Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomoc w wyborze pralki Electrolux do 1550zł

bubus5 03 May 2016 15:07 15933 407
Optex
    emer
    Level 19  
    aaaa... mam zaległości ;) musze "lekture" nadrobić ...
    Co do wyswietlacza - hmmm ... a może powrócimy do jaskiń? Technologia idzie do przodu, nowości wiadomo zawodzą, ale nie ma odwrotu ...
    Jak z samochodami - nie ma nowych bez elektroniki ...

EDIT:

@Raton
    Niestety przycisniecie START/PAUSA (Siemens 12X460PL) po rozpoczęciu prania nie realizuje (u mnie przynajmniej) odblokowania drzwi (po odczekaniu 1-2 min) i ewent dołozenia czegoś do bebna. Przypuszczam ze jest to kolejna oszczędność Siemens w nowych modelach - czytając instrukcje do poprzedniech modeli SLIM, była ta opcja odblokowania drzwi i możliwości dołożenia prania, a w instrukcji WS12X460PL już o tym nie piszą. Dzwoniłem do Siemensa w tej sprawie, obiecali odpowiedzieć mi po zapytaniu bezpośrednio w Niemczech (sami nie wiedzą). BTW - czekam na odpowiedx juz pooonad miesiąc ...

Nastepne oszczędności to wycofania sie z AQUASTOP - poprzednie miały, teraz nie, tylko IQ chyba jeszcze ma. Nie znaczy to ze nie ma teraz w ogóle zabezpieczeń. Są jakieś czujniki poziomu wody chyba w bebnie, które podobno wyłaczaja pralke, gdy stwierdzą anormalne poziomy wody (np w przypadku jej "uciekania" z bębna) - gdzieś to czytałem i mówiono mi w dziale technicznym Siemensa. Nie jest to odpowiednik AQUASTOP, bo pełny AQUASTOP odcina dopływ wody do pralki i ją wyłącza, a tu tylko pralke wyłączy ....
    Wkurzaja mnie te "usprawnienia" i pseudo oszczedności - równierz niby oszczędność w zuzyciu wody w cyklu prania to czysty zabieg reklamowy - do czego to doprowadzi?! Ja tam wole porzadnie wyprane i wypłukane pranie, a nie to ze mi pare litrów wody mniej zużyje i jakis ułamek kWh więcej zapłace ...
    Prawde powiedziawszy to dzisiaj chyba nie kupiłbym tego WS12X460PL, a jednak poczekał na Gorenje WS43121 z czujnikiem czystości wody, pół AQUASTOPem, wyciszeniem scianek i paru innych rzeczy których ten Siemens nie ma (taki był mój pierwszy wybór pralki, ale nie mogłem doczekać sie dostawy ze Słowenii) lub Ariston AQSD 129 i kupno 5-cio letniej gwarancji ....
  • Optex
    Jurek2805
    Level 21  
    emer wrote:
    Nastepne oszczędności to wycofania sie z AQUASTOP - poprzednie miały, teraz nie, tylko IQ chyba jeszcze ma. Nie znaczy to ze nie ma teraz w ogóle zabezpieczeń. Są jakieś czujniki poziomu wody chyba w bebnie, które podobno wyłaczaja pralke, gdy stwierdzą anormalne poziomy wody (np w przypadku jej "uciekania" z bębna) - gdzieś to czytałem i mówiono mi w dziale technicznym Siemensa. Nie jest to odpowiednik AQUASTOP, bo pełny AQUASTOP odcina dopływ wody do pralki i ją wyłącza, a tu tylko pralke wyłączy ....
    Wkurzaja mnie te "usprawnienia" i pseudo oszczedności - równierz niby oszczędność w zuzyciu wody w cyklu prania to czysty zabieg reklamowy - do czego to doprowadzi?! Ja tam wole porzadnie wyprane i wypłukane pranie, a nie to ze mi pare litrów wody mniej zużyje i jakis ułamek kWh więcej zapłace

A z tym otwieraniem drzwi to nie jest tak, ze mozna otworzyć ale do pewnego momentu po zastosowaniu Pauzy? ? Jeśli poziom wody jest wysokli to pralka sama blokuje drzwiczki. Do momentu podniesienia poziomu wody istnieje mozliwość a potem juz się blokuje. Dla mnie to byłoby logiczne.
    A z oszczędnościami to np. B/S w zmywarkach zrezygnował z bardzo przydatnego mechanicznego wskaźnika nabłyszczacza (pewnie kosztuje to grosze) i pozostawili tylko diodowy. Wcześniej stosowali oba. Zawsze diodowy mnie wkurza, bo wystarczy niewielkie żużycie i już się jarzy. G...ne oszczędności.
    Ciekaw jestem jakie oszczędności robią w "bebechach", których nie widać gołym okiem.
    emer
    Level 19  
    Próbowałem u mnie dać START/PAUSA w chwile po załączeniu programu i wody nie było duzo - niestety mimo czekania dużo dłużej niż 2min nie odblokowały się drzwi ..
    No i sam fakt że instrukcja nie wspomina o tym to już świadczy chyba ze usuneli mozliwość odblokowania drzwi ...
    Jurek2805
    Level 21  
    emer wrote:
    Próbowałem u mnie dać START/PAUSA w chwile po załączeniu programu i wody nie było duzo - niestety mimo czekania dużo dłużej niż 2min nie odblokowały się drzwi ..
    No i sam fakt że instrukcja nie wspomina o tym to już świadczy chyba ze usuneli mozliwość odblokowania drzwi ...

W AEG na przykład masz kontrolkę która świeci na zielono, jeśli drzwi mozna otworzyć i po podniesieniu poziomu wody, albo podczas wirowania zmienia kolor na czerwony. Jeśli jeszcze jest zielona, to wystarczy nacisnąć Start i po kilku sekundach (słychać odblokowanie) otwierasz drzwiczki i wrzucasz.
  • Optex
    raton laveur
    Level 19  
    emer wrote:
    (ciach)
    @Raton
    Niestety przycisniecie START/PAUSA (Siemens 12X460PL) po rozpoczęciu prania nie realizuje (u mnie przynajmniej) odblokowania drzwi (po odczekaniu 1-2 min) i ewent dołozenia czegoś do bebna. Przypuszczam ze jest to kolejna oszczędność Siemens w nowych modelach - czytając instrukcje do poprzedniech modeli SLIM, była ta opcja odblokowania drzwi i możliwości dołożenia prania, a w instrukcji WS12X460PL już o tym nie piszą. Dzwoniłem do Siemensa w tej sprawie, obiecali odpowiedzieć mi po zapytaniu bezpośrednio w Niemczech (sami nie wiedzą). BTW - czekam na odpowiedx juz pooonad miesiąc ...(ciach)
    ....

Az sam sprobowalem po rozpoczeciu programu na START/PAUSE w moim Boschu WAE28460FF i drzwiczki sie TEZ nie otwieraja...a bylem swiecie przekonany, ze tak... jakos widocznie, uzywajac go od sierpnia ub. roku, nie mialem potrzeby nic dorzucac w trakcie-dorzucalem za to na pewno do Miele, i zapamietalam (mylnie), ze do Boscha tez. Ladny klops... Wytlumaczenie Jurka jest logiczne, gdy poziom wody nie przekracza dolnej krawedzi drzwiczek, powinny sie one dac otworzyc...pewnie znow przyoszczedzili na jakims czujniku. Jak bym mial kupowac teraz, to tez bym wybral Gorenje, ale zakup odbywal sie w stanie kleski zywiolowej (Miele na 5 kg bielizny sie zepsula na samym poczatku wakacji, termin naprawy nieokreslony-potrwala w sumie 6 tygodni, bo w sierpniu ten kraj zapada w letarg-robilismy srednio 14 pran tygodniowo i trzeba bylo jakas pralke NATYCHMIAST), wiec wzielismy tego Boscha z ekspozycji, w dodatku spuscili 100 euro z ceny. Mieszkam w malym miescie i Gorenje moglem zamowic wylacznie z katalogu, wiec tez musialbym czekac. Szkoda.

Dodano po 1 [minuty]:(ciach)
    Wkurzaja mnie te "usprawnienia" i pseudo oszczedności - równiez niby oszczędność w zuzyciu wody w cyklu prania to czysty zabieg reklamowy - do czego to doprowadzi?! Ja tam wole porzadnie wyprane i wypłukane pranie, a nie to ze mi pare litrów wody mniej zużyje i jakis ułamek kWh więcej zapłace ...
    [/quote]

Wlasnie przez te glupie oszczednosci wynik przede wszystkim plukania aktualne pralki maja katastrofalny, federacje francuskich konsumentow ("Que choisir" i "60 millions consommateurs") bija na alarm w tej sprawie od co najmniej 4 lat, niestety, w kazdorocznym tescie pralek wyniki sa coraz gorsze, z roku na rok. W dodatku, co tez wytykaja producentom pralek, oszczedzajac energie na grzanie wody, aby to zrekompensowac w odplamianiu, cykle BAWELNA trwaja w nieskonczonosc, w niektorych modelach ponad 3 godziny! I jeszcze, jesli wody w bebnie w trakcie cyklu prania jest malo, tkaniny tra o siebie bardziej intensywnie (nie bez powodu na programach DELIKATNE/JEDWAB poziom wody w bebnie jest wysoki...) i bardziej sie niszcza, co w polaczeniu z wydluzonym cyklem... Zmowili sie z producentami odziezy, czy co?!

W kazdym razie, jak za pare lat bede urzadzal mieszkanie w Polsce, nie kupie nowej pralki, tylko jakiegos niedrogiego kilkuletniego "mamuta" Miele na Allegro. Przynajmniej rzeczy beda porzadnie wyprane i WYPLUKANE. Pare lat powinien wytrzymac, te stare Miele to prawdziwe czolgi, zbiornik ze stali nierdzewnej (inox). (Moja Miele aktualna, Novotronic W150S kupiony w 2001 roku, mimo ze nie taka wielka, bo ladowana od gory i szeroka na 45 cm, calkiem pusta wazy 97 kg). A jak sie w koncu zepsuje, to nie bede naprawiac, bo czesci drogie (wymiana lozysk 250 euro, hmmm), tylko za cene naprawy kupie nastepna, i znow kilka lat wytrzyma. Prawdopodobnie dluzej niz nowiutki model z co poniektorych marek...
    look82
    Level 2  
    Witam wszystkich!

Na początek gratuluję wiedzy, bo po lekturze kilkunastu stron stwierdzam że jestem kompletnym laikiem:)

Zrobiłem tak jak radziliście innym kupującym pralki, czyli wypisałem sobie co jest dla mnie ważne, jakie mam ograniczenia i z tych informacji wybrałem kilka modeli marek które najczęściej się tu pojawiały jako stosunkowo solidne. W skrócie potrzebuję pralki taniej z przedziału 1000-1200 zł,klasy A, obroty wirówki 1000, gabaryty nie grają roli, ładowność 4-5 kg, z opcjami dodatkowym płukaniem i odświeżaniem, dobrze jak będzie wyświetlacz chociaż nie jest niezbędny. Niestety w mieszkaniu które obecnie wynajmuję mam tak małą łazienkę że żadna pralka się nie zmieści nie blokując wejścia, dlatego jestem zmuszony ustawić pralkę w kuchni. Jeżeli ktoś ma pralkę w kuchni prosiłbym o jakieś informacje o dodatkowych kosztach i problemach jakie mogą być z tym związane.
    Co do modeli wybrałem następujące: GORANJE WA 63100, GORANJE WA 61101, ELECTROLUX EWF 1040, ELECTROLUX EWF 10040W, AMICA PCP 5510B623. Najbogatszy w różne programy wydaje się model Amiki ale z tego co przeczytałem na tym forum marka ta nie jest zbyt solidna i niezawodna co w moim wypadku( oprócz ceny) jest najważniejsze. Dlatego proszę o pomoc i ocenę tych modeli. Oczywiście jeżeli macie inne propozycje pasujące do tych parametrów również piszcie! Pozdrawiam
    raton laveur
    Level 19  
    look82 wrote:
    Witam wszystkich!

Na początek gratuluję wiedzy, bo po lekturze kilkunastu stron stwierdzam że jestem kompletnym laikiem:)

Zrobiłem tak jak radziliście innym kupującym pralki, czyli wypisałem sobie co jest dla mnie ważne, jakie mam ograniczenia i z tych informacji wybrałem kilka modeli marek które najczęściej się tu pojawiały jako stosunkowo solidne. W skrócie potrzebuję pralki taniej z przedziału 1000-1200 zł,klasy A, obroty wirówki 1000, gabaryty nie grają roli, ładowność 4-5 kg, z opcjami dodatkowym płukaniem i odświeżaniem, dobrze jak będzie wyświetlacz chociaż nie jest niezbędny. Niestety w mieszkaniu które obecnie wynajmuję mam tak małą łazienkę że żadna pralka się nie zmieści nie blokując wejścia, dlatego jestem zmuszony ustawić pralkę w kuchni. Jeżeli ktoś ma pralkę w kuchni prosiłbym o jakieś informacje o dodatkowych kosztach i problemach jakie mogą być z tym związane.
    Co do modeli wybrałem następujące: GORANJE WA 63100, GORANJE WA 61101, ELECTROLUX EWF 1040, ELECTROLUX EWF 10040W, AMICA PCP 5510B623. Najbogatszy w różne programy wydaje się model Amiki ale z tego co przeczytałem na tym forum marka ta nie jest zbyt solidna i niezawodna co w moim wypadku( oprócz ceny) jest najważniejsze. Dlatego proszę o pomoc i ocenę tych modeli. Oczywiście jeżeli macie inne propozycje pasujące do tych parametrów również piszcie! Pozdrawiam

Witam,
    z modeli, ktore wymieniasz, osobiscie uwazam za najlepszy GORENJE WA63100. Ale bedac na twoim miejscu, nawet zapozyczylbym sie i wzial model GORENJE WA63121. Chodzi o szybkosc wirowania. Sam piszesz, ze masz bardzo mala lazienke, a przy obrotach 1000/min. pranie schnie dosc dlugo. Przy 1200 roznica jest duuuza, wierz mi. Rzeczy nie pomna sie, bo ten model ma funkcje POMPA STOP. Radze ci, przemysl to jeszcze. W koncu to inwestycja na ladnych pare lat. Pozdrawiam
    Jurek2805
    Level 21  
    raton laveur wrote:

Chodzi o szybkosc wirowania. Sam piszesz, ze masz bardzo mala lazienke, a przy obrotach 1000/min. pranie schnie dosc dlugo. Przy 1200 roznica jest duuuza, wierz mi. Rzeczy nie pomna sie, bo ten model ma funkcje POMPA STOP. Radze ci, przemysl to jeszcze. W koncu to inwestycja na ladnych pare lat. Pozdrawiam

1200 obrotów jest naprawdę przydatna przy: czystej bawelnie, frotte czy dżinsach. Rzeczy z włókien syntetycznych wychodzą prawie suche - godzina suszenia. Co do zagnieceń, wierzcie mi, mam zwykłe żelazko z parą i do tego deskę z metalizowanym pokrowcem. Nie widzę czegoś takiego jak niemozliwość wyprasowania. A prasuję koszule które muszą być bielutkie i wyprasowane na blaszkę. Jedyny problem sprawia mi jedna bawełniana wojskowa koszula z amerykańskiego demobilu. Musze stosować krochmal w spryskiwaczu, ale z nia był problem przy 800 obrotach. Niemniej jednak bardzo ją lubię choć marszczy się już na wieszaku. :wink:

Look 82 co do wyboru - te Electroluxy też nie są złe. Oglądnij je w naturze.
    Wejdź na strony producentów i na chłodno wyłów wszystkie informacje.

Pralka w kuchni wymaga takich samych podłączeń jak w łazience. Od razu radze skorzystać z odpływu wody bezpośrednio do kolanka pod zlewozmywakiem a nie do zlewozmywaka. To męczarnia i wiecznie zapaskudzony zlewozmywak (jak i wanna jeśli w łazience). Plastikowy króciec z odpływem kosztuje grosze.
    look82
    Level 2  
    raton laveur wrote:

Witam,
    z modeli, ktore wymieniasz, osobiscie uwazam za najlepszy GORENJE WA63100. Ale bedac na twoim miejscu, nawet zapozyczylbym sie i wzial model GORENJE WA63121. Chodzi o szybkosc wirowania. Sam piszesz, ze masz bardzo mala lazienke, a przy obrotach 1000/min. pranie schnie dosc dlugo. Przy 1200 roznica jest duuuza, wierz mi. Rzeczy nie pomna sie, bo ten model ma funkcje POMPA STOP. Radze ci, przemysl to jeszcze. W koncu to inwestycja na ladnych pare lat. Pozdrawiam

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. Chyba rzeczywiście masz rację z tym że warto jednak zdecydować się na coś lepszego i mieć spokój na ładnych kilka lat. Pralka GORENJE WA63121 którą zaproponowałeś, wydaje się świetnym pomysłem, tylko że na innych stronach przeczytałem o dużym chałasie jaki ta pralka wydaje w czasie wirowania oraz o pękających plastikach. Wiem że nie ma się co sugerować jedną czy dwoma opiniami ale mimo wszystko lekka niepewność pozostaje. Zresztą są to jedyne złe opinie na temat pralek GORENJE jakie znalazłem, tym bardziej jest to dziwne gdyż ten model nie należy do najtańszych tej firmy. Może mógłbyś mi polecić jakieś według Ciebie (a czytając Twoje poprzednie posty widać że wiedzę masz bardzo dużą) optymalne pralki w granicach 1500 zł. Na szybko znalazłem dużo pozytywnych opini o takich pralkach jak Electrolux EWF 1210 lub EWF 10470W, Bosh WFO 2062 PL lub Gorenje WA 62101. Co myślisz o tych pralkach? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
    Jurek2805
    Level 21  
    look82 wrote:

Pralka GORENJE WA63121 którą zaproponowałeś, wydaje się świetnym pomysłem, tylko że na innych stronach przeczytałem o dużym chałasie jaki ta pralka wydaje w czasie wirowania oraz o pękających plastikach. Wiem że nie ma się co sugerować jedną czy dwoma opiniami ale mimo wszystko lekka niepewność pozostaje.

Opinia o hałasie jest często bardzo indywidualna. Często użytkownikom wydaje się, ze pralka nie powinna wydobywać żadnych dźwięków, co przy silnikach szczotkowych (gwizd) i ilościach obrotów osiągających ponad 1000 obrotów, jest trudne do uzyskania. Najważniejsze, zeby nie tłukła i nie generowała dużych wibracji.
    coach
    Level 13  
    Witam

Czytam i czytam ale prawie nic nie ma na temat mastercook
    Zastanawiam się nad kupnem pralki mastercook pdf1084, waga wsadu 8 kg !! cena ~1400 zł Co o niej sądzicie??

Czy jak będę prał np 4 kg to będzie to mało ekonomiczne ?
    raton laveur
    Level 19  
    look82 wrote:
    (ciach) Chyba rzeczywiście masz rację z tym że warto jednak zdecydować się na coś lepszego i mieć spokój na ładnych kilka lat. Pralka GORENJE WA63121 którą zaproponowałeś, wydaje się świetnym pomysłem, tylko że na innych stronach przeczytałem o dużym hałasie jaki ta pralka wydaje w czasie wirowania oraz o pękających plastikach. Wiem że nie ma się co sugerować jedną czy dwoma opiniami ale mimo wszystko lekka niepewność pozostaje. Zresztą są to jedyne złe opinie na temat pralek GORENJE jakie znalazłem, tym bardziej jest to dziwne gdyż ten model nie należy do najtańszych tej firmy.(ciach)

Jesli chodzo o halas, to GORENJE uchodza za jedne z cichszych pralek obecnie produkowanych, bo maja wygluszana obudowe (przeczytaj tez post lindy na temat halasu GORENJE WS43100, wyzej na tej stronie). G.WA63121 jest najcichszy z trzech wymienionych modeli, bo ma 58 dec. na praniu i 69 na wirowaniu (WA63100 ma 60/71, a WA61101 59/72). Jako ze, jak juz wczesniej tu pisalem, roznica 3 decybeli dla ucha ludzkiego podwaja odbierany halas, to zestawiajac te 72 dec. przy wirowaniu WA61101 i 69 dec. WA63121, mozna powiedziec, ze WA61101 wiruje DWA RAZY GLOSNIEJ. Co do plastikow, to u lindy wczesniej plastik pekl w transporcie, a to sie moze przydarzyc kazdej pralce, nawet Miele. Trzeba po prostu, przed podpisaniem odbioru, rozpakowac i dokladnie obejrzec pralke, czy nie ma jakichs pekniec, wgniecen czy zarysowan, powstalych w transporcie. Byla tez taka dyskusja wczesniej na tym forum, ale nie chodzilo o pekanie, tylko o niedopasowanie plastikow i skrzypienie drzwiczek. Jeden egzemplarz w sklepie mial tez uszkodzone drzwiczki (bylo zdjecie). Ale opinie uzytkownikow GORENJE byly pozytywne, ten, ktoremu wykonczenie wydawalo sie malo solidne, ogladal te pralki tylko w sklepie. Inny dyskutant, posiadacz pralki GORENJE, odpowiedzial mu, ze roznica jest taka, iz on tej pralki uzywa, a ten krytyk je tylko ogladal. Radze ci, przed ewentualnym zakupem, tez je obejrzec z bliska, wyrobisz sobie wlasne zdanie. Ja widzialem w sklepie METRO pod Lyonem GORENJE WA62092, majac w pamieci te dyskusje obejrzalem dokladnie plastiki i reszte, i wykonczenie bylo solidne, na tym poziomie co moj Bosch WAE28460FF.

Dodano po 13 [minuty]:

Jurek2805 wrote:
    (ciach)1200 obrotów jest naprawdę przydatna przy: czystej bawelnie, frotte czy dżinsach. Rzeczy z włókien syntetycznych wychodzą prawie suche - godzina suszenia.(ciach)

Jurek2805 slusznie zauwazyl, ze roznica w szybkosci wirowania dotyczy glownie bawelny. Ale mnie chodzilo wlasnie o posciel i reczniki, bo wiem z doswiadczenia, ze z wysuszeniem tych rzeczy jest zawsze najwiekszy problem w malej lazience, zwlaszcza zima. Zrobilem ostatnio eksperyment, co prawda szybkosci wirowania nie byly dokladnie te same, ale miedzy 1200 a 1300 roznic wlasciwie nie ma, a efekt koncowy daje do myslenia. Mianowicie, porownalem czas suszenia (w dosc cieplym pomieszczeniu-kotlownia), rozwieszonej na wieszaku sportowej bluzy z zapieciem polo, z dosc grubej czysto bawelnianej dzianiny. Odwirowana przy szybkosci 1300 obrotow schnie ok. 10 godzin, przy szybkosci 900 obrotow- ok. 30 godzin, czyli 3 razy dluzej (prawie doba roznicy!). Podaje do rozwazenia.

Dodano po 54 [minuty]:

look82 wrote:
    (ciach) Może mógłbyś mi polecić jakieś według Ciebie (a czytając Twoje poprzednie posty widać że wiedzę masz bardzo dużą) optymalne pralki w granicach 1500 zł. Na szybko znalazłem dużo pozytywnych opini o takich pralkach jak Electrolux EWF 1210 lub EWF 10470W, Bosh WFO 2062 PL lub Gorenje WA 62101. Co myślisz o tych pralkach? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Z tych czterech, ktore tu wymieniasz, najciekawszy wydaje mi sie Electrolux EWF 1210, jako ze ma liczbe obrotow wirowki 1200, funkcje dodatkowego plukania (WAZNE!), i funkcje szybkiego prania, wiec rzeczy lekko zabrudzone nie musza sie kotlowac przez 3 godziny. Ma tez bardzo interesujaca cene, gdyz jest to koniec serii i z 1799 zl spadl w promocji do 1319 zl (na www.mfe.pl - MF ELECTRONICS). Do rozwazenia. Electrolux EWF10470W ma tez dodatkowe plukanie, ale tylko 1000 obrotow. GORENJE WA62101 tez tylko 1000 obrotow i nic nie znalazlem o dodatkowym plukaniu. Bosch WFO2062PL tylko 1000 obrotow, brak opcji WODA PLUS i programu ze zwiekszona iloscia wody dla skory wrazliwej, ktore to opcje posiadaja Bosch WAE24460PL , i moj WAE28460FF, i zapewniam cie, ze nawet na tym programie i z WODA PLUS 4 kg recznikow (a wsad. max. to 6,5 kg!) jest niedostatecznie wyplukane, wiec co to bedzie bez tych opcji! Nie znalazlem danych o halasie, ale, chyba zblizony, model Bosch WFO2063PL ma 59 na praniu i 74 dec. na wirowaniu, a 74 to juz strasznie glosno. A jesli chodzi o optymalne pralki do 1500 zl, hmmm, nie chce tu nikogo namawiac do kupna uzywanej pralki, ale ja osobiscie zaryzykowalbym i kupilbym na Allegro uzywana Miele przywieziona z Niemiec, nie za stara, tak z 2000-2002 roku, z roczna gwarancja. Widzialem takie oferty przynajmniej dwie (tzn z roczna gwarancja), przegladajac wczoraj allegro, ceny gdzies od 900 do 1200zl. Nowa Miele kosztuje od 4600 zl, do prawie 8000, zaleznie od modelu. Czemu w Polsce nowe Miele jest tak koszmarnie drogie?! We Francji ladowana od przodu na 6 kg mozna kupic juz za 899 euro, widzialem tez modele za 1099 i 1200 euro. Przeciez z Niemiec do Francji nie jest dalej niz z Niemiec do Polski! Pewnie znowu jakies cla, no ale skoro jestesmy juz w Unii??? Nic nie rozumiem z tej polityki cenowej! W kazdym razie, na nowa nie namawiam, a za to marka ta psuje sie chyba naprawde najrzadziej ze wszystkich pralek, jakie znam, i przy normalnej eksploatacji wytrzymuje do 20 lat, czasem nawet te 20 lat bez zadnej awarii (moja tesciowa miala taka). A pierze bosko! Podpisuje sie obiema rekami pod ich sloganem reklamowym pralek "Miele. Wszystko inne to kompromis." Aha, i na marginesie, na stronie www.pralki.pl , w topmarket.pl, przyuwazylem GORENJE WA63121 za 1659 zl. Pozdrawiam

Dodano po 16 [minuty]:

coach wrote:
    Witam

Czytam i czytam ale prawie nic nie ma na temat mastercook
    Zastanawiam się nad kupnem pralki mastercook pdf1084, waga wsadu 8 kg !! cena ~1400 zł Co o niej sądzicie??

Czy jak będę prał np 4 kg to będzie to mało ekonomiczne ?

Bardzo malo ekonomiczne. Pralka na 8 kg to tylko dla licznej rodziny z kilkorgiem dzieci (dzieci brudza wiecej rzeczy niz dorosli, i szybciej), bo sredni "wsad" 4-osobowej rodziny to 3-4 kg, przeciez nawet przesadnie nie sortujac, nie bedziesz pral dzinsow czy czarnych rzeczy razem z biala bielizna i koszulami. A nawet w tych pralkach, ktore maja funkcje 1/2 wsadu, dwa prania na 1/2 ZAWSZE zuzyja wiecej wody i pradu, niz jedno na pelnym. No chyba, ze macie strasznie duzo rzeczy i bedziesz mogl je gromadzic i prac tylko ze 4-5 razy na miesiac, jak sie nazbiera 8 kg, ale zastanow sie, czy dysponujesz miejscem na przechowywanie takiej gory brudnej bielizny (a 8 kg to naprawde GORA) i czy, PRZEDE WSZYSTKIM, bedziesz mial miejsce, aby taka ilosc na raz rozwiesic do wysuszenia. Ja robie teraz ok. 10 pran tygodniowo, ale takiej wielkiej pralki bym nie chcial.
    serwal
    Level 20  
    Witam Panowie.
    Jestem w trakcie czytanie tego wątku (49 stron - kilka wieczorów) juz wiem jakie marki omijać a nad jakimi sie zastanowić.
    Mam kilka pytań:
    1. Czy Miele te z najtańszych modeli warte są tych pieniędzy czy nie wysialć sie i kupić cos za 1/2, 1/3 tych pieniędzy?
    Z innej beczki:
    2. Mam PDG 585 a raczej miałem.
    Zepsuła sie i do naprawy:
    - wymiana programatora 180 zł
    - nowe amorki 100 zł
    - zbiornik przecieka co najmniej 200 zł + robocizna będzie pewnie z 300 zł
    Razem jakieś 600zł, kolega PS 663S BIO pisał że takich pralek juz nie robią (koszty napraw, trwałość) a wszystko nowe to pralnice na krótki czas do 10 lat. Czy może zamiast kupoważ coś nowego nie lepiej zainwestować w naprawę 1/3 tego potencjalnej ceny nowej pralnicy. Prania mam średno na 6 - 7 razy w miesiącu.
    raton laveur
    Level 19  
    serwal wrote:
    (ciach)
    Mam kilka pytań:
    1. Czy Miele te z najtańszych modeli warte są tych pieniędzy czy nie wysialć sie i kupić cos za 1/2, 1/3 tych pieniędzy?(ciach)

Moim zdaniem SA WARTE, kazdej zlotowki! Mam od 5 lat Miele Novotronic W150S ladowana od gory, kosztowala wtedy ok. 1200 euro, oraz od pol roku Boscha z serii Maxx7 WAE 28460FF, i jesli chodzi o jakosc prania (odplamianie, stopien zuzycia tkanin, pranie 100 % welnianych swetrow i koronkowej delikatnej bielizny, w tym biustonoszy z fiszbinami, z metka pranie reczne), jakosc plukania i odwirowania ( Bosch ma 1400 obrotow, Miele 1300, a mam wrazenie, ze z Miele mimo to "suchsze" wychodzi), to uwazam, ze Bosch tej Miele do piet nie dorasta, choc, obiektywnie biorac, nie jest on wcale zla pralka. To tak, jakby porownywac Rolls-Royce-a z Volswagenem Passatem. Passat to nie jest przeciez zly samochod, ale przy Rolls- Royce... nie ten poziom po prostu. Mialem tez do czynienia z Brandt-em ladowanym od gory (beznadziejny byl), z Gracja Polaru(szkoda gadac) i z Indesitem, i Miele jest bezsprzecznie najlepsza. Co z tego, ze rozni producenci wypuszczaja wciaz nowe modele, atomowych chyba nie wymysla? Pralka ma prac, i to ma prac DOBRZE, plukac i wirowac, oraz psuc sie jak najrzadziej. Miele spelnia wszystkie te wymagania perfekcyjnie, jest oszczedna, nie robi halasu, czegoz chciec wiecej??? W mojej po 5 latach intensywnej (14 pran tygodniowo) eksploatacji zuzyly sie lozyska, ale juz naprawione i dalej chodzi. Przeliczajac z grubsza, ktos, kto wykonuje tylko 3-4 prania tygodniowo, zuzylby te lozyska po 20 latach. Ale ceny nowych Miele w Polsce sa wygorowane, jak juz pisalem wyzej. Chyba bardziej oplaca sie nabyc paroletnia sprowadzona z Niemiec okazyjnie, jak to tez opisuje troche wyzej, albo sprawdzic, ile tez kosztuje nowa bezposrednio w Niemczech? Jesli ktos ma mozliwosc przywiezienia, to rzecz jest do rozwazenia.

Dodano po 2 [godziny] 10 [minuty]:

kazp wrote:
    Ja wybałem Miele Novotronic. Chodzi jak szwajcarski zegarek. W pewnym momencie stwierdziłem że jeżeli mam wywalić min. 2500 za lepszą pralkę to kupiłem pralkę od gościa który przwozi używany sprzęt z Niemiec, robi przegląd i daje rok gwarancji. A wszystko za 1200 zł. Jak ją zajadę to kupię następną a pewnie i tak wytrzyma 2x dłużej niż jakakolwiek inna w tej klasie cenowej, nie mówiąc już o kulturze pracy, jakości prania i np. ilości obrotów.

Jeszcze, na poparcie mojej opinii o pralkach Miele, przytaczam powyzej post z tego forum, z dn. 4/01/2003.
    look82
    Level 2  
    Jeszcze raz dzięki za wszystkie rady. Teraz czas na wizyty w sklepach i ocena wybranych modeli w realu. Pozdrawiam!
    cnt
    Level 11  
    Witam!

Mam do Was ogromna prosbe. W najblizszym czasie planuje zakup pralki. Dysponuje kwota ok. 1400 zl. Z tego co przeczytalem na forum i z wlasnych obserwacji wytypowalem 4 modele:

Amica PCP 4510 ( http://www.ceneo.pl/224119 )
    BOSCH WLF 16260 PL ( http://www.ceneo.pl/258385 )
    GORENJE WS 43100 ( http://www.ceneo.pl/146110 )
    Electrolux EWS 1021 TIMELINE ( http://www.ceneo.pl/8015 )

Prosze pomoc wybrac mi najlepszy model. Zupelnie sie na tym nie znam, pralka do typowo domowego uzytku (2 osoby). Podstawowy wyznacznik musi byc waska do 45 cm.

Z gory dziekuje za pomoc wszystkim zyczliwym ;)

Pozdrawiam
    stangorn
    Level 11  
    Do cnt
    Z modeli, które wymieniłeś w cenie do 1400 zł. Proponuje GORENJE WS 43100 lub Electrolux EWS 1021 TIMELINE. Amica PCP 4510 zdecydowanie odpada ( słabe opinie sprzedawców i posiadaczy, ale podobno jakość pralek Amica poprawia się ) a BOSCH WLF 16260 PL ( ma za małe obroty wirowania ) Decyzja należy oczywiście do ciebie.
    mkoz
    Level 11  
    Witam,

Chciałbym gorąco zachęcić wszystkich posiadaczy tej pralki do wymiany opinii o niej i przekazania własnych doświadczeń z użytkowania. Może pozwoli to innym niezdecydowanym, w podjęciu decyzji o zakupie tego modelu, bądź wręcz przeciwnie - zniechęci.

Od miesiąca jestem posiadaczem tej pralki. Ponieważ mieszkam sam, to jeszcze nie miałem zbyt wielu prań, ale kilka z niepełnym wsadem mam już za sobą.

Ogólnie na "+" mogę uznać:
    - cicha praca silnika
    - małe wymiary,
    - intuicyjna obsługa
    - estetyczne i sprawiające wrażenie solidnego, wykonanie

Minusy:
    - głośna praca pompy (choć nie mam porównania z innymi, ale nie tego się spodziewałem, zwłaszcza kiedy silnik pracuje cichutko)
    - przy niektórych praniach, bęben wpada jakby w kołysanie, które objawia się stukaniem, do tego stopnia, że potrafi się trochę przesunąć pralka. Stukanie pojawia się chyba w momencie, gdy woda jest opróżniana ze zbiornika, a jednocześnie w bębnie jest jeszcze mocno nasączony ciężki wsad i obroty silnika są dość duże. Po pewnym czasie (około minuty) sytuacja się normuje i odwirowanie przebiega bez zakłóceń.

Interesuje mnie wymiana doświadczeń z posiadaczami takiej pralki, a zwłaszcza doświadczenia dotyczące tego stukania....
    GETomek
    Level 16  
    Quote:
    Witam!

Mam do Was ogromna prosbe. W najblizszym czasie planuje zakup pralki. Dysponuje kwota ok. 1400 zl. Z tego co przeczytalem na forum i z wlasnych obserwacji wytypowalem 4 modele:

Amica PCP 4510 ( http://www.ceneo.pl/224119 )
    BOSCH WLF 16260 PL ( http://www.ceneo.pl/258385 )
    GORENJE WS 43100 ( http://www.ceneo.pl/146110 )
    Electrolux EWS 1021 TIMELINE ( http://www.ceneo.pl/8015 )

Prosze pomoc wybrac mi najlepszy model. Zupelnie sie na tym nie znam, pralka do typowo domowego uzytku (2 osoby). Podstawowy wyznacznik musi byc waska do 45 cm.

Z gory dziekuje za pomoc wszystkim zyczliwym ;)

Pozdrawiam

Powrót do góry

Witam
    Przy zakupie zwróc uwagę na hałas ja kupiłem mastercooka i wychodze z domu, gdy pralka pierze... Gorenje jest głośna 60/76db. Amice polecają tylko sprzedawcy w sklepie...Zostaje bosch lub elektrolux ze wskazaniem na tego drugiego..
    emer
    Level 19  
    Ten model Gorenje jak widac jest wyjatkowo głośny - więc warto kupić taki aby miał wygłuszone scianki i wtedy takie Gorenje staje sie jednymi z najcichszych na rynku ....
    No i w ogóle - jezeli kupuje sie coś na 7-10 lat to chyba warto nie oszczędzać 100-200zł i kupić cos z wyższej półki ...

edit:
    sorki za te "oszczędzanie" ...
    ale może wartałoby jednak sprężyc sie i dołożyć - np Gorenje WS43121 to wyjatkowo wypasiony model, czujnik czystości wody, 1AQUAstop, 200obr i suuuper cicha ...
    Jurek2805
    Level 21  
    Widziałem jeszcze Siemensa WS 1146 - 1100 obr.
    Natomiast co do tej Gorenje, to na Ceneo hałas generowany przez tą pralkę jest podany wyższy (60/76dB) niż na stronie firmowej Gorenje (56/68dB).
    Nie wiem dlaczego. :o
    serwal
    Level 20  
    Czy Wy trochę nie przesadzacie tymi decybelami?
    Przecież to nie jest tara PDG którą było mi w całym bloku słychać. Koledzy dajcie spokój z tym porównywaniem parametów w każdym zakresie bo to sztuka dla sztuki.
    Najważniejsza jak sądze dla odwiedzających to forum jest niezawodność, koszty ewentualnych napraw i funkcjonalność. Czy ktoś poczuje tą różnice w decybelach?
    _MarSs_
    Level 16  
    Z ciekawości przebrnąłem przez cały ten temat i nasuwa mi się kilka wniosków:
    Niektórzy piszą - robię 3-5 prań dzienni i pralka mi padła po 5 latach, złom jakiś - jak dla mnie 3-5 prań dziennie, codziennie to podchodzi pod eksploatację na skalę przemysłową i pralka przeznaczona do domowego użytku nie ma prawa działać tam długo, to jak wziąć odkurzacz wodny i iść udrażniać studzienkę odpływową na parkingu, bo przecież taki zbiera wodę! Ludzie, do eksploatacji przemysłowej kupuje się sprzęt do zastosowań przemysłowych. Ja wiem lata komuny nauczyły nas wozić fiatem 125p cement i pustaki na budowę, ale to już minęło i czas postawić świat z głowy na nogach!
    Osobiście mam dość liczną rodzinę i występują tu następujące pralki:
    - moja Whirlpool AWT 2074 już 7-letnia, zupełnie bezawaryjna, nie koroduje, przewidywalna, troszkę głośna przy wirowaniu no i 700rpm to trochę za mało aby pranie było suche;
    - siostry Whirlpool ładowany od góry jeszcze starszy (9lat) taki z oddzielną klapą i dozownikiem również bezawaryjny i bezkorozyjny;
    - u teściowej Zanussi też ładowana od góry, 10 lat, wielokrotnie naprawiana (grzałka, programator, ...) korozja już ją kończy, tak samo głośna, lecz zawodna;
    - u szwagra Whirlpool ładowany od przodu, 2-letni, sterowany elektronicznie, bezproblemowy, cichy i interaktywny;
    - u rodziców Whirlpool 6 zmysł z przed 6 lat, bezawaryjny, bezkorozyjny, cichszy od mojego ale głośniejszy od tej ładowanej od przodu.
    Wszystkie te pralki są eksploatowane normalnie czyli głównie w sobotę 3-4 prania pod rząd a cały tydzień odpoczywają, czasem sporadycznie jak dzieciaki narozrabiają, to dojdzie jedno pranie w dzień roboczy.
    Poza tym mam 7 letnią lodówko-zamrażarkę Whirlpool, zmywarkę Whirlpool 2 letnią 6-ty zmysł, 2 mikrofale tej firmy, u rodziny tez jest tego masa, bo mają ładne wzornictwo, wszystkie potrzebne funkcje i do ciężkiej cholery jeszcze żadne z tych "fatalnych" Whirlpoolów ani razu się nie zepsuło! A u teściowej lodówka Bosh to już drugie tyle wyrwała na naprawy przez 8 lat (weź kup do tego termostat czy sprężarkę to nie wiesz czy to cena części, czy całej lodówki).
    Inni piszą ranking sprzętu do którego najczęściej jeździli i na czołowych pozycjach Whirlpool i Amica, zaś na końcu Miele - weźcie zróbcie ranking sprzedaży danej marki i odnieście jedne wyniki do drugich to zobaczycie jaki jest prawdziwy odsetek awaryjności. Poza tym ile razy wzywano Was fachowców do takich akcji typu "zmywarka Whirlpool nie zmywa" wzięliście szmatę, wytarli podłogę, skasowali "leszcza" na 50zł i gotowe (dla niewtajemniczonych to wynik zbyt czułego AquaSafe, ale chociaż wiadomo, że działa), a ile razy byliście u Bosha, który upierdliwie nie wypuszcza wody po zmywaniu, bo mu się cały czas coś przytyka!
    Z moich osobistych obserwacji wcale Whirlpool nie wypada tak słabo - Amica może trochę gorzej - więc jak mnie ktoś prosi o radę, to z czystym sumieniem proponuję Whirlpoola (dla tych co chcą prostej obsługi 6-ty zmysł, a dla tych co lubią sobie poustawiać - bez) o ładnym wyglądzie, podobnych funkcjach do konkurencji, a przy tym dającego zarobić rodakom w kraju, a nie Niemcom za co najwyżej taką samą jakość sprzętu.
    Pozdrawiam wszystkich staropolskim: - Ociec prać? - Prać!
    emer
    Level 19  
    Tak - ja czuje i chce cichą ...
    Pozatym mieszkam w blokowisku i nie chce przeszkadzac sąsiadom, a dodatkowo mam dwie taryfy prądowe i chcę tanio prać w nocy, i jeszcze dodatkowo potrzebuje mozliwość opóźnienia startu prania, aby pralka załączyła się np o 4:30 i rano mozna było wyciągnąć pranie z bębna tuz po wirowaniu, ponieważ jak zalega długo po wirowaniu w bębnie jest bardzo pogniecione ...
    Jeżeli ktoś ma dom, ma pralke gdzieś w specjalnych pomieszczeniach i nie słyszy halasu, moze sobie odpuścic "cichość" prania ...
    Pozatym róznica 3-4 decybeli to jest potężna róznica ....
    serwal
    Level 20  
    Emer
    Czy Ty czasem nie kupiłeś pralki?
    Takie wrażenie odniosłem czytając gdzieś w okolicach 38 strony (listopad) Twoje wypowiedzi w tym temacie.
    GETomek
    Level 16  
    Quote:
    Czy Wy trochę nie przesadzacie tymi decybelami?
    Przecież to nie jest tara PDG którą było mi w całym bloku słychać. Koledzy dajcie spokój z tym porównywaniem parametów w każdym zakresie bo to sztuka dla sztuki.
    Najważniejsza jak sądze dla odwiedzających to forum jest niezawodność, koszty ewentualnych napraw i funkcjonalność. Czy ktoś poczuje tą różnice w decybelach

I tu się mylisz... miałem starą PDG 885 która pracowała dwa razy ciszej niż najnowszy model masterhuka PFD 104 który ma wyświetlacz i cuda na kiju.Podczas prania buczenie jest nie do wytrzymania (63db podczas prania 76 gdy wiruje).Głośność nie była podana na etykiecie energetycznej pralki...Ostatnio sąsiadka pytała czy nam się pralka popsuła...pełna kompromitacja.
    Mysza9999
    Level 2  
    Witam ponownie :)
    Wreszcie zdecydowałam się na pralkę, wybraliśmy Gorenje WA63121, nawet z wyświetlaczem ;), zamówiliśmy przez internet, ale okazuje się, że właściwie w żadnym magazynie nie ma tego modelu. Napisaliśmy do kilku interesujących nas sklepów internetowych i żaden nie ma na stanie tej pralki. Normalnie szok i teraz nie wiem czy czekać aż się pojawi, czy po prostu wybrać model niższą. A może wiecie w ktorym sklepie mają na stanie Gorenje WA63121. Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie porady
    Jurek2805
    Level 21  
    Mysza9999 wrote:
    Witam ponownie :)
    Wreszcie zdecydowałam się na pralkę, wybraliśmy Gorenje WA63121, nawet z wyświetlaczem ;), zamówiliśmy przez internet, ale okazuje się, że właściwie w żadnym magazynie nie ma tego modelu. Napisaliśmy do kilku interesujących nas sklepów internetowych i żaden nie ma na stanie tej pralki. Normalnie szok i teraz nie wiem czy czekać aż się pojawi, czy po prostu wybrać model niższą. A może wiecie w ktorym sklepie mają na stanie Gorenje WA63121. Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie porady

To już przerabialiśmy na Forum. Nie wiem, czy będzie ta niższa. Gorenje w sklepach obecnie ma bardzo cienką ofertę. Prawie same proste modele.
    Wydaję mi się, że szkoda rezygnować. W końcu pralki nie kupuje się na rok.
    emer
    Level 19  
    serwal wrote:
    Emer
    Czy Ty czasem nie kupiłeś pralki?
    Takie wrażenie odniosłem czytając gdzieś w okolicach 38 strony (listopad) Twoje wypowiedzi w tym temacie.

Tak - kupilem ... I wlasnie jednym z moich priorytetów bylo to, aby pralka byla cicha ...

Byl dzisiaj hmmm niespodziewany serwisant z Siemensa u mnie - zaskoczenie calkowite. Pisalem wczesniej ze dzwonilem do dzialu techn Siemensa i dopytywalem o mozliwość "pausowania" cyklu prania i ewent dorzucenie zapomnianej rzeczy do bębna i dalszego kontynuowania cyklu. W starszych modelach to bylo - guzik START/PAUSA, odczekać ok 1-2min, drzwiczki sie odblokowują i mozna dorzucić jeszcze coś do bębna. A teraz tego nie ma, instrukcja nic na ten temat nie mówi ....
    No i niespodzianka (dzwonilem tam chyba juz ponad miesiąc temu) - przyjechal gość (wcześniej anonsując sie telefonicznie) i sam troszkę eksperymentując (chyba mu naświetlili mniej więcej co i jak) nauczyl sam siebie i mnie przy okazji jak to robić ... A jak mówie - INSTRUKCJA NIE WSPOMINA NIC O TYM.

A więc: zaczynamy pranie i po chwili przypominamy sobie że zapomnieliśmy coś tam jeszcze wrzucić. Przyciskamy START/PAUSA (dioda miga), nastepnie przekręcamy programator na zero (po prostu wylączamy), odczekujemy 1-2min, drzwi odblokowują się, wrzucamy zapomniane pranie do środka, nastawiamy ten sam (!!) program co byl, zalączamy cykl prania START/PAUSA i .... cykl nie zaczyna się od początku, ale od chwili jego poprzedniego przerwania (bo przycisneliśmy przed wyzerowniem programatora wlaśnie ten START/PAUSA). I wtedy pralka nie pobiera ponownie wody (która już jest w bębnie), i nie startuje od początku.
    Proste, ale jak mówie nic nie ma w instrukcji o tym - mysle że faktycznie pytali w Niemczech o ten "problem" i troszke potestowali na mojej pralce ... ;)

Aha - mam Siemens WS12X460PL ;)

Jeżeli chodzi o Gorenje - ja tez początkowo wybralem slima "najwyższego" t.j. WS43121 i tez nie moglem doczekać sie na dostawy ze Slowenii i dlatego kupilem Siemensa ...
    kaliope
    Level 11  
    Prosze o pomoc. Przestudiowałem całe forum i widze ze stawiacie na Siemens, Bosch, AEG, electrolux i Gorenje. Mam do wydania max 1800 zl ale chetnie wydam tylko 1200-1400. Skoro te firmy są tak dobre to może jakiś najtańszy model właśnie do 1300zl? Mam osobną pralnie takze gabaryty, hałas mnie nie interesuje. Nie mam zamiaru tez główkować który z 19 programow wybrać, skoro wszyscy pisza ze uzywaja 3-4. Nie wiem tez co z obrotami ale znajoma mowi ze nie używa więcej jak 1000 i pranie jest praktycznie suche. Wiec proszę o konkretne propozycje modeli. Mieszkam w Krakowie i jest serwis do wszystkich tych firm. Dzikeuje.