Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Astra Sedan problem z skrzynią biegów i praca silnika na gazie

Pawelito123 01 May 2016 10:03 945 9
    Pawelito123
    Level 8  
    Witam
    Tydzień temu zakupiłem Opla Astre 1.4 F Sedan i zaraz na początku musiała przejśc
    remont musiałem wymienić linkę sprzęgła,oraz zębatki jakieś w rożądzie oraz parownik bo auto gasło na zakrętach przy zwalnianiu....Mam mianowicie takie problemy

-Auto nadal gaśnie na zakrętach na gazie mechanik twierdzi że wylot powietrza musi być ustawiony do silnika by nie łapał lewego powietrza

-Mam problem podczas zmiany biegów wchodzą ciężko a przy redukcij nie mal sie nie da np. 4-3 lub 5-4.....mechanik pow bym poluzował śrubę zewnętrzna mechanizmu zmiany biegów ale nie mogę jej znależć jaky ktoś mi mógł poradzić z tymi problemami bd wdzięczny
    KAR26
    Level 17  
    Witam - jeśli wymieniałeś tylko linkę to po co masz regulować wybierak od biegów? , chyba że biegi od początku źle wchodziły ? ,wracając do problemu to masz na cięgna czy pręt(nie znam fachowej nazwy) , jeśli na cięgna to wina może być tylko w lewarku zmiany biegów .
    grela
    Level 9  
    Sprawdz czy wszystkie mechanizmy wodzidełka płynnie chodzą nie zacinają się ewentualnie nasmaruj
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Skoro mechanik tam mówi, to zleć mu, żeby naprawił. Z biegami, to pewnie standardowo zużyty plastikowy przegub razem z aluminiowymi przetyczkami, chociaż po laickim opisie równie dobrze może być to wina sprzęgła, bądź tez samej skrzyni biegów. Gaśnie na zakrętach z wciśniętym gazem, czy zwyczajnie po puszczeniu gazu na biegu jałowym? Bo to tez może mieć różne przyczyny, w zależności od objawu.
    Pawelito123
    Level 8  
    Sprawdze te wiązadełka bo wg mnie dziwnie zawadzaja jak naciskam sprzeglo i zmieniam bieg.....a auto gaśnie bez gazu gdy sie zatrzymuje lub dohamowuje na zakrecie ja redukuje a silnik juz gasnie....na benzynie nie gasnie

Dodano po 5 [minuty]:

KAR26 wrote:
    Witam - jeśli wymieniałeś tylko linkę to po co masz regulować wybierak od biegów? , chyba że biegi od początku źle wchodziły ? ,wracając do problemu to masz na cięgna czy pręt(nie znam fachowej nazwy) , jeśli na cięgna to wina może być tylko w lewarku zmiany biegów .

Biegi od początku chodziły lepiej ale bez idealu szczegolnie jak redukowałem z 4 na 3 ....ja mam chyba na pręt ,wiem ze te mechanizmy dziwnie jakby zawadzaly jak naciskam biegi slychal takie zahaczanie jakby....a gdy wżucam wstrzeczny to slychal takie taracie zanim go wzuce gdy silnik chodzi bo na zgaszonym biegi chodza idealnie
    grela
    Level 9  
    może będzie trzeba uzupełnić smaru popatrz też po komorze silnika czy coś sie nie wypieło nie ułamało lub przetarło
    Pawelito123
    Level 8  
    grela wrote:
    może będzie trzeba uzupełnić smaru popatrz też po komorze silnika czy coś sie nie wypieło nie ułamało lub przetarło

Napewno sprawdze może nasamruje i podziała ale ten bieg wsteczny taki tarcie to dziwne jak go wżucam
    grela
    Level 9  
    u mnie w Peugeot 206 jest też problem z wstecznym ale jeszcze nie rozgryzłem co jest winą narazie wiem że łożysko wyciskowe się kończy
    Pawelito123
    Level 8  
    robokop wrote:
    Skoro mechanik tam mówi, to zleć mu, żeby naprawił. Z biegami, to pewnie standardowo zużyty plastikowy przegub razem z aluminiowymi przetyczkami, chociaż po laickim opisie równie dobrze może być to wina sprzęgła, bądź tez samej skrzyni biegów. Gaśnie na zakrętach z wciśniętym gazem, czy zwyczajnie po puszczeniu gazu na biegu jałowym? Bo to tez może mieć różne przyczyny, w zależności od objawu.

Auto gaśnie na zatrzymywaniu i skrecaniu bez wciśnietego gazu ....zdaza się nawet że gaśnie podczas jazdy jak redukuje bieg z 5 na 4
    Pawelito123
    Level 8  
    Problemy rozwiazane miałem uszkodzony kabel przepustnicy i dlatego gasł a biegi miałem do wyregulowania.Dziękuje za każda rade.