GanzConrad wrote: szczerze mówiąc, po przeczytaniu tego:
http://www.gotronik.pl/lutownice/zaoxin_yisua.html
odrzuciłem z opcji produkty YIHUA, więc na razie nie brałem jej pod uwagę.
Zwróć uwagę, że ten tekst został powszechnie skrytykowany. Wzajemne opluwanie się sprzedawców podobnej jakości towaru było na porządku dziennym nawet na tym forum.
Niektórzy piszą, że Zhaoxin jest nieco lepiej wykonany, ale inni piszą, że jakość jest podobna. Dla każdej z tych marek znajdziesz zarówno niezadowolonych, jak i zadowolonych, a to dlatego, że kontrola jakości jest droga, więc często się na niej oszczędza. Pamiętaj o gwarancji. Zarówno Diolut, jak i hotair.pl honorują roszczenia gwarancyjne (tak świadczą wpisy na tym forum).
GanzConrad wrote:
Idę o zakład, że po otwarciu obudowy zobaczysz na płytce napis YiHUA. Tak jest w mojej WEP-898D. Na trop naprowadziły mnie te same błędy w nadrukach na stacjach tego samego modelu, lecz różnych marek.
Nie przejmuj się logo producenta, bo tylko nadruk. Możesz zamówić w Chinach z własnym nazwiskiem na obudowie.
Nie zrozum mnie źle: polecałem Ci Repro, bo przypuszczam, że to to samo, co YiHUA czy WEP, ma dobrą cenę, a zapis o mocy zdaje się być uczciwy. Zapytałbym producenta wprost, czy jest to moc skuteczna, a po uzyskaniu potwierdzenia na piśmie (email), kupiłbym ją. Jak wcześniej pisałem, gdyby zamawiał kilka dni później, wybrałbym Repro (w chwili zamawiania YiHUA, Repro jeszcze nie było w ofercie).
[quote="GanzConrad"]produkty Toolkraft nic mi nie mówią, nie znam tej marki, więc nawet nie wiem, czy jest to alternatywa dla wspomnianych stacji, czy jakiś skok jakościowy.
np. czy różnica w jakości jest warta 160pln więcej?
http://www.conrad.pl/Stacja-lutownicza-Toolcr...%b0C.htm?websale8=conradπ=588888./quote]
Nie znam tych stacji, ale spodziewam się dobrej jakości. Toolcraft to marka własna Conrada, a na tym jeszcze się nie zawiodłem. Mamy w laboratorium w dużym niemieckim ośrodku naukowym sporo sprzętu z Conrada (oscyloskopy, multimetry, różne akcesoria pomiarowe) i wszystko to jest dobrej lub bardzo dobrej jakości.
Szczerze mówiąc wolałbym spróbować Toolcrafta niż Xytronic, bo przy nieco wyższej cenie ma ciekawsze rozwiązania (bardziej rozbudowane oprogramowanie, łatwiej osiągalne nastawy zapamiętanych temperatur). Spodziewam się, że będą podobnej jakości. Na najtańszych Xytronicach zawiodłem się. Gdybym miał od nich coś kupić, wybrałbym LF-1600 lub LF-2000. To mocne lutownice (80W) o dobrych recenzjach. Nie podoba mi się jednak sposób wybierania zapamiętanej temperatury. Jestem przyzwyczajony do wygodniejszego (oddzielny przycisk dla każdej nastawy + dwa przyciski "+" i "-").
Ale w Twoim wypadku kupiłbym którąś z tańszych stacji Hakko-podobnych, bo jeśli nie będziesz miał pecha, sprawi się równie dobrze, jak stacja za 250zł, za to pozwoli Ci poznać Twoje prawdziwe potrzeby.
GanzConrad wrote:
jak pisałem, budżet nie jest sztywny, zależy od uzasadnienia (cena/jakość), więc wolę go podwoić niż narzekać po zakupie.
I tak nie przekonasz się, póki sam nie spróbujesz. Jak widzę większość recenzji na forum zależy od osobistych odczuć piszącego, stąd taki rozrzut. Ja lutuję w pracy Wellerem, w domu WEP (jak pisałem, płytka wewnątrz nosi logo YiHUA) i z obu jestem zadowolony. Żadna nie jest idealna, ale obie robią swoją robotę. Oczywiście gdybym oczekiwał, że 50W grzałka będzie tak samo pracować, jak 80W, mógłbym ponarzekać, ale wiem, jak używać mojego sprzętu, dlatego dobrze mi on służy niezależnie od marki.