Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Remont silnika Fiat 126p oraz usprawnienia.

Dżobson 02 May 2016 23:14 6633 7
    Dżobson
    Level 4  
    Witam, mam buggy z silnikiem od eleganta, silnik dostał już trochę w kość i chcę zrobić remont. Nie chce planować głowicy ani wstawiać sportowego wałka, tylko zrobić szlif cylindrów i dać nad wymiarowe tłoki, nowe pierścienie i panewki, mam oryginalny wydech, czy warto wstawiać inny np. od motocykla albo po prostu własnoręcznie zrobiony bez żadnych dławików? Myślałem też o obcięciu puszki filtra powietrza i zaspawaniu powstałej dziury, a na gaźnik dał bym filtr stożkowy, tylko czy to coś zmieni, a raczej czy nie zaszkodzi? Można coś jeszcze zrobić we własnym zakresie?
    SKM 1964
    Level 33  
    Z tym filtrem stożkowym dał bym spokój . Przy tych pojemnościach silnika to tylko bajer , i nie oczyści powietrza jak oryginał. :| Jak masz oryginalny gaźnik malucha to nie masz pompki przyspieszenia więc to i tak nic nie pomoże . :|
    Dżobson
    Level 4  
    Znalazłem taki obrazek, może mi ktoś wyjaśnić co to jest i co to daje?
    A co do wydechu to myślałem o czymś takim:
    Mógłbym zrobić taki wydech sam bo mam stary wydech to od niego mogę rury odciąć i resztę dospawać tylko wie ktoś czy w tym wydechu jest jakiś dławik czy to tylko kawałek rurki ze stożkiem?
    A tak przy okazji to zapytam się jeszcze co może być przyczyną wyskakiwania 1 biegu, wszystkie pozostałe wchodzą bez problemu i nie wyskakują, a jedynka przy wrzucaniu trzeszczy i po ruszeniu wyskakuje?

Dodano po 7 [minuty]:

Kiedyś znalazłem fajną stronkę na której był opisany cały tiuning silnika od 126p a teraz szukam i tylko same fora. Może ktoś z was zna jakąś stronkę z tymi przeróbkami?
    SKM 1964
    Level 33  
    Na pierwszej fotce został wyeliminowany tłumik ssania ( taka mała bańka ) , natomiast to zastosowanie przyspiesza dolot powietrza w stożku do gaźnika . :|

Dodano po 1 [minuty]:

Co do tłumików niech się wypowie kto inny . :|
    andrzej20001
    Level 43  
    Eee tam ja miałem tłoki od cc700 plus głowica zjechana do gwizdków. Plus największe jakie weszły zawory ssące i gaznik od motocykla. Ale dzida byłaaa....
    Dżobson
    Level 4  
    Jaki filtr zastosować przy takim stożku bo on przecież jest u podstawy taki jak cała puszka z filtrem?
    I wydaje mi się że jak w tłumiku nie ma dławików to silnik lepiej pracuje czy to prawda?