Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie glośniki/kolumny kupić 2007?

LuaS 18 Oct 2007 16:54 2256 108
    LuaS
    Level 11  
    Poprzednie posty.

Witam !!

Chciałbym zakupić 2 kolumny głośnikowe pod wzmacniacz YAMAHA NATURAL SOUND STEREO RECEIVER CR-600.
    Wzmacniacz ten ma już trochę lat, jest z 1973 roku ale gra jak nowy, zrobiony jest na tranzystorach :).
    Na wyjściu ma 4*35W, 8-16 ohm.
    Teraz może coś więcej co do tych kolumn, a właściwie chodzi o to by ich cena nie przekraczała 350-400 zł. Mogą być używane bo nowych w miarę dobrych za tą cenę raczej nie kupie. Zastanawiałem się nad http://www.allegro.pl/show_item.php?item=254817423 (Cantony 100 Watt 8 ohm) sprzedawca nie napisał jaki jest to model ale osobiście jestem przekonany do tej marki.
    Chodzi mi o to by grały czysto oraz by miały wyczuwalny bass ale nie dudniący.
    Wymiary mojego pokoju to 2,7m*6m Proszę o jakieś propozycje.
    Z góry dziękuje. Pozdrawiam Ł.K.
    doman18
    Level 17  
    Hej. Skorzystam z tematu i zadam takie samo pytanie. Posiadam wzmacniacz Fisher CA M100 TUTAJ (argentyna)) jest jego opis i parametry albo TUTAJ (niemiecki). Głośniki były by do 250zł. Widziałem alpharda 1200 ale widziałem też jak nejeżdżaliście na tą firmę w innym topicu :). Co do muzyki którą słucham to jest to trance i progressive z tym że nie jestem fanem typu technodres w bmw z "superzajebiaszczym" bum bum bum w głośnikach. Krótko mówiąc wbrew pozorom nie chodzi mi o sam bass ale dobre brzmienie całości. Czy do tego stareńkiego wzmacniacza da się wybrać coś przyzwoitego?

PS1 widzę że sporo ludzi o to pyta a nikt nie odpowiada. Opisujecie na pm czy raczej to chwilowe milczenie

PS2 Czy taka (gigantyczna) cena to normalka za ten sprzęt czy sprzedawca szuka naiwniaków?
    wilku_sc
    Level 21  
    Tonsil GDWK 10/80/7 a STX GDWK 10/200/8 pj

Witam!
    mam dylemat- nie wiem które kopułki kupić.
    ceny prawie identyczne, tonsile użyto w klonach Mite, a z drugiej czytałem ze te stx-y brzmią lepiej jednak lepiej (na audiostereo wyczytałem że brzmią podobnie do visatona SCN10)
    kopułki będą grac z tonsilami GDN 16/30 napędzane GC.
    Muzyka łagodna, obfitująca w wokale.
    Pozdrawia
    El_liero
    Level 24  
    2 way - tylko STX pj się nadaje.
    oski058
    Level 1  
    Sluchajcie !!! Jezeli kiegdy kolwiek bedziecie chcieli kupic glosniki Creativa, to jak juz wybieszcie Logitecha!! Szczególnie to sie tyczy tych osób co maja male pokoje! Ogólem dziwiek emityjacy suboower (niskie tony) jest straszny w malych pomieszczeniach!! Poprostu glosnik charczy, pluje itp! Ja z mego doswiatczenia moge to powiedziec. Teraz posiadam Logitech X-530 5.1 i jest doslownie swietnie!! Jedyne 300 z karta dziwekowa CREATIVE SOUND BLASTER AUDIGY 7.1 EAX I przedewszystkim nie ma zadnych znieksztalcen dziweku! Polecam i doradzam!!! Czy jakies pytania sa?? !! :D
    scalaktrafo
    Level 15  
    impedancja wzmacniacza powinna się zgadzać z oporem kolumn, aby nie obciążać za bardzo wzmacniacza i nie wprowadzać zniekształceń. moc głośnika powinna mieć co najmniej 70W znamionowej, dla głośnika niskotonowego, ponieważ to on jest głownym odbiorcą sygnału wzmacniacza.
    Lukson
    Level 32  
    hefaistos wrote:

prosiłbym bym o opinie nad Tymi kolumnami? warto? bo chyba porządna robota wymiany na oryginalne głośniki Tonsil. czy nie?

możecie tak na offtopie czym różni sie wersja 4ohm od wersji 8ohm? co lepiej grają czy jak?

Mam takie kolumny (wer. 4Ω) i osobiscie bylem z nich zadowolony dopoki nie dostalem w swoje rece Altusow.
    Ogolnie w czasie ich uzytkowania stwierdzilem ze zwrotnice maja kiepski podzial, przez co dosyc czesto w jednej z nich siadal gwizdek. Do wykonania skrzynki przyczepic sie mozna, chociaz warto sie zorientowac czy czasem nie zlapala wilgoci (badzo to lubia) i nie zaczela delikatnie gnic w srodku szczegolnie w rogach i przy uszczelkach (wprawdzie sa gumowe ale z biegiem lat robia sie plaskie i niekiedy kolumna traci swoja szczelnosc).
    To ze na kopulce jest napis Tonsil o niczym nie swiadczy, takie kopulki mozna za 2zl kupic na Allegro.

Prawie jakbym napisal ich recenzje hehehe..... :D
    -maro-
    Level 10  
    A co sądzicie o kolumnach JVS SX F300WD?
    Chciałbym je podpiąć pod Panasonica SHE70
    Z góry dzięki za opinie.
    kivlov
    Level 26  
    Szulerksg kolega je bardzo chwalił i mówi, że ciężko coś dostać lepszego w tej cenie. Ja osobiście nie słuchałem ale skoro takie opinie są top może jest warte swojej ceny. Ja i tak wole DIY
    Shedow12
    Level 10  
    Witam mam Wzmacniacz Pioneer A-333 i nie wiem jakie głośniki do niego kupić. Proszę podać przyklady głośników lub dobrą firmę.
    miq123
    Level 10  
    Witam serdecznie. Chcialbym kupic soie naglosnienie do pokoju i nie mam pojecia co kupic czy wzmaka i tube samochodowa czy jakies kolumny czy glosniki komputerowe logitecha prosze o pomoc... cena to ok 350 do 400

dziekuje
    infor7
    Level 14  
    podepne się, mam altusy 140 na sprzedaż, chcę kupić coś bardziej klubowego, 3 drożne o jakości dźwięku coś jak altusy, głownie dobry i potężny bass... 1szt do 250zł max co polecacie?
    Kot Karol
    Level 1  
    Witam. Chcę kupić zestaw Yamaha A-S2000 i CD-S2000 i potrzebuję porady
    fachowców w tej branży jakie kolumny mam zakupić do 4000 zł za parę.
    19damian
    Level 10  
    Jaki polecacie głośnik niskotonowy 25 cm do kolumny o objętości ok 44 litrów? Cena za głośnik to max 150 zł
    Shadow Knight
    Level 10  
    Witam. Chcę kupić głośniki 5.1 do kina domowego do 1 000 do salonu drugi tysiąc na amplituner. amplituner względnie wybrałem ale jakie głośniki polecicie a może jeszcze inne rozwiązanie cenowe?
    aras900
    Level 1  
    Witam. Panowie potrzebuje porady. potrzebuje zakupic wzmacniacz i dwie kolumny glosnikowe(podlogowe). mam ok. 2 tys.zl. z tym ze mam ogromna przestrzen pokoju bo 70m2 i wysokosc od podlogi do sufity to blisko 4metry. potzrebuje sprzetu ktory w takim pomieszczeniu da duża moc gleboki, bas i w miare jak to mozliwe czyste brzmienie. jesli mozecie podajcie kilka propozycji sprzetu jaki wybrać (zaznaczam sprzęt nie musi być nowy). z gory dziekuje za rady. pozdrawiam
    _JF_
    Level 23  
    To może zestaw Zeus firmy Tonsil, na 70m2 raczej wystarczy, koszt z przesyłka ok 1500zł, nowe, końcówka mocy hm mza 500zł trudno znaleźć jedynie kocówki estradowe z mocą co najmniej 2x250wRMS, ew wzmacniacze domowe od 70w rms firmy technis, pioneer sony i inne
    ze wzmacniaczy domowych dostaniesz ładniejszy dźwięk, jednak nie podkręcisz kolumny na maxa, odwrotnie z końcówkami estradowymi, za ta cenę 500zł nie dostaniesz dobrej końcówki mocy z czystym dźwiękiem, jednak, kolumny można wykorzystać by głośni0 grały.
    kosz1993
    Level 11  
    Mam okolo 3tys. zl. chcialbym kupić jakieś glośniki estradowe i końcówke mocy do nich. co moglbym za to dobrego kupic? w gre wchodza tylko nowe rzeczy.
    _JF_
    Level 23  
    końcówka mocy do 1200zł wystarczy, moje propozycje:
    OMNITRONIC P-1500
    FIDEK FPA-10A
    HOLLYWOOD IMPACT 4000
    Koumny:
    akord 2000
    OMNITRONIC DX2222
    OMNITRONIC TX-2520
    RELOOP z seri RSP
    jeśli chciałbyś coś lepszego z kolumn to jedynie estradówki z JBL, ale one nie sa już takie tanie
    kosz1993
    Level 11  
    Co powiecie na temat glosnikow firmy STX. Czy to dobry sprzęt?
    j.krzyzaq
    Level 2  
    Witam
    Temat mi pokrewny a i ostatnia odpowiedź tymbardziej.
    Chciałbym kupić głośniki maks 100W do starego wzmacniacza Unita Diora WS 354 /Chyba, że 100W to za dużo/.Niestety nie znam sie w ogóle na tym.
    Przeglądająć allegro znalazłem ofertę kolumn firmy STX. Czy ktoś mogł by mi poradzić czy są one warte tej ceny, a jeżeli nie to jakie glosniki zaznaczam nowe warto by kupić do 250 zl.

Dokładniej takie:
    Link.

Pozdrawiam
    _JF_
    Level 23  
    STX sa dobre jak na ta cene, ale jesli podłączymy pod wieksze moce długo nie pochodzą, głównie chodzi o jakość wykonania jeśli chodzi o kolumny z ostatniego postu, no nie wiem czy warto, dla początkujących na pewno warto, jednak takie kolumny bardziej sa pod średnie i wysokie tony <głośniki średnicy poniżej 10cm mówią same za siebie>
    j.krzyzaq
    Level 2  
    Dzięki za odpowiedź. Wzmacniacz do którego chcę dokupić głośniki ma 2 wyjścia 35 W. W takim razie co byś polecał, co mógłbym kupić nowego do takiego wzmacniacza? :) Tak żeby niższe tony też były dobrze grane.
    pozdrawiam
    wlodek1450
    Level 2  
    Pewnie zaraz zostanę zjedzony ale jakieś kolumny podłogowe z firmy Voice Kraft jak przeglądam trochę co sądzą inni o tych kolumnach to dochodzę do wniosku że przesadzają trochę, gdyż sprezentowałem siostrze do pokoju VK i sam się zdziwiłem że potrafią tak zagrać tak a jeśli chodzi o jakość dźwięku jestem wybredny i zbierałem na głośniczki dla siebie trochę czasu ale naprawdę zdziwiłem się gdy usłyszałem te VK ;)
    _JF_
    Level 23  
    NIe lepie używane, napewno znajdzie sie cos dobrego używanego za nie duża cene, na allegro jest pełno takich wystaw, we poszukaj kolumny z głośniczkeim nisko towowym co najmniej 20cm