Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Komputer się uruchamia, ale nie ma obrazu.

deckardzik 22 Apr 2016 01:59 918 3
  • #1
    deckardzik
    Level 2  
    Witam, mam kilkumiesięczny komputer - specyfikacja:
    -płyta główna Gigabyte z170xp-sli
    -grafika gtx970
    -zasilacz Corsair tx850
    -procesor Intel i3-6100
    -napęd DVD (odłączony)
    -dysk twardy Seagate 1000 GB i SSD 250 (odłączony)
    -RAM DDR4 Hyperx Fury 2x8GB (16GB).

    Sytuacja wygląda tak - komputer działał prawidłowo, ale później zaczęły pojawiać się blue screeny i w przeglądarkach byłą tzw "kurza twarz". Próbowałem zmiany dysków twardych i instalowałem nowy Windows oraz sterowniki, ale było to samo. Niedawno pomyślałem, że to może RAM więc odłączyłem i podłączyłem i komputer się uruchamia i nie ma obrazu. Kartę graficzną sprawdzałem - działa prawidłowo. RAM odłączyłem i płyta dawała sygnał dźwiękowy.
    Przed samym zepsuciem komputera sprawdzałem RAM programem Memtest86+ - płytę wypaliłem, program się uruchomił i wykrył setki tysięcy błędów, z tym że wcześniej się komputer włączał, a teraz nie i niestety nie mam zapasowego RAMu na podmiankę, żeby sprawdzić, a nie chcę kupować nowego nie będąc pewnym.
    Jakieś rady czy sprawa jasna, że na pewno mam uszkodzony RAM?
  • #2
    2323wojtek
    Level 18  
    Spróbuj podłączyć tylko jedną kość RAM-u i sprawdzaj we wszystkich slotach.Później zrób to samo z drugą.
  • #3
    deckardzik
    Level 2  
    Robiłem tak, dzisiaj pożyczyłem kość ramu od kolegi niestety to samo....

    Dodano po 2 [minuty]:

    Miejsce którego dotyka procesor ma piny i one powyginane , kilka z nich może to być przyczyna?

    Jakie objawy mogą być jak nie działa procesor, bo zauważyłem ze nóżki od cpu na płycie wygiętych jest kilka :F?