To jest wyposażenie dodatkowe, a nie standardowe, więc nie dostaniesz tego razem z pralką, musisz dokupić, ale gdzie to nie mam pojęcia...
Kiedyś próbowałem dostać taką blaszkę do zmywarki. Oczywiście to było wyposażenie ekstra, nie w standardzie. W serwisach trzeba zapytać. Ale cena była dość słona. Coś około 80,- zł do wąskiego Boscha. Nie wiem jak sie to ma do pralek i jak jest teraz. A może wejść na oficjalną stronę netową producenta i tam zapytać ?
O te blaszki warto popytać sprzedawców boscha na allegro,którzy w opisach wymieniają to wyposażenie dodatkowe.Możliwe,że będą mieli.
Można jeszcze zobaczyć do instrukcji obsługi.W mojej AEG pisze:"Blachy unieruchamiające do montażu pralki pod blatem są dostępne w serwisie".W serwisie boscha też powinny być.
W mojej instrukcji jest rysunek tych blach stabilnego mocowania-wg. niego są to dwie niezależne szyny z otworami na nogi pralki.Wiem,ze chodzi Ci o boscha,a ja się tu o AEG produkuje,ale to raczej +/- podobne elementy.
---------------
A co do "trickow" na zwiększenie poziomu wody w pralce-Niestety,w aeg-electroluxach sie tak nie da.Pralka za każdym przestawieniem programu spuszcza cala wodę
,która znajduje się w bębnie.To dosyć kłopotliwe.
ps:Aeg nie daje się otworzyć,kiedy temperatura wody w środku przekroczy 40 *C.Może w tych siemensach jest podobnie?
ps:Aeg nie daje się otworzyć,kiedy temperatura wody w środku przekroczy 40 *C.Może w tych siemensach jest podobnie?
Wzystkie nowoczesne pralki automatyczne, a przynajmniej te ze sredniej i wyzszej klasy cenowej, wyposazone sa obecnie, ze wzgledow bezpieczenstwa, w automatyczna blokade drzwiczek przy temperaturach od 60°c wzwyz. Jesli chcialoby sie je koniecznie otworzyc, to trzeba poczekac na pauzie, az woda w bebnie troche ostygnie. Ale gdy chce sie cos dorzucic na samym poczatku cyklu, zanim woda nagrzeje sie do wysokiej temperatury, to drzwiczki jeszcze sie otworza. Ale my tu dyskutowalismy raczej o programach 40° i 30°, bo takich sie obecnie najczesciej uzywa. Pozdrawiam
doradzcie mi chce kupic na allegro uzywana pralke czym mam sie kierowac?
Dodano po 1 [minuty]:
i jeszcz jedno za kwote 200-500 zl
Najwazniejsze, to postaraj sie znalezc oferte, w ktorej daja na te pralke roczna, a minimum pol roczna gwarancje, a czasem sa tez takie po przegladzie i wymianie zuzytych czesci (choc nie wiem, czy akurat w tym przedziale cenowym). Sprawdz jeszcze, czy interesujacy cie model ma serwis w poblizu, czy czesci sa latwo (i w ogole) dostepne i ile kosztuja.
Co do wielkosci, marki i parametrow technicznych tej pralki, to radze ci przeczytac dokladnie to forum przynajmniej od poczatku 2006 roku i wytypowac sobie ogolnie potrzebny ci model na podstawie przedstawionych tu opinii i twoich indywidualnych potrzeb (wez pod uwage nastepujace kryteria: ile masz osob w domu; ilosc pran w tygodniu; czy jest w domu male dziecko; czy jest w domu alergik; czy masz miejsce na model ladowany z przodu, od gory czy slim; czy masz duzo miejsca na suszenie; czy uzywasz suszarki elektrycznej-te dwie ostatnie kwestie wiaza sie z potrzebna ci szybkoscia wirowania; w ktora strone otwieraja sie drzwiczki i czy szeroko, na 180°, czy tylko 90°; czy otwor do wkladania prania jest duzy; czy sa wszystkie niezbedne ci programy itp.) Powodzenia
Poważnie zastanawiam się nad kupnem pralki Mastercook (PTD-104). Przewertowałem całą elektroda.pl, archiwum pl.rec.dom i generalnie znalazłem kilka ogólnych stwierdzeń, że Mastercook dobrych pralek nie robi (wiem, że to Fagor, wiem, że to Brandt). Niemniej jednak nie znalazłem ani jednej konkretnej opinii osoby, która taką pralkę kupiła i żałowałaby/zachwalała ten zakup, natomiast każdy pisze ogólnie "tylko nie Whirpool/AMica/Mastercook", powtarzając pewnie to, co gdzieś kiedyś przeczytali.
Stąd moje pytanie do użytkowników pralek tej firmy: jak je oceniacie?
Dziś przeczytałem w Media Markcie instrukcje obsługi do PTD-104 (1159zł brutto) oraz do Electrolux EWT1384 (cuda wianki, full LCD, 1659zł brutto). I doszedłem do wniosku, że chyba 3/4 pralek ma jeden i ten sam sterownik (Diehla?) ), bo praktycznie każda posiada te same funkcje, a diametralne różnice w cenie to kwestia marki...
Jest tu jakiś użytkownik Mastercooka?
Oczywiście głos serwisantów pralek również mile "słyszany" .
mam problem malo miejsca w lazience chcialbym miec pralke wolnostojącą ladowana od frontu ale miejsca jest maks 55 cm na szerokosc patrzac od frontu (nie chodzi mi o glebokość) poprostu szersza nie wejdzie. Nie chce ladowanej od gory.
Czy ktoś wie cos na temat pralek o niestandardowej szerokosci?
Wiem ze sa candy one maja 51 cm ale nie wiem czy to dobra pralka, a czy sa jeszcze inne? doradzcie proszę.
Poważnie zastanawiam się nad kupnem pralki Mastercook (PTD-104). Przewertowałem całą elektroda.pl, archiwum pl.rec.dom i generalnie znalazłem kilka ogólnych stwierdzeń, że Mastercook dobrych pralek nie robi (wiem, że to Fagor, wiem, że to Brandt). Niemniej jednak nie znalazłem ani jednej konkretnej opinii osoby, która taką pralkę kupiła i żałowałaby/zachwalała ten zakup, natomiast każdy pisze ogólnie "tylko nie Whirpool/AMica/Mastercook", powtarzając pewnie to, co gdzieś kiedyś przeczytali.
Stąd moje pytanie do użytkowników pralek tej firmy: jak je oceniacie?
Dziś przeczytałem w Media Markcie instrukcje obsługi do PTD-104 (1159zł brutto) oraz do Electrolux EWT1384 (cuda wianki, full LCD, 1659zł brutto). I doszedłem do wniosku, że chyba 3/4 pralek ma jeden i ten sam sterownik (Diehla?) ), bo praktycznie każda posiada te same funkcje, a diametralne różnice w cenie to kwestia marki...
Jest tu jakiś użytkownik Mastercooka?
Oczywiście głos serwisantów pralek również mile "słyszany" .
Pozdrr.,
Boa.
Witam
W grudniu 2006 r kupiłem najnowszy model pralki mastercook pfd 104(ładowana z przodu) w euro-rtv za 980 zł z wyświetlaczem i innymi bajerami. Wcześniej miałem polara pdg 885 niestety przerdzewiał. Nowa pralka jest 2 razy głośniejsza od starej!!!Ona poprostu nie nadaje się do mieszkania w bloku 63db na praniu 76db podczas wirowania. Na praniu buczy niemiłosiernie, ma jakiś system odzyskiwania detergentu-na chwile podczas prania włącza się wirowanie. Wiem że nowe pralki mają silniki komutatorowe i dlatego bardziej hałasują ale ta jest wyjątkowo głośna...Szukaj czegoś co podczas prania emituje 55-57db. Nie kupuj MASTERCOOKA!!!! chyba że hałas CI nie przeszkadza bo poza tym ok.
Jak masz jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem....
Mam pytanie , czy podane wymiary pralki Bosch WAE 20460 PL tzn. 84x60x59 są tymi wymiarami po zewnętrznej? Mam wąską futrynę drzwi do łazienki i boję sie ze mi nie przejdzie.
Mam pytanie , czy podane wymiary pralki Bosch WAE 20460 PL tzn. 84x60x59 są tymi wymiarami po zewnętrznej? Mam wąską futrynę drzwi do łazienki i boję sie ze mi nie przejdzie.
Radzę zmierzyć osobiście, żeby uniknąć przykrych niespodzianek. Pisał tu kiedyś kolega, który musiał odkręcać drzwiczki, żeby pralkę wnieść do łazienki.
Dodano po 4 [minuty]:
pfheniks wrote:
Witam!
mam problem malo miejsca w lazience chcialbym miec pralke wolnostojącą ladowana od frontu ale miejsca jest maks 55 cm na szerokosc patrzac od frontu (nie chodzi mi o glebokość) po prostu szersza nie wejdzie. Nie chce ladowanej od gory.
Czy ktoś wie cos na temat pralek o niestandardowej szerokosci?
Wiem ze sa candy one maja 51 cm ale nie wiem czy to dobra pralka, a czy sa jeszcze inne? doradzcie proszę.
pozdrawiam
Rafał
Chyba nie będziesz miał wyjścia. Standart to 60cm. Ja bym przebolał i wziął solidną górnoładowaną. Po to właśnie są.
Jedyne pralki ładowane od frontu o zmniejszonych wymiarach to Candy z serii Aquamatic (1000T, 800T i 600T) o wymiarach:
szer 51 cm, wys. 65cm i głębokość 44cm. Ładowność każdej z nich to 3,5 kg, średnica otworu wsadowego 25 cm.
Amica po 6 latach uzytkowania, przewedrowaniu kilometrow po lazience i kilku naprawach znowu padla. Nie bede jej juz reaktywowac, natomiast szybko musze kupic nowa pralke (w domu 4 osoby dorosle i za 2 tygodnie bedzie male dziecko). Zdecydowalam sie na Gorenje, ale mam problem z wyborem modelu, prosze o porade!
Zastanawiam sie nad:
WA 50140 (1400 obrotow, ale moze 1000 wystarczy? mam gdzie suszyc, troche boje sie zagniecen)
WA 61101 (stosunkowo cicha 56/66 dB)
WA 63100 (jest w dobrej cenie w tej klasie - od ok 1200 zl; ma czujnik czystosci wody)
WA 63212 ma bardzo podobne funkcje, ale cenowo powyzej 1500 zl;
I teraz tak: Gorenje z wyswietlaczem (WA 63...) maja czujnik czystosci wody - troche boje sie niedoplukiwania proszku, zwlaszcza przy malym dziecku; inne modele (WA 50..., WA 61..) maja wagowy system doboru ilosci wody, system prysznic, funkcje podwyzszony poziom wody, kontrole piany - moze to wystarczy??
Wyzsze modele maja oczywiscie wiele atrakcyjnych programow, ale watpie, ze bedziemy ich wszystkich uzywac. Spotkalam sie z opinia, ze jesli sie zastanawiam nad pralka z wyswietlaczem albo bez, to lepiej kupic bez, bo wyswietlacz sie pierwszy zepsuje. Pralka na pewno bedzie uzytkowana intensywnie i zalezy mi na trwalosci...(haha, wiem, bardzo oryginalnie). Czy mozecie mi pomoc w decyzji?
Ja zdecydowałem się na zakup pralki Gorenje WS 43121. Przesyłka jest w drodze i czekam zniecierpliwiony na przetestowanie mojego slima. Ciekawe czy jest naprawdę taka cicha? Jak przetestuję to podzielę się moimi spostrzeżeniami z użytkowania tego modelu. Ascolto ja zdecydowałbym się na model Gorenje WA 63121 z 1200 obrotami. Pralki gorenje mają dużo programów, które naprawdę są potrzebne. np. namaczanie -można ustawić jak długo bielizna będzie się moczyć (ile razy miałem problem z dżinsami brudnymi od ziemi i trawy), jeżeli bielizna nie jest aż tak brudna to można włączyć pranie wstępne. Jeżeli boimy się, że pranie nie będzie odpowiednio wypłukane z detergentów(i może to spowodować u małych dzieci uczulenie) to mamy na to odpowiedz występującą w dodatkowych funkcjach : dodatkowe płukanie (1 lub dwa dodatkowe) lub pranie z podwyższoną ilością wody(sami na panelu sterowania ustawiamy ile więcej wody ma być(czytałem, że modele siemensa mają z płukaniem problem, dlatego zdecydowałem się na Gorenje 3 opcja to włączenie czujnika czystości wody, który sam wyreguluje ilość wody. Dla delikatnej bielizny jest program płukanie (delikatnie pierze i wiruje na samym końcu).
Kilka danych dla modelu WA 63121 :
bawełna temp 40*C maks.wypełnienie 6 kg obroty 1200 zużycie wody 45 l zużycie energii 0,66 kWh przy obrotach 1200, jest to jedna z najoszczędniejszych pralek dostepnych na rynku.
Pytanie dotyczy pralek Candy CS2 105 ew.CS2 125.Czy ktoś ma wiedzę i może podzielić się spostrzeżeniami o w/w modelach?.Chodzi mi o awaryjność ,dostęp i cenę części po gwarancji , kulturę pracy(głośność)?.Rozważam kupno pralki o głębokości 40-45cm.Nie wiem czy jest to dobry wybór.Nie zależy mi na wodotryskach typu wyświetlacze,itp ale żeby dobrze i tanio prała , bo do tego służy pralka.
Witam!
Po przeczytaniu wiekszosci postow na tym doskonalym forum zastanawiam sie nad kupnem pralki Gorenje WS 43100 lub Electrolux EWS 1021. Pralka ma byc: slim, ladowana z przodu, cena do 1.500 zl.
Poniewaz zadnej z nich nie moge kupic w moim miescie, pozostaje sklep internetowy, wiec nie moge sobie ich poogladac i porownac w realu.
Prosze o ostatnie podpowiedzi, moze ktos z Was korzysta z takich pralek i ma jeszcze jakies spostrzezenia, bede bardzo wdzieczna.
Pozdrawiam!
Witam
W grudniu 2006 r kupiłem najnowszy model pralki mastercook pfd 104(ładowana z przodu) w euro-rtv za 980 zł z wyświetlaczem i innymi bajerami. Wcześniej miałem polara pdg 885 niestety przerdzewiał. Nowa pralka jest 2 razy głośniejsza od starej!Ona po prostu nie nadaje się do mieszkania w bloku 63db na praniu 76db podczas wirowania. Na praniu buczy niemiłosiernie, ma jakiś system odzyskiwania detergentu-na chwile podczas prania włącza się wirowanie. Wiem że nowe pralki mają silniki komutatorowe i dlatego bardziej hałasują ale ta jest wyjątkowo głośna...Szukaj czegoś co podczas prania emituje 55-57db. Nie kupuj MASTERCOOKA!!!! chyba że hałas CI nie przeszkadza bo poza tym ok.
Jak masz jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem....
Nie wiem, czy mówimy o tym samym modelu, ale mój pdp885 miał kilka usterek - mniej ważna z racji ceny, czyli "puściła" obejma węża podającego wodę (i od tego momentu nauczyłem się podczas prania przebywać w domu), więcej warta, czyli wymiana łożyska (i to dwa razy, przy czym drugiego razu nie zaliczam na konto Polaru) no i ostatnia, czyli rdza.
Ja kupiłem przedwczoraj pralkę Gorenje WS 43121 w sklepie internetowy http://www.interav.pl/ a dzisiaj przed południem już ją miałem w domu kosztowała mnie wraz z transportem 1637 zł
Polecam
Jeszcze nie przetestowałem jej, ponieważ nie mam przedłuzacza ale jutro opiszę wszystkie moje spostrzeżenia.
Na pierwszy rzut oka pralka wygląda na solidną (drzwi szerokie), zawiasy metalowe łatwo się otwiera do 180 stopni. wypoziomowanie było proste; nóżki są gumowe trzymają się podłoża solidnie.
Witam serdecznie!
Jestem na etapie wyboru swojej pierwszej pralki. Mam kilka typów, zastanawiam się pomiędzy Siemensem/Boschem, Gorenje a AEG. Przede wszystkim wiem, że nie może być wyświetlacza bo moim zdaniem to zbędny bajer. Czy ktoś z was miał może jakieś doświadczenia z tymi markami.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
witam
ja osobiście jestem zwolennikiem Candy chociaż powinniśmy promować nasze wyroby. Kupiłem model CBD 130 z rewelacyjną szybkością wirowania jak na pralki bębnowe bo aż 1300 obr/min a klasa oszczędności to A+A ale to był zakup z przed 1,5 roku teraz moim zdaniem sprzęt jest robiony coraz bardziej jednorazowo niestety ale takie są trendy obecnych producentów. Kupić używać do po gwarancji, wyrzucić i kupić nowe (takie czasy)
Ja jestem za Candy
pozdrawiam
Witam.
Po lekturze forum tego jak i innych które udało mi się znaleźć, zakupiłem sobie pralkę Siemens WS12X460PL.
Wszystko niby OK. Pralka Stoi zamontowana pod blatem ale jak zacząłem czytać instrukcje to okazało się ze ten model pralki ma dodatkowe systemy których moja pralka nie posiada a mianowicie Aqua-Stop i Aqua-Secure.
Mam więc pytanie do użytkowników takich modeli czy owe systemy ich pralki posiadają? I tylko mój egzemplarz przez moje niedopatrzenie zakupiłem bez??
Jak zobaczyłem ze nie ma systemu aqua stop to ogarnęły mnie czarne wizje wylewającej się wody na podłogę...
Mam więc pytanie czy taki system da się dokupić? I czy jest on niezbędny jeśli kran z wodą doprowadzającą do pralki będzie cały czas odkręcony? Tzn czy moje wizje nie staną się prawda...? Bo pralka jest zamontowana pod blatem i zakręcanie zaworu doprowadzającego wodę za każdym razem gdy trzeba będzie zrobić pranie mnie przeraża...
witam
ja osobiście jestem zwolennikiem Candy chociaż powinniśmy promować nasze wyroby. Kupiłem model CBD 130 z rewelacyjną szybkością wirowania jak na pralki bębnowe bo aż 1300 obr/min a klasa oszczędności to A+A ale to był zakup z przed 1,5 roku teraz moim zdaniem sprzęt jest robiony coraz bardziej jednorazowo niestety ale takie są trendy obecnych producentów.
Teraz już są dostepne pralki z prędkością wirowania 1800 i 2000 obrotów.
Inna sprawa to efektywność.
Jak na ofertę na polski rynek już 1400 obr. to odrzutowiec.
Dodano po 3 [minuty]:
Gurth_ wrote:
Witam.
Wszystko niby OK. Pralka Stoi zamontowana pod blatem ale jak zacząłem czytać instrukcje to okazało się ze ten model pralki ma dodatkowe systemy których moja pralka nie posiada a mianowicie Aqua-Stop i Aqua-Secure.
Jeszcze rok temu wiele pralek średnich i wyższych modeli renomowanych firm miała aquastop. Od kilku miesuięcy sprzedają pralki bez aquastopu. Chyba ze wzgledu na oszczędność i utrzymanie cen. Na zachodnim rynku aquastop to prawie standart. Teraz w Polsce aquastop maja tylko nieliczne, z reguły topowe modele.
Witam serdecznie!
Jestem na etapie wyboru swojej pierwszej pralki. Mam kilka typów, zastanawiam się pomiędzy Siemensem/Boschem, Gorenje a AEG. Przede wszystkim wiem, że nie może być wyświetlacza bo moim zdaniem to zbędny bajer. Czy ktoś z was miał może jakieś doświadczenia z tymi markami.
Wymienione przez ciebie marki maja wszystkie dobra reputacje, na tym forum przynajmniej (ja osobiscie tez uwazam je za solidne i robiace dobre pralki, ktore psuja sie dosc rzadko-w porownaniu z modelami np. wloskimi). Sam mam Boscha Maxx7 WAE28460FF i jestem zadowolony. Radze ci zastanowic sie nie tyle nad konkretna marka, bo te w/w sa na plus minus zblizonym poziomie, ile nad konkretnym modelem jednej z nich, spelniajacym wszystkie twoje wymagania i przy tym mozliwie w jak najnizszej cenie.
Rozwaz, ile pran tygodniowo i na jak duzy "wsad" bedziesz robic, oraz jakim miejscem na zmieszczenie pralki dysponujesz, i zaleznie od tego dokonaj najpierw wyboru wielkosci potrzebnego ci modelu, czy ma to byc:
1. Normalny ladowany od przodu, szer. standard. 60 cm, glebokosc tez ok. 60 cm, do prania od 5 do 6 kg suchej bielizny na raz w zaleznosci od modelu;
2. Waski ladowany od gory, szer. 45 cm, glebokosc ok. 60 cm, wsad od 4,5 do 5 kg. Uwaga-musi miec od gory miejsce na otwarcie klapy, ok. 65cm powyzej gornej krawedzi przynajmniej, wiec wykluczony pod blat lub pod polke;
3. Slim-szeroki na 60 cm, ale plytszy od normalnego modelu-40cm, wsad 4 do 4,5 kg.
Radze ci tez mocno wybrac model z opcja "DODATKOWE PLUKANIE" lub "WODA PLUS", bo wszystkie obecnie produkowane pralki plucza nienajlepiej, i ta funkcja sie bardzo przydaje, nie tylko alergikom i dzieciom. Zastanow sie tez, czy potrzebujesz jakichs specjalnych programow, przykladowo, jesli ktos ma duzo jedwabnych bluzek i sukienek, to powinien wybrac model z dobrym programem "JEDWAB" lub "DELIKATNE". Zdecyduj tez, jakiej szybkosci wirowania potrzebujesz, bo jesli np. nie masz duzo miejsca na suszenie i chcesz, aby pranie wyschlo jak najpredzej, to optymalne bedzie 1200 obrotow na minute (wiecej nie robi juz specjalnej roznicy, ale pomiedzy 800 a 1200 roznica w "suchosci" wyjmowanego prania jest naprawde duza. Jesli boisz sie zagniecen przy duzej szybkosci wirowania, szukaj modelu z opcja POMPA STOP).
Jak juz dokonasz tego wyboru, tzn. normalna, slim czy ladowana od gory; na ile kg jednorazowego "wsadu" (na programach BAWELNA lub MIX, bo tych sie najczesciej uzywa, a na specjalnych i tak trzeba prac mniej na raz);
z programami, opcjami i szybkoscia wirowania, ktorych potrzebujesz (lub NIE potrzebujesz-czyli w twoim przypadku bez wyswietlacza), to wtedy szukaj modelu spelniajacego, jesli mozliwe, wszystkie te wymagania, w ktorejs z wymienionych przez ciebie marek i w jak najnizszej cenie (mozna porownac modele i ceny na internecie, bedzie szybciej, a potem tak wstepnie wytypowany/e obejrzec dokladnie "na zywo" w sklepie przed dokonaniem ostatecznego wyboru-w modelach standard i slim trzeba KONIECZNIE sprawdzic, jak szeroko otwieraja sie drzwiczki, najwygodniej, jak na 180°, i W KTORA STRONE sie otwieraja-czasem ma to duze znaczenie, w zaleznosci od dostepnosci przeznaczonego na pralke miejsca). Pozdrawiam i zycze udanego wyboru:D
Witam serdecznie!
Ale wyświetlacz to nie jakiś dopust boży. To wg mnie bardzo przydatna rzecz.
Poza tym określ swoje oczekiwania wobec pralki, gabaryty, ilość obrotów, ładowność i kwotę jaką planujesz przeznaczyć na zakup.
Kiedyś wspominałam, że kupuję Gorenje ws 43100. Dziś po małych perypetiach pralka pierze pierwsze pranie.
Zamówienie było internetowe bo w moim mieście nie ma tych pralek. Koszt z dowozem 1431zł. Pralka przyszła lekko uszkodzona - małe pęknięcie u góry (plastik). Została odesłana i po kilku dniach przysłali w końcu dobrą.
Pierwsze wrażenie pozytywne. Wykończenie bardzo dobre (ktoś przedtem oceniał negatywnie). Obsługa prosta. Drzwi od łazienki uchylone, do pokoju otwarte (naprzeciw łazienki) i praktycznie jej nie słychać. Aż poszłam zobaczyć co robi a ona takie cichutkie iuiuiu - wypompowuje wodę. Właśnie w tej chwili zaczęła wirować i coś słychać, ale cichutko. myślę, że przy zamkniętych drzwiach od łazienki nic bym nie usłyszała. Z bliska dźwięk wirownia to: niskie buczenie - chyba pompy i bardzo wysokie wirówki - taki głośny komar. W sumie ok. Cały ten hałas, który pralka wydaje jest zagłuszany przez szum komputera
Na pranie (pościel) pobrała bardzo mało wody. Gdyby było brudne (tylko odświeżam), potrzebna byłaby większa ilość wody.
To moje pierwsze wrażenia. Wiem, że mało osób interesuje się firmą Gorenje, ale ja polecam
Rozwaz, ile pran tygodniowo i na jak duzy "wsad" bedziesz robic, oraz jakim miejscem na zmieszczenie pralki dysponujesz, i zaleznie od tego dokonaj najpierw wyboru wielkosci potrzebnego ci modelu, czy ma to byc:
1. Normalny ladowany od przodu, szer. standard. 60 cm, glebokosc tez ok. 60 cm, do prania od 5 do 6 kg suchej bielizny na raz w zaleznosci od modelu;
2. Waski ladowany od gory, szer. 45 cm, glebokosc ok. 60 cm, wsad od 4,5 do 5 kg. Uwaga-musi miec od gory miejsce na otwarcie klapy, ok. 65cm powyzej gornej krawedzi przynajmniej, wiec wykluczony pod blat lub pod polke;
3. Slim-szeroki na 60 cm, ale plytszy od normalnego modelu-40cm, wsad 4 do 4,5 kg.
Radze ci tez mocno wybrac model z opcja "DODATKOWE PLUKANIE" lub "WODA PLUS", bo wszystkie obecnie produkowane pralki plucza nienajlepiej, i ta funkcja sie bardzo przydaje, nie tylko alergikom i dzieciom. Zastanow sie tez, czy potrzebujesz jakichs specjalnych programow, przykladowo, jesli ktos ma duzo jedwabnych bluzek i sukienek, to powinien wybrac model z dobrym programem "JEDWAB" lub "DELIKATNE". Zdecyduj tez, jakiej szybkosci wirowania potrzebujesz, bo jesli np. nie masz duzo miejsca na suszenie i chcesz, aby pranie wyschlo jak najpredzej, to optymalne bedzie 1200 obrotow na minute (wiecej nie robi juz specjalnej roznicy, ale pomiedzy 800 a 1200 roznica w "suchosci" wyjmowanego prania jest naprawde duza. Jesli boisz sie zagniecen przy duzej szybkosci wirowania, szukaj modelu z opcja POMPA STOP).
Jak juz dokonasz tego wyboru, tzn. normalna, slim czy ladowana od gory; na ile kg jednorazowego "wsadu" (na programach BAWELNA lub MIX, bo tych sie najczesciej uzywa, a na specjalnych i tak trzeba prac mniej na raz);
z programami, opcjami i szybkoscia wirowania, ktorych potrzebujesz (lub NIE potrzebujesz-czyli w twoim przypadku bez wyswietlacza), to wtedy szukaj modelu spelniajacego, jesli mozliwe, wszystkie te wymagania, w ktorejs z wymienionych przez ciebie marek i w jak najnizszej cenie (mozna porownac modele i ceny na internecie, bedzie szybciej, a potem tak wstepnie wytypowany/e obejrzec dokladnie "na zywo" w sklepie przed dokonaniem ostatecznego wyboru-w modelach standard i slim trzeba KONIECZNIE sprawdzic, jak szeroko otwieraja sie drzwiczki, najwygodniej, jak na 180°, i W KTORA STRONE sie otwieraja-czasem ma to duze znaczenie, w zaleznosci od dostepnosci przeznaczonego na pralke miejsca). Pozdrawiam i zycze udanego wyboru:D
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Jeśli chodzi o wymagania to: ładowana od frontu, wsad od 5kg, rozmiary nie robią większej różnicy ponieważ miejsca w łazience jest wystarczająco dużo, obroty minimum 1000.
Co do wyświetlacza to miałam na myśli że im więcej elektroniki tym szybciej się coś może zepsuć i trudniej naprawić.
Przy takich wymaganiach liczba dostępnych modeli jest szeroka, ale chyba jednak zdecyduję się na Gorenje WA 62121 lub Gorenje WA 50120
Tylko trochę mnie martwi brak filtra na dole obudowy w modelu Gorenje WA 50120 i nie wiem czy to duży minus czy może filtr jest ale ukryty.
(ciach) Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Jeśli chodzi o wymagania to: ładowana od frontu, wsad od 5kg, rozmiary nie robią większej różnicy ponieważ miejsca w łazience jest wystarczająco dużo, obroty minimum 1000.
Co do wyświetlacza to miałam na myśli że im więcej elektroniki tym szybciej się coś może zepsuć i trudniej naprawić.
Przy takich wymaganiach liczba dostępnych modeli jest szeroka, ale chyba jednak zdecyduję się na Gorenje WA 62121 lub Gorenje WA 50120
Tylko trochę mnie martwi brak filtra na dole obudowy w modelu Gorenje WA 50120 i nie wiem czy to duży minus czy może filtr jest ale ukryty.
Przejrzalem instrukcje obslugi Gorenje WA 50120 na stronie www.gorenje.pl i na str. 18 w/w instrukcji znalazlem nastepujacy passus: "W urzadzenie wbudowana jest samooczyszczajaca sie pompa, ktorej podczas normalnej eksploatacji nie trzeba czyscic. Aby zapewnic jej prawidlowe dzialanie nalezy oproznic wszystkie kieszenie w ubraniach, zdjac spinki i tym podobne elementy, ktore moglyby zaklocic prace pompy. Zanieczyszczenie pompy obcymi elementami nie jest przedmiotem gwarancji." No, a jak sie w trakcie prania np. urwie guzik, to co bedzie? Uszkodzi czy nie?? O filtrze nic nie widzialem. No ja sie na technice az tak nie znam, ale osobiscie wybralbym raczej WA 62121, jesli masz jeszcze dostepny, bo widze, ze to koniec serii (ale to przeciez nic nie szkodzi). Sadzac ze zdjecia, jakie widzialem, filtr ma. Pozdrawiam
(ciach) Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Przejrzalem instrukcje obslugi Gorenje WA 50120 na stronie www.gorenje.pl i na str. 18 w/w instrukcji znalazlem nastepujacy passus: "W urzadzenie wbudowana jest samooczyszczajaca sie pompa, ktorej podczas normalnej eksploatacji nie trzeba czyscic. Aby zapewnic jej prawidlowe dzialanie nalezy oproznic wszystkie kieszenie w ubraniach, zdjac spinki i tym podobne elementy, ktore moglyby zaklocic prace pompy. Zanieczyszczenie pompy obcymi elementami nie jest przedmiotem gwarancji." No, a jak sie w trakcie prania np. urwie guzik, to co bedzie? Uszkodzi czy nie?? O filtrze nic nie widzialem. No ja sie na technice az tak nie znam, ale osobiscie wybralbym raczej WA 62121, jesli masz jeszcze dostepny, bo widze, ze to koniec serii (ale to przeciez nic nie szkodzi). Sadzac ze zdjecia, jakie widzialem, filtr ma. Pozdrawiam
Mysza 9999 - nie bój sie tego wyświetlacza. W pralce jest wiele rzeczy, które padną szybciej jeśli mają. Elektroniki nie unikniesz, bo teraz prawie wszystkie już mają elektroniczne sterowanie.
Powiem tak. Przy czyszczeniu filtra w pralce, pomimo dokładnego sprawdzania kieszeni przed każdym praniem, zawsze znajdzie się jednogroszówka, dziesięciogroszówka, albo spinacz biurowy. A co wtedy, jak np. ułamie się uchwyt zamka błyskawicznego?
Taki zapis w instrukcji, jest dla mnie niejasny i zwalający winę na użytkownika.
Ja filtr odkręcam raz na miesiąc. Czyszczenia nie wymaga owszem, bo to nie polary z sitkiem, w których trzeba było usuwać tony włókien i kawałków kamienia, ale zatrzymuje właśnie takie ciała obce.
Jednak nie wyobrażam sobie co będzie po np. trzyletnim używaniu pralki bez możliwości usuwania takich przedmiotów. Proponuję wyjaśnić ten problem w serwisie. To w końcu oni naprawiają takie wynalazki.
(ciach)Co do wyświetlacza to miałam na myśli że im więcej elektroniki tym szybciej się coś może zepsuć i trudniej naprawić.
Przy takich wymaganiach liczba dostępnych modeli jest szeroka, ale chyba jednak zdecyduję się na Gorenje WA 62121 lub Gorenje WA 50120(ciach)
Mysza9999 - Jurek2805 ma racje z tym wyswietlaczem, to bardzo wygodna rzecz. Ja tez dawniej myslalem tak jak ty, ze im wiecej elektroniki itd., i kupujac w 2001 roku pralke Miele Novotronic, specjalnie wybralem model bez wyswietlacza. Dosc szybko tego jednak pozalowalem, bo nie moglem np. nastawic prania na noc, kiedy jest tanszy prad, nie wiedzialem, ile potrwa program z dodanymi przez mnie wybranymi opcjami (jak np. pranie wstepne lub woda plus). Jak np. wiesz, za ile minut pranie sie zakonczy, to naprawde jest to praktyczne. A od elektroniki i tak dzis nie uciekniesz, bo wiekszosc dzisiejszych pralek ma programator elektroniczny, nawet te bez wyswietlacza. Dzis juz prawie nie produkuje sie pralek z programatorem mechanicznym. Radze ci to jeszcze przemyslec. Pozdrawiam
Bez wyświetlacza przy elektonicznym sterowaniu praktycznie nic nie wiadomo - programator się nie kręci. Nie wiadomo ile czasu jeszcze będzie prać itd. Nawet wybierając program od razu widzisz ile to mniej więcej potrwa i jeśli za długo - możesz przekręcić pokrętłem o jeden program dalej lub nie wciskać dodatkowego płukania itd. Wskazania wyświetlacza są mocno umowne ( czasem ) ale przynajmniej wiadomo czy zaczęła czy kończy. Przemyśl to. W nowoczesnych pralkach programy się same modyfikują w trakcie wykonywania i z wyświetlacza wiele można wywnioskować. Przetestowane!