od miesiąca jestem posiadaczem odkurzacza MPM mod 03 Hydra.
Nabyłem go za 320zł w sklepie internetowym zadowolenie.pl (raczej niezadowolenie).
Krótko: odkurzacz wodny, z 4 stopniowym filtrem (pierwszystopień to woda), odkurzacz przyjmuje około 2 l wody do zbiornika.
Jeśli chodzi o:
1) siłę ciągu - bardzo dobra i równomierna nie zmniejsza się zauważalnie w trakcie odkurzania (mieszkanie 54m2)
2) filtrowanie kurzu - jestem laikiem, ale w stosunku do poprzedniego odkurzacza to bajka - z wylotu wylatuje poprostu czyste, nawilżone powietrze,
3) głośność - jest głośny jak większość odkurzaczy,
4) wielkość u podstawy obwód 30cm, wysokość okolo 50 cm, brak zwijacza kabla - składając odkurzacz trzeba poświęcić 20 sek. na nawinięcie przewodu na specjalnie przygotowaną rynienkę w odkurzaczu,
5) obsługa, waga, i inne - obsługa łatwa, wymaga umycia wodą z prysznica i pozostawienia do wyschnięcia ( mycie to wylanie zawartości z pojemnika i dwukrotne potoknięcie z opróżnieniem, oprócz tego warto wyjąć i opłukać filtry ), waga z wodą około 10kg - nie przeszkadza, podczas odkurzania sprawnie porusza się na kółkach - które mogłyby być trochę większe.
6) producent - ma siedzibę w Milanówku strona
www.mpmproduct.pl, bardzo dobrze wyszedł mi kontakt z nimi. Przysłali mi wszystkie dane techniczne o jakie prosiłem i instrukcje przed zakupem.
Po zakupie w niefortunnym sklepie
www.zadowolenie.pl dostałem paczkę, która była niekompletna - brakowało jednej małej części - paczka była rozpakowywana wcześniej i zaklejona. Sklep odrzucił moje 2 reklamacje, rządając protokołu uszkodzenia paczki. Paczka doszła w stanie znakomitym i nie miałem podstawa podejrzewać, że coś było nie tak.
Trzecia reklamacja nie jest rozwiązana do dziś, zero odzewu ze strony tych oszustów, nie próbowali ani pisać ani dzwonić, żadnej troski o swój przyzwoity wizerunek.
Poza tym sklep nie podbił odrazu gwarancji, chcieli, żeby ją do nich wysłać do podbicia.
Po takim potraktowaniu przez (nie)zadowolenie.pl skontaktowałem się z MPM Product w tej sprawie. Producent mimo, że nie musiał zgodził się wysłać mi brakującą część i odrazu podbitą gwarancję. Przesyłkę właśnie dziś otrzymałem. Nie muszę dodawać, że jestem z nich bardzo zadowolony.
Podsumowując:
najtańszy odkurzacz z filtrem wodnym na rynku, bardzo dobry zakup, świetnie odkurza i filtruje powietrze, jak widzę bardzo udany produkt, gorąco polecam.
Jeśli moje odczucia się zmienią napisze o tym.
www.zadowolenie.pl - omijaj z daleka, powinni zmienić nazwę na niezadowolenie.pl