max-bit wrote: Ok uczyć ale dziś analog to po prostu prehistoria.
Na upartego można tą logikę zrozumieć .
1. Ale na cyfrowym też może się nauczyć obsługi.
2. A cyfrowy nie zmusi ? No to tylko zależy od zaangażowania użytkownika.
3. No z tym uszkadzaniem to trochę przesada ...
4. A to skad? z tym okres na częstotliwość ? trochę bez sensu na cyfrowym nie ? Po za tym jeśli tego się ma uczyć to przepraszam ale niech zmieni profesje ....
5... Zainteresowania idą w kierunku cyfrówki ? o przepraszam to jakaś kolejna brednia ? to co cyfrowym oscy nie da radę mierzyć analogu ?
Po za tym stare oscyloskopy czesm trudniej naprawić niż te nowe ... bo jak znajdziemy w nim jakiś historyczny Opamp lub tranzystor będziemy mieli duży problem.
W chińczykach montowane są układy które są bez problemu dostępne, no może po za przetwornikami ADC ....
Więc ja mówię CYFRA
ad. 3 - ile osób się do Ciebie zwróciło z prośbą o naprawę "współczesnego oscyloskopu"- bo do mnie trafiło kilkanaście dla których koszt naprawy przekroczył wartość NOWEGO OSCYLOSKOPU?
-na Allegro ostatnio pojawiają się coraz częściej ubite cyfrówki z którymi sobie nie poradzono z naprawą
ad4 - faktycznie zapomniałem, że wyssałeś wiedzę z mlekiem matki i wszyscy inni też - ogarnij się z takimi poglądami
ad5- w pięć minut mogę ci udowodnić jak bardzo się mylisz, mam kilka układów gdzie cyfrówki średniej klasy wymiękają a poczciwe analogi dają radę
Fajnie, że masz dostęp do części, serwisówek, masz możliwości technologiczne wymiany współczesnych układów, gdzie autoryzowane serwisy "dzielą" współczesny oscyloskop na płytę główną, zasilacz, obudowę i wyświetlacz.
Musisz też mi zdradzić gdzie masz takie źródło WSZYSTKICH ( poza ADC) części gdzie nie musisz zamawiać w setkach lub tysiącach sztuk.
Jak na razie ( a naprawiam, oscyloskopy od ponad 15-tu lat) łatwiej o DTR-ki, części i "technologię napraw" do "starych" analogów niż do współczesnych oscyloskopów.
ciasteczkowypotwor wrote: rubens wrote: J
I nie czepiajcie się sprzętów CCCP - jeśli taki oscyloskop jest po wymianie elektrolitów, przeczyszczeniu styków, poprawie lutów, eliminacji mostków termicznych, wygrzaniu i kalibracji to DLA POCZĄTKUJĄCEGO jest wystarczający.
Tak, tylko ruski trzeba z założenia remontować, a zachodni z założenia działa i może wymagać kalibracji.
Tak, szczególnie te Philips/ Fluke mają równie genialnie elektrolity jak te Ruskie.
Duża część zachodnich wymaga tyle samo uwagi co ruskie, chyba, że podchodzi się do nich na sztukę.