mieć super filtrację oraz szczotkę rotacyjną .
No cóż nie każdy ma taka mentalność by na odkurzacz wydawać 6k a na telewizor 1k Trochu rozsądku
Dodano po 7 [minuty]:
xMarSx wrote:
Polecam bardziej Cobre 2 Silent - jest to już średni/wyższy model - jest b.cichy i ma bardzo pojemny worek. 4 lata gwarancji i ogólnie to dobry odkurzacz
Pozdrawiam
O, już nie polecasz Syriusa? Co się stało? Wadliwa elektronika? Ja W Cobrze II też znalazłem wadę - plastikowa obudowa wokół tylnich kół nadłamana w trakcie transportu...ale oczywiście serwis tego nie uwzglednia. I to co zaoszczędziłem kupując w necie (100zł) wydam teraz na wymianę tylnego korpusu
A jest jakaś różnica (oprócz nazwy) pomiędzy starym odkurzaczem Orion Max, a nowym przemyślanym Cobra 2 Silent?
Jeżeli uwaga o wyciszeniach była skierowana do mnie Mi nie chodzi o to jakie technologie zastosowano. Ale jak widze 10 odkurzaczy zelmer, jeden droższy od drugiego, a w środku siedzą te same silniki tylko obudowy są różne, to jak tu ocenić który jest faktycznie lepszy ?
A jeszcze odnośnie przeniesienia produkcji do Chin .. Czy to aby na pewno nie jest jakaś plotka ? Akurat jeżeli chodzi o odkurzacze to XS jest tandetny, ale czy chiński ? Mam inne urządzenia mikrofalę, maszynkę do mięsa etc., ale nie zauważyłem gorszej jakości tych wyrobów, wręcz przeciwnie.
Witam.
Włączę się znowu. Kupując jesienią Multipro sugerowałem się głośnością(z danych Zelmera odnośnie poszczególnych typów)i właśnie ten miał najmniej decybeli. A drugim moim założeniem była prostota konstrukcji( śrubki nie zatrzaski>>łatwiej rozkręcić przy naprawie). Kolejnym -brak elektroniki= mniejsza awaryjność.A wielkość odkurzacza ?On jest tylko wyższy i bardziej okrągły, gdzie Syrius Cobra itd bardziej wydłużone.