Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over there15kVmaciej wrote:Witam. Co jakiś czas widocznie po prostu muszę się narazić ogółowi ze swoimi poglądami.![]()
Otóż byłbym ostrożny z uziemianiem tych konstrukcji...
15kVmaciej wrote:
Otóż byłbym ostrożny z uziemianiem tych konstrukcji. Pierwszym argumentem determinującym potrzebę takowego, byłoby zbadanie, ile burzowych dni w roku wypada statystycznie w regionie. Drugim, jaka jest sytuacja geograficzna, krajobrazowa- brak mi określenia, ale jest to związane z wykresem kuli- tzn jeśli w pobliżu są wysokie budynki albo inne naturalne "piorunochrony" wcale bym nie zapraszał na swój dach wyładowania. Wręcz wzmacniałbym okoliczne instalacje odgromowe, by mój dach pozostawał w ich cieniu.
Jan_Werbinski wrote:
Np. moje CiGSy muszą mieć nie tylko uziemiony minus, ale także konstrukcję wsporczą. Każdy dodatni potencjał na panelu względem otoczenia musi zostać odprowadzony aby uniknąć PID.
Quote:Na razie postanowiłem, że do czasu wymyślenia lepszego rozwiązania połączę ją przewodem miedzianym 6mm z GSU lub zrobię osobny uziom (nie mam bednarki wokół domu).
Jan_Werbinski wrote:Jaki przekrój zastosować?
Quote:GSU przewodem 16mm2 do wbitego miedziowanego uziomu o długości ok. 3m.
Jan_Werbinski wrote:Nie mierzyłem, bo mam tylko zwykle multimetry. Uziom będzie rozbudowywany prz okazji innych prac. GSU bo tak ją nazwałem i jest to punkt rozdzielenia PE i N.
taniam wrote:elektro92 - konstrukcja paneli ma być objęta ochroną odgromową, uziemienie jej poprzez GSU to błąd. W ten sposób prowadzisz zwód pionowy(bo tak należy potraktować przewód uziemiający w tym wypadku) wewnątrz budynku, co jest zabronione.
Nieważne czy w ziemi jest bednarka, czy uziom szpilkowy - powinny być 2 zaciski:
- do konstrukcji na zewnątrz budynku
- do szyny wyrównawczej tak jak to rozwiązałeś
I tak na marginesie, tak samo wykonuje się to dla instalacji TN-c-s.
elektro92 wrote:
ghajduk wrote:jeśli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, nie masz odpowiedniej wiedzy, a zarazem jesteś mocno roszczeniowym człowiekiem, to proponuję:
- znaleźć porządnego projektanta albo najlepiej rzeczoznawcę w zakresie instalacji i sieci elektrycznych,
- zlecić mu opracowanie projektu wykonania instalacji wraz z uziemieniem,
- na bazie powyższego szukać firmy która wykona to zgodnie z projektem.