Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Półprzewodnikowa cewka tesli SSTC - poprawność schematu

DJ_Dexinter 30 Apr 2016 21:36 2892 23
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    Witajcie,
    Majówka rozpoczęta, pogoda taka sobie, więc zabrałem się za budowę półprzewodnikowej cewki tesli.
    Projekt z http://ep.com.pl/files/1653.pdf
    Schemat :

Chciałbym aby cewka miała możliwość modulacji dźwiękiem, ale zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Myślę, że zamiast interruptera można podpiąć odpowiedni sygnał midi, drugim pomysłem jest rozstrajanie interruptera za pomoca generatora FM, jednak z powodów finansowych - ta opcja odpada.
    Może uda się wprowadzając niewielkie poprawki wprowadzić te zmiany do głównego schematu.

W poprzednim temacie otrzymałem taki schemat, proszę o informacje dotyczące jego współpracy z półmostkiem, czy taka praca ma możliwość bytu.

Proszę o sprawdzenie schematu i ewentualne porady dot. odtwarzania czystego dźwięku.

Pozdrawiam
    User removed account
    User removed account  
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    Krzysztof Rypiński wrote:
    -przy tak małych obciążeniach stabilizatory liniowe łączy się jeden za drugim (oszczędza się prąd)

Pomińmy sprawę, zasilacz będzie działał poprawnie :)
    -diody zabezpieczające drajwery robią zwarcie (źle postawiona kropka)

Nie dostrzegam tam żadnego węzła, już sam nie wiem jak to w końcu ma być, podpowiesz ? :)
    Do schematu wprowadziłem zmiany, jednak nie do końca wiem jakie wartości powinny mieć elementy :
    dodane do rezystorów bramkowych równolegle diody

rezystory łączące bramki tranzystorów mocy z masą

filtr w.cz. na zasilaniu

-brak zwłoki w zasilaczu stopień mocy (przy włączeniu może palić bezpiecznik i mostek)

Czy wystarczy opóźnienie rzędu sekundy? Czy mógłbym uruchamiać moduły ręcznie, napierw zasilanie interruptera, interupter i na koniec stopień mocy (koniec mocy mam zamiar włączać przez autotransformator) ?
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    Diody zabezpieczające wyjścia drajwera powinny być po dwie na każde wyjście, w szeregu od plusa do masy (anoda jednej i katoda drugiej do wyjścia).

Dałbyś radę to jakoś rozrysować? Nie umiem sobie tego wyobrazić.
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    To masz na myśli?
    W wielu schematach kondensator przy zabezpieczeniu ma wartość 2,2uF a w tym przypadku 180nF, w końcu jaka jest jego prawidłowa wartość?
    User removed account
    User removed account  
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    można ją wpiąć stosując drugi tranzystor w układzie wspólnego emitera pod kondensatorem anteny, należy go spolaryzować, aby nośna pojawiała się jak w układach modulacji SSB czyli im głośniej tym większa moc na wyjściu.

Niestety nie jestem aż tak biegły, żeby to `ogarnać`. Narazie na celu mam uruchomienie cewki, jeśli zadziała poprawnie, to będę kombinować z modulacją dźwiękiem.
    Czyli schemat z wyżej podaną poprawką jest poprawny? Część driverów chyba wykonam w poniższej wersji, wydaje się najbardziej poprawna wg tego co piszesz Ty, zawiera też zasilanie TC i 74HC14. Nieużywane wejscia przerzutników powinny być podpięte do masy, zgodnie z poniższym schematem, tak? Czy tutaj wszystko się już zgadza?
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    Czyli nie może to zostać w obecnej wersji? Większość schematów jakie przeglądałem oparta jest na analogicznych połączeniach.
    Półmostek z transformatorem mam zaprojektowany właśnie pod taki transformator jak na schemacie, a nie chciałbym już tego zmieniać.
    Pamiętaj o kondensatorze przed transformatorem bo inaczej dym.
    Mówisz o kondensatorze o którego wartość pytałem wcześniej, tak ?
    User removed account
    User removed account  
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    Okej :) No to rozpoczynam walkę :) Podeślę jeszcze layout do sprawdzenia, podobniez przy tego typu układach też jest ważny.
    Dzięki za pomoc :D
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    Zaprojektowałem płytkę. Mam nadzieję, że się nada :)
    Proszę o sprawdzenie poprawności.
    Schemat to połaczenie dwóch. Nazwy diód przy nogach TC4422/21 wzięte ze schematu "kolorowego"(za anteną). Pozostała część nazw jest ze schematu pierwszego (do anteny). Żeby schemat montażowy był czytelniejszy nie rysowałem polaryzacji kondensatorów i ich nie podpisywałem. Są tylko narysowane.

Półprzewodnikowa cewka tesli SSTC - poprawność schematu Półprzewodnikowa cewka tesli SSTC - poprawność schematu
    User removed account
    User removed account  
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    Poprawiłem widoczne błędy, jednak nie wiem czy można zaniechać problem masy, która jak mówisz, tworzy wielką antenę.
    Czy powinienem przeprojektować płytkę od nowa?
    User removed account
    User removed account  
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    Nie wiem czemu przekierowało mnie do kosza, czy admin nie wyrzucił przez przypadek?
    Usunąłem dwa posty i dodałem jeden zamiast nich.
    Płytkę ze stabilizatorami już mam, nie za bardzo chciałbym ja ruszać, jesli nie jest to konieczne.
    połącz trzy górne układy przewodem (masa), jak najbliżej wyprowadzeń układów, a rozdziel na dole, żeby nie było pętli.

Tzn usunąć ścieżki masy, a masę do układów polutować kablem (lub zworami)? W którym miejscu rozdzielić?
    Tak dobrze?

Poza tym, jeśli elektronika cewki jak w tym projekcie : Link ma prawo działać, to i moja nie powinna miec problemów :)
    User removed account
    User removed account  
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    Oj, za bardzo się pospieszyłem, masz rację :)
    Teraz chyba okej:)
    Jak pisałeś o tym podłączeniu kablami nóżek, to to miałeś na myśli ? NE555 zostawić, czy też podpinać kablem, chyba bez sensu to ruszac, bo kabel i tak będzie miał podobną długość.

A zasilanie 15V i 5V może zostać, czy nie ma to wpływu i nie bedzie tworzyć anteny? :)
    Ah, zapomniałem o dwóch diodach przy kolektorze tranzystora :) Już dodane. Dodałem także dodatkowe przelotki do masy, zeby nie lutowac kabli "na pałę" od spodu.
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    Witajcie ponownie
    Napotkałem problem. NE555 nie uruchamia się przy 5V, dopiero po podaniu 12V zaczął generować przebiegi. Niestety, przez to 74HC14 zaczął się mocno nagrzewać (74HC zasilany z 5V). Jak rozwiązać ten problem? Proszę o pomoc

Problem rozwiązany, złe napięcie zasilania 74HC.
    anonymousexd
    Level 24  
    Twój wzór ścieżek jest niedopuszczalny.
    Takie SSTC pracują na częstotliwościach kilkuset kHz i ścieżki muszą być w miarę dobrze przemyślane i krótkie, tak by zakłócenia były jak najmniejsze.
    Większe zakłócenia = szybciej się grzeją tranzystory = szybciej (bądź od razu) wybuchają.
    Jak chcesz to w moim temacie na DIY o SSTC masz gotową płytkę drivera opartą o niemalże identyczny schemat.
    74HC14 musisz zasilić z 5V i nie więcej, po to tam ten 7805 jest.
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    Wykonałem projekt sterownika wg. @anonymousexd . Wszystko jest okej do momentu, gdy podłaczam sterownik do półmostka. Problem tkwi zapewne w transformatorku separujacym TC i półmostek. Jak w końcu powinienem go nawinąć? Wydaje mi się, że wszystko zrobiłem poprawnie.
    anonymousexd
    Level 24  
    Wziąłem skretkę Ethernetową, z niej przygotowałem trzyżyłową skretkę, tzn. 3 druciki w izolacji bardzo mocno i ciasno zwinięte, i taką skretką nawinąłem te 15 (?) zwojów na rdzeniu FERROXCUBE TN32/19/13-3E25. Inne rdzenie się nie nadają lub gorzej działają.

Zdjęcie nie własne, ale tak to powinno wyglądać. Zwróc uwagę, że nawet poza GDT odpowiednie druciki są ze sobą zwinięte by uniknąć zakłóćeń.

BTW: Jeśl iwszystko jest ok, to powinieneś słyszeć pracę tego sterownika, nawet jak go odpalisz z samym GDT, ale bez zasilania półmostka.