Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CB Radio - Konwerter CB FM

andrzejlisek 24 Apr 2016 21:48 4059 10
    andrzejlisek
    Level 29  
    Możliwe, że w przyszłym miesiącu zakupię radiowy odbiornik globalny.

Już wybrałem Tecsun PL-880, interesowałem się Tecsun PL-660 i Degen DE-1103.

Wszystkie trzy odbiorniki odbierają pasmo 27 MHz, czyli CB Radio, odbiorniki Tecsuna mają jeszcze odbiór SSB, Degen też ma niby SSB, ale bez wyboru wstęgi. Dlaczego te, a nie inne radia, to z innych powodów, odsłuch CB jest drugorzędny, ale skoro można, to warto próbować.

Wszystko pięknie i ładnie, ale jest jeden haczyk. Z tego, co czytałem, w CB stosuje się FM, AM i SSB. Jednakże żadne radio z wymienionych nie odbiera CB w modulacji FM. Przeglądałem oferty innych modeli i jak był zakres 27 MHz, to tylko AM i ewentualnie SSB. Można też kupić małe skanery wielkości radiotelefonu przenośnego, niektóre według danych odbierają między innymi to pasmo w samym FM lub we wszystkich modulacjach.

Z drugiej strony, słyszałem, że większość łączności w Polsce jest realizowanych w AM i SSB, więc nie wiem, może 10% jest w FM. Co innego za granicą, ale mnie interesują warunki w Polsce. Czy ktoś może to potwierdzić?

Jednak każdy odbiornik globalny posiada zakres UKF FM szerszy niż CCIR (88-108 MHz) oraz gniazdo na zewnętrzną antenę i może to da się wykorzystać. Kiedyś były konwertery z górnego UKF (88-108 MHz) na dolny UKF (65-74 MHz), pomyślałem, że na tej samej zasadzie może być konwerter z 27 MHz do np. 88 MHz.

Pierwszy problem, to duża gęstość i Tecsun nadawałby się tak akurat, bo według instrukcji można przestawiać co 10KHz, więc teoretycznie przy bardzo dokładnym zestrojeniu można by odbierać poszczególne kanały w samych 0 lub w samych 5. Degen odpada, bo ma krok strojenia 25 kHz. Z drugiej strony, to konwerter mógłby mieć przestrajany oscylator, że wystarczy na radiu ustawić jedną częstotliwość, a na konwerterze wybierać kanały i wtedy raster samego radia nie przeszkadza. Generalnie wystarczy dostrajanie +/- 20-30 kHz i wtedy na każdym radiu można trafić, jedynie użytkowanie byłoby trudniejsze, bo trzeba pamiętać częstotliwości i ciągle dostrajać, jednak odpada problem odsłuchu 0 lub 5 oraz problem rastra FM.

Czy da się przerobić stary konwerter tak, żeby przekształcał sygnał 27 MHz na gdzieś od 65 do 88 MHz? Słyszałem, że każdy konwerter posiada oscylator częstotliwości różnicowej i wysyła sygnał, który wszedł, ale poniesiony i obniżony o częstotliwość oscylatora. Sam oscylator może być kwarcowy, albo w postaci LC. Czy zmiana parametrów oscylatora załatwi sprawę, czy trzeba coś jeszcze zrobić?

Czy przy dobrze zrobionym konwerterze jakość odbioru ma szansę być zadowalająca, tzn. nie wiele gorsza niż na fabrycznym odbiorniku CB Radio? Oczywiście ważna jest też jakość samego radia.

Przy okazji mam takie pytanie: Czytałem, że bez zezwolenia radiotelefon może nadawać z mocą 4 W w AM i FM oraz z mocą 12 W w SSB. Czy to znaczy, że w SSB moc sygnału użytecznego może być 12-krotnie większa niż w AM? Bo jeżeli przyjmuje się, że w AM tylko 25% to sygnał użyteczny, a reszta (druga wstęga i fala nośna) jest stratą mocy, to w takim razie uzyska się tą samą moc w SSB przy nadawaniu z mocą 1 W. Czy dobrze myślę?

Widziałem, że można kupić konwerter UKF OIRT/CCIR oraz konwerter z 27 MHz na pasmo MW.

Jednak http://ovh.nowyelektronik.pl/product.php?id_product=76594 częstotliwości są odwrotnie, może jest błąd w tabeli.
  • Helpful post
    2N3866
    Level 29  
    Przemiana częstotliwości (z użyciem konwertera) to niby dobry pomysł, ale zapomniałeś o jednej istotnej kwestii: szerokości kanału.

Przy radiotelefonii (zwłaszcza z odstępem sąsiedniokanałowym 10 kHz jak w CB) dewiacja częstotliwości jest bardzo mała i odbiornik w torze p.cz. ma wąskopasmowy filtr (o szerokości pasma kilku kHz) eliminujący częstotliwości spoza kanału. W radiofonii FM (zwłaszcza stereo) pasmo sygnału to około 300 kHz i taka jest szerokość filtrów p.cz. Nawet jeśli wstroisz się odbiornikiem z konwerterem dokładnie w częstotliwość kanału, to przez filtr p.cz. przejdzie ci nie jeden wybrany kanał, tylko kilkanaście-trzydzieści. Przy paśmie filtru 300 kHz już nawet nie ma znaczenia, czy odstroiłeś się o 5 kHz ("zera" i "piątki"), czy nawet masz raster strojenia 10 kHz bądź 25 kHz.

Ponadto odbiornik radiofoniczny przystosowany jest do bardzo dużej dewiacji i nawet jeśli będziesz mieć szczęście, że w tych 300 kHz pasma p.cz. akurat aktywny będzie tylko jeden kanał, to będziesz go odbierać bardzo cicho. Demodulatory FM dla małych dewiacji mają znacznie większą stromość charakterystyki amplitudy wyjściowej Awy od dewiacji częstotliwości Δf.

Czyli musisz mieć przede wszystkim odbiornik (np. radiotelefon z innego zakresu) o właściwym paśmie p.cz. i demodulatorze, a potem myśleć o konwerterze.

Co do pytania o AM - podział 25%/25%/50% przyjmuje się przy głębokości modulacji wynoszącej 1. W praktyce takiej głębokości się nie ustawia, bo wtedy przy niestacjonarnym sygnale modulującym istnieje ryzyko przemodulowania (głębokość > 1) - musi więc istnieć margines bezpieczeństwa. Dlatego w praktyce przy AM będzie mniej niż 25% mocy na informację użyteczną. Stosowanie SSB jest dlatego efektywniejsze energetycznie, że przy takiej samej mocy doprowadzonej do anteny jak przy AM wypromieniowujesz tylko moc przenoszącą wyłącznie informację użyteczną - efektem są większe zasięgi. A wzmacniacz mocy w nadajniku budujesz tylko do wzmacniania informacji, bo dla takiego samego zasięgu osiąganego przy AM musiałby być kilka razy "mocniejszy".
    andrzejlisek
    Level 29  
    Przemyślałem sprawę i faktycznie jest to duży problem, bo jeszcze przydałoby się dorobić lub przerobić filtr na pośredniej częstotliwości. Myślę, że próba filtrowania wysokiej częstotliwości w konwerterze może nie dać oczekiwanych rezultatów, dlatego właśnie w radiach stosuje się pośrednią częstotliwość, żeby odfiltrować, a potem zdemodulować. Czy mam rację.

Pomyślałem, że możnaby obniżyć częstotliwość 27MHz do powiedzmy 10MHz z płynnie regulowaną częstotliwością zmiany, zastosować filtr, a potem podnieść do powiedzmy 88MHz. Jednak koszty konwertera rosną, coraz większe trudności w zestrojeniu, a jakość coraz niższa, bo każda konwersja analogowa obniża jakość sygnału.

Wydaje się, że tylko radia z PRLu miały stosunkową prostą konstrukcję, że łatwiej będzie przystosować do odbioru CB, czyli przestroić głowicę z 65-72MHz do 27MHz i okolice, zmniejszyć zakres strojenia i przerobić filtry na częstotliwości pośredniej i jeszcze zmienić parametry demodulatora, ale i tak pewnie jest dużo zabawy. Jak ktoś chce się czegoś nauczyć lub poznać, to tak, ale jakość będzie pewnie niższa.

Do AM jest na przykład taki konwerter: http://ovh.nowyelektronik.pl/product.php?id_product=76594
    Oczywiście przydałby się do tego odbiornik przestawiony na wybór co 10KHz zamiast co 9, a odbiór 0/5 zależałby od częstotliwości zmiany częstotliwości w samym konwerterze.

Jednak według tabeli, im wyższa częstotliwość przed konwersją, tym niższa częstotliwość po konwersji. Dlaczego tak jest? Przecież każdy konwerter przesuwa każdą częstotliwość o stałą wartość i właśnie z tego powodu konwerter UKF CCIR na OIRT musi mieć przełącznik z trzema zakresami (CCIR jest prawie trzykrotnie szerszy od OIRT), bo inaczej się nie da bez przerabiania radia.

Krótko mówiąc, wydaje mi się, że próba przerabiania zwykłego radioodbiornika wydaje się nie bardzo mieć sensu. Czytałem na forum posty na temat odbioru CB w sprzęcie do tego nieprzeznaczonym (różne radioodbiorniki i radiotelefony), ale za każdym razem mowa była o odbiorze AM, a radio globalne, które bym kupił już na dzień dobry zapewnia odbiór AM i SSB w całym paśmie CB do częstotliwości 29999KHz.

Można kupić radiotelefon, ale myślę, że lepszym wyborem będzie skaner UNIDEN UBC-125 XLT http://www.konektor5000.pl/index.php?p925,skaner-uniden-ubc125xlt-model-2013-cb-radio-pasmo-lotnicze-wojskowe-uhf-vhf-ubc-125-xlt lub podobny. Jedyna wada jest taka, że w takim sprzęcie użytkownik nie posługuje się kanałami, tylko częstotliwościami, więc trzeba znać częstotliwości wszystkich kanałów. Zaleta to taka, że nie ma ograniczeń co do zakresów częstotliwości i kroku strojenia (zero czy pięć, częstotliwości dziur, wszystkie zakresy czterdziestek).

Nigdy nie miałem takiego skanera w rękach. Czy skaner daje możliwość wpisania częstotliwości z ręki? Czy oprócz skanowania można ręcznie przeglądać częstotliwości podobnie, jak w odbiornikach globalnych? Nie rozumiem, czym różni się skaner i odbiornik globalny (poza wyglądem obudowy i zakresami obsługiwanych częstotliwości), jeżeli jedno i drugie służy do tego samego, jedno i drugie umożliwia nasłuch określonej częstotliwości, jedno i drugie posiada funkcję skanowania i wyszukiwania.

Zakup radiotelefonu nieprzeznaczonego do CB i przerabianie po to, żeby słuchać CB wydaje się być trochę bez sensu. Co innego, jak się ma w domu jakieś nieużywane radiotelefony.

Natomiast też rozglądałem się za radiotelefonami CB, to nie znalazłem takiego uniwersalnego czyli z nadawaniem i odbiorem we wszystkich pasmach ze wszystkimi modulacjami. Bo albo trzeba coś zmodyfikować, żeby zmienić kanały z 0 na 5, albo dany model nie zapewnia odbioru w dziurach, albo trzeba w ustawieniach przestawiać lub przeprogramowywać, żeby otrzymać odbiór w innym zakresie. Albo po prostu cena sprzętu jest wysoka, bo są takie, które mają możliwość zmiany zakresów czterdziestek, ale czegoś innego nie mają. Wiem, że to jest ze względów prawnych, żeby dostosować częstotliwości do prawa w danym państwie, ale przepisy mówią tylko o nadawaniu. Odbiór radiowy jest prawnie dozwolony bez ograniczeń we wszystkich państwach świata.
  • Helpful post
    2N3866
    Level 29  
    Rozwiązanie, które nakreślasz w drugim akapicie, to tak naprawdę dobudowanie do istniejącego radia nowej dodatkowej głowicy z przestrajanym generatorem heterodyny. Chociaż teoretycznie można w domowych warunkach wykonać samemu filtr kwarcowy o odpowiedniej szerokości pasma na dowolną częstotliwość środkową (dysponując specjalistycznym sprzętem pozwalającym na zestrojenie), to jednak lepiej oprzeć się na gotowych filtrach fabrycznych, które mają typowe częstotliwości środkowe (odsyłam do katalogów). Osiągnięcie takiej selektywności (pasmo rzędu kHz) na filtrach LC jest nierealne. Ale masz tu dwa problemy:
    - dodajesz nową częstotliwość pośrednią i możesz mieć trudność znaleźć radio, które będzie mieć zakres częstotliwości wejściowych, w którym zawiera się twoja nowa częstotliwość pośrednia - po prostu typowe częstotliwości pośrednie są zwykle tak wybierane, żeby leżały poza zakresami częstotliwości stosowanymi w radiofonii -> czyli musisz dodać kolejną przemianę częstotliwości ze wszystkimi tego skutkami;
    - nadal pozostaje wskazana powyżej kwestia "czułości" demodulatora FM - dla małych dewiacji stromość funkcji Awy(Δf) musi być większa, inaczej będzie słabo słychać.
    Czyli jakaś ingerencja w radio stanie się nieodzowna, nie wystarczy dołożyć klocek na wejściu.

Z praktycznego punktu widzenia dużo prościej więc jest po prostu przestroić radiotelefon z innego, bliskiego zakresu (głowica + generator pierwszej heterodyny) niż bawić się jw.

Co do obsługi skanerów - najprościej zajrzeć do instrukcji konkretnego urządzenia. Ale wydaje się dość oczywiste, że klawiatura numeryczna służy do zaprogramowania konkretnej częstotliwości. Skaner wcale nie musi tylko "przemiatać" całe pasmo, można go dostroić do konkretnej częstotliwości i wybrać rodzaj demodulatora (ewentualnie również szerokość pasma, jeśli na to pozwala).
    andrzejlisek
    Level 29  
    Tak, jak już napisałem, stwierdziłem, że przystosowanie radioodbiornika do odbioru pasma CB w FM jest dużo trudniejsze, niż mogłoby się wydawać, więc lepiej rozejrzeć się za sprzętem przeznaczonym do nasłuchu takiego pasma.

Dlatego dobry wydaje się być skaner częstotliwości, bo otrzymuje się inne pasma do nasłuchu.

Co do radiotelefonów CB, to jednak znalazłem taki, który jest chyba najbardziej uniwersalne (wszystkie rodzaje emisji i wszystkie pasma CB), jednak cena dość wysoka:
    http://www.konektor5000.pl/index.php?p378,mocny-cre-8900-rozmiar-1din-am-fm-ssb-cre8900-specjalny-program
    JacekCz
    Level 40  
    andrzejlisek wrote:

Co do radiotelefonów CB, to jednak znalazłem taki, który jest chyba najbardziej uniwersalne (wszystkie rodzaje emisji i wszystkie pasma CB), jednak cena dość wysoka:
    http://www.konektor5000.pl/index.php?p378,mocny-cre-8900-rozmiar-1din-am-fm-ssb-cre8900-specjalny-program

Pytanie, jakem stary sibista i (nadchodzący) krótkofalowiec, komu jest potrzebne SSB w CB. Tzw normalni ludzie nie używają, a tylko ambitni łącznościowcy CB, i jakby ściśle powiedzieć większość takich częstotliwości juz nie jest "w legalu".

Kiedyś bardzo błyszczały mi oczy na CB SSB ale na szczęście z tego wyrosłem.

I wracając odbiorników globalnych, jak ktoś CB traktuje ambitniej, rynkowy uniwersalny odbiornik, o niskiej selektywności itd szybko przestanie odpowiadać.

Zgadzam się z ostrzeżeniami kolegów (kanał, selektywności, złożoność przeróbek) a cel tego jest dla mnie zupełnie niejasny, nie trzyma się tzw kupy. Odbiór? nadawanie? Antena?
    Czy / w jakim celu / jakie inne pasma itd ...
    andrzejlisek
    Level 29  
    JacekCz wrote:
    andrzejlisek wrote:

Pytanie, jakem stary sibista i (nadchodzący) krótkofalowiec, komu jest potrzebne SSB w CB. Tzw normalni ludzie nie używają, a tylko ambitni łącznościowcy CB, i jakby ściśle powiedzieć większość takich częstotliwości juz nie jest "w legalu".

Kiedyś bardzo błyszczały mi oczy na CB SSB ale na szczęście z tego wyrosłem.

Ja jestem teoretykiem, nie miałem do czynienia ze sprzętem CB lub krótkofalarskim. Rzeczywiście, jak się patrzy na oferty, to króluje sprzęt posiadający AM i FM, bez SSB, pomimo, że polskie przepisy przewidują wszystkie 3 modulacje, tym bardziej, że SSB może być do 12W, a AM/FM do 4W. Wydaje się być naturalnym, że dalsze łączności, nawet krajowe lub słabo słyszalne, prowadzi się w SSB ze względu na swoją naturę (dalszy zasięg przy tej samej mocy) i większą dopuszczalną moc. Nie pisze tu o przerabianiu sprzętu celem zwiększenia mocy ponad przepisową. Według mnie, jedynym minusem SSB jest konieczność precyzyjnego dostrajania częstotliwości odbioru, bo przy delikatnym odstrojeniu głos jest już tak zniekształcony, że trudno zrozumieć.

JacekCz wrote:
    I wracając odbiorników globalnych, jak ktoś CB traktuje ambitniej, rynkowy uniwersalny odbiornik, o niskiej selektywności itd szybko przestanie odpowiadać.

Miałem wypatrzony odbiornik taki, jak Tecsun PL-660 lub PL-880. Głównym zastosowaniem byłby odbiór zagranicznych stacji broadcastowych, użytkowanie jako zwykłego radia UKF FM, nasłuch krótkofalowców i ewentualnie CB w jednym urządzeniu. W przeciwieństwie do sprzętu "masowego" takie radia mają lepszą czułość i selektywność i jeszcze dodatkowo zapewniają SSB. Moż faktycznie jakieś słabe stacje nie będzie odbierać, ale jak przeglądałem specyfikacje, to nasłuchowcy chwalą Tecsuna i Degena za zadowalający odbiór, jak na sprzęcie tej klasy.

JacekCz wrote:
    Zgadzam się z ostrzeżeniami kolegów (kanał, selektywności, złożoność przeróbek) a cel tego jest dla mnie zupełnie niejasny, nie trzyma się tzw kupy. Odbiór? nadawanie? Antena?
    Czy / w jakim celu / jakie inne pasma itd ...

Chodzi tu wyłącznie o odbiór, bez nadawania, w mieszkaniu, w samochodzie i ewentualnie na wakacjach na otwartym terenie. Antena na początek byłaby wbudowana, później ewentualnie dodatkowa zewnętrzna. Cel był taki, żeby kupić jeden odbiornik, którego głównym zastosowaniem będzie odbiór UHF w FM (88-108MHz) i LW/MW/SW w AM (100-30000KHz). Początkowo pogodziłem się z brakiem odbioru CB w FM, bo czytałem, że w Polsce FM jest uzywany stosunkowo rzadko. Później pomyślałem, że da się dorobić odbiór pasma 27MHz w FM poprzez konwersję częstotliwości lub przestrojenie głowicy, ale po wypowiedziach kolegów w poprzednich postach odpuściłem sobie drążenie tego tematu, bo jest więcej problemów, niż się wydaje. Jedyna rozsądna rzecz, to szukanie sprzętu zdolnego do odbioru CB Radio w FM.
    W takim razie wydaje się, że sprawdziłby się tandem Tecsun PL-880 plus UNIDEN UBC-125 XLT. Z takim sprzętem, to mam "w pakiecie" odbiór zwykłego radia, CB, pasma lotniczego i inne. Z drugiej strony myślę, że lepiej zakupić odbiornik SDR DX Patrol Mk3 (100kHz-2GHz) i jakiś tani tablet lub smartfon i ma się większe możliwości za te same pieniądze.

Ciekaw jestem, dlaczego SDR, który ma praktycznie nieograniczone możliwości nie wyparł tradycyjnych konstrukcji radiowych, które są skomplikowane, wymagają strojenia i są zdolne odbierać jedno lub kilka pasm w określonej modulacji i nie pozwalają wizualizować widma "eteru", które ułatwia znalezienie i dostrojenie do stacji nadającej z przerwami (np. wszelkiego rodzaju radiostacje amatorskie, radiotelefony).
    JacekCz
    Level 40  
    1. Emisja SSB (podobnie jak telegrafia CW) zresztą to zauważasz wymaga podstrajania, więc specjalizowanego generatora wewnątrz. Zwykle podstrajanie nazywa się RIT, jak tego nie ma to jest to marketingowe SSB

2. SDR ma potężne możliwości, z nasuwających się wad to np. brak filtrów wejściowych (tani SDR o jakim myslisz). W realiach silnych nadajników / zakłóceń, sąsiad z CB itd ... to nie musi sobie poradzić. Czułość systemu z dobrym selektywnym filtrem wejściowym musi być lepsza. Matematyczne operacje nie mogą unieważnić praw fizyki.
    Tu na elektrodzie są dyskusje n/t, nie podam od ręki.
    Są drogie urządzenia SDR, ale to inna rozmowa.

3. W pasmach gdzie można nadawać, a w przypadku CB nie wymaga to opłat, licencji, sprzęt wymyślony na nasłuch szybko zacznie uwierać (tzw oglądanie loda przez szybę). Po drugie uniwersalny odbiornik nie wpisuje się w koncepcję kanałów CB, wszystkie trzeba używać jako częstotliwość np 27.180
    Krótkofalarstwo zna taki status jak zarejestrowany nasłuchowiec, ale to ktoś kto sobie wyznaczył cel nadawanie.

4. Uniwersalne odbiorniki w tym w/w mają w necie recenzje, również po polsku, zarzuca się to samo: czułość, selektywność.

5 niewiele mówisz o antenie, a to 80% efektów. Na KF musi mieć swój wymiar. Anten na wszystkie pasma nie ma. Samochód, mieszkanie jest okolicznością negatywną.
    andrzejlisek
    Level 29  
    JacekCz wrote:
    1. Emisja SSB (podobnie jak telegrafia CW) zresztą to zauważasz wymaga podstrajania, więc specjalizowanego generatora wewnątrz. Zwykle podstrajanie nazywa się RIT, jak tego nie ma to jest to marketingowe SSB

Wydaje mi się, że każdy odbiornik obsługujący SSB posiada możliwość dostrajania. Inne nazwy, z jakimi się spotkałem, to "Clarifier" lub "Fine tune". W przypadku sprzętu niższej klasy lub będącego w ruchu (np. w pojazdach) częstotliwość odbioru może pływać utrudniając odbiór, więc nie wyobrażam sobie sprzętu SSB pozbawionego takiej regulacji. Tylko AM i FM toleruje niewielkie odchylenia bez istotnego obniżenia jakości.

JacekCz wrote:
    2. SDR ma potężne możliwości, z nasuwających się wad to np. brak filtrów wejściowych (tani SDR o jakim myslisz). W realiach silnych nadajników / zakłóceń, sąsiad z CB itd ... to nie musi sobie poradzić. Czułość systemu z dobrym selektywnym filtrem wejściowym musi być lepsza. Matematyczne operacje nie mogą unieważnić praw fizyki.
    Tu na elektrodzie są dyskusje n/t, nie podam od ręki.
    Są drogie urządzenia SDR, ale to inna rozmowa.

Wydaje mi się, że w większości na stronie http://websdr.org/ są te tańsze SDRy. Na przykład na http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/ jest przedstawione, że jest to taki domowej roboty, a i tak całkiem dobrze odbiera. Jednakże wśród tych z niższej półki jest taki http://www.ercomer.pl/pl/p/Odbiornik-SDRplay-RSP1/1411 który posiada filtry wejściowe.

JacekCz wrote:
    3. W pasmach gdzie można nadawać, a w przypadku CB nie wymaga to opłat, licencji, sprzęt wymyślony na nasłuch szybko zacznie uwierać (tzw oglądanie loda przez szybę).

Już nie raz czytałem, że jak się posiada sprzęt umożliwiający wyłącznie odbiór i regularnie nasłuchuje się CB, to prędzej czy później przychodzi pragnienie nadawania. To wtedy będę szukać jakiegoś dobrego radiotelefonu CB.

JacekCz wrote:
    Po drugie uniwersalny odbiornik nie wpisuje się w koncepcję kanałów CB, wszystkie trzeba używać jako częstotliwość np 27.180
    Krótkofalarstwo zna taki status jak zarejestrowany nasłuchowiec, ale to ktoś kto sobie wyznaczył cel nadawanie.

To się zgadza, że w każdym odbiorniku, który nie jest specjalizowany do odbioru CB, PMR itp. operuje się częstotliwościami, a nie kanałami i konieczne jest pamiętanie częstotliwości wszystkich kanałów, jednak myślę, że to mi nie będzie problemem. Z drugiej strony, w radiofonii MW można powiedzieć, że też są kanały co 9 kHz (w USA co 10kHz), tylko, że nie są numerowane, lecz podaje się częstotliwości.

JacekCz wrote:
    4. Uniwersalne odbiorniki w tym w/w mają w necie recenzje, również po polsku, zarzuca się to samo: czułość, selektywność.

Niektórzy producenci i sprzedawcy trochę naciągają, żeby sprzedać (oczywiście nie twierdzę, że wszyscy), ale np. poniższe recenzje wydają się być wiarygodne:
    https://discrust.wordpress.com/2012/03/15/degen-wreszcie-dotarl/
    https://discrust.wordpress.com/2012/11/10/tecsun-pl660-pierwsze-wrazenia/

JacekCz wrote:
    5 niewiele mówisz o antenie, a to 80% efektów. Na KF musi mieć swój wymiar. Anten na wszystkie pasma nie ma. Samochód, mieszkanie jest okolicznością negatywną.

Do nadawania faktycznie są istotne wymiary anteny, bo musi być o tej długości, co długość fali, ewentualnie połowa lub 5/8 długości a po zamontowaniu należy ją zestroić używając miernika współczynnika fali stojącej. Przy założeniu, że mnie interesuje wyłącznie odbiór (mniej restrykcyjne wymagania odnośnie samej anteny, brak konieczności strojenia), wypatrzyłem takie anteny:
    http://www.ercomer.pl/pl/p/Boni-Whip-odbiorcza-antena-aktywna-20kHz-300MHz/1101
    http://www.ercomer.pl/pl/p/SCANMASTER-HF-ACTIVE-antena-aktywna-1-30MHz/456

Jest jeszcze na przykład taka, ale to już jest zupełnie inna półka, która mnie nie interesuje:
    http://www.ercomer.pl/pl/p/Magnetyczna-antena-szerokopasmowa-AOR-LA800-zewnetrzna/355

Jeśli chodzi o mieszkanie, to mieszkam na 3 piętrze w bloku, mam okna od strony wschodniej i zachodniej, od zachodniej mam balkon. Antena byłaby przy oknie, blisko szyby lub za oknem w przypadku eksploatacji sprzętu przy otwartym oknie. Mogę też rozwiesić drut pomiędzy oknami, po obu stronach mieszkania drut miałby długość ok. 3,5 metra.
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    JacekCz wrote:

Co Ty za bzdury wypisujesz? Wiesz że w którymś kościele dzwoni, ale nie wiesz dokładnie w którym.

Jaki specjalizowany generator. Kiedyś i nawet do tej pory niektórzy używają zwykłego VFO. Owszem dziś mamy DDS-y, PLL, ale to wszystko służy do stabilizacji częstotliwości i oczywiście dostrajania się.

Widziałeś odbiornik bez możliwości w strojenia się do stacji?
    2N3866
    Level 29  
    Wygląda na to, że kolega JacekCz do jednego worka wrzucił dwie rzeczy:
    - BFO (beat frequency oscillator), który w przypadku CW zapewnia zdudnienie z nośną słyszalne jako ton akustyczny, a w przypadku SSB służy odtworzeniu nośnej i drugiej wstęgi bocznej w celu demodulacji pierwotnego sygnału akustycznego - bez takiego generatora analogowe radio CB nie demodulowałoby SSB;
    - RIT (receive incremental tuning) czyli przy odbiorze funkcjonalność odstrojenia od częstotliwości nominalnej w dół bądź w górę o wartość z pewnego przedziału (jest jeszcze XIT, czyli to samo dla nadawania) - to nie jest dodatkowy generator specyficzny dla CW/SSB, tylko coś na poziomie gałkologii generatora heterodyny; w starych dobrych radiach z AM produkowanych przez koncern "Unitra" (np. "Jowita") nosiło to piękną polską nazwę "precyzer" :) - zaś w przypadku FM automatycznym precyzerem była ARCz.

Kolego Jacku, wprawdzie w aktualnych pytaniach do egzaminu na świadectwo operatora w służbie amatorskiej RIT nie występuje, ale BFO wiele razy, więc zwróć na to uwagę, żebyś dobrze rozumiał to pojęcie. Bo - jak piszesz - zamierzasz zostać krótkofalowcem.