logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson C42 UX - zielona i czerwona dioda, brak wykrywania przez Windows

RafalKabat 27 Cze 2005 15:24 2440 6
REKLAMA
  • #1 1610566
    RafalKabat
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    W drukarce po włączeniu świeci się zielona i czerwona dioda i nawet windows jej nie wykrywa. Czy to już jest konic żywota drukarki , czy da się ją jeszcze jakoś odblokować(może z klawiszy), bo nie ma wejścia z komputera.
  • REKLAMA
  • #2 1745209
    aplex
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,

Przegladałem twoje posty i wpadłem na ten problemik , jeśli jeszcze nie znasz odpowiedzi to się odezwij pomogę ci w tym temacie.

Pozdrawiam Piotr
  • REKLAMA
  • #3 1745570
    RafalKabat
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Panie Piotrze w sumie to jeszcze nie znam odpowiedzi. Bo drukarka leży u mnie na serwisie, a klient ma już drugą.
    Pozdrawiam Rafał
  • #4 1747631
    aplex
    Poziom 12  
    Witam,

Wystarczy Piotr w tej społeczności, nie musimy sobie "Panować" :D

Nie zapytałem w poprzedniej wiadomości czy nie próbowałeś skorzystać z sscserve do epsona bo on w zasadzie rozwiązuje takie problemy. Reset epromu w większości przypadków pomaga.
    A błąd komunikacji wyrzuca po zaintalowaniu drukarki ? czy wogóle nie daje się zainstalować ?

Jeśli ona teraz stoi na półce to z samej ciekawości zabrałbym się za nią. Miałem ostatnio 12 Epsonów skazanych na złomowanie i tylko 2 nie udało się uratować ale to z powodu uszkodzonych głowic.Reszta z błędami komunikacji i mrugającymi diodami po udrożnieniu głowic hulają ,że ho ho.

Pzdr Piotr
  • REKLAMA
  • #5 2314039
    riczi3
    Poziom 12  
    witam serdecznie mam podobny problem z epsonem c 42. Świecą się obie diody, nie rozpoznaje nowych tuszów, komputer ję wykrywa ale wszystkie możliwe programy monitorujące odrazu się wieszają. Status monitor wcześniej pokazywał błąd komunikacji a po kilku próbach uruchonienia już nic nie pokazuje tylko się zawiesza i dopiero po wyjęciu kabla USB z drukarki rusza. Dostałem ją od gościa co testował na niej różne programy do resetowanie itp.. i po zmianie jakichś danych w eepromie przestała działać, to znaczy dzieła tak jak na początku piszę. Czy z niej jeszcze coś da się zrobić (zresetować do ustawień fabrycznych itp) czy może tylko na złom?
  • REKLAMA
  • #6 2315328
    aplex
    Poziom 12  
    Witam

Jeżeli poprzez sscserve nie idzie zresetować softu, to musieli nieźle namieszać. Niestety w tym przypadku nie mam pomysłu jak można tu pomóc w domowych warunkach.Nie wiadomo jakiego oprogramowania używali i jakie błędy mogły sie dostać do oprogramowania drukarki.
  • #7 2315556
    riczi3
    Poziom 12  
    Witam zebrałem nieco informacji na temat "modernizacji" oprogramowania w tym epsonie. Posłużył do tego program sc 4241 w którym można modyfikować eeprom. na forum znalazłem nawet zrzut ekranu z tego programu z zawartością eepromu. Na płytce drukarki jest takie coś jak "s93c42" i to pewnie to trzeba przeprogramować. Najpierw postaram się odczytać zawartość pamięci tylko nie wiem czy "Ponyprog 2000" poradzi sobie z tym układem i muszę troszkę przerobić programator bo eeprom zasilamy jest 3.3v.
    a tutaj znalazłem obraz tego programu i zawartości eepromu (wkład pewnie jest podobny)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic211029.html#1072932

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Epson C42 UX sygnalizuje problem poprzez świecenie zielonej i czerwonej diody oraz brak wykrywania przez system Windows. Użytkownicy zgłaszają, że problem może wynikać z uszkodzenia oprogramowania wewnętrznego (EEPROM) lub błędów komunikacji. Próby resetu za pomocą narzędzia sscserve często pomagają, jednak w przypadku modyfikacji EEPROM programem SC 4241 i ingerencji w pamięć "s93c42" sytuacja może być trudniejsza do naprawienia. W niektórych przypadkach konieczne jest odczytanie i ponowne zaprogramowanie EEPROM, co wymaga specjalistycznego sprzętu, np. programatora Ponyprog 2000 z modyfikacją do zasilania 3.3V. Problemy z rozpoznawaniem tuszów i zawieszaniem się oprogramowania monitorującego również wskazują na uszkodzenie firmware. Wiele drukarek z podobnymi objawami można uratować poprzez reset i udrożnienie głowic, jednak poważne uszkodzenia EEPROM mogą wymagać złomowania urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA