Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Budowa solar trackera - wybór rodzaju posadowienia i napędu

Ryży Ćwok 24 Apr 2016 15:11 95991 129
Optex
  • Optex
    kamilo05
    Level 10  
    Jest to przekładnia ślimakowa
  • Optex
    Ryży Ćwok
    Level 13  
    Witam.Chciałbym jeszcze nieco odświeżyć temat i zapytać czy takie rozwiązanie ma sens przy 8szt paneli.
    Zakładając oczywiście wykorzystanie wytrzymalszej konstrukcji z użyciem łożysk samonastawnych

http://fabrizio.zellini.org/inseguitore-solare-autocostruito-a-due-assi-con-raspberry-pi
    Zastanawiam się czy maszt robić z rury grubości 10mm i przekroju 12cm czy zastosować słup 120x120x5 ?

Tak to mniej więcej widzę, w wielkim skrócie myślowym :D

Budowa solar trackera - wybór rodzaju posadowienia i napędu Budowa solar trackera - wybór rodzaju posadowienia i napędu
    roadtransport
    Level 5  
    Podłącze się pod temat, oczywiście słyszałem, że ustawienie paneli ma piorunujące znaczenie, montuje solary na bagażniku samochodu - kampera, i myślę nad jakimś ręcznym "tracerem" coś ktoś takiego montował/ widział? To znaczy jak jadę one muszą oczywiście być poziomo, jak staję podnoszę je do odpowiedniego kąta i wystawiam na południe - a wydaje mi się, że to już coś.
    KarasPL
    Level 14  
    Jaki wychodzi koszt budowy takiego trackera, z elektroniką na gotowo?

Ja niestety nie mam czasu kompletnie na coś takiego i za gotowy dwu-osiowy sterowany gps na 8m2 paneli płaciłem ok 600e brutto. Plus podstawa i wylanie fundamentu, ok 200zł.
    Ryży Ćwok
    Level 13  
    KarasPL wrote:

Takiego małego na dwa panele?... Powiem szczerze że nie mam pojęcia.

Osobiście nastawiam się na budowę tracera na min 8szt z możliwością rozbudowy do 16szt. Odwiedziłem pobliskie złomowiska i jak na razie wydałem 90zł na złom
    konstrukcyjny, który zamierzam wykorzystać do budowy.
    Zweryfikowałem też mój projekt i raczej skupię się budowie takiej konstrukcji

Z tego co się orientowałem to firma Solar Tracker Polska
    http://solar-tracker.pl/ za DSO-8PV chcieli coś ponad 7tys. A " Koszt zestawu 2kWp na trackerze, inwerter, akumulatory, montaż, około 20000 zł." ;)
    r.keson
    Level 12  
    KarasPL wrote:

Ja niestety nie mam czasu kompletnie na coś takiego i za gotowy dwu-osiowy sterowany gps na 8m2 paneli płaciłem ok 750e brutto. Plus podstawa i wylanie fundamentu, ok 200zł.

Możesz podrzucić kontakt gdzie kupić taki tracker ?
    KarasPL
    Level 14  
    http://www.solar-motors.com/

Jakby ktoś był zainteresowany, to będę domawiał w najbliższym czasie. Można połączyć wysyłkę :)

Jak narazie mam jeden na próbę i się sprawdza. Fajna jest elektronika i sterowanie nim.

i poprawiłem cenę, prawidłowo było 600e
    Ryży Ćwok
    Level 13  
    KarasPL - jakiego dokładnie zamawiasz? Pytam z ciekawości.
    Osobiście bałbym się postawić takiego przed domem, coś czuje że do pierwszego halnego wiatru :D
    Jak robić czy kupować to tylko z miernikiem natężenia siły wiatru, który po przekroczeniu 10m/s ustawi trackera w "bezpiecznej pozycji".
    KarasPL
    Level 14  
    Ja mam na podwórku już takiego jednego na próbę:
    http://www.solar-motors.com/gb/solar-tracker-...ithout-main-pole-and-ground-screws-i229.shtml

Stoi dosyć wyosko, aby minąć cień z drzewek. Podstawa ma 3m, jest z profilu 120x120x5 zalanego betonem.

Jak się sprawdzi wszystko to w sumie będzie ich 5.

Co do obaw, to faktycznie jest to niezły żagiel.

Czujnika wiatru obecnie nie mam, ale na 100% będę montował. Jeszcze można dołożyć czujnik śniegu i nasłonecznienia(w pochmurne dni nie idzie za słońcem). Jak mamy ich więcej to łączymy kabelkiem i wystarczy po jednym czujniku i wszystkie idą razem.
    Edek45
    Level 29  
    A mógłbyś pokazać szczegóły, jak wygląda z tyłu, siłowniki, itp.
    KarasPL
    Level 14  
    postaram się w weekend cyknąć fotki, wszystko jest obecnie poskładane na max prowizorkę ;d
    Ryży Ćwok
    Level 13  
    Pierwsze przymiarki, a zaczynamy od grubej i solidnej podstawy 2cm, Fi 55cm.
    Budowa solar trackera - wybór rodzaju posadowienia i napędu Budowa solar trackera - wybór rodzaju posadowienia i napędu

Zastrzały będą zrobione ze 10mm blachy stalowej, jak na razie do przymiarki użyłem to co miałem pod ręką.

Największe wyzwaniem będzie zrobienie solidnej obrotnicy.
    Będę miał z tym największy problem.
    Początkowo myślałem nad wykorzystaniem napędu zintegrowanego z przekładnią ślimakową ale jak podzwoniłem to wychodzą straszne pieniądze.
    Myślałem też nad piastą koła tylnego z Volkswagena Passata B5.
    Nawet mam takie dwie ale nie wiem czy nie będzie to najsłabsze ogniwo łańcucha bo konstrukcja ma być typu ciężkiego :D
    Ryży Ćwok
    Level 13  
    Dzisiejsze znalezisko chyba uprości sprawę budowy obrotnicy. Nadaje się, jak myślicie?
    Budowa solar trackera - wybór rodzaju posadowienia i napędu Budowa solar trackera - wybór rodzaju posadowienia i napędu Budowa solar trackera - wybór rodzaju posadowienia i napędu
    KarasPL
    Level 14  
    Może nie sama główka, a dać pół mostu. Odrazu byś miał jak obracać trackerem.

Ryży Ćwok
    Level 13  
    Myślę że w przyszłym tygodniu skończę pierwszy etap budowy solar tracera.
    To znaczy, postaram się pospawać słup nośny i zamontować zregenerowaną główką mostu, która posłuży za obrotnice.

Miedzy czasie muszę jeszcze wyplantować działeczkę (czekam na koparkę) jak również wykopać i wylać fundament pod tracera.W bliższym czasie postaram się przedstawić fotorelacje z wykonanych prac.

Ten etap prac mam w sumie obcykany i chciałbym na chwile wybiec w przyszłość żeby zaplanować kolejny etap budowy.
    I związku z tym mam pytanie czy ktoś ma jakieś doświadczenie z montażem, konfiguracją i doborem siłowników liniowych do stacji metrologicznej śledzącej słońce firmy EDAP
    http://sklep.meteoplus.pl/p/286/245/sterownik...nic-energia-sloneczna-energia-odnawialna.html

Planuje zakup dwóch siłowników liniowych 600kg 24V (5098296127) - allegro
    Edek45
    Level 29  
    Ryży Ćwok wrote:
    firmy EDAP

Kupiłem od nich sterownik, raz działa raz nie. Jak się coś uszkodzi po gwarancji to do wyrzucenia, nikt tego nie naprawi, ale może trafisz na porządny i będzie miał "długie życie".
    Ryży Ćwok
    Level 13  
    @Edek45 Rozumiem, a istnieje jakaś inna alternatywa zakupu takiego samego zestawu? Pytam bo w tym temacie jestem zielony. I jeszcze wielka prośba może posiadasz jakąś instrukcję
    jak ten sprzęt należy podłączyć? Zanim zakupie chciałbym się rozeznać.
  • Helpful post
    Edek45
    Level 29  
    Ja kupiłem na licytacji sterownik dwuosiowy do złożenia z elementów, ten co Ty chcesz kupić jest zupełnie inny. Instrukcja obsługi jest na stronie.
  • Helpful post
    KarasPL
    Level 14  
    Przy obecnej nowelizacji ustawy trackery staną się chyba bardziej popularne :)

Instalacja na dachu wyprodukowała mi dzisiaj 13,9kwh - moc paneli 3360W
    na trackerze 8,5kwh przy panelach 1240W. Niestety falownik działa na granicy dolnego napięcia. Czasami poza zakresem mppt
  • Helpful post
    wnoto
    Level 34  
    Dzięki za dane
    małe podsumowanie ....

Z dachu 4,137 kWh/kWp
    z trackera 6,855 kWh/kWp 166% wydajności (w porównaniu z dachem)

Dodano po 46 [sekundy]:

jaki kierunek mają panele na dachu ?
    KarasPL
    Level 14  
    Niestety słaby, azymut 250 (odchylenie od południa w kierunku zachodnim o 70stopni) Kąt dachu 30stopni.
    wnoto
    Level 34  
    Szkoda .... liczyłem na to że użycie trackera istotnie zwiększa sprawność.
    Ryży Ćwok
    Level 13  
    Prace wreszcie ruszyły z miejsca.
    Budowa solar trackera - wybór rodzaju posadowienia i napędu Budowa solar trackera - wybór rodzaju posadowienia i napędu Budowa solar trackera - wybór rodzaju posadowienia i napędu
    moniekm
    Level 11  
    Ryży Ćwok pochwalisz się swoją robotą? Ja zacząłem budowę i jestem na etapie stopy. Głowicę obrotową zamierzam wykonać z piasty od Passata, jaką pokazywałeś ale wzmocnioną w ten sposób, że nie powinno jej obciążać. Mój tracker będzie jeszcze miał regulację wysokości masztu. Latem gdy słońce jest wyżej będę opuszczał go niżej, zimą będę podnosił. Niedługo wrzucę jakieś zdjęcia.
    Ryży Ćwok
    Level 13  
    m @moniekm No niestety na obecną chwilę borykam się z brakiem funduszy :(
    W miedzy czasie musiałem wykonać inny bardzo kosztowny projekt łodzi elektrycznej z napędem
    fotowoltaicznym https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3153097.html

Ale temat aktualny i jak tylko uzbieram trochę grosza to będę kończył ;)
    hostii
    Level 25  
    Projekt łodzi fajny i wykonanie na pierwszy rzut oka ładne, ale do celów wędkarskich ta łódź raczej nie służy ?, bo trochę ciężko by było manipulować wędziskiem