Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hydrofor IBO AJ50/60 - Bardzo szybki spadek ciśnienia i długie pompowanie do 4Ba

fox211 26 Apr 2016 22:50 3213 10
Automation24.pl
    fox211
    Level 2  
    Mam studnie 5/4" na końcu rury zawór zwrotny, a dalej ok.3mb rury Pe32 do pompy.Na wyjściu 5 sekcji nawadniania różnej długości. Manometr na pompkę wskazuje 3,8Bar. Po odkreceniu sekcji ciśnienie spada do poziomu ustalonego tj. ok 2bar, ale robi to bardzo szybko tj. Ok 30 sekund, a następnie pompuje ponad 20 minut i nie dochodzi do 3,8 Bar (nie wyłącza się hydrofor). Wyłącza dopiero po ok 2 minutach po zakreceniu sekcji. W czym problem??? W studni? W ciśnieniu w zbiorniku? Czy w długości poszczególnych sekcji (zauwazylem ze im krótsza sekcja tym dłużej ciśnienie spada na pompie)? Bardzo proszę o pomoc, przelałem forum ale ni znalazłem odpowiedzi na taki problem....
  • Automation24.pl
  • Helpful post
    sigwa18
    Level 41  
    Taki urok tego hydroforu. Max ciśnienie jakie jest wstanie dać to 5 bar. Po prostu jego wydajność przy 4 barach jest malutka. Zmniejsz ciśnienie do 3 bar lub mniej i powinno być lepiej.
  • Automation24.pl
    fox211
    Level 2  
    A jeśli zamiast obniżać ciśnienia wyłączania (z 3,8 na np. 3), raczej podwyższe ciśnienie załączania z 2,0 na np. 2,5 to nie będzie lepiej?
    kot mirmur
    Level 33  
    A woda w tej rurze 5/4" na jakiej jest głębokości?
    sigwa18
    Level 41  
    I tak będzie miał problem z dobiciem do 4 bar bo wtedy wydajność nominalna wynosi 25 litrów/min. Dla porównania przy 2 barach ma 50 Litrów/min i to są wartości dla pompy zamontowanej na poziomie lustra wody skąd ją zasysa. Przy obniżeniu poziomu lustra wody wydajność spada i tak np przy lustrze 5 metrów poniżej pompy trzeba dodać do ciśnienia na wyjściu podciśnienie 0,5 bar czyli 4bary + (-0,5 bar) =4,5 bara i mamy wydajność nominalną 10 litrów/min a i tak pewnie zjawisko kawitacji obniża tą wartość do realnych 5 litrów/min.
    fox211
    Level 2  
    Nie wiem na jakiej głębokości jest lustro wody w tej studni 5/4", ale sąsiedzi mają podobne studnie i zasilają nimi domy (a ja chcę tylko do nawadniania).
    Zrobiliśmy test samej pompy odłączonej od układu (przy pustym hydroforze) i wyrzuca zaledwie 9l/min. Czy to kwestia złego doboru hydroforu (IBO AJ50/60 3600l/h,8m ssania, 50m tłoczenia, 1100W) czy po prostu za mało wody w studni?? Zamierzamy dołożyć jedną sekcję i jeden nowy zraszacz, a z istniejących 4 sekcji zdjąć po jednym zraszaczu. Tym samym będzie 6 sekcji (dwie kroplujące i 4 zraszające mające po 4,4,4 i 3 zraszacze), aby dostosować instalację do poboru wody. Czy to dobre rozwiązanie? Czy istnieje lepsze?
    (nowa studnia nie wchodzi w grę, a wymiana hydroforu owszem jeśli tylko będzie wiadomo na jaki (parametry) o pewność, że to rozwiąże temat)....
    sigwa18
    Level 41  
    Hydrovacum robi porządne hydrofory tylko że cena jest tezbo za używany w dobrym stanie trzeba dać 800-1000. Ale on daje ciśnienie do 8 bar i 4 dla niego to żaden problem.
    fox211
    Level 2  
    No niestety pompa umarła Zrobiliśmy 4 sekcje na zraszaze i tutaj pompa radzila sobie przyzwoicie ( przez 20 minut pracy kazdej z sekcji z osobna podbijala cisniene do 3,5 bara, ale na pozostalych 2 sekcjach linii kroplujacych ciśnienia nie potrafiło podbić powyżej 2 bar i trzeciego dnia z kołnierza pompy strzelił wyciek....Co robić??? Jakie parametry powinna mieć pompa skoro lustro jest na 6 metrach ale wydajnosc jest zaledwie ok 10l na minutę. ... Może ktoś ma wiedzę jak dobrać pompę. Jaka moc, jaką wydajność? Jaka wysokośc podnoszenia...? Czy wogole da się linie kroplujace obsłużyć woda ze studni 5/4"?
    sigwa18
    Level 41  
    Jeśli napływ do studni jest wystarczający to tak. Przy hydroforach jest zawsze wykres wydajności w stosunku do ciśnienia. Hydrofor musi mieć zadowalającą ciebie wydajność przy 4,5 - 5 bar . Czyli ciśnienie maksymalne musi być wyższe.
    kot mirmur
    Level 33  
    Witaj ,10 litrów na minutę? To jest jakiś szmelc.Szukaj jakiejś pompy dwustopniowej .
    A te 10 litrów to masz wydajność studni ,bez podłączonego odbioru,tj. tych węży?Bo jeśli tak ,to całkowita porażka .
    Przepraszam ,umknęło ślepemu oku.
    Masz kolego bardzo małą wydajność tej studni,praktycznie usmażysz każdą pompę.
    kot mirmur
    Level 33  
    Kiedy była robiona instalacja w tej studni i czym jest zakończona rura ssąca wodę,filtrem pionowym czy inaczej?Pytam bo cały czas zastanawia mnie te tylko 10L na minutę.