Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips 21pt1532/58 - Wyłączył się sam i nie chce włączyć

03 Maj 2016 18:50 1071 10
  • Poziom 19  
    Witam serdecznie,
    leciwy i wiekowy telewizor moich Rodziców po raz kolejny płata figle.
    Normalnie działając nagle się wyłączył i nie chce włączyć.
    Dioda LED na panelu przednim świeci, ale jakby ciemniej.
    Bezpiecznik sprawny.
    Przed awarią TV działał normalnie, tj. trochę śnieżył.

    Przejrzałem istniejące tu wątki o tym odbiorniku. Na tranzystorze 7505 jest u mnie niecałe 3V a nie 8 jak wynika z opisów.
    Historia odbiornika:
    - raz naprawiany kilka lal temu w lokalnym serwisie: sam się włączał i sam wyłączał kiedy chciał, serwis wymienił mostek prostowniczy (?) i tranzystor 7505, od tamtego czasu odbiornik działał bez zarzutu;
    - przy przeprowadzce okazało się, że nie wyszukuje kanałów, skorzystałem wówczas z porady przekręcenia filtra o 1/4 obrotu w lewo, pomogło.
    Nic więcej nie było grzebane. Kondensatory nie są spuchnięte, brak przegrzanych miejsc, nie widzę zimnych lutów. Od czego zacząć reanimację tego TV, biorąc pod uwagę za niskie napięcie na 7505?

    EDIT: to TV typu CRT, proszę nie pisać porad typu "pewnie padnięte podświetlenie matrycy" ;o)
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 21  
    Najlepiej zacząć od podania numeru chassis (np. 61AA), wtedy będzie łatwiej pomóc. Najpierw sprawdź pozystor, ale jeżeli masz te 3V to podejrzewam że przetwornica jest zasilana. Najpierw należy sprawdzić B+ jeżeli jest (95V) to lecisz dalej jeżeli nie ma to naprawa zasilacza.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 19  
    Istniejące tutaj wątki mówiły o wersji 6.1 - były różne w tym samym modelu odbiornika?
    Moja płyta główna wygląda tak samo jak ta:

    Philips 21pt1532/58 - Wyłączył się sam i nie chce włączyć

    Proszę o info w którym miejscu jest oznaczenie chasis, to sprawdzę. Który element to pozystor? Schemat:

    Philips 21pt1532/58 - Wyłączył się sam i nie chce włączyć

    W miejscu gdzie powinno być 8-9V przy 7505 ja mam 3V.

    EDIT:
    Sprawdziłem CHASIS ma oznaczenie L6
  • Poziom 21  
    Z tyłu odbiornika powinno być napisane, sprawdzaj na C2512, od B+ się zaczyna.
  • Poziom 19  
    Tylna naklejka na obudowie nieczytelna, ledwo odcyfrowałem model. Na płytce drukowanej nadruk "chasis L6". Płyta identycznie wygląda jak na foto wyżej, schemat też zgodny.

    Brak 95V w punkcie P6 (jest jakieś 20 maksymalnie). Nic nie piszczy, nie buczy. Bezpiecznik sprawny. LED lekko świeci. W punkcie P4 też nic (względem masy ogólnej). Element 1502 będący bezpiecznikiem też zero napięć względem masy.
    Chyba muszę zacząć od początku toru zasilania?
  • Poziom 21  
    Jasne że tak. Zwykle obciąża się przetwornicę żarówką 60W, a na czas naprawy w miejsce bezpiecznika można wstawić żarówkę 100W jako zabezpieczenie. Skoro cokolwiek się dzieje, to wymień wszystkie elektrolity na początek.
    Przy awariach przetwornic tak się zwykle postępuje. Istniały nawet zestawy naprawcze, w skład których wchodziły wszystkie półprzewodniki i wymieniało się wszystko naraz, ale w tym wypadku to będzie jako 2 krok, gdy nie pomoże pierwszy skoro bezpiecznik cały.
  • Poziom 19  
    Zacznę od początku i sprawdzę punkty po kolei (od P1) - jest tu na elektrodzie wątek o podobnym objawie i znalezionej przerwie w okolicy rezystora 3513.

    Pytanie laika w temacie przetwornic - gdzie podłączyć to obciążenie żarówką 60W? Tzn. w którym punkcie schematu?
  • Poziom 21  
    W punkcie P7 ale musisz mieć wtedy odpiętą resztę telewizora.
  • Poziom 35  
    TechLOG napisał:
    W miejscu gdzie powinno być 8-9V przy 7505 ja mam 3V.

    Podmień bezpiecznik 1502 i tranzystor 7505.
  • Poziom 21  
    mariuszw19640717 pozostałych napięć też brak, co wskazuje że strona pierwotna nie pracuje poprawnie.
  • Poziom 19  
    Zmierzyłem napięcia zaczynając od P1. W P1 320V (Dobrze), za rezystorem 3513 gdzie powinno być 102V są 34V. Rezystor dobry. Podstawiłem elektrolit 2515 , bez zmian. W punkcie P2 miernik pokazał mi jakieś 700V DC, względem masy po stronie pierwotnej (ujemna końcówka kondensatora 2515). Wcześniej tu wspomniane pomiary robiłem biorąc masę za przetwornicą, mierzyłem je względem wyprowadzenia nr 5 trafo.
    Poddaję się. Wartość tego TV to raptem 40-50 PLN a ja nie mam magazynu części, po wszystko muszę jechać lub kupować wysyłkowo. Nie ma chyba więc sensu brnąć dalej, tym bardziej, że jakość obrazu też pozostawiała do życzenia przed awarią (śnieżenie, zakłócenia na obrazie - być może padnięte jest więcej elementów, w końcu odbiornik ten ma spokojnie z 18-20 lat).
    Zamykam temat i rozejrzę się za jakimś tanim LED. Dziękuję za zaangażowanie i podpowiedzi.