Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak uziemić instalacje fotowoltaiczna- instalacja TN-C

elektro92 27 Apr 2016 20:43 48828 49
Optex
    elektro92
    Level 15  
    Witam. Jak w temacie . Jak wykonać uziemienie. Instalacja w budynku TN-C.
    Swój pomysł przedstawiłem na obrazku poglądowym.

Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam

• Optex
    Anonymous
    Anonymous  
  • Optex
    taniam
    Level 20  
    elektro92 - konstrukcja paneli ma być objęta ochroną odgromową, uziemienie jej poprzez GSU to błąd. W ten sposób prowadzisz zwód pionowy(bo tak należy potraktować przewód uziemiający w tym wypadku) wewnątrz budynku, co jest zabronione.
    Nieważne czy w ziemi jest bednarka, czy uziom szpilkowy - powinny być 2 zaciski:
    - do konstrukcji na zewnątrz budynku
    - do szyny wyrównawczej tak jak to rozwiązałeś

I tak na marginesie, tak samo wykonuje się to dla instalacji TN-c-s.
    elektro92
    Level 15  
    Wybaczcie nie opisałem dokładnie .
    Chodziło mi o to ze konstrukcja zostanie połączona drutem aluminiowym o średnicy 10mm2 i połaczone z bednarka( na zewnatrz ) nastepnie od bednarki przewodem 10mm2 do szyny wyrównawczej.

Dziękuje.
    Pozdrawiam

Rysunek poglądowy:
    taniam
    Level 20  
    Prawie dobrze ;)
    Połączenie GSU - uziom wykonujemy w części podziemnej.
    Trzeba zrobić 2 złącza kontrolne, oddalone od siebie >50cm, zejść od każdego z osobna bednarką do wykopu i tam dopiero można to połączyć z bednarką lub szpilką.
    elektro92
    Level 15  
    Witam.

Dla pewności czy dobrze zrozumiałem :) ??

Dzięki.
    Pozdrawiam
    Anonymous
    Level 1  
    taniam
    Level 20  
    elektro92 Tak teraz jest ok.

15kVmaciej wrote:
    Witam. Co jakiś czas widocznie po prostu muszę się narazić ogółowi ze swoimi poglądami. :)
    Otóż byłbym ostrożny z uziemianiem tych konstrukcji...

W pełni popieram taki punkt widzenia, ale jak już chcą "uziemiać" niech to robią porządnie.
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    15kVmaciej wrote:

Otóż byłbym ostrożny z uziemianiem tych konstrukcji. Pierwszym argumentem determinującym potrzebę takowego, byłoby zbadanie, ile burzowych dni w roku wypada statystycznie w regionie. Drugim, jaka jest sytuacja geograficzna, krajobrazowa- brak mi określenia, ale jest to związane z wykresem kuli- tzn jeśli w pobliżu są wysokie budynki albo inne naturalne "piorunochrony" wcale bym nie zapraszał na swój dach wyładowania. Wręcz wzmacniałbym okoliczne instalacje odgromowe, by mój dach pozostawał w ich cieniu.

Piszesz o uziemieniu odgromowym, ale co z uziemieniem funkcjonalnym?

Np. moje CiGSy muszą mieć nie tylko uziemiony minus, ale także konstrukcję wsporczą. Każdy dodatni potencjał na panelu względem otoczenia musi zostać odprowadzony aby uniknąć PID. Na razie postanowiłem, że do czasu wymyślenia lepszego rozwiązania połączę ją przewodem miedzianym 6mm z GSU lub zrobię osobny uziom (nie mam bednarki wokół domu).

Co do zapraszania wyładowań, to o ile wiem robiąc piorunochron wcale nie zmieniamy potencjału "zapraszającego" tylko ułatwiamy odprowadzenie energii z pioruna. Potencjał istnieje nawet jeżeli dach jest izolatorem. Zastosowanie instalacji odgromowej pozwala oszczędzić zniszczeń które wyrządzi przepływ prądu przez konstrukcję, przewody w ścianie itp.

Najrozsądniej będzie chyba zrobić instalację odgromową, która będzie górować nad PV tak aby wirtualna kula jej nie dotykała?
    taniam
    Level 20  
    Jan_Werbinski wrote:

Np. moje CiGSy muszą mieć nie tylko uziemiony minus, ale także konstrukcję wsporczą. Każdy dodatni potencjał na panelu względem otoczenia musi zostać odprowadzony aby uniknąć PID.

Uziemienie funkcjonalne, to inna para kaloszy - panele amorficzne rządzą się swoimi prawami.

Quote:
    Na razie postanowiłem, że do czasu wymyślenia lepszego rozwiązania połączę ją przewodem miedzianym 6mm z GSU lub zrobię osobny uziom (nie mam bednarki wokół domu).

W wypadku konstrukcji wsporczej, traktowałbym to jako odgromówkę - sposób rozwiązania podany wyżej. Przekrój 6mm2 jest za mały dla połączeń wyrównawczych. Skoro nie masz otoku z bednarki, do do czego masz "przypietą" GSU ?
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Jaki przekrój zastosować?
    GSU przewodem 16mm2 do wbitego miedziowanego uziomu o długości ok. 3m.
    Anonymous
    Level 1  
    taniam
    Level 20  
    Jan_Werbinski wrote:
    Jaki przekrój zastosować?

W wypadku narażenia na uszkodzenia mechaniczne należy zwiększyć przekrój o "oczko" lub więcej, w zależności od sytuacji.

Quote:
    GSU przewodem 16mm2 do wbitego miedziowanego uziomu o długości ok. 3m.

A jaka jest rezystancja tego"uziomu"?
    Czy ta szyna to aby na pewno jest GSU?
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Nie mierzyłem, bo mam tylko zwykle multimetry. Uziom będzie rozbudowywany prz okazji innych prac. GSU bo tak ją nazwałem i jest to punkt rozdzielenia PE i N.
    taniam
    Level 20  
    Jan_Werbinski wrote:
    Nie mierzyłem, bo mam tylko zwykle multimetry. Uziom będzie rozbudowywany prz okazji innych prac. GSU bo tak ją nazwałem i jest to punkt rozdzielenia PE i N.

Sorry, ale to tak nie działa - nie można według własnego widzimisię "rzeźbić" instalacji ochronnych. Rozumiem, że wiele osób wypowiadających się w tym dziale to pasjonaci i mają dosyć twórcze podejście do tematu, ale z coraz większym zaniepokojeniem obserwuję pojawiające się tu wpisy.
    Jest multum literatury fachowej, w której można się dowiedzieć jakie należy zastosować rozwiązania w konkretnym przypadku.
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Literatura każe mi przeprowadzić konkretny remont, a najlepiej wraz z rozwojem technologii co kilka lat zbudować dom od nowa. Niestety literatura nie podaje gdzie mam w tym czasie mieszkać i skąd wziąć pieniądze.
    Istnieją etapy pośrednie. Częściowa ochrona jest lepsza niż żadna, a dowodem jest to że ochrona przeciwporażeniowa działa oraz zlikwidowanie dodatniego potencjału na minusie paneli. Założenie bednarki to zniszczenie bruku i na razie szukam innych rozwiązań.
    Kerimm
    Level 1  
    taniam wrote:
    elektro92 - konstrukcja paneli ma być objęta ochroną odgromową, uziemienie jej poprzez GSU to błąd. W ten sposób prowadzisz zwód pionowy(bo tak należy potraktować przewód uziemiający w tym wypadku) wewnątrz budynku, co jest zabronione.
    Nieważne czy w ziemi jest bednarka, czy uziom szpilkowy - powinny być 2 zaciski:
    - do konstrukcji na zewnątrz budynku
    - do szyny wyrównawczej tak jak to rozwiązałeś

I tak na marginesie, tak samo wykonuje się to dla instalacji TN-c-s.

Czy rozumiem, że mogę konstrukcje paneli podłączyć do instalacji odgromowej, czy powinienem poprowadzić oddzielną bednarke do ziemi?
    MichałS
    Level 32  
    Panowie temat jest wart dalszego pociągnięcia!

Wystarczy przeglądnąć kilka filmów na YT aby przekonać się że budowane są instalacje gdzie:
    a) panele i stelaż w ogóle nie mają połączenia wyrównawczego i są na dachu
    b) jw. ale z montażem na gruncie więc "jako tako" są uziemione
    c) panele podłączone do GSU wyłącznie dla wyrównania potencjału (np 1,5mm2)
    d) ramki paneli i stelaż podłączone do instalacji odgromowej
    Wlodek22
    Level 31  
    Też obserwuje temat, też właśnie montuje i też mam mętlik w głowie. Na kalenicy (dach dwuspadowy) będzie inst odgromowa. Odległość do ramek paneli 40-50cm. Niektórzy piszą by w tej sytuacji podłączyć je do ins odgromowej, ale na mój rozum to chyba lepiej zastosować jak w punkcie "c" cienki przewód do GSU i 16mm2 do przepięciówki na wejściu DC do inwertera. Jak walnie w zwód, to jest nikła szansa, że inwerter przetrwa, a jak walnie w ramki? To...? Przewód wyrównujący i przepięciówki wyparują, inwerter i większość włączonych urządzeń pewnie się spalą. Ale pozostaje pytanie gdzie pójdzie prąd z wyładowania.
    Czy zrobić jeszcze inaczej. Z jednego rogu budynku do uziemienia otokowego podpiąć inst odgromową, a z drugiej strony po przekątnej inst fotowoltaiczną? Czy w tej syt inst odgromowa będzie skuteczna, jak będzie podłączona do otoku tylko w jednym punkcie? Z pomiarów elektrykowi wyszło niecałe 3 Ohm.
    marecki636
    Level 6  
    Witam,
    czy falownik i przepięciówkę po stronie DC mogę podpiąć do przewodu PE w rozdzielni głównej w sieci TN-S, czy mogę przedłużyć przewód wychodzący ze skrzynki DC bo ma koło50 cm fi 16mm, w domu nie ma instalacji odgromowej,do uziemienia konstrukcji zrobiłem uziom szpilkowy i mam 5ohm a na przewodzie PE mam mniej, Proszę o szybką odpowiedź.
    TAGBA
    Level 11  
    elektro92 wrote:
    Witam.

Dla pewności czy dobrze zrozumiałem :) ??

Dzięki.
    Pozdrawiam

Czy w takim schemacie jak przestawił elektro92 należy połączyć szynę uziemienia paneli PV z główną GSU? Gdzie między GSU a Falownikiem będzie montowany 3 fazowy ogranicznik przepięć typ 1+2. Na stronie Dehn jest to połączone [url=]https://www.dehn.pl/sites/default/files/uploads/dehn/DEHN-PL/druki/ds109_fotowoltaiczne_pl.pdf[/url]. To co przedstawił elektro92 wydaje mi się lepszym rozwiązaniem jak uderzy piorun to pójdzie do ziemi i na ograniczniki przepięć przed falownikiem od strony paneli PV a nie na instalację domu. Mam już mętlik w głowie.
    MichałS
    Level 32  
    Taka sytuacja: instalacja PV jest na garażu i ma swój uziom. Kabel do garażu podciągnięty jest z rozdzielni głównej jeszcze z przed zabezpieczeń praktycznie z punktu podziału i uziemienia PEN-a.
    Pytanie czy w garażu należy/zalecanie jest połączenie PE z uziomem PV czy nie?
    Grabe Jan
    Level 11  
    Strona AC podłączona do uziemienia, strona DC pozostaje tylko z PEN bez uziemiania.

Dodano po 3 [minuty]:

Grabe Jan wrote:
    Strona AC podłączona do uziemienia, strona DC pozostaje tylko z PEN bez uziemiania.

Pomyłka AC z DC !!!!
    ghajduk
    Level 12  
    Tu macie ładnie opisane jak powinno wyglądać uziemienie PV na dachu w przypadku jeśli mamy odgromówkę.
    http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,ochrona_odgromowa_i_przepieciowa_instalacji_fotowoltaicznej,7874

Każdorazowo instalacja jest uziemiana.
    Przypadek jeśli nie mamy w ogóle instalacji odgromowej jest najmniej korzystny, jednak wówczas również należy konstrukcję uziemić, i to nie tylko z powodu ochrony odgromowej/przepięciowej (ograniczenie prądu piorunowego w przewodach stałoprądowych PV), ale może i przede wszystkich ochrony przeciwporażeniowej, szczególnie jeśli instalacja znajduje się w zasięgu reki (okna dachowe).
    Najlepiej uziemienie zrobić w sposób jak kolega elektro92 prosto narysował, nie wchodząc przewodem do budynku.

Jeden z większych dystrybutorów falowników Polsce również zaleca uziemienie konstrukcji i paneli.
    http://blog.corab.eu/ochrona-instalacji-fotowoltaicznej-dachu-budynku/

Instalacja fotowoltaiczna bez ochrony odgromowej
    Jeśli podczas odpowiedniej analizy ryzyka szkód piorunowych według normy PN-EN 62305-2 otrzymamy informację, że zagrożenie tego typu wyładowaniami atmosferycznymi istnieje w stopniu tolerowanym lub mniejszym, to dostosowujemy nasze postępowanie do nieobecności ochrony odgromowej. W tej sytuacji powinno się dokonać połączenia konstrukcji wsporczej modułu PV z szyną główną wyrównania potencjału w budynku za pomocą przewodu wyrównawczego bezpośredniego.
    ghajduk
    Level 12  
    krzych101 wrote:
    Link nie aktywny

Poprawione.
    dakius
    Level 2  
    Witam,
    Bardzo bym prosił o odpowiedź na moje pytanie, a nie bezsensowne odsyłanie to tu to tam, bo tutaj w wątku też się robi mały mętlik..
    Więc mam taką sytuację, jestem na etapie szukania firmy, która zrobi mi instalacje fotowoltaiczna więc jak w moim przypadku powinna wyglądać kwestia uziemienia? Jak jest najlepiej ? zależy mi na konkretnej odpowiedzi i pomocy a nie kilkudziesięciu, które nic nie wniosą.

Obecnie w budynku mam przyłącz w układzie TN-C sieć napowietrzna, PEN jest uziemiony i rozdzielony na N i PE, a uziemienie wynosi mniej niż 8 Ohmów. W piwnicy mam wyprowadzoną bednarkę, gdzie podłączona jest linka 16 mm2 no i teraz mam problem z uziemieniem instalacji fotowoltaicznej co zrobić?

Dom nie posiada ochrony odgromowej, a konstrukcje + moduły, należy uziemić czy zabezpieczenia po stronie DC i AC + falownik uziemić wykorzystując istniejące uziemienie, zabudować szynę wyrównawczą i do bednarki wyprowadzonej w piwnicy ? (Falownik oraz skrzynki DC AC będą w piwnicy ze względu na mniej więcej stałą temperaturę dla pracy falownika) a przewody z dachu zostaną poprowadzone kominem wentylacyjnym.

Czy zrobić dodatkowe uziemienie, do którego podłączę tylko i wyłączenie uziemienie konstrukcji + modułów oraz przewody PE z ograniczników przepięć? Oczywiście o odpowiednim przekroju. A bednarka z tego uziemienia tez byłaby wprowadzona do piwnicy.

Jak najlepiej rozwiązać w takiej sytuacji kwestię uziemienia? Proszę o konstruktywną pomoc :-)
    ghajduk
    Level 12  
    dakius,
    jeśli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, nie masz odpowiedniej wiedzy, a zarazem jesteś mocno roszczeniowym człowiekiem, to proponuję:
    - znaleźć porządnego projektanta albo najlepiej rzeczoznawcę w zakresie instalacji i sieci elektrycznych,
    - zlecić mu opracowanie projektu wykonania instalacji wraz z uziemieniem,
    - na bazie powyższego szukać firmy która wykona to zgodnie z projektem.
    Edek45
    Level 29  
    ghajduk wrote:
    jeśli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, nie masz odpowiedniej wiedzy, a zarazem jesteś mocno roszczeniowym człowiekiem, to proponuję:
    - znaleźć porządnego projektanta albo najlepiej rzeczoznawcę w zakresie instalacji i sieci elektrycznych,
    - zlecić mu opracowanie projektu wykonania instalacji wraz z uziemieniem,
    - na bazie powyższego szukać firmy która wykona to zgodnie z projektem.

Od tego jest forum żeby pytać, a Twoja odpowiedź na zapytanie kolegi nic nie wnosi do dyskusji.