Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomoc w wyborze pralki Electrolux do 1550zł

bubus5 07 Feb 2007 15:21 15501 407
Optex
    raton laveur
    Level 19  
    KurkaRiaba wrote:
    Witam wszystkich serdecznie, jestem przed zakupem pralki. Straciłam cierpliwośc do 7 letniego Ardo po 4 naprawach... Po przestudiowaniu wątku wybrałam dwa modele: Gorenje WA 64123 http://www.gorenje.pl/15038?aid=6375 za 2130zł, cena mnie troche przestraszyła, ale od czego są raty? i Electrolux EWF 12470 F http://www.electrolux.com.pl/node111.asp?ProdID=38307, tą praleczkę moge mieć juz w piątek w domu za 1460zł z Avansu. Sen z powiek spędza mi jeszcze Miele wystawione na Allegro z roczna gwarancją http://www.allegro.pl/item163913369_nowy_model_pralka_miele_szer_45cm_gwarancja_1300.html za 1177zł ? Czwórka domowników w tym 2 dzieci, pranie średnio co 2 dni, zalezy mi na pralce jak najmniej awaryjnej, energooszczednej i cichej i żeby dobrze prała i suszyła też:D, żeby pranie nie trwało 2,5h:| Prosze pilnie o rade dopałacic do Gorenje, wziasc Miele czy poprzestac na Electroluxe?

Ja bym w ciemno bral Miele... Od 5 lat jestem posiadaczem praktycznie identycznego i z podobnymi parametrami modelu Miele Novotronic W150S i praleczka jest super, jestem baaardzo zadowolony. Pierze bosko, w tym czysto welniane swetry bez filcowania (ale do welny temperature daje na pozycje zimno) i delikatna bielizne, tak jak koronkowe biustonosze z fiszbinami (przed praniem wkladam je do specjalnych zapinanych woreczkow z siatki, tak jak i rajstopy, i piore je na programie welna, w ktorym beben nie wykonuje pelnych obrotow, tylko sie kolysze), w ogole ich nie niszczac. Od pieciu lat nie wiemy, co to pranie reczne. Plamy spiera calkowicie, bo ma funkcje zamaczania, ktorej czas mozna sobie ustawic indywidualnie w odcinkach: 1/2 godziny; 1 godz.; 1 i 1/2 godz. i 2 godz. Do rzeczy lekko zabrudzonych ma funkcje skracania programow. Ma opcje WODA PLUS, ktora mozna sobie indywidualnie ustawic wg potrzeb w 4 wersjach - dodatkowe plukanie; wyzszy poziom wody w plukaniu; wyzszy poziom wody w praniu i plukaniu; wyzszy poziom wody w plukaniu i dodatkowe plukanie, oprocz tego mozna sobie ustawic wyzszy poziom wody na programach BAWELNA, MIX i KROTKI niezaleznie od przycisku WODA PLUS. Efekt wirowania bawelny na 1300 jest, mam wrazenie, lepszy niz w moim Boschu WAE 28460FF na 1400. Zbiornik jest z nierdzewnej stali inox. Pokretlo programatora bardzo wygodne, obraca sie w obie strony, programy bardzo uzyteczne i efektywne, klarownie opisane na panelu sterowania. Po zakonczeniu cyklu prania beben ustawia sie automatycznie otworem do gory, wystarczy otworzyc, nie trzeba go przekrecac recznie jak w niektorych innych modelach ladowanych od gory. Wyjatkowo udany model, ale z tego co wiem, inne modele Miele tez tak maja. Jedyny minus, to mniejsza glebokosc bebna i troche mniejszy otwor niz w pralkach ladowanych z przodu, ale to dotyczy wszystkich pralek ladowanych od gory. Przy ubraniach i bieliznie nie sprawia to zadnego problemu, tylko przy kocach, narzutach, duzych przescieradlach i poszwach wlozenie i wyjecie jest mniej latwe niz przez drzwiczki umieszczone z przodu, ale wyjatkowo uciazliwe tez nie. Za to nie trzeba kucac ani bardzo sie schylac ladujac i oprozniajac, a takze ustawiajac program, z tej strony pralki ladowane od gory sa wygodniejsze. Ten model Miele nie jest bardzo stary, a pralki tej marki sa przewidziane na 20 lat normalnego uzytkowania. Jest duza szansa, ze wytrzyma dluzej niz nowa pralka innej marki. Cena bardzo interesujaca, nowa Miele tej klasy kosztuje ponad 4000 zl (za moja dalem 1200 euro). To sa naprawde swietne pralki.
  • Optex
    SKArkop
    Level 11  
    Przez 9 lat uzywalem pralki Indesit i jedyne co wymienialem to 3 razy lozyska. Teraz sie troche spoznilem z wymiana i lozysko wyzlobilo mi rowek w trzpieniu bebna. Postanowilem kupic nowa pralke i wybor padl na ten sam koncern. Tym razem jest to Ariston AVF109. Pierwsze wrazenia pozytywne. Bardzo cicha (z wyjatkiem glosnej pompy).
    Mam tylko pytanie:
    Zadam je na przykladzie "pranie dziennego", ktore wg instrukcji trwa 30min. Wykonalem 2 takie prania i oba trwaly dokladnie 44min. Zauwazylem przy plukaniu, ze kilka razy cofal sie czas (przybywalo kilka minut). Pranie normalne (3 program) przy 60 stopniach, ktore powinno trwac 120min. trwalo okolo 2,5h.
    Skad te rozbieznosci?
  • Optex
    emer
    Level 19  
    A może ten program jest na np 2kg a Ty dowaliłes mu full? Te krótkie programy chyba we wszystkich pralkach mają ograniczenia w załadunku prania. Sprawdź w instrukcji ....
    Jezeli jest ten program obliczony na własnie 2kg, a dostał np 4kg do wyprania, to musiał dłużej podgrzewać wode i pewnie elektronika stwierdziła że dłużej musi "pomielić" tym wsadem ... ;)
    Więc nie dziw sie ... No i przy okazji - takie przeładowania to nic dobrego dla np łozysk ;) ... i chyba efekt prania może byc niesatysfakcjonujący ... Ktos jednak z jakiegos powodu narzuca te ograniczenia wagowe w poszczególnych programach - nie bierze sie to chyba z "powietrza" ... :)
    Maczuga
    Level 11  
    Albo bierze się to z ta ja tak miałem w swojej starej że czas mi przeskakiwał było np 20min i przeskoczyło na 22min.Działo się to z powodu nie tylko wsadu ale i wzalezności ile użyłem środka piorącego.v
    emer
    Level 19  
    @Maczuga
    Tloske nie rozumiem ... sugerujesz że Twoja stara pralka rozpoznała że dałes mniej środka piorącego i stwierdziła ze powinna dłużej prać ? ;)
    Maczuga
    Level 11  
    Ona rozpoznawała że było zdużo proszku i wtedy dobierała wody i wydłużała czas.
    Jurek2805
    Level 21  
    pfheniks wrote:
    Witam!

mam problem :( malo miejsca w lazience :( chcialbym miec pralke wolnostojącą ladowana od frontu ale miejsca jest maks 55 cm na szerokosc patrzac od frontu (nie chodzi mi o glebokość) po prostu szersza nie wejdzie. Nie chce ladowanej od gory.

Czy ktoś wie cos na temat pralek o niestandardowej szerokosci?
    Wiem ze sa candy one maja 51 cm ale nie wiem czy to dobra pralka, a czy sa jeszcze inne? doradzcie proszę.

pozdrawiam
    Rafał

Trochę poniewczasie, ale akurat z tych ultramałych 3kg widziałem wczoraj Electroluxa "Made in Sweden" 1000 obr. gdyby kogoś interesowało. Cena w MM 1655,-PLN.
    Maczuga
    Level 11  
    Po zakupie mojego AEG przeglądałem w google grafika zdjęcia pralek electrolux co myślicie dwóch modelach EWT1326 i EWT1316.Bo AEG mam zamiar dać mamie bo ma starego whirpoola.
    SKArkop
    Level 11  
    Quote:
    A może ten program jest na np 2kg a Ty dowaliłes mu full? Te krótkie programy chyba we wszystkich pralkach mają ograniczenia w załadunku prania. Sprawdź w instrukcji ....
    Jezeli jest ten program obliczony na własnie 2kg, a dostał np 4kg do wyprania, to musiał dłużej podgrzewać wode i pewnie elektronika stwierdziła że dłużej musi "pomielić" tym wsadem ...
    Więc nie dziw sie ... No i przy okazji - takie przeładowania to nic dobrego dla np łozysk ... i chyba efekt prania może byc niesatysfakcjonujący ... Ktos jednak z jakiegos powodu narzuca te ograniczenia wagowe w poszczególnych programach - nie bierze sie to chyba z "powietrza" ...

Pewnie tez masz racje. Dzwonilem do serwisu i powiedzieli, ze jesli wlozy sie wiecej wkladu to dluzej trwa plukanie, poniewaz trudniej jest rozlozyc rownomiernie ubrania w bebnie przed wirowaniem.
    Maczuga
    Level 11  
    Czy możecie mi doroadzic na tamto pytanie co dałem niedawno
    witolo
    Level 2  
    Mam pralkę whirlpool awg 681- model starszy, który ma już z 9 albo 10 lat, jest ona używane 2-3 razy w tygodniu i działa jak szwajcarski zegarek, bez najmniejszych problemów, nawet żadne filtry nie były w niej wymieniane. Posiadam także wyrób indesit zmywarkę 45 cm DG6145 która ma może 6 lat, i która właśnie mi się popsuła, niby nic wielkiego przestał działać elektromagnesik który w odpowiednim momencie otwiera klapkę pod którą jest proszek lub tabletka. Niby małe co, ale najmniejsza część jaką indesit sprzedaje to cały dozownik (dozownik proszku i nabłyszczacza w jednym) - koszt z prowizją gościa co naprawia 350 PLN, cala zmywarka nie jest tyle warta teraz. Z moich doświadczeń wynika - unikać włoszczyzny. Chociaż wcale nie znaczy że whirlpool się nie psuje, podejrzewam jednak że jest mniejsze prawdopodobieństwo, że popsuje się whirlpool niż indesit. Jeśli chodzi o funkcjonalność to znając parametry techniczne i swoje potrzeby sam powinieneś podjąć decyzję.
    Maczuga
    Level 11  
    Ładnie się prezentuje ta pralka:)dosyć dobrze wiruje.Tylko dla mnie ma zaduże zuzycie prądu..ale to szczekł malutki.i cena przystępna.
    profes78
    Level 11  
    emsee
    Jej najwieksza zaltea jest to, ze jest to AEG.
    Jako uzytkownik pralki tej marki (a wczesniej mialem polar, gorenje, candy i whirlpool) moge ci polecic w czystym sumieniem.
    Tylko Miele jest lepsze. Pozniej AEG i niektore Electolux, pozniej przepasc, gdzie wyspa Bosch/Siemens.
    Anonymous
    Anonymous  
    Jurek2805
    Level 21  
    Candy to chyba slim a Electrolux to standart.
    Mimo to ja bym wziął Elka. Ale to moje zdanie. :wink:
    pawel5000
    Level 11  
    Witam
    Właśnie zepsuła mi się pralka i jestem na kupnie nowej.
    Maksymalnie, co moge wydać, to 1100zł.
    Zainteresował mnie model Amica PCT5580B412.
    Cena to 1050 zł. Co sądzicie o tej pralce?
    Albo, co polecacie w cenie max. 1100zł?
    Panjarekp
    Level 12  
    Nie polecam pralki Amica.
    Mam podobną i nie jestem zadowolony.
    Od początku był problem z ustawieniem (wypoziomowaniem).
    Mimo zabawy z poziomnicą, jeździ po łazience. Na minus jest też to, że nie można dostać się do nie od tyłu - prosta wymiana łożysk, to demontaż całej pralki.
    W mojej poprzedniej mogłem odkręcić 3 śruby i miałem cały napęd przed sobą.
    W Amice nie ma takiej możliwości. Dodam jeszcze, że ma ona plastikowy zbiornik.
    Nie polecam.
    klient1
    Level 11  
    Pisałam na tym forum kilka miesiecy temu(miałam wtedy problem z zakupem dobrej pralki).
    Po przeczytaniu wielu postów, zorientowałam sie którymi pralkami nie warto sie interesować.
    Zadawałam pytania na które odpowiadali m.in.Jurek,emer za te wszystkie porady jestem naprawdę wdzieczna i jeszcze raz dziekuję.
    Kupiłam w listopadzie praleczke AEG Lavamat 62610.Jestem z niej bardzo zadowolona.Spełnia moje oczekiwania. Ma wszystkie programy, które są dla mnie niezbędne, dodatkowe płukanie,program odplamiania (okazał się bardzo przydatny) pranie wstepne,pranie bez zagnieceń i oczywiście pranie bawełny w temp.95 *C.
    Co prawda na program odplamiania nie zwracałam jakiejś szczególnej uwagi,dzieci już wyrosły z plam,ale po świętach ,czy spotkaniach towarzyskich zawsze miałam problem z obrusami,moczyłam je,kilka razy prałam i znów moczyłam,i znów prałam,a efekty były rózne.
    Natomiast teraz po świętach Bożego Narodzenia wrzuciłam wszystkie obrusy do pralki,włączyłam program z odplamianiem,do jednej przegródki wsypałam proszek do prania ,do drugiej do odplamiania ,i włączyłam pralkę.
    Efekt?? Wyjęłam obrusy czyściutkie,naprawdę to nie tak jak w reklamie,ja po prostu byłam zaskoczona, ja wiem ile ja musiałam wcześniej włożyć pracy w upranie tych obrusów.
    To wtedy po raz pierwszy wypróbowałam właśnie ten program,a teraz korzystam z niego często.
    Sporo mam dżinsów do prania,i to takich ubłoconych na boisku,wcześniej stosowałam pranie wstępne,ale zauważyłam że program z odplamianiem świetnie sobie z tymi zabrudzeniami radzi.
    Ponieważ te nowoczesne pralki słabo płuczą,więc jest opcja dodatkowe płukanie,z czego korzystam przy każdym praniu.
    Polecam AEG.
    Ja osobiscie chętnie skorzystałam z tych porad.
    Ponieważ moja ciocia 2 lata temu kupiła nowoczesną pralkę Indesit i jest bardzo niezadowolona,nie dlatego żeby się psuła,jak na razie pierze bez napraw,ale narzeka że pranie jest niedoprane,twierdzi że lepsza była Polar. Dlatego ja przed wymianą Polara na nową długo analizowałam jaką kupić.Jestem naprawdę bardzo zadowolona.Polecam.
    prozelita
    Level 11  
    Witam!
    oto mój dylemat:
    LG WD-10390ND

Gorenje WS43100 http://www.gorenje.pl/15039?aid=9865
    Gorenje WS43121 http://www.gorenje.pl/15039?aid=6537

Wszystkie pralki typu slim (45cm gł.)

LG to ciekawe rozwiązanie napędu Direct Driver. Duży bęben w tej klasie – 5kg. Pralki tej firmy raczej nieznane na naszym rynku, nie wiadomo jak z awaryjnością. W programie brak opcji dodatkowego płukania, może dlatego że pralka pobiera 48l wody.

Gorenje. Po przeanalizowaniu postów na forum raczej brak zastrzeżeń do pralek tej firmy. Niska awaryjność, dużo programów, cicha praca dzięki matom wygłuszającym. Trochę mniejszy bęben bo 4,5kg.

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, doświadczenia to będę wdzięczny.
    Pozdrawiam!
    raton laveur
    Level 19  
    prozelita wrote:
    Witam!
    oto mój dylemat:
    LG WD-10390ND http://pl.lge.com/prodmodeldetail.do?actType=search&page=1&modelCategoryId=060407&categoryId=060407&parentId=0604&modelCodeDisplay=WD-10390ND&model=NOTHING

Gorenje WS43100 http://www.gorenje.pl/15039?aid=9865
    Gorenje WS43121 http://www.gorenje.pl/15039?aid=6537

Wszystkie pralki typu slim (45cm gł.)

LG to ciekawe rozwiązanie napędu Direct Driver. Duży bęben w tej klasie – 5kg. Pralki tej firmy raczej nieznane na naszym rynku, nie wiadomo jak z awaryjnością. W programie brak opcji dodatkowego płukania, może dlatego że pralka pobiera 48l wody.

Gorenje. Po przeanalizowaniu postów na forum raczej brak zastrzeżeń do pralek tej firmy. Niska awaryjność, dużo programów, cicha praca dzięki matom wygłuszającym. Trochę mniejszy bęben bo 4,5kg.

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, doświadczenia to będę wdzięczny.
    Pozdrawiam!

Ja bym ci mocno radzil GORENJE WS43121. Bardzo fajny model, cichy, ma czujnik czystosci wody, Aqua Stop, 1200 obrotow(bardzo pozyteczne przy recznikach i poscieli z bawelny!), funkcje dodatkowego plukania i wyzszego poziomu wody. LG to jednak wielka niewiadoma, moze lepiej nie eksperymentowac, nie wiadomo, czy sie bedzie zadowolonym, a przy GORENJE raczej sie bedzie. GORENJE to solidna marka, ktora ma swietna relacje ceny do jakosci, jest bardzo popularna w Niemczech. Pozdrawiam

Dodano po 13 [minuty]:

pawel5000 wrote:
    Witam
    Wlasnie padla mi pralka i jestem na kupnie nowej max co moge wydac to 1100zl zainteresowal mnie model Amica PCT5580B412 cena to 1050 zl co sadzicie o tej pralce ?
    Albo co polecacie w cenie max 1100zl

Ja bym polecal uzywana Miele z roczna gwarancja na allegro, w tej cenie juz dostaniesz. Odsylam do moich postow na ten temat na poprzedniej stronie.
    Jurek2805
    Level 21  
    Ciekaw jestem jak z tą gwarancją na silnik w LG. Jeszcze niedawno dawali 10 lat. Ktoś na forum pisał stosunkowo niedawno, że zakupił LG z napędem bezpośrednim. Może zwrócić sie do niego z zapytaniem o wrażenia z eksploatacji? Z zewnątrz - jeśli chodzi o jakość wykończenia te pralki robią niezłe wrażenie. Nawet chyba zawias drzwiczek wygląda na zrobiony ze stali chromoniklowej. Ale to tylko wygląd. Sam pomysł direct drive stosuje także Samsung w jednym z droższych modeli.
    Co do Gorenje - tak jak napisał Raton Laveur - firma jak dotąd sprawdzona i mająca stosunkowo dobra opinię, jeśli chodzi o jakość.
    Raton a co we Francji piszą o LG? Jest tam znana, czy tak jak u nas - nowość.

Jeszcze jedno. To, że dany model Gorenje jest w ofercie sklepu wcale nie znaczy, że jest dostępny i znajduje się w magazynie. Były z tym wcześniej problemy, o czym donosili forumowicze.
    kililuk
    Level 11  
    A ja w tamtym roku, wiosną kupiłem pralkę Bosh'a w tej chwili nie pamiętam modelu, ale jestem z niej zadowolony, więc proponuje pralki tej firmy.
    SKArkop
    Level 11  
    Kupilem kilka dni temu Ariston AVF 109. Pralka pierze cicho i dobrze jest wyprane, ale zmuszony bylem pierwszego dnia zadzwonic po serwis, poniewaz cos jest nie tak z elektronika. Drzwi blokuja sie dopiero po kilkunastu minutach i od tej pory czas na wyswietlaczu odliczajacy koniec prania zaczyna klamac. Kazde pranie trwa dluzej niz powinno. Np. pranie 120 minutowe trwa prawi 150 minut. Jutro ma byc serwisant u mnie i napisze pozniej jak sie skonczy reklamacja. Dobrze, ze jest opcja 5 lat gwarancjo, bo zle sie zaczyna. Mam nadzieje, ze to przypadek.
    Maczuga
    Level 11  
    Dzis z rodziny napisano mi e-maila jaka moge kupic pralke tzn: jakiej marki.Ja odpisałem że sie tu was zapytam.Wiem już jakich nie polecacie a jakie polecacie.Czy możecie mi napisac te firmy.Bo bym je podał tej osobie????Bardzo mi natym zalezy.Pozdrawiam