Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Informacje o pralkach firmy Beko.

modlinp 03 May 2016 15:10 37320 1090
Automation24
    PS 663S BIO
    Level 31  
    Te najdroższe wszystkie zawierają Calgon, czyli Ariel, Persil, Vizir
    A z tych tańszych to Rex, Bonux, Bryza

Broń boże nie stosować Dosi, a feeeeeeeeeeeee.... :(
    ani tych ze znakiem "najtańszy produkt" :?

I Calgonu osobno też nie stosować bo szkoda na to kasy, to tak jakby wsypać zwykłą sodę spożywczą na to samo wyjdzie :D
  • Automation24
    m_wojcik
    Level 25  
    elektronus wrote:
    Ja mam tej firmy pralkę , nie podaje symbolu modelu , bo chodzi o markę firmy przede wszystkim. Nie są to pralki może i tanie , ale ja mam już ja od ponad roku i sprawuje się bez zarzutów ( odpukać w nie malowane :lol: ) . Pralkę tej firmy można kupić np. w sieci sklepów „RTV EURO AGD” . Mała krypto reklama 8)

Najgorsze g... jakie widziałem. Rdzewieje, sypie się silnik, programator, nie wspomnę o drobiazgach typu wypalone styki przy kondensatorze filtrującym. Porażka, nie polecam nikomu!!!!
    J12
    Level 11  
    Do DUDA-O205

Jestem wciaz jeszce przed zakupem pralki AEG Lavamat 48380.
    Moze po wlaczeniu dowiesz sie,czy wiruje na nizszych obrotach niz 800? Bo w instrukcji masz chyba podane o wirowaniu -1300/1000/800.
    Bardzo mnie interesuje,jak to jest w praktyce,czy w miare potrzeb schodzi do np. 600,czy 400 obrotow/min?
    Mam nadzieje,ze mi odpowiesz i z gory dziekuje.
    marian.s
    Level 13  
    Witam!
    Jestem tu nowy i nie przejrzałem uważnie całej dyskusji-bardzo za to przepraszam! Ostatnio bardzo brakuje mi czasu (o pieniądzach nie wspomnę).
    Mam problem innego rodzaju-oczywiscie dotyczy pralki,ale nie całej tylko części do niej.
    Mam pralkę prod. niemieckiej. Sprzęt jest super! A raczej był.Ze starości chyba "rozlazł" sie fartuch i nigdzie nie moge takiego dostać-średnica w drzwiach ok.24cm, a na płaszcu ok.34cm. Jeśli chodzi o nazwe to jest tylko napis "ELITE 1820". Na tabliczce tez nie ma informacji o producencie,zresztą niewiele by to podejrzewam dało. Może ktoś z P. zajmuje sie zawodowo pralkami i mógłby podsunąć pomysł od jakiego sprzętu by może taki fartuch pasował.
    Z Waszych cennych uwag odnośnie pralek na razie nie skorzystam,bo po prostu nie stć mnie na nową. Przeprosiłem "franię".
    Serdecznie wszystkich pozdrawiam! :D
    Duda-0205
    Level 11  
    Do J12
    Na odpowiedż musisz poczekać bo dopiero będę prac w przyszłym tygodniu. Nadal pralka nie podłączona ale na perwno odpowiem
    DudiZabrze
    Level 12  
    Naprawiałem kiedyś whirpoola ładowaną od góry, miałem tylko wymienić amortyzatory i myślałem, że mnie szlag trafi przy tej robocie, nawiasem mówiąc konstrukcja amortyzatorów debilna, a dostęp fatalny więc trochę szkoda że wykupują polara bo napewno zaczną "ulepszać". Amica- wydaje mi się że oni mają w prograie programatora jakiś wpis kiedy ma sie zepsuć, koszt nowego ok. 250 zł. Indesit- tej pralki nie chcą nawet za darmo (brak części zamiennych) Candy- dobra lecz części drogie. Zwróć uwagę żeby zbiornik był z tworzywa a najlepiej ze stali nierdzewnej, serwis niedrogi (części zamienne), jeżeli sam naprawiasz wybież coś takiego żeby dało się domowymi sposobami łatwo naprawić, chodzi mi o konstrukcję (łatwy dostęp do wymienianych elementów, głównie łożyska). Polecam nasze krajowe wyroby nie ze wzgledu na patiotyzm lecz na dostęp do części.

Dodano po 6 [minuty]:

Naprawiałem kiedyś whirpoola ładowaną od góry, miałem tylko wymienić amortyzatory i myślałem, że mnie szlag trafi przy tej robocie, nawiasem mówiąc konstrukcja amortyzatorów debilna, a dostęp fatalny więc trochę szkoda że wykupują polara bo napewno zaczną "ulepszać". Amica- wydaje mi się że oni mają w prograie programatora jakiś wpis kiedy ma sie zepsuć, koszt nowego ok. 250 zł. Indesit- tej pralki nie chcą nawet za darmo (brak części zamiennych) Candy- dobra lecz części drogie. Zwróć uwagę żeby zbiornik był z tworzywa a najlepiej ze stali nierdzewnej, serwis niedrogi (części zamienne), jeżeli sam naprawiasz wybież coś takiego żeby dało się domowymi sposobami łatwo naprawić, chodzi mi o konstrukcję (łatwy dostęp do wymienianych elementów, głównie łożyska). Polecam nasze krajowe wyroby nie ze wzgledu na patiotyzm lecz na dostęp do części.
    Duda-0205
    Level 11  
    do J12
    Dziś miałam inauguracje prania w Lavamat 48380 Pralka cichutko pierze w obsłudze jest prosta. Co prawda miałam pranie bawełny na 95 stopni ale próbowałam ustawić aby dla ciebie sprawdzic pranie wełny. Program podpowiada parametry tj 40 stopni i obroty 1200 ale te parametry można zmienić. ustawiłam aby sprawdzic i udało sie ustawić na 30 stopni a prędkość wirowania mozna ustalić na 1000 obr. 800 obr 600 lub 400 niższej juz nie mozna chyba że z woda w pralce bez wirowania

Dodano po 5 [minuty]:

Do J 12
    zapomniałam ci doradzić abys przed kupnem sprawdził/a ceny.Zakup w sklepie internetowym jest szybki z dostawa do domu, mozna negocjować cenę , która jest srednio niższa 500-600 zł jesli chodzi o Lavamat 48380 od cen w normalnych sklepach z AGD . pozdrawiam
    MagdaKor
    Level 1  
    Przez 8 lat miałam ładowanego z góry Whirpoola AWG 671, chodził super, ale w zeszłym roku zaczął tańczyć po łazience, programator zaczął przeskakiwać, bemben w kółko uderza w obudowę, białe było szare. Już po niej. Zrobiłam remont generalny 500pln, ale to nic nie pomogło. Raczej to jej śmierć. Na taki okres czasu - polecam. Nigdy się nie zepsuła.
    Teraz wypatrzyłam Aristona AVXD109 za jakieś 2tys. Opinie - 2 były bardzo ciekawe. Czy znacie tą pralkę? Piorę 1xdziennie, ale Miele jest za drogie.
    Poniżej przytaczam jedną z nich, bo nie wiem, czy to prawda:
    "pralka luksusowa
    Długo zbierałem informacje, badałem w sklepie, wreszcie kupiłem, sprawdziłem budowę i działanie w domu. Ten model zasługuje niemal na określenie \"cud techniki\" z uwagi na praktycznie bezgłośny, bardzo elastyczny, dynamiczny i energooszczędny napęd bębna oparty o bardzo zaawansowany, cichobieżny silniczek trójfazowy zasilany przez elektroniczną przetwornicę z falownikiem 3f zmiennej częstotliwości. Praktyczny efekt to brak brzęczącego i gwiżdżącego hałasu silnika, typowego dla współczesnych pralek napędzanych tanim silnikiem komutatorowym (jak w odkurzaczu, mikserze lub wiertarce), w którym na dodatek zużywają się szczotki. Ta cicha i płynna praca razem z ciekawym i eleganckim wyglądem, starannym wykonaniem, ładnym, błękitnym wyświetlaczem oraz bogatym oprogramowaniem to luksus i satysfakcja dla użytkownika. A co dla szmat w srodku ? Jeszcze większy luksus. Otuż w modelu AVXD 109 dla którego producent deklaruje nośność 6 kg bawełny zaastosowano bęben niesamowitej objętości aż 52 l i średnicy wewn. 48 cm. Przykładowo \"topowe\" pralki LG lub Samsunga przy średnicy 47 cm i tej samej objętości są sprzedawane jako 7,5 kilogramowe. Tak więc nasze ubrania mają w Aristonie maximum tego co najważniejsze - dużo przestrzeni do swobodnego \"taplania się\" w kąpieli piorącej czy płuczącej. Tzw. automatyka wagowa działa realnie i inteligentnie - do 1,5 kg bawełny dobrała optymalnie zmniejszoną ilość wody, zużyła o 34% mniej energii i bez problemu rozłożyła \"z marszu\" tak niewielki ładunek (6 podkoszulek) na początku każdego wirowania. Po ostatnim wirowaniu bęben przez kilka minut delikatnie przerzuca - \"rozpulchnia\" szmaty zmniejszając zagniecenia i ułatwia ich wyjęcie. Rzadko która pralka umożliwia zmianę temperatury i obrotów w drobnych odstępach. Tu możliwości są znakomite - 90/80/70/60/55/50/45/40/35/30/off st.C i 1000/900/800/700/600/500/400/off obr./min. Można więc dokładnie dobierać samemu ile zaoszczędzić na grzaniu i jak osłabić wirowanie (np. w środku nocy). \"Mielenie\" wsadu w czasie prania i płukania jest wyjątkowo dynamiczne, aż przyjemnie patrzeć i widzieć, że nawet ręcznie nie dałoby się tego zrobić lepiej. Plusem maszyny jest też nieobciążająca zbytnio domowej sieci grzałka o optymalnej mocy 1700W (w innych zazwyczaj 2,0 - 2,8 kW) i oszczędny supersilnik (j.w.), który w moich testach pobierał jedynie od 75 do 200 W mocy (mniej sprawne ciagną 150 - 500, a nawet 700W). Po wypompowaniu wody pompa rzęzi z jej resztkami tak samo jak w innych pralkach, ale na tle supercichej reszty mechaniki odbieram to już jako irytujący hałas. Dlatego f-ma Ariston mogłaby opracować bardziej cichobieżną pompkę aby utwierdzić niewątpliwą luksusowość swego wyrobu. Przydałby się też wskaźnik pracy grzałki na wyswietlaczu - nia ma on znaczenia dla prania, natomiast przydałby się użytkownikowi gdy chce uruchomić w czasie prania (na krótko) jakiś duży odbiór np. suszarkę do włosów, a obawia się przeciążenia bezpiecznika. Generalnie polecam to urządzenie jako luksusowe cudo o ponadstandardowych możliwościach i wielkiej elastycznosci (od b. małych 1-kilogramowych prań do 6-kilogramowych z zapewnionym dużym luzem w bębnie). Mam nadzieję, że ten włoski produkt dorówna trwałością swemu wysokiemu poziomowi technicznemu i starannemu wykonaniu widocznemu obecnie"
  • Automation24
    J12
    Level 11  
    Do DUDA-O205

Dziekuje za te bezcenne informacje,bo nigdzie nie podaja,czy mozna zmniejszyc obroty.Watpilam,aby tak przodujaca firma na rynku, wyprodukowala model o malej elastycznosci obrotow.Dzieki Tobie upewnilam sie,ze przeczucie mnie nie zwiodlo. Wszystko wskazuje na to,ze zakupie ten model,gdyz moja dwunastoletnia Ardo 500 "dogorywa" i lada moment padnie,a nie chce juz wiecej inwestowac w naprawe;poza tym zyskam 20 cm przestrzeni w mojej malej lazience/obecna pralka jest ladowana od frontu/. I bedzie to raczej zakup internetowy.Przegladajac wczesniej ceny w sklepach inter. doszlam do takich samych wnioskow jak w Twojej poradzie.Jeszcze raz dziekuje za pomoc i zycze bezawaryjnego uzytkowania lavamat 48380,co sadzac po opiniach,masz zapewnione.Pozdrawiam
    brudy102
    Level 11  
    Witam,

mogę potwierdzić to co napisał inny forumowicz o L48380. Pralka wiruje w zakresie: (0-stop) 400, 600, 800, 1000, 1300 rpm. Wszystko można zmieniać. Wygodną rzeczą jest możliwość programowania ustawień własnych (M1, M2, M3), dzięki czemu nie trzeba bawić się guzikami zbyt często, choć nie jest to żaden kłopot bo praleczka potwierdza na ekranie co zrobi :-)

Jeśli komuś nie wystarcza 1300 rpm może poszukać L48580 i będzie miał wirówkę 1500 rpm. Można ją bezproblemowo zamówić poprzez www w sklepach czeskich, słowackich lub niemieckich, ale będzie dużo drożej jak za +200 rpm (cena+transport międzynarodowy) i nie wiadomo jak z gwarancją... Górną prędkość wykorzystuje się rzadko (grube, mocne tkaniny typu: koc, pled, narzuta itp.) nie mniej >1000 rpm przydaje się.

Linki do L48580:
    http://www.ciao.de/AEG_Lavamat_48580_Waschmaschine__1898791
    http://www.kasa.cz/bila-technika/koupit/134/aeg/aeg-oko-lavamat-48580/
    http://www.bilezbozi.cz/pracky-s-hornim-plnenim/aeg-lavamat-48580
    http://www.elektroexpert.sk/pracky-s-hornym-plnenim/aeg-lavamat-48580

Pozdrawiam :D
    stryjo
    Level 1  
    Witam
    Nasza Whirlpool AWG-695 właśnie dogorywa po 7 latach intensywnego użytkowania (2 dzieci). Średnio wychodzi 1 pranie dziennie, a po powrocie z wakacji nawet i 3 prania w ciągu dnia. Początkowo wirowaliśmy na 1000 obrotów, ale po pierwszej poważnej naprawie jakiś 1 rok temu - rozleciało się łożysko i szlag trafił bęben wirujemy na 700 obrotów. Teraz przepaliły się mocowania kabli na grzałce i wywaliło korki i padł zamek magnetyczny i nie możemy otworzyć pralki więc zastanawiamy się nad czymś nowym. (BTW: Pralka jest już sprawna po naprawie za 200PLN)
    Biorę pod uwagę albo nowego Siemensa albo używaną Miele (gdzie to można kupić z dobrego źródła?). Jakiego Siemensa polecacie? Potrzebujemy 1000 obrotów, pierzemy głównie w 40 stopniach, pranie delikatne, ładowana od góry - inne funkcje chętnie ale nie koniecznie :-)

Pozdrawiam

Wojtek
    ulakar
    Level 1  
    A co myślicie o Siemens WXL 1062PL lub (http://www.pralki.pl/pralki/SIEMENS_WXLP_1062_PL.php)???
    Bardzo proszę o opinie lub podpowiedź w wyborze innej
    marian.s
    Level 13  
    Witam!
    Opuzsczam na razie ten temat.Ze swoim problemem przenoszę się do działu AGD i Systemy Grzewcze.Wrócę tu jednak jeszcze,ale dopiero jak uskładam trocheę kasy.
    Pozdrawiam wszystkich![/i]
    Adam Smużyński
    Level 15  
    Witam. Powiem tak - mam Whirpoola ładowanego od góry - typu nie pomnę, a za leniwy jestem żeby podnieść tyłek i to teraz sprawdzić. Od góry, bo łazienka symboliczna, a wcześniej miąłem taką pierwszą polską z BIO, a później Viatkę, czy jak jej tam... W listopadzie 2005 Whirpool skończył 10 lat. Nie dbałem o nią i praktycznie nic przy niej nie robiłem - żadne paski, żadne uszczelki, żadne wycieranie po praniu. Przeżyła 3 remonty łazienki w tym jeden z przeróbką instalacji hydraulicznej. Jej obecny stan (zaznaczam - nie zepsuła się do dzisiaj):
    - blacha rdzewieje szczególnie na dole, ale w innych miejscach od strony wanny np nie - ciekawe czemu ?...
    - łożyska hałasują jak diabli - stwierdziłe, że nie wymienię aż siądą,
    - programator - bez zarzutu, ale nie kręciłem w zabronioną stronę (tzn tylko zgodnie ze wskazówkami zegara)
    - każde pranie robione na maxymalnym wkładzie, a nie żadko bywało, że gruby koc prałem albo śpiwór po górach (a wiecie jak śpiwór po górach wygląda???!!!)
    - dzięki swoim małym wymiarom mam teraz umywalkę 60tkę , a nie jak poprzednio symboliczną 45kę - to byla główna przyczyna że kupiłem ładowaną od góry.
    NIE POLECAM CANDY !!! Siodtra miłała 2 (pierwsza nie działała po przywiezieniu, a 2 po wymianie już po 2 tygodniach - zażyczyła sobie zwrotu pieniędzy i oddali, choć już tą pierwszą chcieli naprawiać (SIC)
    Nie polecam lodówek CANDY - miłąem i po 2 latach i 3 miesiącach wywaliłem i kupiłem BOSCHa - nie wiem, że mam lodówkę.
    Pozdrawiam (zaznaczam - to moja subiektywna opinia !!!)
    brudy102
    Level 11  
    Wszyscy już mniej więcej wiedzą czego szukać lub jak oceniają to co akurat mają. Proponuję by każdy kto tu zajrzał, kto ma pralkę podzielił się swoją opinią o niej na jakiejś stronie porównawczej, np. tutaj:

http://www.ceneo.pl/Pralki

Nie chcąc dublować swoich opinii podałem tam link do opinii o lavamacie, którą mogliście przeczytać tutaj :-) Bardzo możliwe, że nagromadzenie opinii o sprzęcie w takim miejscu pomoże i Wam w przyszłości, lub nawet teraz przy wyborze sklepu internetowego.

Pozdrawiam
    gabec
    Level 12  
    pytanie, mam do wyboru:
    hoover 913 vision
    SIEMENS WP 12 T 550
    Electrolux 1346

Cena jest podobna, wiec pozostaje ewentualnie jakosc wykonania albo raczej jak rzadko sie psuje. czy mial ktos doczynienia z tymi pralkami a jesli tak to jakie sa wasze sugestie, ktora kupic?
    a moze jakis inny nie wymieniony przezemnie model?
    Marcin T
    Level 12  
    Krótka piłka do znawców tematu !

Co wybrać bo decyzję MUSZĘ pdjąć do 18 !!!

Electrolux EWS 1221
    Bosch WFC 2067

Ich możliwości znam, interesuje mnie już tylko, bezawaryjność, lepsze wykonanie, która ma leszy serwis, tańsze części itp.

Z góry dzięki - jak mi nie pomożecie to będę chyba musiał rzucić kostką :|
    PS 663S BIO
    Level 31  
    Electrolux :!: Ma więcej obrotów, jakość wykonania na podobnym poziomie ;)
    daviiid
    Level 11  
    Witam wszystkich

Ja kupiłem pralkę Indesit około pół roku temu i wczoraj zaczeła wydawać dziwne odgłosy podczas prania i teraz bęben wcale się nie obraca słychać jedynie dziwny chrobot.
    Jak jest z serwisem w tej firmie ?

Pozdrawiam
    Jurek2805
    Level 21  
    Jestem zmuszony do kupna nowej pralki. Siedmioletnie ARDO jest w stanie agonii (stara Diana była o niebo lepsza pomimo wszystkich wad).
    Podoba mi się AEG Elektrolux 1246EL. Czy ktoś zetknął sie z tym wyrobem? Czy warto ja kupić, czy lepiej wybrać coś z BOSCHA, SIEMENSA lub GORENJE. Dodam, że ze wzgledu na małą powierzchnię łazienki interesuje mnie tylko pralka małogabarytowa otwierana z przodu.
    PS 663S BIO
    Level 31  
    Ja byłbym za AEG ale wybór należy do Ciebie ;)
    Podaj jakieś konkretne typy tych pozostałych firm to coś doradzimy :D
    gabec
    Level 12  
    PS 663S BIO wrote:

hoover 913 vision
    SIEMENS WP 12 T 550
    Electrolux 1346

Czy przypadkiem przez Elektroluxa moi sasiedzi z klatki nie beda pomstowac ze sie cos u mnie strasznie tucze, bo slyszalem ze ta pralka jest okropnie glosna. Co do Hoovera, jak ta marka sie sprawuje jesli chodzi o zastosowanie do malych gospodarstw, bo dotad ta marka kojarzyla mi sie z zastosowaniami przemyslowymi.
    No i czy nie najlepszym wybororem z tego wszystkiego bylby Siemens, jako taki srodek?
    limerro
    Level 14  
    EWT 1346 napewno nie bedzie przeszkadzac sasiadom. Moze ultracicha to nie jest (wg mnie Aristony sa cichsze), ale glosna napewno tez nie. Zawsze mozna zalaczyc pranie nocne. To co mnie najbardziej wkurza w tej pralce to niezbyt logiczne sterowanie.
    gabec
    Level 12  
    limerro wrote:
    EWT 1346 napewno nie bedzie przeszkadzac sasiadom. Moze ultracicha to nie jest (wg mnie Aristony sa cichsze), ale glosna napewno tez nie. Zawsze mozna zalaczyc pranie nocne. To co mnie najbardziej wkurza w tej pralce to niezbyt logiczne sterowanie.

a jak wyglada ta sprawa w siemensie? ogladalem dzis hoovera i jednak nie bardzo mi sie podoba. takze pozostaje wybor pomiedzy :
    SIEMENS WP 12 T 550

a EWT 1346
    PS 663S BIO
    Level 31  
    do wszystkich którzy pytali o Electrolux'y :arrow: wybierzcie Electrolux ;)
    Te pralki są trochę głośniejsze ale się nie tłuką, tylko głośno buczą, sąsiadom to nie będzie przeszkadzać :D
    Jurek2805
    Level 21  
    PS 663S BIO wrote:

Witam!

Serce mi podpowiada - AEG 1246EL. Pomimo tego, że małogabarytowe są trzaskane we Włoszech, a nie w Norymberdze. Ale zbyt dużo dobrego słyszałem od znajomych na temat pralek tej marki, choć wiem że to już nie to co kiedyś.
    Na placu boju są jeszcze:
    BOSCH WFC 2067PL lub WFCX 2061PL
    SIEMENS WXS 1063PL lub WXSP 1241PL (troche droższa)
    GORENJE WS 43121 (Diana spisywała się u mnie bardzo dzielnie-a to w końcu chyba była właśnie konstrukcja G. robiona w Polarze).

Nie ważna jest dla mnie ilość dodatkowych bajerków, ale start opóźniony musi być ze względu na nocną taryfę. Ilość obrotów 1000 lub więcej - jak szaleć to szaleć. No i oczywiście jakość wykonania i awaryjność (choć dzisiaj to pojęcie względne).
    Elektroluksa wykluczam ze względu na przynależność AEG do tego samego koncernu. Po co dublować?
    Poza tym słyszałem, iż BOSCH i SIEMENS to prawie to samo.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
    Anonymous
    Level 1  
    Jurek2805
    Level 21  
    skryn wrote:
    Jurek2805 wrote:
    interesuje mnie tylko pralka małogabarytowa otwierana z przodu.

Nie kombinuj, tylko kup górnoładowaną AEG. Nie pożałujesz :D

Ha!
    A było w tym topicu trochę o wyższości pralek otwieranych z boku nad otwieranymi od góry i o tym, że te drugie wcale nie mają lepiej zamocowanego bębna.
    Ja po ostatniej ARDO T60 otwieranej od góry mam dość. Za dużo walki z pleśnią na gumowych częściach i w pojemniku na proszek. A perspektywa klapy otwartej non stop w celu suszenia wnętrza mnie przeraża. Wolę uchylić lekko drzwiczki.
    I jeszcze jedno. Są do kupienia za niewielkie pieniądze (ok. 20-30 zł) filtry GLOBAL zmiękczające ponoć wodę, zakładane na kran lub zawór. Przeznaczone są właśnie do przyłączy wody do pralek. Urządzenie jest proste jak futerał na motykę. Maj kształt przezroczystego pojemnika w którym umieszcza się wkład z okruchami jakiejś substancji. Czerwona kreska pokazuje, ile jeszcze pozostało czasu do wymiany na nowy.
    Czy warto coś takiego zainstalować, czy to tylko bajer bez znaczenia? Bo jeśli mogłoby to mieć wpływ na dalszą eksploatację może warto coś takiego zamontować.
    PS 663S BIO
    Level 31  
    Quote:
    GORENJE WS 43121 (Diana spisywała się u mnie bardzo dzielnie-a to w końcu chyba była właśnie konstrukcja G. robiona w Polarze).

Co prawda dzisiaj już to nie jest ważne ale coby nie wprowadzać w błąd:
    -pralka Diana to kostrukcja niemiecka, dokładnie na licencji firmy Blomberg (model 5351). Stara polska PS663 była na licencji Gorenje ;)

A co do pralek górnoładowanych vs płytkich to ja wbrałbym tą drugą ze względu na swoje indywidualne potrzeby. Na mojej pralce stoi ogromny kosz z bielizą przeznaczoną do prasowania i nie ma już innego miejsca gdzie możnaby go postawić, a myśl zdejmowania kosza przy każdym praniu mnie przeraża 8=O. A poza tym cenię sobie możliwość obserwowania ubrań w czasie prania :D

Quote:
    Czy warto coś takiego zainstalować, czy to tylko bajer bez znaczenia? Bo jeśli mogłoby to mieć wpływ na dalszą eksploatację może warto coś takiego zamontować.

powiem tak: ja bym tego nie instalował, dobry proszek i to wszystko 8=O
    ale decyzja należy do Ciebie ;)