Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zakup lodówki do 2500zł lub 4000zł

Carfen 04 Apr 2009 21:17 12459 318
Wago
    ralf8484
    Level 13  
    witam co sądzicie o indesit ban 33nf nx i o tej marce wogóle
  • Wago
    Dani66
    Level 30  
    Indesit podobno strasznie rdzewieje. Sam rozważałem kupno Baan 13, ale juz mi ta chęć odeszła. :)
    airbites
    Level 22  
    Ja mam lodówkę Indesit 4 lata, nie ma żadnej rdzy, cicho pracuje i działa bez zarzutu.
    Dani66
    Level 30  
    No właśnie, jak wyżej wspomniałem, Indesit ma też kilka dobrych opinii. Moim zdaniem, po przypatrzeniu się całej sprawie dokładnie, to zależy kto na jaki produkt trafi. Albo się uda, albo kupi się całkowity bubel.
    ralf8484
    Level 13  
    co do rdzy to drzwi są z nierdzewki a reszta wyglądała poprawnie w tym banie 33 ale głównie chodzi mi o niezawodnosc jak ona wypada
  • Wago
    airbites
    Level 22  
    jeśli chodzi o niezawodność to trudno określić, jednemu po 2 lata a innym po 10 latach. Teraz sprzęty są bardziej wrażliwe na wahanie napięcie w gniazdku. Np. na wsi są duże spadki np. z 220V do 185V. a w mieście np. z 225 do 245V tak jak u mnie ale tylko na 1 sekundę i spada do normalnego napięcia.
    jangr8
    Level 10  
    A ja boję się kupować nową lodówkę.
    Moja stara lodówka POLAR ma 30 lat i wciąż pracuje. Wiele lat temu była naprawiana (jeden raz), bo z powodu iskrzenia w instalacji elektrycznej budynku - padł agregat. Chciałbym ją wreszcie wymienić (w środku jest bardzo zniszczona, półki w drzwiach się trochę połamały), ale naprawdę się boję tych nowoczesnych "rewelacji", które chodzą max do 8 lat.
    Może wreszcie - z powodu kryzysu - producenci zaczną być zmuszani do produkcji trwalszych urządzeń?
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Lodówki przez 10-15 lat są wg danych BSH około 5 razy oszczędniejsze. Przeciętna lodówka zużywa 300 kWh/rok. Zatem jeśli wierzyć prospektow (ja nie wierzę) Twoja około 1200kWh/rok.
    Po cenie 0,50 zł za kWh daje nam to różnicę 450 zł na rok. Nowa lodówka, pracująca wg Ciebie 8 lat już po dwóch latach się zwraca...
    kaptur2012
    Level 2  
    Witam
    Która lodówka wg waszych opinii będzie najlepsza.od razu mówię chłodzenie powietrzem nie wchodzi w grę.

oto modele:
    BSH KGV 36610 KGV 36Y30

czy IND.
    BAAN 12 , BAAN 13 ,BAAN 33 P BAAN 34 VP

czy lodówki BSH mają też ten gaz r600a?

pozdrawiam i dziękuję za pomoc
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Co to jest chłodzenie powietrzem? Jakie inne chłodzenia istnieją bez powietrza?
    Lelouch
    Level 12  
    kaptur2012 wrote:
    Witam
    Która lodówka wg waszych opinii będzie najlepsza.od razu mówię chłodzenie powietrzem nie wchodzi w grę.

oto modele:
    BSH KGV 36610 KGV 36Y30

czy IND.
    BAAN 12 , BAAN 13 ,BAAN 33 P BAAN 34 VP

czy lodówki BSH mają też ten gaz r600a?

pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Zdecydowanie BSH. Posiadają one gaz r600a

Jan_Werbinski wrote:
    Co to jest chłodzenie powietrzem? Jakie inne chłodzenia istnieją bez powietrza?

a chłodzenie powietrzem, to "no frost", innymi słowy, w zamrażarce nie ma lodu :P inną metodą jest chłodzenie tradycyjne, jak w przypadku pozostałych zamrażarek
    Dani66
    Level 30  
    Kupiłem przed świętami jednak Indesita BAAN-13 i powiem tyle, że nie ma co przepłacać. W dzisiejszych czasach najlepiej patrzeć na oszczędność, bo jaka lodówka by nie była to i tak dłużej jak 5-8 lat nie pochodzi, a kupując drogie tylko więcej stracimy. W BAAN 13 czynnikeim chłodzącym jest również R600a. "No frost" to bezszronowe chłodzenie, a lodówki z tym bajerem to tylko dodatkowe koszty, bo takowe lodówki są droższe. Najlepiej kupić jak najprostszą, żeby jak najmniej rzeczy mogło się w niej zepsuć. :) Indesit dodatkowo jest dość cichy. Minusem są te dziwne odgłosy (pierdzenie, wycie jak krowa na pastwisku itp. :) ), które wydaje lodówka podczas pracy, ale można się przyzwyczaić, bo odgłosy te nie są naokrągło tylko sporadycznie. Ogólnie to w tych pieniądzach się opłaca.
    airbites
    Level 22  
    Dani66 wrote:
    ...Indesit dodatkowo jest dość cichy. Minusem są te dziwne odgłosy (pierdzenie, wycie jak krowa na pastwisku itp. :) ), które wydaje lodówka podczas pracy, ale można się przyzwyczaić, bo odgłosy te nie są naokrągło tylko sporadycznie. Ogólnie to w tych pieniądzach się opłaca.

moja lodówka nie daje takie dźwięki, normalnie pracuje. Tylko minusem jest to ze bardzo mocno trzyma drzwi i osoby słabe lub niepełnosprawne nie mogą otworzyć drzwi bo przykleja za mocno.
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Ja wolę dopłacić za brak no-frost. Nie chcę hałasu i wysuszonego jedzenia.
    Rozmrażanie zamrażarki raz na kilka miesięcy, to żaden problem, a spływające po tylnej ściance krople też mi nie przeszkadzają.
    Dani66
    Level 30  
    W tym rzecz, że nie za brak NO FROSTa, a za jego obecność musimy dopłacić. Moja sporadycznie wydaje takie dziwne odgłosy. :) A te drzwi to fakt, że mocno trzymają.
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Wybierając lodówkę kierowałem się między innymi niewystępowaniem tej funkcji.
    Zabudowa, 177 cm.
    Zastanawiałem się nad Liebherr, ale w końcu wygrał kosztujący tyle samo Siemens KI38SA50.
    malajula
    Level 2  
    Witam!

W najbliższym czasie muszę kupić lodówkę.
    Moje kryteria:
    - niezbyt duża (2 osoby), wysokość max. 175 cm, szerokość do 55 cm (wnęka)
    - w miarę oszczędna i mało awaryjna
    - kolor srebrny
    - cena 1000-1300 (1400).
    Moje typy:
    - Candy CFM 2554 E - odpowiada wielkościowo i cenowo przede wszystkim, tyle że ta firma...
    http://www.euro.com.pl/lodowki/dane-techniczne-candy-cfm-2554-e.bhtml
    - Samsung RL28FBSI - trochę wyższa, ale i sporo droższa.
    http://www.euro.com.pl/lodowki/dane-techniczne-samsung-rl28fbsi.bhtml

Proszę o pomoc w wyborze lub inne propozycje :)
    lukasrhcp
    Level 18  
    Co powiecie o lodowkach Electroluxa?Maja 5 lat gwarancji.Czy maja tez ten gaz r600 tak jak w lodowkacg Siemensa czy Boscha??Dlaczego teraz wszystkie lodowki Boscha i Siemensa maja zamrazalnik tylko 63l , ztaka mala szyfladka na lody czy cos tam.Zostaja wtedy wlasciwie tylko 2 szuflady duze , czy to troche nie za malo jak na zamrazalnik na lata??
    Dani66
    Level 30  
    Teraz wszystkie lodówki (jak i całą elektronikę) robia na kilka lat a nie na lata. Lodówka pochodzi z 5 lat, no chyba, że będziesz miał szczęście to może pochodzi z 8 lat.
    Radekk11
    Level 12  
    Zazwyczaj jak przeleci te 5 lat gwarancji to lodówka sie popsuje w najbliższym czasie. Co do Siemensa to posidam lodówko zamrażarke działa narazie bez awaryjnie a ma już 2 lata i faktycznie to zamrażalnik nie jest największy ale jak dla mnie to wystarczy.
    szumek5837
    Level 11  
    lukasrhcp wrote:
    ... Electroluxa?Maja 5 lat gwarancji...

pod pewnymi warunkami... tj: dotyczy to sprzetu tylko do zabudowy i musisz kupic 2 szprzety AGD zeby skorzystaz z promocyjnej 5letniej gwarancji...
    Dani66
    Level 30  
    szumek5837 wrote:
    lukasrhcp wrote:
    ... Electroluxa?Maja 5 lat gwarancji...

pod pewnymi warunkami... tj: dotyczy to sprzetu tylko do zabudowy i musisz kupic 2 szprzety AGD zeby skorzystaz z promocyjnej 5letniej gwarancji...

Zgodzę się, ale w 50%. Producenci (nie tylko Electrolux) dają możliwość kupienia gwarancji np. kiedy zakupiony przez nas produkt kosztował ponad 1000zł wtedy przy dopłacie ok. 250-300zł mamy możliwość na starcie przedłużyć gwarancję do 5 lat. Cena gwarancji zależy od producenta i produktu.
    zytaabc
    Level 1  
    chcialabym kupic lodowke: niezbyt duza (tak do 130-140 cm), osobno zamrazalnik i chlodziarka. cena do 1000 (albo i mniej). zastanawialam sie nad amica (bo jest tania) ale chyba jednak jej nie wybiore - zbyt duzo negatywnych opinii o niej. polecacie jakas inna marke? moze konkretny model? bylabym wdzieczna za pomoc, bo nie wiem, ktora wybrac :)
    piter_abc
    Level 1  
    Chcę kupić lodówkę.
    Wysokość 170 -175 cm, szerokość 60. Srebrna. 3 szuflady.

Zastanawiam się nad Bosch KGV33X46 oraz Mastercook LCL-817X.

Co o nich sądzicie.
    azatunia
    Level 12  
    Ja mam Whirpoola, ale nie jestem do końca zadowolona. bo muszę co jakiś czas odrywać jedzenie od ścianek, jakiś kiepski ten No Frost, miejsca też nie ma za dużo, trzeba będzie ja wymienić już niedługo. Mam ochotę na taką z kostkarką, barkiem i mnóstwem półek, bo lubię porządek nawet w lodówce, hihi :D
    mar3k81
    Level 11  
    piter_abc wrote:
    Chcę kupić lodówkę.
    Wysokość 170 -175 cm, szerokość 60. Srebrna. 3 szuflady.

Zastanawiam się nad Bosch KGV33X46

Co o nich sądzicie.

Mam tego boscha i jestem z niego zadowolony,jest ladny,cichy i do tego tani...
    puszka78
    Level 10  
    Musze kupić na dniach lodówke.
    Moje wymagania to lodówka z zamrażarką na dole(3 szuflady).
    Szerokość typowa 60cm. Kolor INOX. Wysokość min 185cm. Dobrze by było żeby miała sterowanie cyfrowe i system No Frost. No i ten obieg powietrza w lodówce (nie znam się na tych rzeczach).
    Do dyspozycji mam 2000zł

Troche poszukałem i znalazłem :

Mastercook LCE - 818x

Amica FK322.3aax
    Amica Fk322.3fx Amica daje teraz 5lat gwarancji.

Czy możecie coś doradzić (oczywiście może być coś innego).

Pozdrawiam

Puszka
    pająk32
    Level 9  
    Witam,poważnie myśle o zakupie lodówki Boscha KGV 33Y40,może jakies opinie o tej lodówce od jej posiadaczy,warta zakupu ,w necie nie moge nic znaleść.
    JanuszR2006
    Level 11  
    Miałem w kuchni inne sprzęty Boscha to kupiłem Boscha KGN 49A73. To był błąd. Odgłosy jakie ta lodówka wydaje powodują, że pies nie lubi przebywać w jej bliskości- trzaski, szumy. Instrukcja dopuszcza takie zachowanie- podobno norma w czasie odszraniania. Jeśli Twoje łóżko jest mniej niż 30m od lodówki to żegnaj śnie. Pan Robert Bosch zapewne nie chciałby aby jego nazwisko było na tym srebrnym g.....
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Kupiłeś lodówkę z no-frost i sam jesteś sobie winien. Tak to jest, jak się nie pomyśli...