Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mam kłopot z wyborem lutownicy. Jaką lutownicę wybrać 2010?

blue-code 04 Aug 2012 11:34 9672 254
Altium Designer Computer Controls
    BartN4
    Level 16  
    Witam,
    Mam problem z wyborem stacji lutowniczej. Mogę przeznaczyć na stację jakieś 200 zł. Jestem początkujący i chciałbym kupić coś co wytrzyma długi czas. Stwierdziłem że do nauki najlepsza będzie stacja. Chciałbym lutować zwykłe rezystory itd. a w przyszłości smd. Na początku zastanawiałem się nad Solomonem i Xytronic ale w większości postów na elektrodzie polecany jest Xytronic. Zainteresowałem się modelami 136 ESD oraz 169. Który z nich będzie lepszy ? Model 136 ma moc 60W a zasilanie grzałki to 24V natomiast 169 ma moc 80W a zasilanie grzałki to 32V. Niepotrzebny jest mi wyświetlacz uważam to za zbędny bajer. Czy uważacie że modele które wybrałem są dobre ? Gdzie najlepiej kupić sprzęt Xytronic ? Znam jedynie sklep NDN. Bardzo zależy mi na trwałości stacji ponieważ 200 zł to dla mnie wielki wydatek.
    Dziękuję i pozdrawiam
  • Altium Designer Computer Controls
  • Altium Designer Computer Controls
    cyrulikus
    Level 9  
    Witajcie!

Pomóżcie w wyborze między tymi dwoma modelami:
    1, XYTRONIC LF-369D
    2, PT 937 LED

Stacja dla amatora z długim starzem, który lubi grzebać w elektronice.
    PT ma tańsze groty, choć nigdy nie miałem styczności z taką lutownicą i nie wiem czy te groty się szybko zużywają, czy warto zwracać uwagę na ich cenę...?
    BartN4
    Level 16  
    Witaj,
    PT, ZD, Zhaoxin itd. to typowe chińczyki. Są bardzo tanie ale co za tym idzie nietrwałe. To co znajduje się w środku takiej stacji jest przypadkowe. Moim zdaniem szkoda pieniędzy. Xytronic to dużo lepszy sprzęt. Xytronic LF369D ma kolbę na stałe dlatego w razie uszkodzenia kolby może być problem z wymianą. Poszukaj innej stacji Xytronica z możliwością wymiany kolby http://www.ndn.com.pl/index.php?id_dzialu=20&id_firmy=12
    cyrulikus
    Level 9  
    No to się zdecyduje na tą 137EDS polecaną wyżej.
    A jak to jest z tymi grotami? Wytrzymuje dłużej niż drut w transformatorówce?
    lorakkawon
    Level 1  
    Witajcie,
    Trochę już poczytałem i jestem zdecydowany na lutownicę ZDZ. Natomiast zastanawiam się nad konkretnym modelem. Najbardziej pod uwagę biorę LT-75 i LT-45/75. Różnica w cenie to tylko 8 zł. Czy warto dopłącić i kupić z opcją zmiany 45/75W? Czy to tylko zbędna opcja z której w praktyce się nie korzysta? Dodam, że lutownica będzie służyła do amatorskich prac domowo-naprawczych.
    Proszę o pomoc w wyborze.
    Pozdrawiam serdecznie.
    trukawka
    Level 1  
    Siemka

Obserwuje temat od jakiegoś czasu i próbuję wybrać odpowiednią lutownice dla siebie. Na razie wybór pada na Xytronic 389D 60W z tego co ludzie pisali, jest produkcji Chińskiej, ale wszedłem na stronę producenta - jest produkcji Tajwańskiej, pewnie dla was żadna różnica. Mniejsza. Na Necie pojawiły się lutownice Vellemana, które są ponoć Belgijskie nie sprawdzałem czy faktycznie, bo mam mało czasu. Tu jest link, czy jest ktoś kto może powiedzieć cokolwiek na jej temat. Ma 60W, stacja waży dwa razy tyle co Xytronica, zregóły stacje trochę ważą jak są dobre. W pracy używałem, Hakko, Wellera i Metcala. Za drogie.

http://allegro.pl/velleman-stacja-lutownicza-ceramiczna-60w-150-450c-i2629434881.html

Pozdrawiam.

PS. Chciałem wybrać Solomona, albo coś polskiego, ale dla mnie - osobiście nie dopuszczalne jest by stacja była bezpośrednio połączona z uchwytem na lutownice. To jakby połączyć zlew ze stołem.
    BartN4
    Level 16  
    Witam,
    trukawka wrote:
    Na razie wybór pada na Xytronic 389D 60W

Moim zdaniem lepiej kupić 136ESD lub 137ESD, jedna i druga ma 60W, są trochę tańsze niż 389D* i nie mają kolby na stałe.
    *pisałem niedawno do NDN ile kosztuje 136ESD i dostałem odpowiedź że kosztuje 140zł+vat23% czyli 30 zł taniej niż jest podane na stronie sklepu, więc możliwe że cena 137ESD również się obniżyła.
    http://www.ndn.com.pl/index.php?id_dzialu=20&id_firmy=12

Co do stacji Velleman to myślę że lepiej tego nie kupować, chyba że masz dużo pieniędzy i chcesz wypróbować jak to działa.

lorakkawon wrote:
    Chciałem wybrać Solomona, albo coś polskiego, ale dla mnie - osobiście nie dopuszczalne jest by stacja była bezpośrednio połączona z uchwytem na lutownice.

Podstawkę można dokupić.
    http://sklep.avt.pl/c/pl/153_735/1/1/0/long/podstawki+pod+lutownice.html

Pozdrawiam
    lutien
    Level 1  
    Witam,
    mam nadzieję, że ktoś będzie na tyle uprzejmy i pomoże mi w wyborze lutownicy. Chciałabym kupić lutownicę mężowi na prezent, ale totalnie się na tym nie znam. Mąż jest informatykiem i potrzebny mu sprzęt do lutowania układów elektronicznych (ostatnio na allegro kupował diody,rezystory, jakieś płytki stykowe - może to coś wam powie). Mój budżet to ok 100zł (jeśli trzeba by więcej to jakoś wysupłam te pieniądze :) ).
    Przyznam, że poczytałam kilka wątków na ten temat na tym forum, ale dla mnie to czarna magia...
    Będę bardzo wdzięczna za pomoc :)
    Pozdrawiam
    BartN4
    Level 16  
    Witam,
    Za ok. 100 zł można kupić porządną polską transformatorówke (ZDZ, Lutola), co prawda ciężko się nią lutuje drobne części elektroniczne ale w tej kwocie to chyba najlepszy wybór. Na allegro jest wiele stacji lutowniczych za kwotę niższą niż 100 zł ale tego radziłbym nie kupować, typowe chińczyki. Wyższa półka to Xytronic i Solomon. Xytronica mam i mogę śmiało polecić. Stacji firmy Solomon nie używałem ale czytałem wiele postów polecających stacje tego producenta. Tak więc, jeżeli mąż zamierza zajmować się tylko montażem przewlekanym to transformatorówka powinna wystarczyć, ale jeżeli chciałby lutować elementy SMD to trzeba zainwestować w stację lutowniczą.
    Pozdrawiam
    Marooned
    Level 10  
    Widzę, że temat wiecznie żywy, to dorzucę swoją cegiełkę.

Mam od paru lat Xytronic 369 i sprawdza się świetnie. Chciałem ojcu taką samą sprezentować, ale widzę, że wyszła z mody, bo nie udało mi się namierzyć jej w żadnym sklepie. Przeczytałem z tuzin wątków między innymi na Elektrodzie ale nadal nie mam pewności w którą stronę pójść. Czy model 136ESD będzie odpowiednio godnym następcą?

Lutowanie sporadyczne, bardziej naprawa niż tworzenie, stąd nie ma sensu wydawać więcej niż 200PLN. Do tej pory ojciec dzielnie walczy transformatorówką, ale zdecydowanie czas na zmiany.

Ciężko też znaleźć sensowny sklep. Kilka osób polecało NDN, ale tam forma zamawiania sięga chyba czasów Gierka (ręcznie wypełniany formularz?). Poszperam jeszcze.
    BartN4
    Level 16  
    Marooned wrote:
    Mam od paru lat Xytronic 369 i sprawdza się świetnie. Chciałem ojcu taką samą sprezentować, ale widzę, że wyszła z mody, bo nie udało mi się namierzyć jej w żadnym sklepie.

Zastępca 369 to 369D z wyświetlaczem LED.

Marooned wrote:
    Czy model 136ESD będzie odpowiednio godnym następcą?

Z opinii na temat Xytronica wynika, że co byś nie wybrał będzie dobre.

Marooned wrote:
    Ciężko też znaleźć sensowny sklep. Kilka osób polecało NDN, ale tam forma zamawiania sięga chyba czasów Gierka (ręcznie wypełniany formularz?). Poszperam jeszcze.

Przecież jest możliwość złożenia zamówienia mailem lub formularzem na ich stronie.
    gruby33
    Level 18  
    Witam, ostatnio zacząłem więcej bawić się w lutowanie różnych elementów. Takich jak małe punkty na PCB i czasem jakieś SMD.
    Szukam jakiejś dobrej stacji, która będzie służyła mi baaardzo długo (a może nawet do końca życia :P) przy moich amatorskich wymaganiach. Czyli 1-2 razy w tygodniu po 1-2 godz.

Budżet jaki miałem przeznaczyć to maks 200zł. Ale widząc, że za taką sumę mogę kupić tylko typowego chińczyka, który od innych chińczyków różni się tylko naklejką i kolorem obudowy znalazłem nie dużo droższą (bo o 20zł ponad mój budżet) stację XYTRONIC LF389D.
    Co o niej sądzicie? Sprawdzi się czy w okolicach 200zł będzie coś lepszego?
    gruby33
    Level 18  
    Mac3k 136ESD teraz dostać graniczy z cudem. A jak znalazłem w jednym sklepie gdzie jest dostępna to cena 279zł....

Więc jakie rady? Bo na razie chyba liderem zostaje LF389D?
    Mac3k
    Level 20  
    A pytales w NDN http://ndn.com.pl/index.php?id_dzialu=20&id_firmy=12 ? Trzeba mailować lub dzwonić bo trochę archaiczny mają system zamówień. Ogólnie jeśli chcesz troszkę lepiej to każdy xytronic z kolbą 107ESD będzie dobry, ja mam 369 który ma słabszą kolbę i jest na 230V i też nie mogę narzekać. Kolega ma całą stację z odsysaczem właśnie coś w stylu 988D i też jest zadowolony (jedyny problem w odsysaczu to był uszkadzający się czujnik ale zastąpił go swoim i śmiga już kupę lat)

W NDNie masz jeszcze 137 ESD, 169 w podobnych cenach do tej co podałeś, która również powinna być dobra. Ogólnie z wyświetlacza bym zrezygnował bo to tylko dodatkowy element który się może potencjalnie zepsuć, a przecież wystarczy pokrętło ustawić na te 340* i jest.

Ogólnie wszystkie te xytroniki w okolicach 200 zł będą podobne, ale ja proponuję ze wskazaniem na 136ESD lub 137ESD
    chible
    Level 2  
    Jestem początkujący, ale chcę kupić sprzęt na kilka lat: która z tych opcji będzie najlepsza, bo przy moim poziomie wiedzy i praktyki nie widzę znaczących różnic
    136ESD - 172zł
    137ESD - 244zł
    LF-389d- 232zł
    LF-168-3c - 244zł
    Dwie pierwsze różnią się tylko wyświetlaczem więc chyba nie warto dopłacać. Od ostatniej pozycji odróżnia je rączka, w tamtych jest 107 a ostatnia ma typ 207, nie wiem w czym jest różnica. A pozycja numer 3 jest chyba najnowsza. Odróżnia ją to że jest połowę lżejsza, jest mniejsza, to przez brak transformatora bo kolba jest pod 230V zamiast 24V. Dostępność grotów podobna w każdej.
    Marooned
    Level 10  
    gruby33 wrote:
    Mac3k 136ESD teraz dostać graniczy z cudem. A jak znalazłem w jednym sklepie gdzie jest dostępna to cena 279zł....
    Dziś zamówiłem z NDN za 209 brutto.
    gruby33
    Level 18  
    Nie było tam cen więc myślałem, że już nie dostępne są :)

Widzę, że ceny 136ESD i 169 są takei same (209zł). Którą lepiej brać?
    Marooned
    Level 10  
    Co ciekawe, skasowali mnie 172 brutto (na stronie 209) za 136ESD. Nie żebym narzekał ;-)
    gruby33
    Level 18  
    Jako, że ten sklep okazało się jest 15km ode mnie postanowiłem podjechać i zakupić 136ESD.
    Właśnie też ku mojemu zdziwieniu zapłaciłem 172zł :)

Druga sprawa to taka, że trochesię przestraszyłem otwierając pudełko bo wszędzie nalepki NDN z modelem, a ani śladu XYTRONIC...
    Dostałem info, że XYTRONIC produkuje od razu dla nich z takimi nalepkami. I tu moje zaciekawienie. Co o tym myślicie?
    Dodatkowo w domu po wyjęciu lutownicy (jest ciężka) i machnięciu nią słyszę jak coś lata w środku i obija się o obudowę....
    Nie wiem czy to normalne i czy nie jechać z nią na wymianę?
    BartN4
    Level 16  
    Pisałem do NDN w październiku i też dostałem odpowiedź że 136ESD jest tańsza niż jest podane na stronie sklepu. Swoją drogą, dlaczego nie aktualizują cen na swojej stronie ? ;)

gruby33 wrote:
    Druga sprawa to taka, że trochesię przestraszyłem otwierając pudełko bo wszędzie nalepki NDN z modelem, a ani śladu XYTRONIC...
    Dostałem info, że XYTRONIC produkuje od razu dla nich z takimi nalepkami. I tu moje zaciekawienie. Co o tym myślicie?

Czytałem kilka postów których autorzy pisali że otworzyli stację i w środku są części Xytronica.

Czy w Twojej 136ESD są jakieś plomby ?
    Mac3k
    Level 20  
    Jeśli to co lata brzmi plastikowo to raczej nic groźnego (paproch). Chyba że boisz się że mogła upaść na magazynie czy coś, i chce Ci się tam jechać. Nalepkami NDN się nie przejmuj, obczaj czy gdzieś na kolbie jest np model samej kolby 107ESD (notabene kolba odłączana). Swego czasu gdy kupowałem 369 w NDN'ie chyba jeszcze nie było tych naklejek ale lutownice wyglądają identycznie za wyjątkiem białych elementów kolby lutowniczej.

Sam miałem tą kupować ale miałem raczej ograniczony budżet (130 zł) kupiłem 369 Xytronic z NDN i nie powiem żebym miał na co narzekać
    wtedy kosztowała ona 99zł+vat23%/szt kupiłem 11.03.2011r co daje ponad półtora roku mam 2 groty różnych rozmiarów ze wskazaniem użycia jednego i powiem wam że te groty są bardzo wytrzymałe nawet jeśli wziąć pod uwagę że mało używam.
    gruby33
    Level 18  
    Na kolbie niestety nic nie znalazłem. Dopiero po odkręceniu grota i osłony grzałki na grzałce ukazał się napis XYTRONIC 24V.
    Plomb nie ma więc rozkręciłem obudowę i okazało się, że filtr na kablu obijał się o obudowę. Teraz go ułożyłem i jest ok.
    Dodatkowo dla zainteresowanych zrobiłem zdjęcie środka tej stacji (i zaznaczyłem pechowca, który stukał w obudowę):

Mam kłopot z wyborem lutownicy. Jaką lutownicę wybrać 2010?
    BartN4
    Level 16  
    W mojej 137ESD również nie ma plomb. Ciekawe jak rozpatrują gwarancję ?
    gruby33
    Level 18  
    Hmmm może takie dobre stacje, że się o to nie martwią :)

P.S Jaką temperaturą najlepiej lutować na PCB z cyną 0,7mm elementy typu przylut kabelków 0,3-0,6mm do punktów na PCB?

edit:
    Wiec daję wrażenia z dzisiejszego lutowania.
    Otóż to moja pierwsza stacja. Wcześniej tylko lutownica transformatorowa i oporowa.
    Mile zaskoczony byłem i zdziwiony kiedy po włączeniu do 200st rozgrzała się w...10 sekund.. To samo podczas pracy. Zwiększenie z 200 na 350st i na odwrót zajmuje parę sekund :)

Lutuje się nią bardzo fajnie i jestem zadowolony.

Dodatkowo napiszę, że lutowanie na PCB o jakim wyżej pisałem spokojnie i ładnie idzie przy temperaturze ok. 250st.
    Rozlutowywanie ładnie i szybko ok 290st. Grubsze luty ok 320-340st.

Reasumując dziękuję za podpowiedź w wyborze :)
    brt0555
    Level 13  
    Mam swój temat ale wiele się nie wyjaśniło.

Poszukuję lutownicy 50-100zlt. Myślałem nad pseudo stacją z regulatorem napiecia ZD99, jednak chyba nie ma sensu na siłe kupować pseudo stacji i lepiej kupić zwykłą lutownicę ale porządna?

Znajde cos lepszego od SOLOMON SR965B 40W za 36zlt?