KurkaRiaba wrote:Witam wszystkich serdecznie, jestem przed zakupem pralki. Straciłam cierpliwośc do 7 letniego Ardo po 4 naprawach... Po przestudiowaniu wątku wybrałam dwa modele: Gorenje WA 64123 http://www.gorenje.pl/15038?aid=6375 za 2130zł, cena mnie troche przestraszyła, ale od czego są raty? i Electrolux EWF 12470 F http://www.electrolux.com.pl/node111.asp?ProdID=38307, tą praleczkę moge mieć juz w piątek w domu za 1460zł z Avansu. Sen z powiek spędza mi jeszcze Miele wystawione na Allegro z roczna gwarancją http://www.allegro.pl/item163913369_nowy_model_pralka_miele_szer_45cm_gwarancja_1300.html za 1177zł ? Czwórka domowników w tym 2 dzieci, pranie średnio co 2 dni, zalezy mi na pralce jak najmniej awaryjnej, energooszczednej i cichej i żeby dobrze prała i suszyła też, żeby pranie nie trwało 2,5h:| Prosze pilnie o rade dopałacic do Gorenje, wziasc Miele czy poprzestac na Electroluxe?
Ja bym w ciemno bral Miele... Od 5 lat jestem posiadaczem praktycznie identycznego i z podobnymi parametrami modelu Miele Novotronic W150S i praleczka jest super, jestem baaardzo zadowolony. Pierze bosko, w tym czysto welniane swetry bez filcowania (ale do welny temperature daje na pozycje zimno) i delikatna bielizne, tak jak koronkowe biustonosze z fiszbinami (przed praniem wkladam je do specjalnych zapinanych woreczkow z siatki, tak jak i rajstopy, i piore je na programie welna, w ktorym beben nie wykonuje pelnych obrotow, tylko sie kolysze), w ogole ich nie niszczac. Od pieciu lat nie wiemy, co to pranie reczne. Plamy spiera calkowicie, bo ma funkcje zamaczania, ktorej czas mozna sobie ustawic indywidualnie w odcinkach: 1/2 godziny; 1 godz.; 1 i 1/2 godz. i 2 godz. Do rzeczy lekko zabrudzonych ma funkcje skracania programow. Ma opcje WODA PLUS, ktora mozna sobie indywidualnie ustawic wg potrzeb w 4 wersjach - dodatkowe plukanie; wyzszy poziom wody w plukaniu; wyzszy poziom wody w praniu i plukaniu; wyzszy poziom wody w plukaniu i dodatkowe plukanie, oprocz tego mozna sobie ustawic wyzszy poziom wody na programach BAWELNA, MIX i KROTKI niezaleznie od przycisku WODA PLUS. Efekt wirowania bawelny na 1300 jest, mam wrazenie, lepszy niz w moim Boschu WAE 28460FF na 1400. Zbiornik jest z nierdzewnej stali inox. Pokretlo programatora bardzo wygodne, obraca sie w obie strony, programy bardzo uzyteczne i efektywne, klarownie opisane na panelu sterowania. Po zakonczeniu cyklu prania beben ustawia sie automatycznie otworem do gory, wystarczy otworzyc, nie trzeba go przekrecac recznie jak w niektorych innych modelach ladowanych od gory. Wyjatkowo udany model, ale z tego co wiem, inne modele Miele tez tak maja. Jedyny minus, to mniejsza glebokosc bebna i troche mniejszy otwor niz w pralkach ladowanych z przodu, ale to dotyczy wszystkich pralek ladowanych od gory. Przy ubraniach i bieliznie nie sprawia to zadnego problemu, tylko przy kocach, narzutach, duzych przescieradlach i poszwach wlozenie i wyjecie jest mniej latwe niz przez drzwiczki umieszczone z przodu, ale wyjatkowo uciazliwe tez nie. Za to nie trzeba kucac ani bardzo sie schylac ladujac i oprozniajac, a takze ustawiajac program, z tej strony pralki ladowane od gory sa wygodniejsze. Ten model Miele nie jest bardzo stary, a pralki tej marki sa przewidziane na 20 lat normalnego uzytkowania. Jest duza szansa, ze wytrzyma dluzej niz nowa pralka innej marki. Cena bardzo interesujaca, nowa Miele tej klasy kosztuje ponad 4000 zl (za moja dalem 1200 euro). To sa naprawde swietne pralki.