Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sprzęt do zabudowy + pralka wolnostojąca

djtommy 01 May 2016 23:02 2751 12
    djtommy
    Level 24  
    Witam,

Niedługo staniemy przed wyborem sprzętów do nowej kuchni.
    Będziemy potrzebować:
    Lodówki
    Płyty indukcyjnej
    Piekarnika
    Zmywarki (raczej 60cm)
    Mikrofalówki
    Okap może być wolno wiszący lub pod szafkowy do powierzchni 100mkw
    Pralka będzie w kotłowni więc nie musi być jakaś super cicha.
    Budżet jaki zamierzamy przeznaczyć to 15-20 tys, ale jak coś będzie godne uwagi to może wyjść troszkę więcej?
    Proszę nie proponować nic z BEKO i Samsunga.

Co myślicie o sprzęcie Candy i Gorenje?

Nie mamy wybranych konkretnych modeli żadnego sprzętu, tylko ewentualnie producenci, ale jesteśmy otwarci na wszystkie propozycje.

Lodówka - Electrolux, BSH, Liebherr, Gorenje nie mam więcej pomysłów
    Płyta - Elextrolux/AEG, BSH, Gorenje
    Piekarnik - Electrolux/AEG, Gorenje
    Zmywarka - BSH, Hotpoint Ariston ( chyba dobrze żeby była opcja połowy załadunku, czy jak się to nazywa)
    Mikrofalówka - nie mam pojęcia
    Okap - brak pomysłów, wydajny i w miarę cichy
    Pralka - Panasonic, Gorenje, Candy, BSH, Electrolux, Hotpoint Ariston

Oczywiście produkty innych producentów mile widziane, oby podziałały chwilę dłużej niż okres gwarancyjny.
    Artix_
    Level 9  
    Wiesz co z tym modeli co tu podałeś znam głównie Gorenje, akurat mam u siebie piekarnik, a jak szukaszz mikrofali to tez polecam Gorenje. ja mam ta GORENJE MO 17 ME, w sumie nie taka droga i fajna
  • Helpful post
    Yuppy
    Level 16  
    Kolega nie podał żadnych modeli, tylko firmy. Raczej każdy będzie polecać to co ma i mu działa, tylko fajnie byłoby przy tym podać jakieś argumenty, a nie tylko "bo tak" :) Może więc spróbuję pomóc w wyborze nieco bardziej, bo sam ostatnio kompletowałem sprzęt z podobnym (może nieco mniejszym) budżetem i podobną "niechęcią" do wymienionych firm.

No to po kolei (podane ceny są bardziej orientacyjne, mogły się zmienić na przestrzeni czasu):

Lodówka:
    Model: BOSCH KIS86KF31
    Cena: 2400 zł
    Wybraliśmy Bosch'a, bo nie wciska niepotrzebnego nikomu nofrosta wszędzie gdzie się da. Ten model ma standardowy podział chłodziarka-zamrażarka, dzięki czemu fronty po zabudowie zgrają się na równo z blatem kuchennym, no i zamrażarka ma jeszcze w miarę sensowną pojemność. Stronę otwierania drzwi można samemu zmienić przekręcając zawiasy. Montaż frontu bezpośrednio do drzwi lodówki, nie wymaga dodatkowych zawiasów szafki i prowadnic - co często zdarza się w tańszych modelach.
    Lodówka według specyfikacji jest bardzo cicha, co ma zdecydowane odzwierciedlenie w rzeczywistości - ważne jeśli mamy aneks kuchenny. Klasa energooszczędności A++, to jednak wypadkowa pozostałych parametrów, nie zwracaliśmy na to uwagi przy wyborze, bo różnica w cenie między A+ a A++ zwraca się po kilku dobrych latach. Wysokość lodówki standardowa, nie jest jednak tak pojemna, jak lodówki nie przeznaczone do pełnej zabudowy (to niestety wada wszystkich lodówek do zabudowy - są nieco węższe, bo muszą zmieścić się w szafkę).
    Lodówki użytkujemy od lutego 2015, póki co bez żadnych zastrzeżeń.

Piekarnik:
    Model: BOSCH HBG634BW1
    Cena: 1550 zł
    Przyznam, że przy zakupie tego modelu zaważył też trochę jego wygląd, szukaliśmy czegoś pasującego do białych akrylowych frontów szafek. Są też modele w wersji czarnej i srebrnej. Piekarnik ma fajne elektroniczne sterowanie (coś co może się w przyszłości popsuć :P), piecze równomiernie i nagrzewa się bardzo szybko. Po porządnym nagrzaniu front oraz cała obudowa pozostaje chłodna - sprawdzałem jeszcze przed montażem mikrofalówki nad piekarnikiem, jak mogłem jeszcze go od tyłu "pomacać" :) Ciepłe powietrze ucieka przez szczelinę wentylacyjną z przodu piekarnika.
    Wadą z pewnością jest to, że prowadnice teleskopowe są sprzedawane osobno, co podwyższa cenę piekarnika - wielu innych producentów montuje takie prowadnice od razu w piekarniku.
    Piekarnika użytkujemy od listopada 2015, również bez zastrzeżeń.

Mikrofalówka:
    Model: BOSCH BFL 634GW1
    Cena: 1750 zł
    Mikrofalówka została zakupiona do kompletu z piekarnikiem - utrzymana w tej samej stylistyce, ładnie zgrywa się z piekarnikiem i frontami szafek. Gdyby nie wygląd, w życiu bym jej nie kupił. Uważam że przy tej cenie mikrofali brak dodatków, takich jak grill czy obrotowy talerz, to przynajmniej lekka kpina. Pomimo braku obrotowego talerza mikrofala podgrzewa równomiernie, ma też kilka gotowych programów, np. do rozmrażanie pieczywa (podajemy wagę, czas dobierany jest automatycznie), które nawet się sprawdzają.
    Mikrofalówki użytkujemy od kwietnia 2016, funkcjonalnością szału nie robi, ale to co ma jest ok.

Zmywarka:
    Model: BOSCH SPV68M10EU
    Cena: 1750 zł
    Zmywarka o szerokości 45cm, ale może znajdzie się podobny model 60cm. Wybraliśmy ten model, bo ma dodatkową trzecią szufladę na sztućce. Jako dodatek i fajny bajer w tym modelu mamy wyświetlanie czasu do zakończenia zmywania na podłodze, słabsze modele mają wyświetlanie czerwonej kropki. Przy montażu mebli trzeba tylko pamiętać o odpowiednim cofnięciu cokołu, aby nie zakryć projektora wyświetlanego czasu - często w kuchniach cokół cofnięty jest o około 2cm w stosunku do korpusu szafki, co jest zbyt małą wartością (trzeba zrobić wtedy większe podcięcie, niż wymagane przez otwierany front).
    Bosch ma dobre opinie o swoich zmywarkach, warto ponoć szukać modeli z metalowym dnem - proponowany model takie ma.
    Zmywarkę użytkujemy od początku kwietnia 2016, póki co zbyt krótko, by wypowiadać się o jakości zmywania, ale jak na razie jest dobrze.

Płyta indukcyjna:
    Model: SOLGAZ SI-4T
    Cena: 1890 zł
    Płyty jeszcze nie zakupiliśmy, ale chcemy dać szansę polskiej i innowacyjnej firmie :) Ciężko mi teraz cokolwiek na temat tej płyty powiedzieć, bo jeszcze jej nie mamy, jednak płyty o podobnej specyfikacji innych producentów kosztują nieco więcej. Solgaz opinie ma raczej dobre - tak samo o produktach jak i o serwisie.

Okap:
    Model: SOLGAZ SH-3R
    Cena: 1650 zł
    Okapu również jeszcze nie mamy, jednak ten jest dokładnie taki, jaki chcemy (jeśli chodzi o wygląd). Wydajność do 800M3/H, więc ogólnie sporo, jednak do wspomnianej powierzchni 100M2 (nie ma tu pomyłki? tyle ma aneks+salon?) może być mało. Fajny bajer to automatyczne włączanie okapu po wykryciu ciepła.

Pralka:
    Model: BOSCH WAE24441PL
    Cena: 1300 zł
    Pralka produkowana w Polsce, ma rozkręcany zbiornik bębna i łatwo wymienne łożyska. Żona chciała pralki z krótkim programem (tu jest chyba 15-minutowy), dodatkowo ma na pralce przycisk budzika (TimePerfect) do podganiania każdego innego programu - korzysta z tego dość często. Wyświetlacz z czasem do końca prania również się przydaje. Pralka też przede wszystkim dobrze pierze :)
    Pralki użytkujemy od lutego 2015, bez żadnych zastrzeżeń.

Wybierając i kupując ten sprzęt nie zwracałem uwagi na długość gwarancji (wszystko ma 2 lata) mając nadzieję, że nawet po drobnych naprawach pochodzi trochę dłużej, niż deklarowane przez innych 5 lat. Jak będzie, się okaże. Póki co użytkujemy wszystko stosunkowo krótko, więc ciężko mówić cokolwiek o żywotności. Jeśli będziesz kupować sprzęt za jakiś czas, daj znać, powiem czy nic się nie popsuło :)
    djtommy
    Level 24  
    Dzięki serdeczne za rzeczową odpowiedź.
    Nie podałem modeli bo nie mam nic na oku (trochę tego dużo).
    Myślę że pralkę, zmywarkę, mikrofalówkę i lodówkę rozważę z powyższych.
    Kuchnia ma być biała, więc zobaczymy czy żona będzie chciała białe sprzęty czy czarne. Okapowi się przyjrzę, dom jest piętrowy jakieś 220mkw. Salon, jadalnia i kuchnia będą miały ok 90mkw, dlatego wolałbym jakiś wydajniejszy.
    Żona z kolei chce pod szafkowy, ale one chyba nie są tak wydajne jak potrzeba.
    Również chętnie zakupiłbym coś polskiego producenta, ale nie chce się zawieźć. Kiedyś rozważałem zakup płyty gazowej od SOLGAZU, może coś od nich sensownego uda się znaleźć.
    Przy wyborze piekarnika i płyty obstawał bym przy Electroluxie/AEG.
    Fajnie by było gdyby ktoś coś o produktach Gorenje i Candy napisał więcej.
    astw
    Level 18  
    1. Piekarnik - zdecydowanie Gorenje,
    2. Zmywarka i chłodziarko zamrażarka zdecydowanie BSH (zmywarka z metalowym dnem), chłodziarko-zamrażarka low- frost (cicha). Zmywarka - może być także Miele.
    Konkretny model? Najpierw potrzebna jest decyzja, czy jest to model z widocznym wyświetlaczem (panel biały, czarny, srebny?), czy nie.
    3. płyta indukcyjna Whirlpool lub BSH - zaokrąglone, a nie szlifowane brzegi.
    4. reszta - proszę zobaczyć Ikea (5 lat gwarancji)

Mikrofalówka - wolnostojąca ma dobre ceny, ładne produkuje np. Candy. Do zabudowy - są w Ikei.

Pralka - proste Miele lub BSH z serii WAE.
    Yuppy
    Level 16  
    djtommy wrote:
    Myślę że pralkę, zmywarkę, mikrofalówkę i lodówkę rozważę z powyższych.

Myślę że zaproponowane przeze mnie pralka, lodówka i zmywarka to dobry wybór. Mikrofalówkę dobierz jednak do zestawu wraz z piekarnikiem. W zabudowie będą lepiej się komponować, a w samej mikrofali jakiś większych różnic w działaniu raczej nie uświadczysz.

djtommy wrote:
    Okapowi się przyjrzę, dom jest piętrowy jakieś 220mkw. Salon, jadalnia i kuchnia będą miały ok 90mkw, dlatego wolałbym jakiś wydajniejszy.
    Żona z kolei chce pod szafkowy, ale one chyba nie są tak wydajne jak potrzeba.

Dokładnie, podszafkowe są zazwyczaj sporo słabsze i nie wiem czy uda się znaleźć odpowiednio wydajny model. SOLGAZ wypuścił teraz kilka nowych modeli okapów, niestety ciężko stwierdzić, jak się będą sprawdzały w praktyce.

djtommy wrote:
    Przy wyborze piekarnika i płyty obstawał bym przy Electroluxie/AEG.

Też dobry wybór, w założonym budżecie na pewno dasz radę znaleźć jakiś ciekawszy model.

Z takich urządzeń kuchennych pomyśl jeszcze nad rozdrabniaczem do odpadów - dobra sprawa, szczególnie w sporym domu.

astw wrote:
    3. płyta indukcyjna Whirlpool lub BSH - zaokrąglone, a nie szlifowane brzegi.

Tak z ciekawości, bo sam jeszcze jestem przed zakupem płyty, czemu brzegi zaokrąglone a nie szlifowane? Tłuką się czy co? Bo wygląd to raczej sprawa gustu, mi szlifowane podobają się bardziej.
    djtommy
    Level 24  
    Obecnie jest promocja na przedłużenie gwarancji na sprzęt AEG do 5 lat jeżeli zakupu dokona się w studiu kuchennym. Co myślicie o takim zestawie?

Lodówka -AEG SCS81800C0
    Piekarnik - AEG BP731460NM
    Indukcja - AEG HK754400FB
    Mikrofalówka - AEG MCD2664E-M
    Zmywarka - AEG F78702VI0P
    Okap - Elica stripe wha90lx
    djtommy
    Level 24  
    Nikt się nie wypowie?
    Yuppy
    Level 16  
    Sprzęt raczej dobry (i drogi, no ale skoro mieści się w założonym budżecie :) ). Raczej sceptycznie podchodziłbym do zakupów w studiu kuchennym. Ceny w sklepach internetowych potrafią się różnić znacznie (przykładowo płyta w większości sklepów ma cenę ok. 4100 zł, a w jednym 2600 zł), a studiom kuchennym raczej bliżej do tych droższych. Przekalkuluj, co się bardziej opłaci, jeśli masz dopłacać 30-40% ceny do 5-letniej gwarancji, to chyba nie warto.
    djtommy
    Level 24  
    No właśnie czekam na ceny, wiadomo że jak będzie ogromna różnica to wybiorę coś ze sklepów internetowych i częściowo pewnie electroluxa bo obecnie mają zwrot do 750 zl za zakupione minium 3 sprzęty.
    djtommy
    Level 24  
    Ceny dostałem i powiem, jestem miło zaskoczony, sumarycznie zestaw wyszedł prawie że identycznie co szukając na ceneo po najniższych cenach :)
    Ale dostałem też propozycje z Electroluxa i kilka innych propozycji a z AEG.
    Bardzo proszę o pomoc w wyborze :) Jeżeli wezmę Electroluxa to dostane przedłużenie do 5 lat gwarancji i zwrot do 750 zł od Electroluxa, jeżeli AEG to przedłużenie gwarancji do 5 lat.
    Jest sens dopłacać do AEG?

Płyta indukcyjna

AEG HK754400FB (Wspomniana płyta przez kolegę Yuppy w studiu kosztuje 2490zł, więc jeszcze mniej niż najtańsza oferta na ceneo)
    AEG HK874400FB
    AEG HK894400FG
    Electrolux EHI8550FHK

Lodówka

AEG SCS81800C0
    Electrolux ENN7854COW

Mikrofalówka

AEG MCD2664E-M
    Electrolux EMT25207OX

Piekarnik

AEG BP731460NM
    Electrolux EOA5751AAX

Zmywarka

AEG F78702VI0P
    AEG F88712VIOP 
    Electrolux ESL8320RA

Okap

ELICA Elica stripe wha90lx
    Falmec FLIPPER II 85
    Kernau KCH 4590 B
    marcindu35
    Level 12  
    Sugeruje jeszcze zwrócić uwagę na sprzęt marki Candy. Sam mam obecnie większość sprzętu w domu tej marki. Ich sprzęty rzadko się psują bo w zasadzie jedynie pralka raz się popsuła ale za to naprawa nie byla droga. Części do sprzetów są ogólnodostepne tak wiec potencjalna naprawa Candy po okresie gwarancji nie powinna przypożyć problemów.

Poza tym firma ma świetne serie mikrofalówek w retro kolorach.
    djtommy
    Level 24  
    Sprzęt zamówiony, stanęło na AEG ze względu możliwości przedłużenia gwarancji na 5 lat za darmo. Zostaje tylko zakup pralki, ale na to mamy czas :) poniżej wybrany przez nas sprzęt, całość wyszła 17tyś, względem cen internetowych wyszło ok 5tyś taniej.

Piekarnik AEG BS931440NM
    Mikrofalówka AEG KR8403101M
    Szuflada AEG KD91404M
    Indukcja AEG HK856600FB
    Zmywarka AEG F66602VI0P
    Okap AEG X69454MD10
    Lodówka AEG SCZ71800F1