Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki zakupić odkurzacz i jakiej firmy 2008?

ostoja_m 11 Sep 2008 20:00 7128 381
Wago
    mayk1
    Level 1  
    mam swoje zdanie kupiłem odkurzacz wodnik fajny niepowiem wizualnie ale na tym koniec po pół roku odpadły koła ze szczotki następnie poleciała rura po kawałkach sukcesywnie kleiłem nie mialem czasu na reklamacje mialem inne spawy dzis już nie ma co kleić dzwonię do zelmera a tam oczywiście jest rura ale za ponad 150 pln + szczotka i rurki cos około 200 pln pytam czy często ktos kupuje rury do zelmera odpowiedź tak często niech mi ktos powie do czego służy odkurzacz i zaznaczam to nie był pył budowlany który zniszczył silnik powoli rozlatywała się rura (słabe plastiki) nie mówię już o koszu w środku on też zaczyna pękać
    panowie i panie zwróćcie uwagę na tą reklamę zelmera oni wiedzą gdzie są słabe miejsca niestety dałem się zrobić w balona ale postanowiłem przeprowadzić prywatną krucjatę przeciw zelmerowi na pochybel. jeżeli chcecie kupić dobry odkurzacz to napewno nie w zelmerze.
  • Wago
    Zeebe08
    Level 11  
    zofiaT wrote:
    Witam, dziękuję za radę, postawiłam na DYSONA czekam na dostawę. Napiszę pózniej o swoich doświadczeniach z Dysonem.
    .....

zofiaT Czekamy na doswiadczenia... tak jak obiecalas... Podziel sie wrazeniami....
    Pozd ;-)
    PS. Dodoatkowo wysylam przypomnienie na maila.
    kim_ek
    Level 2  
    Witam,
    Zamierzam kupić odkurzacz max do 900zł. Dodam ze będzie służył do dośc dużych powierzchni - głównie kafelki + parkiet. Czytyałem forum i czy ktos moglby poradzic jaki model wybrac stosunek cena do jakosci, koniecznie z workami bo chyba jednak bezworkowce z tego co wyczytalem sie nie sprawdzaja. Czytałem ze Miele sa bardzo dobre ale drogie w eksploatacji, moze Philips lub Electrolux.

Z gory dzieki za odp.
    Pozdr
    Zeebe08
    Level 11  
    Hej
    Coz ja gustuje w bezworkowych i taki nabylem - swiadomie bo masz racje jak do tej pory w testach lepiej wypadaja workowe (jako caloksztalt odkurzania i odkurzacz).
    Z tego co pamietam to na pierwszym miejscu byl BOSH BSG8PRO1
    na drugim BOSCH BSG 71266 a potem
    PHILIPS FC 9160 /All
    Na 4 miejscu byl Electrolux Oxygen Z73 !

odkurzaczy Boscha nie znam dokladnie ale sadze ze sprzet powinin byc dobry tak jak testy pokazuja... Moze nie do konca dobre porownanie ale np. mam pralke boscha i rzeczywiscie dobrze pracuje dobrze i dokladnie zrobiona.
    Natomiast wyglada na to ze ten pierwszy model odkurzacza jest jeden z drozszych wiec nie powinien byc "spaprany" - poszukaj info na temat konkretnie tych modeli.... szczegolnie w obcojezycznych forach .. powinny byc.
    Co do Philipsa to widzialem odpowiednik TURBOSZCZOTKI ale do parkietow. Ssawka ta ma zakrzywienie jak bumerang z 2 talerzami obortowymi na koncach. Dosc ciekawy patent a wspominasz o podlogach i plytkach wiec tam moze sie sprawdzic.

Tymczasem co do bezworkowego w twojej sytuacji gdy nie masz dywanow to maprawde nie ma sie czego obawiac bo niemalze kazdy odkurzacz radzi sobie na gladkich powierzchniach. Problem moze sie pojawic w przypadku "podlej" jakosci szczotki-ssawki albo najwiekszy problem w zatykaniu!! filtrow odkurzaczy bezworkowych. To dotyczy niektorych modeli z prostymi rozwiazaniami technologicznychmi.. no i odkurzania pylow szczeg z DYWANOW.
    Zatykaja sie .
    Potem szybciej sie zatykaja.
    A potem .. wymiana filtra! (jezeli czyszczenie nie pomoze)

Pozd

Pozdr.
    Tiger_Gosia
    Level 1  
    poczytałam forum ....i dalej tak naprawdę nie wiem ......:cry:
    Muszę kupić szybko odkurzacz , bo stary się zepsuł ..."siadł" i koniec .....
    Nie mam pojecia o odkurzaczach , chcę kupić naprawdę dobry .....

Dom - duży .....200 metrów ....
    Terakota i panele , żadnych dywanów ( na razie)
    5 kotów i 2 psy :D

Myślałam o bezworkowym ........ale przy takiej ilości sierści w domu ....

Poradźcie , błagam ....
    Zeebe08
    Level 11  
    Tak krótko bo jestem poza pc.
    Masz alergików w domu?
    Będziesz miała dywany?
    Chętnie pomoge ci w wyborze odkurzacza.
    Mogę służyc doświadczeniem. Będę wieczorem.
    Tymczasem jezeli masz więcej sugesti co do przyszych wymagan lub sprzetu to napisz.
    Sam niedawno ropoznawalem te sprzety wiec jestem po porownaniu przedewszystkim tych bezworkowych bo nie chce mi sie inwestowac w worki ...
    Tymczasem skoro wspominacz o duzej ilosci siersci to dlaczego bezworkowe sa złe?
    Siersc akurat taka jest ze dobrze usuwa sie z bezworkowego odkurzacza.
    Oczywiscie workowego tez nie "zatyka" szybko ... tylko .... tylko sama musisz sobie przeliczyc ilosc zuzytych workow.
    Czy moze chodzi ci o zbieranie sierci?

Poz
    witt500
    Level 11  
    Tiger_Gosia wrote:

Dom - duży .....200 metrów ....
    Terakota i panele , żadnych dywanów ( na razie)
    5 kotów i 2 psy :D

Myślałam o bezworkowym ........ale przy takiej ilości sierści w domu ....

Poradźcie , błagam ....

Heheheh :D błagania zostąły wysłuchane. Otóż mam w domu juz 4'różne odkurzacze i testach był jeden dyson. Dwa małe zelmery, electrolux i Dyson (ale tylko tydzień na testach). Wszystkie wg mnie to tylko strata czasu, a i wodnik też był od brata, ale go szybko oddałem bo bałem się że coś w nim się zaraz zepsuje iiii była prezentacja rainbows. Bardzo nam się ten ostatni spodobał i zechcieliśmy go mieć oczywiście do czasu poznania ceny. Na cenie się skończyło. Więc przertowałem niemieckojęzyczne fora by sprawdzić co niemiec by kupił, by ssało zawsze tak samo, by zbierało kurz nie wypuszczając na zewnątrz, by nieśmierdziało przy odkurzaniu i by co najważniejsze radziło sobie i z parkietem, i dywanem i wykładziną (tą mamy na całej górze) i z sierścią iii co komu przyjdzie do głowy. W wielu miejscach pojawiła się marka, która kompletnie mi nic niemówiła, którą od razu olaliśmy, ale która z czasem (2 miesiace) stała się numer jeden i...

Zamówiliśmy Robert Thomas model Twin T2 z turboszczotką bezwładnościową (czyli na powietrze). Jest to odkurzacz bezworkowy z filtrem wodnym, czyli po każdym sprzątaniu musisz wylać z niego brudną wodę. trochę go obmyć nad wanną. Dodam że moje dzieci mają alergie na kurz i roztocza. Objaw "szczekanie" w nocy przez godzinę lub w dzień okazjonalnie. Co się okazało. Kupiony ostatnio taki silent eletrolux z filtrami Hepa, który miał nam pomóc z kurzem w zestawieniu z tym odkurzaczem Robert Twin t2 okazał się zabawką z marketu.
    Robert zasysa z dwa razy mocniej, jest odkurzaczem do odkurzania na sucho (czyli z filtrem wodny) i do zbierania wody. Zastosowany jest rzeczywiście rewelacyjny filtr, który!!!!! się nie zapycha. Ma oprócz tego jeszcze dwa filtry, na końcu HEPA, który można powiedzieć, że jest teraz po 2 miesiącach lekko zabrudzony, ale który też można wymyć (wszystko w tym odkurzaczu można wymyć). Jesteśmy w mały szoku!!!! Bo dokupilismy do tego "parownice" czyli by zniszczyć roztocza w domu i paruję od czasu do czasu parownicą wszystko dywany, materace, pluszaki etc. Ale to jak zbiera ten odkurzacz szczęka opada. Nowy Elektrolux odkurza górę wykładziny, jest niby czysto, trochę zapaszek się rozchodzi wiadomo workowy odkurzacz. Wieczorem (uwierzcie dla przyjemności) odkurzam Twin T2 i co? tak jakby nie było odkurzacze. Drogą do sukcesu jest oczywiście przy wykładzinach turboszczotka, która jest w Dysonie. Ale nawet jakby jej nie było to T2 nie ma żadnych oporów, nawet jak się cały 1,5 litrowy zbiornik z woda zabrudzi to i tak zasysa identycznie czyli bardzo mocno. Po Elektroluxie mówiąc obrazowo potrafi wyciągnąć jeszcze z wykładzin 3/4 szklanki brudu!!!!! Elektrolux jakieś 600 zł dałem za niego czy jakoś tak 1,5 roku temu.

Słaba strona odkurzacza. W Polsce jest cholernie drogi. Bez osprzętu chcą za niego 2400, z osprzętem 2800!!!!. Ja zamówiłem za 1.300 zł w dużym internetowym sklepie. Jest to koszt z przesyłką!!! normalnie tam kosztuje jakieś 500 Euro. Ja znalazłem ofertę w nieczech za 380+40 euro turboszczoka + przesyłka 40 Euro.

Wnioski końcowe: porównując go nawet z dysonem (jest niezły) ten ście o jakieś 30% mocniej!!!! i nie ma zapachu przy odkurzaniu. Na co zwracają niektórzy uwagę (bo robię pokazy:):):) jaki to fajny odkurzacz.
    zofiaT
    Level 10  
    Witam, tak jak obiecałam chcę się podzielić swoją opinią na temat użytkowania odkurzacza DYSON. Od m-ca użytkuję DC19 ALL FLOORS.Jak narazie jestem bardzo zadowolona.Odkurzacz jest świetny.Cała jego konstrukcja jest przemyślana i bardzo przyjazna dla użytkownika, wszystkie akcesoria, pojemnik, łatwo się zdejmuje i zakłada jednym kliknięciem bez jakiegoś zbędnego siłowania się. Odnośnie odkurzania: turboszczotka jest rewelacyjna, odkurzacz dokładnie wyzbierał całą sierść psa i najdrobniejszy kurz.Byłam zdziwiona że tyle tego jest w dywanach i chodnikach (choć na oko wydawało się że jest czysto).Ponieważ odkurzacz odkurza dokładnie można śmialo wydłużać czas miedzy kolejnymi odkurzaniami mieszkania. Na meblach też osiada zdecydowanie mniej kurzu, jest wyrażnie czyściej w mieszkaniu gdy odkurzam DYSONEM niż gdy odkurzałam ZELMEREM tradycyjnym.Tak samo bardzo dobrze czyści kanapy. Ten typ Dysona wyposażony jest jeszcze w płaską uniwersalną szczotkędo zwykłych podłóg- która też zdała egzamin. Opróżnianie pojemnika jest bardzo łatwe i wcale się tak nie dzieje jak co niektórzy pisali że tumany kurzu latają w powietrzu. Kurz jest zbity i tak jaby w całosci wysypuje sie go do kosza a alergik może nałożyć najzwyklejszą reklamówkę na pojemnik, odwrócić i wysypac.I nic nie lata w powietrzu. Odkurzacz rzeczywiscie wydmuchuje normalne powietrze bo nie ma żadnego brzydkiego zapachu przy i po odkurzaniu. Siła ssania naprawdę jest stała nawet przy pełnym zbiorniku kurzu.Ogólnie jestem Bardzo zadowolona:bo sprząta tak jak producent obiecywał a przy tym jest bardzo łatwy w obsłudze. Co jeszcze ?Bedę musiala poszukać czy Dyson ma jakąs mini turboszczotkę do czyszczenia chodników na schodach, ta w zestawie jest po prostu trochę za duża na małe powierzchnie na stopniach schodów. Jeżeli komuś nie żal kasy na odkurzacz /bo tani niestety nie jest/ to z czystym sumieniem polecam. Jeżeli filtry będą takie jak obiecuje producent /nie wymienialne a dodatkowy filtr Hepa zmywa co 6 m-cy/ to nie będzie żadnych kosztów eksploatacji. Ogólnie jestem pod wrażeniem że jest tak bardzo przyjazny i łatwy w obsłudze. Przy okazji powiem że zakupu dokonałam w sklepie www.rynekagd.pl polecam-pełen profesjonalizm, a odradzam sklep NIPO -bo lekceważą klienta i zero kontaktu z nimi . Pozdrawiam
  • Wago
    witt500
    Level 11  
    Czyli i Dyson i Thomas - stała siła to jest to + brak zapachów przy odkurzaniu i efekt zmniejszania się ilości kurzu w domu mocno zauważalny.
    jfdarkman
    Level 10  
    Witam,

Ja z kolei chcialbym zakupic odkurzacz do 150zl.
    Mam kawalerke, nie mam wielkich wymagan, podloga to drewniane deski.

Czy moglibyscie polecic mi wlasnie taki zwykly prosty odkurzacz. Z tego co widze to sensowny wydaje sie zakup:

ZELMER DUO:
    http://allegro.pl/item462862050_odkurzacz_zelmer_duo_01d012_1400w_gw_2_lata.html

AEG AE345X (POWYSTAWOWY):
    http://allegro.pl/item457567882_electrolux_aeg_ae345x_ingenio_1800w_antyalergicz.html

AEG ELECTROESSENSE:
    http://allegro.pl/item457907221_nowy_aeg_electrolux_ergoessence_1800w_hepa_gwar.html

Czy ktos moglby polecic jeden z tych trzech odkurzaczy?

Dziekuje serdecznie za pomoc
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    mmeeggii
    Level 2  
    Witam!
    Tak sobie siedzę przy kompie i czytam i czytam i czytam i im wiecej czytam tym mniej wiem. Muszę kupić nowy odkurzacz bo stary padł / Karcher/. Już wiem na pewno, że nie chcę wodnego, mam psa z którego sypie się jak diabli i codzienne mycie zbiornika to katorga chociaż jeżeli chodzi o wydajnośc Karcher jest naprawdę dobry/ mam parownicę i gorąco polecam/ Nie chcę bezworkowego bosypnął mi się Philips z górnej półki po 1,5 roku. Oglądałam w sklepie Zelmery ale moim zdaniem toprne i jakoś nie mogę się do nich przekonać. Podobają mi się Philipsy z tą szczotką do lepkich zabrudzeń / mam DOGUE DE BORDEAUX czyli śliniak i jak ktoś zna tę rasę to wie o cochodzi. Rozważam też kupno Elektroluxa lub Miele 4211. Dodam, że jestem zwolenniczką tezy, że nie ma sensu wydawać strasznie ciężkich pieniędzy na elektronikę bo lepiej powiedzmy za 5 lat kupić coś nowego gdyż technologia idzie naprzód i może wymyślą niedrogie elektroniczne roboty z funkcją prasowania / koniecznie/ a ja będę się męczyć bo szkoda kasy jak stary sprzęt jeszcze dobry. Pozdrawiam Mmeggii
    zofiaT
    Level 10  
    Witam,zanim kupiłam odkurzacz, też wertowałam forum i miałam mętlik co wybrać,drogą selekcji i dopasowania do własnych potrzeb wybrałam DYSONA i jak narazie jestem zadowolona. Znajomy sprzedawca z DOMARU który dostaje do domu różne odkurzacze do testowania poradził mi że jeżeli chcę odkurzacz bezworkowy to mam wybrać między DYSONEM a SAMSUNGIEM a inne marki zostawic bo albo niedopracowane, albo dużo niepotrzebnych bajerów, albo zbyt często trzeba wymieniać filtry które wcale nie są tanie.A jeżeli chcę odkurzacz tradycyjny workowy to powiedział że bezkonkurencyjne są własnie odkurzacze MIELE łatwe w obsłudze ,solidne i o dobrej sile ssania kurzu.to tyle mogę poradzić, ja narazie jestem absolutną zwoleniczką odkurzaczy bezworkowych. Też mam psa/owczarka niemieckiego/ on z kolei bardzo kłaczy,ale mój odkurzacz doskonale radzi sobie z sierścią. POZDRAWIAM
    pci20
    Level 1  
    witam, proszę o pomoc w wyborze odkurzacza, bardzo priorytetowa jest cena:] Tak na szybko wyszukałem parę modeli na allegro i niemam pojęcia który wybrać :/
    Te mają filtry hepa
    http://allegro.pl/item457903819_nowy_electrolux_ergoessence_2000w_hepa_antyalerg.html
    http://allegro.pl/item463699329_aeg_electrolux_progress_pc4414_1800w_hepa_antyaler.html
    A tu bez hepa
    http://allegro.pl/item463291039_aeg_electrolux_vampyr_ce_2200w_antyalergiczny.html

Jak sądzicie te odkurzacze nadają się do czegoć?? czy lepiej kupić Zelmer ELF ?
    uxo
    Level 11  
    Witam,
    Posiadam DYSONA i uważam, że jest to sprzęt naprawdę godny polecenia. Mam go ponad 2 lata. Jest to wysoki model DC23. Bardzo solidnie wykonany, z tworzyw sztucznych trunych do zniszczenia. Stała siła ssania, łatwe opróżnianie pojemnika. Godny polecenia. Poprzednio miałem HOOVERA - jednym słowem - DNO.
    macmas89
    Level 1  
    witam, zastanawiam sie nad zakupem nowego odkurzacza. biore pod uwage 2 modele marki zelmer.
    pierwszym jest Jupiter drugim jest Syrius.
    zastanawiam sie jednak nad wyborem akcesoriow. mam dosc duza powierzchnie do odkurzania, dodatkowo w domu dosc czesto przebywa kot i pies, stad szukam dobrej szczotki do zbierania siersci.
    jakie sa Wasze opinie o turbo i elektro szczotkach ??ktora z nich jest lepsza?
    czy lepiej do turbo/elektro kupic odkurzacz o wiekszej mocy, czy wplyw na to ma jedynie sila ssania ??
    tadaam
    Level 10  
    Witam. U mnie do odkurzania trochę ponad 80m2, głównie panele ale jest też i wykładzina a'la dywan i wykładzina sizalowa i kafle i małe włochate dywaniki.
    Szukam odkurzacza oczywiście jak najtańszego :D ( i w zakupie i w eksploatacji), który doskonale poradzi sobie z kłakami kotów i psów, pracuje cicho i nie śmierdzi.

Będę wdzięczna za sugestie :)
    axelife
    Level 11  
    Witam wszystkich,

Ja rowniez jestem na etapie wyboru odkurzacza, tak wiec w wielka dokladnoscia przeczytalem caly ten topic od deski do deski.
    Niestety pytanie jak dla mnie caly czs pozostaje otwarte. Czy ktos z was - najwiecej sie udzielajacych w tym temacie moglby zrobic take mini podsumowanie?
    Z tego co poczttalem najwiecej mowicie o Zelmerach - i chyba konkretnie o modelu Syrius 1600 w roznych opcjach wyposazenia. Niemniej bedac ostatnio w MediaMarkt przyjrzalem sie blizej odkurzaczom Zelmer i ze smutkiem stwierdzam ze ich jakosc pozostawia wiele do zyczenia. Z daleka wygladaja jak europejski sprzet, nie rozniacy sie niczym od Elektorluxow, Miele Bosh czy innych ale po bliskim przyjrzeniu widac mankamenty jakosciowe - od krzywo spasowanych czesci po tragiczna jakosc tworzywa.
    Skolei najlepsze jakociowo wrazenie zrobily na mnie odkurzacze....koreanskie. Tak kazdy plastik schodzi sie rowno z drugim, w kazdym egzemplarzu, tworzywo ladne, bez ostrych rantow po odlewach itd. Do tego bogate wyposazenie za rozsadna kase.

Jestem w chwili obecnej na 75% zdecydowany na syriusa w wersji z turboszczotka i sterowaniem z rury (model HT), bo wiele osob tutaj chwali ten model, ale spokoju nie daje mi to co zobaczylem w Media...
    Zastanawiam sie nad Samsungiem SC8355 albo SC6360....
    borowa67
    Level 11  
    Po roku używania Zelmer Jupiter(niebieski) jestem zadowolony. dosc cichy i mocny ciag. Nie dzieje sie nic z obudowa i zwijaczem kabla. Ta wersja(niebieska) ma dobre wyposazenie(turbo szczotka, szczotka do parkietu). A odkurza sie u mnie naprawde duzo, przerobilem juz duzo odkurzaczy. Ten wydaje sie byc najlepszym. Faktycznie, poprawili w tych odkurzaczach to co reklamowali(zwijacz, kolka, obudowe).
    mmeeggii
    Level 2  
    Witam, ja też rozważam zakup Samsunga ale zaniepokoił mnie brak informacji jakie worki należy używać. Przeczytałam gdzieś wypowiedż, że przy tak dużej mocy ssania najlepsze są worki oryginalne bo te zamienniki mogą pęknąć. Pytałam sprzedawcę w Saturnie ale nie miał pojęcia czy do Samsunga są idealnie dopasowane worki. Jakieś tam mi znalazł ale nie było na nich wymienionego modelu / SC 8345/ ale on stwierdził, że chyba powinny pasować lecz niezbyt mnie to przekonało. Rozważam też kupno Philipsa FC 9170 ale nie mam pojęcia czy to dobry sprzęt. Miałam już bezworkowca nie pamietam jakiej firmy / ale takiej lepszej/ i niestety szybko stracił siłę ciągnięcia. Obecnie mam Karchera z fltrem wodnym ale nie jest to odkurzacz na codzień za dużo zachodu. Potrzebuję dobry niedrogi odkurzacz około 600 PLN i nie Zelmer bo oglądałam i ich jakość do mnie nie przemawia. Bedę wdzieczna za sugestie. Pozdrawiam Magda
    axelife
    Level 11  
    Wybieram sie w piatek do Media - zorientuje sie w sprawie workow do samsunga. Z tego co widzilem w necie sa do samsunga oryginalne worki firmowane logo samsung..... Zobaczymy czy sa ogolnodostepne w sklepie tymu MediaMarkt.
    A moze beda pasowac wory od zelmera?
    Przyjrze sie i dam znac.
    marlowe27
    Level 18  
    witam
    mam pytanie - chcialbym kupic odkurzacz w 30% do odkurzania dywanów a pozostale 70% to panele podlogowe. do tej pory panele odkurzalem starym odkurzaczem a potem szmata w reke i na mokro bo odkurzenie nie usuwalo jakis plam czy zatluszczen - dlatego zapytanie do fachowcow o porade w wyborze odkurzacza ktory takie panele nie tylko by odkurzyl ale wyczyscil na mokro - jest cos takiego na rynku? :)
    agatag
    Level 2  
    A ja się przyglądam odkurzaczom sprzedawanym na Allegro, sprowadzanym z Anglii. Głównie jest to marka Proaction. Wyglądają obiecująco i idą jak świeże bułeczki. Czy ktoś ma opinię na ich temat?

Dużo szczegółowych informacji znalazłam tu o Syriuszu Zelmera, a może ktoś ma doświadczenia z Meteorami2? Nie zależy mi bardzo na filtrach HEPA, więc może lepiej będzie kupić któryś model Meteora2.
    axelife
    Level 11  
    No i koniec koncow stalem sie posiadaczem Samsunga 6360 i powiem tak:
    Porownywanie Zelmera Syriusa do Samsunga jest jak porownywanie g...a do sera :)
    Oczywiscie mam tu na mysli wzgledy czysto jakosciowe i estetyczne.
    Zacznijmy od tego ze ogladajac Syriusa w MediaMarkecie rzucila mi sie w oczy fatalna jakosc spasowania elementow. SZczelina pomiedzy dwiema czesciami obudowy z jednej strony byla dwa razy wieksza niz z drugiej. Klapka od HEPA nie dala sie prawidlowo zatrzasnac i odstawala z jednej strony (co gorsza - wyjalem z pudelka inny egzemplarz i klapka odstawala tak samo i w tym drugim). Skolei dzrwiczki od schowka na szczotki przy zamaszystym otwieraniu zostaja w reku i ciezko je pozniej zamontowac z powrotem na miejcu. Wszystko ogolnie przy dokladnym przyjrzeniu sie wyglada zalosnie tak jak by bylo skladane przez firme krzak w garazu.
    Oczywiscie nie poddajue tutaj dyskusji tego czy zelmer odkurza dobrze czy nie, i czy sie bedzie psul czy nie - jednak mimo wszystko wzgledy jakosciowe uwazam za bardzo wazne.
    A teraz Samsung: generalnie wszystko dokladnie odwrotnie niz w Zelmerze - plastiki dobrej jakosci, wszystkie klapki i zatrzaski chodza jak w szwajcarskim zegarku, spasowanie na 5!. Do tego poziom halasu - 67dB - chyba nawet ciszej niz Elextrolux UltraSilencer. Odkurzacz na drugim (srednim) biegu ssie z taka sila ze przesuwanie ssawki po wykladzinie wymaga ogromnej sily. Na maksa nie da rady odkurzac bo ssawka rwie wykladzine z podlogi! Do tego regulacja w raczce, uniwersalna sssawka dywan/podloga, turboszczotka, oraz froterka do podlog czy paneli. W komplecie dali rowniez zapasowe krazki do froterki, jeden worek z MicroMultiVlies (ten porowaty material podobny do chusteczek higienicznych z porami), ssawki szczelinowe, worek materialowy z silver nano, baterie do raczki na podczerwien i inne pierdoly. Raczka do noszenia gumowa, miekka, kolka tez jakby pokryte miekka guma lub kauczukiem. Rura na koncowkach ma tworzywowe wzmocnienia (w poprzednim odkurzaczu jaki mialem rura przetarla sie wlasnie w tym miejscu - przy ujsciu z rekojesci).
    Kabel ze dwa razy dluzszy niz w Zelmerze - spokojnie z jednego gniazdka da sie odkurzyc cale mieszkanie o pow 70m2.
    Z minusow trzeba zauwazyc fakt ze ciezko jest kupic worki - w Media dostepne sa co prawda worki do tego odkurzaca ale tylko klasyczne papierowe. Jezeli ktos chce kupic worki z MicroMultiVlies - znalazlem je w jednym jedynym sklepie internetowym (koszt 22 PLN / 5 szt + filtr).
    Irytuje rowniez sczotka do mebli polaczona w jednym "combo" ze szczelinowka i z ta mala okragla. Nie dosc ze jest to rozwiazanie nieco malo ergonomiczne to szczotka okragla nie ssie cala powierzchnia gdyz jej ujsciem jest ... szczelinowka :). Pocieszajace jest to ze w rekojesci jest specjalny zatrzask na ktory ten kombajnik sie zaklada - wiec ma sie go zawsze pod reka i nie trzeba szukac jak chce sie go nagle zalozyc i wyssac cos zza szafy :)
    W raczce procz sterowania sila ssania moglby byc rowniez i wylacznik - ale go brak - tak wiec on/off klasycznie noga, sterowanie sily z raczki - ale to sie da ptrzebolec :)
    W sumie to na tyle - jutro robie drugie odkurzanie :)
    Chetnie odpowiem na pyt jak by ktos byl zainteresowany. :)
    mmeeggii
    Level 2  
    Witam, ja też przymierzam się do kupna tego Samsunga i Twoja wypowiedź pomogła mi w podjęciu decyzji. Mam pytanie w sprawie worków o których piszesz jaki to model i gdzie w necie można je kupić. Pozdrwiam i dzięki
    axelife
    Level 11  
    Tak jak mowie - jezeli chodzi o worki papierowe to bez problemu dostaniesz je w sklepie typu MM.
    Natomiast te materialowe o ktorych mowie - znalazlem tylko tutaj:
    http://www.g15.pl/worek-odkurzacza-p-4190.html

Zamowilem ale jeszcze nie doszly - pewnie ze wzgledu na weekend i swieto - poczta lyka kazda okazje zeby sobie zrobic wolne :)
    GrandMasterT
    Level 25  
    Wczoraj zdechł mi stary Meteor, padł wirnik a okazuje się, że ani stojan ani wirnik nie mają żadnych oznaczeń więc zbyt łatwo pewnie drugiego nie znajdę, wolę więc kupić nowy odkurzacz. Chciałbym kupić coś możliwie jak najtańszego, ponieważ mam jeszcze drugi odkurzacz i ten używany będzie raczej sporadycznie; ale jednocześnie nie chciałbym utopić kasy w jakimś bublu - w skrócie mówiąc odkurzacz ma być tani ale dobry. Co polecacie ?