Witam posiadam ekspres De Longhi Perfecta ESAM 5708-S jest prawie nowy 2 miesięczny(nie ma gwarancji)-użytkowany i konserwowany zgodnie z instrukcją.Pojawia mi się komunikat - wyskakuje błąd "zbyt drobno zmielona kawa, zamontuj dyszę wody",robię to on płucze i nie pomaga.Mielenie kawy nastawione na 6,5 czyli prawie najgrubsza .Ekspres był odkamieniany kilka razy pod rząd( zalecanym płynem De Longhi). Zrobił potem poprawnie klika kaw,ale potem ponownie wyświetlił ten sam komunikat.Dodam jeszcze że wlewam mu tylko przefiltrowaną wodę z butelek nie kranówkę.Regulacja młynka nie pomaga.W czym tkwi problem?
Dodam jeszcze że zaglądaliśmy do przepływomierza -czyściutki woda leci ,śmigiełko się płynnie kręci.
Na próbę włożyłam zaparzacz-zespół zaparzacza do ekspresu znajomego który ma taki sam ekspres i u niego na moim zaparzaczu robi.Niestety nie znam go na tyle dobrze i też trochę było mi wstyd żeby pożyczyć od niego zaparzacz.
Po tym jak u niego zrobił kilka kaw to i u mnie zrobił ze 4 kawy i znów wyskoczył komunikat zbyt drobno zmielona....
Dodam jeszcze że fusy po kawie nie są w formie suchych krążków tak jak powinno to być tylko błoto z wodą
Dodam jeszcze że zaglądaliśmy do przepływomierza -czyściutki woda leci ,śmigiełko się płynnie kręci.
Na próbę włożyłam zaparzacz-zespół zaparzacza do ekspresu znajomego który ma taki sam ekspres i u niego na moim zaparzaczu robi.Niestety nie znam go na tyle dobrze i też trochę było mi wstyd żeby pożyczyć od niego zaparzacz.
Po tym jak u niego zrobił kilka kaw to i u mnie zrobił ze 4 kawy i znów wyskoczył komunikat zbyt drobno zmielona....
Dodam jeszcze że fusy po kawie nie są w formie suchych krążków tak jak powinno to być tylko błoto z wodą