Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wymiana centrali alarmowej DSC PC5010 na Satel Integra 64.

tylkologin 25 Apr 2016 11:20 2619 18
Optex
    tylkologin
    Level 9  
    Witam,

Posiadam w domu centralkę alarmową DSC PC5010 z dwoma expanderami PC5108 i trzema klawiaturami LCD5500. Do systemu podpiętych jest 16 czujek ruchu i około 10 czujników reagujacych na próbę wyważenia okien.

Ponieważ chciałbym podłączyć centralę do systemu Fibaro (tzw. dom inteligentny) przymierzam się do wymiany centralki i klawiatur na system Satel Integra 64.

Pytania podstawowe:

1. Czy będę mógł pozostawić czujniki oraz sygnalizator na zewnątrz budynku
    2. Czy okablowanie, które mam obecnie może pozostać w dotychczasowej formie?

Operację zamierzam przeprowadzić samodzielnie :-)

Dzięki wielkie i pozdrawiam,
    Michał
  • Optex
    pawelwolanczuk
    Level 13  
    Czy DSC PC5010 nie jest maksymalnie 32 wejściowa? Dlaczego chcesz zamienić na Integrę 64, a nie na 32? Czy z powodu rozbudowy o system inteligentnego budynku?

Powiedz coś więcej o okablowaniu. Ilu żyłowe przewody? Jeżeli 6-cio lub 8-mio to powinno być ok.

Czy czujki i sygnalizator są przewodowe? Jeżeli tak, to też powinno być ok (najlepiej podaj konkretne modele).

Klawiatury, ekspandery będą do wymiany oczywiście.
  • Optex
    Anonymous
    Level 1  
    sosarek

Level 43  
    Zostań przy tej DSC, z autopsji wiem że nadal jest problem z integracją Fibaro i Satela(dodatkowo musisz dołożyć moduł ETHM).
    tylkologin wrote:
    Operację zamierzam przeprowadzić samodzielnie

No to będzie ciekawie...
    tylkologin
    Level 9  
    sosarek wrote:
    Zostań przy tej DSC, z autopsji wiem że nadal jest problem z integracją Fibaro i Satela(dodatkowo musisz dołożyć moduł ETHM).

No akurat na Fibaro to sobie ewentualnie doprogramuję co trzeba :-)

tylkologin wrote:
    Operację zamierzam przeprowadzić samodzielnie

No to będzie ciekawie...

Jeśli znajdę kogoś z okolic Nowego Dworu Mazowieckiego, kto potrafi to zrobić to chętnie odstąpię od samodzielnej wymiany. Nie mam parcia na robienie tego samemu. Byleby została po tym jakaś dokumentacja :-)

Michał
    sosarek

Level 43  
    Jaką funkcjonalność dzięki Fibaro chcesz uzyskać?
    tylkologin
    Level 9  
    Podstawowa funkcjonalność jaką sobie mogłem wymyśleć:

1. Zbliżam się z "autoryzowanym" telefonem do "e-zamka" i wyłączam alarm w domu".

2. Oddalam się od domu -> automatyczne załączenie alarmu.

3. Idę spać (na piętrze), więc mówię "dobranoc" i system załącza alarm na parterze.

+ parę innych głupich pomysłów.

Słowem wyjaśnienia. Fibaro jest fajne, ale nie jest super. W moim przypadku robię wszystko na Apple Homekit. Zatem właściwie to wygląda tak:

iUrządzenie -> Linux -> Fibaro -> Urządzenia z-wave & Satel

oraz

iUrządzenie -> Linux -> urządzenia nie z-wave

Michał

PS. Robię to dla tak zwanej radości z robienia czegoś, czyli dla fun'u. Może się okazać, że wszystko jest do bani i odsprzedam poszczególne urządzenia na alledrogo. Ale dopóki nie spróbuję to się nie przekonam. A jak zadziała to będzie super :-)
    sosarek

Level 43  
    1. Z Fibaro da się to uzyskać, nadal jest problem z poprawną obsługą Satela, pomijam fakt że Fibaro nie może być traktowany jako system alarmowy ponieważ nie posiada żadnych Certyfikatów zabezpieczeń(podobno w okolicy wakacji ma się to zmienić).
    2. jw.
    3. Klawiatura, pilot, pastylka, z głosowym nie miałem styczności.
    tylkologin wrote:
    Fibaro jest fajne, ale nie jest super.

Zgadza się - nadal jest niedopracowane mimo wypuszczenia nowej wersji Home Center 2.
    tylkologin wrote:
    Linux -> Fibaro -> Urządzenia z-wave & Satel

Satel potrzebuje sygnałów analogowych na wejściach, nikt nie napisze Ci specjalnych protokołów do obsługi przez ETMH.
    tylkologin wrote:
    Może się okazać, że wszystko jest do bani i odsprzedam poszczególne urządzenia na alledrogo

Póki co pomyśl nad kosztami, samo Home Center to koszt 2400zł nie wspominając o reszcie urządzeń typu czujniki, przekaźniki(relay) którymi możesz sterować innymi urządzeniami wpiętymi do gniazdek, dimmerami(ściamniaczami, sterownikami rolet), flow(zalanie), smoke detector(czujniki dymu)... Średni system to koszt ok.10tysięcy złotych...
    No i pomijam fakt że do Fibaro sprawna poprawnie położona instalacja elektryczna to podstawa jeśli myślisz o inteligentnym domie.
    tylkologin
    Level 9  
    bhtom wrote:
    Witam,

Być może ze względu na wydajność prądową zasilacza I32, nieprawdaż?

Pozdrawiam.

Sprawa jest prosta. Montowałem DSC 13 lat temu. Nie pamiętam ile to kosztowało co do grosza, ale oceniam że miesięczny koszt użytkowania systemu wynosił ok. 20 zł. Teraz (w porównaniu z rokiem 2003) ceny poszły diametralnie w dół. Albo inaczej - nie zmieniły się, ale sprzęt ma większe możliwości. Zakładam, że stawiam centralę na kolejne 10 lat i nie chcę przekroczyć miesięcznego kosztu w wysokości 20 zł. Zakładam też, że będę w przyszłości będę chciał ten system rozbudować. I64 jest dla mnie wyborem OK.

Michał

Dodano po 35 [minuty]:

sosarek wrote:

Póki co pomyśl nad kosztami, samo Home Center to koszt 2400zł nie wspominając o reszcie urządzeń typu czujniki, przekaźniki(relay) którymi możesz sterować innymi urządzeniami wpiętymi do gniazdek, dimmerami(ściamniaczami, sterownikami rolet), flow(zalanie), smoke detector(czujniki dymu)... Średni system to koszt ok.10tysięcy złotych...
    No i pomijam fakt że do Fibaro sprawna poprawnie położona instalacja elektryczna to podstawa jeśli myślisz o inteligentnym domie.

To jest jasne. Po prostu HC2 mi wpadło w ręce bezkosztowo, większość sterowników mam porobionych własnymi rękami na bazie Arduino. Więc podany przez Ciebie koszt mi nie grozi. Gdybym miał wywalić 10kPLN na system oparty o Fibaro to mocno bym się zastanawiał. Mam ten komfort, że mogę sobie wydając ułamek tego rozwijać swoje hobby.

Tak BTW. Przez te 13 lat posiadania DSC uzbroiłem go może 3-4 razy. Mam dobrą okolicę, sąsiadów i psa, który się boi własnego cienia. Ale jest OK :-)

Michał
    pawelwolanczuk
    Level 13  
    @bhtom - Dzięki za przypomnienie, faktycznie - nie pomyślałem :-)

Tak wracając do tematu - czy nie łatwiej byłoby przypiąć do telefonu brelok i załatwić manipulator z czytnikiem RF?
    Kiedyś się zastanawiałem, czy nie da się wsadzić taki brelok w telefon (do środka). Da się to zrobić - wystarczy wyciągnąć go z plastikowej obudowy i przykleić "elektronikę" do tylnej klapki od wewnętrznej strony. Problem w tym, że dzisiejsze telefony są tak cienkie, że raczej to nie przejdzie. Brelok po prostu się nie zmieści. Szczególnie, jeżeli mówimy o iurządzeniu.

W nawiązaniu do punktu drugiego - w jaki sposób chcesz to osiągnąć? Tzn, na zasadzie zasięgu GSM? A jak padnie Ci bateria i system się uzbroi, mimo, że jesteś w domu? Rozpoznawanie twarzy? Może prędzej coś w rodzaju wysyłania SMS? Wychodząc wysyłasz SMSa do centrali, aby się uzbroiła? To da się zrobić.
    tylkologin
    Level 9  
    Jeśli chodzi o kwestie automatycznego uzbrajania/rozbrajania alarmu to chodziło mi o wykorzystanie telefonu z bluetooth (BLE) oraz odpowiedniego zamka z zaimplementowanym BLE i z-wave jednocześnie. Czyli przykładowe użycie wygląda następująco:

1. Zbliżam się do drzwi budynku.
    2. BLE w zamku rozpoznaje się z BLE w telefonie.
    3. Zamek automatycznie odblokowuje drzwi.
    4. Fibaro (ale nie koniecznie -> może to być Domoticz z USB stickiem) odczytuje zmianę stanu zamka i poprzez odpowiednia scenę wyłącza Satela.

De facto całość mam już napisaną - wystarczy zmienić system alarmowy.

Michał
    pawelwolanczuk
    Level 13  
    W systemach alarmowych raczej nie wykorzystuje się radiolinii oraz połączenia bezprzewodowego do uzbrajania/rozbrajania systemu. Oprócz zgubienia telefonu, tak jak Kolega @bhtom napisał, możesz po prostu ten telefon uszkodzić (np. zalać) albo bardzo prosty przypadek - może po prostu paść Ci bateria.
    tylkologin
    Level 9  
    Może ja się źle wyraziłem. Powyższe rozwiązanie chcę traktować jako dodatkowe usprawnienie (feature jak kto woli). Zakładam, że każdy domownik ma oprócz tego klucze i zna kod do systemu alarmowego. Jeśli zgubi telefon / padnie bateria / nie będzie prądu to wejdzie do domu "klasycznie".

Michał
    pawelwolanczuk
    Level 13  
    Na pewno nie chcesz sterować SMSem? Wysyłasz SMS tuż przed przyjściem do domu i system się rozbraja. Jest to dodatkowe usprawnienie. Klasycznie też będziesz mógł wejść.
    tylkologin
    Level 9  
    Rozumiem, że to miałoby działać tak:

Dodaję do Integry moduł komunikacyjny z kartą GSM i na numer przypisany do tej karty wysyłam SMS? Jeśli tak to fajne rozwiązanie. Rozumiem, że jest też komunikacja w drugą stronę, tzn. Integra wyśle mi SMS (na mój numer komórkowy) o jakichś anomaliach?

Pozdrawiam,
    Michał
    sosarek

Level 43  
    tylkologin wrote:
    Dodaję do Integry moduł komunikacyjny z kartą GSM i na numer przypisany do tej karty wysyłam SMS? Jeśli tak to fajne rozwiązanie. Rozumiem, że jest też komunikacja w drugą stronę, tzn. Integra wyśle mi SMS (na mój numer komórkowy) o jakichś anomaliach?

Można, każdy moduł GSM ma wejścia/wyjścia które można skonfigurować w połączeniu z Integrą.
    pawelwolanczuk
    Level 13  
    Dokładnie tak jak napisał Kolega @sosarek. I nie tracisz "tradycyjnego" sposobu rozbrajania.