Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie CB radio i antenę do niego kupić 2010?

swayze19 04 Jul 2011 21:28 9051 513
Helukabel
    lukaszek356
    Level 11  
    Witam, chciałbym prosić o doradzenia w sprawie CB

Chciałbym kopić radyjko CB z Automatyczną redukcją szumów i antenę i proszę o doradzenie jakie CB i jaka antena będzie najlepsza w kwocie do 500 zł .

Z Góry dziękuję i pozdrawiam ;)
  • Helukabel
    Werewolf
    Level 25  
    Parę postów wyżej sprawdź, znajdziesz odpowiedz.
  • Helukabel
    cux011
    Level 10  
    Witam.
    Jest to mój pierwszy post na tym forum. Chciałbym kupić CB radio ale jak wiadomo jest bardzo duży wybór, ceny też różne. Co mogli byście polecić ? Pozdrawiam.
    mbabelek
    Level 16  
    Quote:
    Jest to mój pierwszy post na tym forum
    i zapomniałeś dodać, że nie czytałeś regulaminu. Następnym razem użyj przycisku "szukaj"
    a tutaj masz kolego lekturę na kilka wieczorów Klik
    Powodzenia
    cux011
    Level 10  
    Tylko to są posty z 2007 oraz 2008 roku nie uważasz, że od tego czasu trochę się zmieniło ?
    SP8JZ
    Level 33  
    Kol. cux011 odp. na Twoje pytanie może być tyle na ile odpowiadającemu starczy wyobraźni.
    Moja pierwsza myśl - kup sobie radio, które na forum występuje najrzadziej w uszkodzonych.
    Albo takie, które w uszkodzonych nie występuje :D
    User removed account
    Level 1  
    cux011
    Level 10  
    Dziękuje za rozjaśnienie tematu. Przeczytam dokładnie informacje zawarte w linku powyżej. Ma Pan rację nie znam się zupełnie na tym sprzęcie, jak miał by Pan kupować nowe radio to czym by się kierował ?
    User removed account
    Level 1  
    SP8JZ
    Level 33  
    Żeby kupić dobre radio wcale nie trzeba ślęczeć nad linkami przeglądając strony w internecie wystarczy zapytać odpowiedniej osoby jaka jest sytuacja bo widzisz Novile piszesz "old skul" jest OK też tak myślę ale coraz częściej jest tak, że jakiś lichwiarz sprzeda radio z dopiskiem KULTOWE CB i skasuje 2x za KULTOWE a radio po tylu latach mogło nabawić się różnych przypadłości. Niech kolega napisze konkretnie czego oczekuje od radia i do czego radio ma służyć, bo to ma zasadnicze znaczenie bo może być tak, że tzw "bajery", o których pisze Novile będą koledze zupełnie nie potrzebne

Dodano po 12 [minuty]:

a niektóre "bajery" np. zmiana kanałów w intekach albo funkcja PA narażają radio na uszkodzenie niemożliwe do naprawienia
    cux011
    Level 10  
    Uściślę temat. Tak jak pisał SP8JZ nie poszukuje radia z bajerami, chodzi mi o proste radio które będzie warte swojej ceny. Radia będę używał w mieście jak i również na otwartej przestrzeni. Na początek zastanawiam się nad kupnem ALAN 102 będzie to moje pierwsze cb radio. Pozdrawiam.
    SP8JZ
    Level 33  
    Aby nie reklamować marki podam przykład, którego już nie produkują. Cobra 19 plus. W radiu nie ma nic ciekawego, nic wartościowego. Ot proste zwykłe radio do kupienia za grosze. Do tego ochydny przedni panel, który obdziera się przy jkażdym zadrapaniu. Ale radio zrobione z głową, które pracuje jak trzeba i się nie psuje.
    User removed account
    Level 1  
    SP8JZ
    Level 33  
    Noville daj mi proszę jakąś obszerną publikację na temat CB radia, która NIE BĘDZIE publikacją Pana Janeczka, to wtedy zmienię zdanie.
    cux011
    Level 10  
    Novile ale ja czytałem to co mi podałeś w linku i już trochę mi się rozjasniło. Dziękuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.
    caber
    Level 17  
    Novile wrote:
    A to radio Alan 102 o którym myślisz to badziew jakich mało.

No to kolego ''Novile''już ci mogę powiedzieć że twoje zdanie pokazuje jak małą masz wiedzę oraz doświadczenie na temat CB radia. To radio które krytykujesz to jedno z lepszych dostępnych owszem produkowanych w chinach.Ja osobiście testowałem to radio w terenie z anteną sirio i wynik to ok.25km więc bez najmniejszego zielonego pojęcia komentujesz niemając tego sprzetu w rękach, to tyle z mojej strony , a ewentualnie to najlepszy będzie uniden z moich doświadczeń, pozdrawiam.
    nejs
    Level 10  
    Werewolf wrote:
    Nie zwracaj uwagi na radia unideno podobne, bo ostatnio jest ich wysyp na allegro... większość jak nie wszystkie mają filtry ANL do poprawy.
    Uniden co prawa nie ma homologacji na Polskę, jednak nikt tego nie sprawdzi, UKE z policją przy drodze nie stoi... i nie wierz w bajki, że policja konfiskuje te radia, albo są z tego tytułu jakieś nie przyjemności.

Dzięki za wyczerpującą poradę.
    Właśnie patrzyłem na allegro, sporo tych unidenów (podróbek nawet więcej), ceny tak jak mówiłeś od 200 za używkę do 250 za nową.

Z braku homologacji, wszyscy sprzedają je jako "kolekcjonerskie". Tak od strony praktycznej, co mi może grozić w przypadku kontroli gdy się okaże że radio nie ma homologacji, jak można się z tego ewentualnie wywinąć. No i jak się taki uniden sprawdza poza granicami Polski, tam też obowiązują jakieś homologacje?

PS. Mówi się coraz częściej, że nowe Unideny nie są tak dobre jak te sprzed 5 lat. Coś jest na rzeczy, czy to jedna z tych miejskich legend?
    Werewolf
    Level 25  
    nejs wrote:
    Werewolf wrote:
    Nie zwracaj uwagi na radia unideno podobne, bo ostatnio jest ich wysyp na allegro... większość jak nie wszystkie mają filtry ANL do poprawy.
    Uniden co prawa nie ma homologacji na Polskę, jednak nikt tego nie sprawdzi, UKE z policją przy drodze nie stoi... i nie wierz w bajki, że policja konfiskuje te radia, albo są z tego tytułu jakieś nie przyjemności.

Dzięki za wyczerpującą poradę.
    Właśnie patrzyłem na allegro, sporo tych unidenów (podróbek nawet więcej), ceny tak jak mówiłeś od 200 za używkę do 250 za nową.

Z braku homologacji, wszyscy sprzedają je jako "kolekcjonerskie". Tak od strony praktycznej, co mi może grozić w przypadku kontroli gdy się okaże że radio nie ma homologacji, jak można się z tego ewentualnie wywinąć. No i jak się taki uniden sprawdza poza granicami Polski, tam też obowiązują jakieś homologacje?

PS. Mówi się coraz częściej, że nowe Unideny nie są tak dobre jak te sprzed 5 lat. Coś jest na rzeczy, czy to jedna z tych miejskich legend?

Przeczytaj 3-4 strony tego tematu wstecz wszystko jest wyjaśnione, dokładna odpowiedz na te pytania.
    SP8JZ
    Level 33  
    Z unidenami jest sporo zamieszania, bo macki komercyjnej machiny rąbią Wam wodę z mózgu. Idź do kogoś, kto naprawia radia i wie co jest w środku. Takiemu nie zależy, aby sprzedać i powie Ci prawdę. Na rzeczy na pewno coś jest. Idź, to się dowiesz co jest.

Dodano po 2 [minuty]:

Podpowiem, że kolor napisów też ma czasami znaczenie. Są żółte napisy i białe. A w środku całkiem różne płyty główne.
    nejs
    Level 10  
    SP8JZ wrote:
    Z unidenami jest sporo zamieszania, bo macki komercyjnej machiny rąbią Wam wodę z mózgu. Idź do kogoś, kto naprawia radia i wie co jest w środku. Takiemu nie zależy, aby sprzedać i powie Ci prawdę. Na rzeczy na pewno coś jest. Idź, to się dowiesz co jest.

No właśnie ostatnio mechanik który zajmuje się m.in. CB, pokazywał mi 2 radia, jedno to był chyba President Harry, a drugi jego chiński odpowiednik. Otworzył obydwa i były identyczne w środku, różniły się jednym tranzystorem.

SP8JZ wrote:
    Podpowiem, że kolor napisów też ma czasami znaczenie. Są żółte napisy i białe. A w środku całkiem różne płyty główne.

A mógłbyś mniej enigmatycznie? Tak naprawdę teraz innego niż "biały" chyba nie da się kupić.

Co do sugestii Werewolfa, pogrzebałem trochę w archiwach elektrody i pomimo nie do końca jasnych opinii wyszło na to, że i tak w najgorszym wypadku winnym będzie ten który sprzedał mi Unidena, a nie ja za to że z niego korzystam.

Czy wobec tego najlepiej po prostu kupić tutaj:Link + Link i mieć święty spokój?
    Werewolf
    Level 25  
    Na drodze policja nie ma uprawnień żeby sprawdzić Ci radio, tylko UKE ma takie uprawnienia, a chyba nikt ich drodze nie widział, więc możesz spokojnie jeździć nie martwiąc się o homologację.
    MacArtur
    Level 10  
    Również mogę zdecydowanie polecić Yosana Pro-120. Posiadam opla merivę 1.6 benzyna z LPG wtryskowym BRC Sequent Plug&Drive i straszne zakłócenia na pokładzie, które nie wchodzą do radia po zasilaniu tylko poprzez antenę. Sieje albo zapłon, albo wtryski, albo - co najbardziej prawdopodobne - instalacja od centralki LPG do rozłączania wtryskiwaczy benzynowych, która "wcina" się szeregowo w oryginalne kable do wtrysków i jest nieekranowana, przez co stanowi niejako antenę do nadawania zakłóceń impulsowych w okolicę.

W każdym razie przerobiłem 4 lub 5 transceiverów CB, w tym Alan 48 Plus Multi, TTI 770, Alan 102 i w każdym słyszałem trzaski pochodzące od zapłonu. Dopiero Yosan zminimalizował je praktycznie do zera. Ten sam model założyłem bratu do Vectry C również z taką samą instalacją LPG i tak samo dobrze mu odbiera. Radio jest przy tym bardzo zgrabne i nie zajmuje dużo miejsca. Na Allegro już od 230 zł.

Zastanawiam się, czy ten najnowszy Yosan CB-100 (albo Lafayette Venus) będzie miał tak samo skuteczne filtry jak Pro-120?
    pawelos666
    Level 10  
    Koledzy przylacze sie ze swoim pytaniem. Mialem Alan 199A. Mieszkam na trasie W-wa - Terespol i glownie tam sie poruszam po tej trasie, czasem jezdze po mniejszym miescie. Potrzeba kupna radia znana, oprocz tego chce uzywac go do gadania z drugim autem tak do ok 5km. Alan'a 199A mialem z Wilsonem Little 1m. Z gory przepraszam za bledy w nazwach jesli wystepuja. Nie nadarzalem zmieniac biegow i krecic Sq. To był straszny szumofon. Chcialbym żeby nowe radio mi tego oszczedzilo. Chciałbym teraz kupić dobre radyjko do malej osobowki (benzyna), co kupic? Kolega ma radio Taylor III. Mialem okazje przetestowac. Radio konkretne... Niestety cena +500. Może zaproponujecie coś od siebie? Chcialbym też, mieć papużkę (wyjscie PA) i EXT (ale nie jest to konieczne, bardziej zależy mi na dzialaniu radia). Chce kupić zestaw do 300-350zł. PS. Dobrze jakby radyjko mialo wskaznik poziomu sygnalu do oceny odleglosci.

Zastanawiam się nad:

Lafayette Atena
    Yosan PRO 120
    Yosan JC-2204 (iść dalej w kierunku multi turbo?)
    Uniden 520XL (może niższy model? 510? jakie rożnice?), mogę miec za 230-240, ewentualnie za 265 z antena Canva 874 lub Canva 877
    Maxon CM-70 - widzialem test na Youtube zrobil na mnie wrazenie (filmik pod tym linkiem ---> http://www.youtube.com/watch?v=JyIZUVevxLg&feature=related ), spodobalo mi sie ASQ, slyszalem że lepszy jest CM-10 (firmy Maxon za bardzo nie znam)
    TTI - podobno lepiej odpuscic..., nie wiem...
    ewentualnie zaproponujcie mi sami

Myslalem o antenach Lemm, lub ML-145 Sirio, wczesniej mialem tego Willsona, sprzedalem, nie wiem ktorą wybrać do w/w radii. Ale chyba takiej dlugiej nie potrzebuje.

Proszę o szczere porady, bo kupić coś szybko to nie problem.... Z gory dziekuje wszystkim, którzy oświecą mnie w temacie zakupu,
    jeryy3
    Level 17  
    Witam nie wiem czy pomogę ale może jednak,na początek czym dłuższa antena tym słabsze i dalsze sygnały zbiera,z magnesowych anten faktycznie ml 145 sirio jedna z naprawdę dobrych anten ładnie zbiera sygnał (szumy niestety też) ale bardzo ładnie i daleko (pojęcie względne)nadaje sygnał,jeśli możesz zainstalować antenę na stałe,do dziurki lub poprzez uchwyt klapowy,lepsza lemm magnum (AT-71 lub AT 72 różnią się mocowaniem do główki) jeśli w/w jest za długa jak dla Ciebie masz do wyboru jeszcze lema AT 1200 dorównuje 71 ale zbiera nieco mniej zakłóceń ale i sygnał słabych nadawców ginie w tle .Zasadniczo nie szedł bym w podróby (Canva) miałem kiedyś 877 przy prawidłowym zestrojeniu słyszałem z 12 km ale dogadać ciężko było się na 2.Co do przedstawionych radyjek Unideny nie posiadają homologacji na teren RP ,różnią się między sobą tym że 520 ma więcej funkcji jak RF gain czy dodatkowy filtr ANL.Yosany nie miałem przyjemności więc o nich nie mogę się wypowiadać,Maxon firma która produkuje radia ręczne dla służb miejskich,od lat bardzo duże doświadczenie na polu łączności,mam obecnie CM 10 radio dość proste w obsłudze (dwa pokrętła i cztery przyciski ) ładnie zbiera,współczynnik szumu do sygnału bardzo przyzwoity,łapie nieco zakłóceń z instalacji auta ale po założeniu filtra jest ok,auto sq radzi sobie ładnie w mieście dostajesz czysty nie zaszumiony przekaz,nieco tylko zbyt basowa modulacja ale zrozumiesz co mówią i ewentualny szum nie kłuje w uszy,jak w Unidenie trochę tylko szkoda ze nie ekranowany jest odbiornik .CM 70 dokładnie no prawie dokładnie to samo co CM 10 tylko ladnie wyekranowany nadajnik no i trzeba się przyzwyczaić do braku pokręteł wszystkie funkcje włącznie z podgłoszeniem jest sterowane trzema przyciskami .TTI masz rację odpuść zbierają wszystko włącznie z motorynką która jedzie przed tobą nie wspomnę o zatykaniu się odbiornika jak rozmówca jedzie w aucie tuż za lub tuż przed Tobą , masakra.Atena przyzwoite radio za przyzwoitą cenę radzi sobie całkiem dobrze może nawet lepiej niż Uniden, ładna modulacja czysty odbiór(wole maxona).Jeśli mogę coś zasugerować to proponuje rozejrzeć się za używką alana 28 ,lub 18 ale nie te nowe 77150 albo coś w podobie,radia budowane na drukach przewlekanych,swietnie ekranowane,super modulacja.
    pawelos666
    Level 10  
    to teraz ostateczne pytanie, mialem okazje sprawdzic u kolegi z pracy unidena 520xl jeszcze tego starego wspominal filipiny czy jakos tak i wole jednak maxona cm-10, ale czy warto dolozyc troche i kupic cm-70?

oto modele anten jakie chodza mi po glowie:
    - sirio as-100
    - sirio ml-145 (nie wjade do garazu)
    - wilson little (wjezdzalem)
    - lemm at-1000 (zloze i wjade) - chyba lepiej zamontowac pod uchwyt do klapy? drozej mnie to wyjdzie z magnesem?
    User removed account
    Level 1  
    nejs
    Level 10  
    Werewolf wrote:
    Na drodze policja nie ma uprawnień żeby sprawdzić Ci radio, tylko UKE ma takie uprawnienia, a chyba nikt ich drodze nie widział, więc możesz spokojnie jeździć nie martwiąc się o homologację.

Wczoraj za 40 pln chłopaki mi zamontowali CB, nastroili, gra i szumi jak powinno. Antena na magnesie, niestety na przedniej masce więc trochę niżej i estetyka słabsza, ale za to będę widział czy wiatr jej nie zdmuchuje.

Dzięki za porady. Takie jeszcze pytanko - w Polsce porozumiewamy się na kanale 19. Jest gdzieś wykaz na jakich kanałach gadają Polacy w innych krajach? Czy należy o to pytać "mobilków" na trasie? (pytanie dotyczy kultury używania CB radia)

Pozdrawiam
    Werewolf
    Level 25  
    Polacy w innych krajach na 28, chociaż spora części nie wiem i trzeba przeskakiwać, jak masz unidena 520xl to przerób szybką 9 na szybką 19 i będzie śmigać jak trzeba.

Mi ostatnio zaraz na Węgrzech mobilki powiedziały o suszarce zaraz po przekroczeniu granicy Węgiersko/Słowackiej więc dobra sprawa.
    nejs
    Level 10  
    Werewolf wrote:
    jak masz unidena 520xl to przerób szybką 9 na szybką 19 i będzie śmigać jak trzeba.

Dzięki za odpowiedź, tylko nie zrozumiałem tego fragmentu. Co miałeś na myśli "przerób szybką 9 na szybką 19"?

Moderated By Olek II:

Bez przesady, na elektrodzie dziesiątki postów w tym temacie.
    Regulamin p. 3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

Werewolf
    Level 25  
    nejs wrote:
    Werewolf wrote:
    jak masz unidena 520xl to przerób szybką 9 na szybką 19 i będzie śmigać jak trzeba.

Dzięki za odpowiedź, tylko nie zrozumiałem tego fragmentu. Co miałeś na myśli "przerób szybką 9 na szybką 19"?

Ten temat powinien rozjaśnić Twoje wątpliwości: Link
    Ja tak zrobiłem zaraz jak kupiłem radio.