1Witam,
mam router z Netii na VDSL (ma on 3 x RJ45 100Mb/s) i chcę podłączyć sprzęt, aby wszystko się widziało.
Obecna konfiguracja jest następująca:
1. Router Netia VDSL (4 porty 100Mb/s)
- LAN1: NAS Zyxel NSA320 (port 1000Mb/s),
- LAN2: dekoder Netia Player N7200 (nie znam prędkości portu),
- LAN3: router TP-LINK TL-WR740N (port 100Mb/s),
- LAN4: wolny.
2. Router TP-LINK TL-WR740N (porty 100Mb/s),
- WAN: router NetiaSpot (port 100Mb/s),
- LAN1: dekoder Netia Player N7200 (nie zam prędkości portu),
- LAN2: konsola Sony PS3 (nie znam prędkości portu),
- LAN3: komputer stacjonarny PC (port 1000Mb/s),
- LAN4: komputer stacjonarny PC (port 1000Mb/s).
Po pierwsze zależy mi, aby z komputerów podłączonych do TP-Linka był dostęp do plików na NASie,
po drugie zależy mi, aby wewnątrz sieci wykorzystać prędkość 1000Mb/s, co blokuje sprzęt.
Jak należy skonfigurować router TP-LINK, aby był dostęp do NAS'a podpiętego do routera Netii.
W przypadku drugiej kwestii, to patrząc na koszty (szkoda mi wyrzucać kasę na switch 24 x 1Gb/s) czy mogę bez problemów spiąć dwa switche 8 x 1Gb/s, np.
z Allegro: NETIS ST3108G lub Zyxel GS-108BV3.
Jak najlepiej rozwiązać te dylematy, mając na względzie zasady obowiązujące przy projektowaniu sieci i względy ekonomiczne? Nie uśmiecha mi się też ciągnąć tyle drutów.
Szakal
mam router z Netii na VDSL (ma on 3 x RJ45 100Mb/s) i chcę podłączyć sprzęt, aby wszystko się widziało.
Obecna konfiguracja jest następująca:
1. Router Netia VDSL (4 porty 100Mb/s)
- LAN1: NAS Zyxel NSA320 (port 1000Mb/s),
- LAN2: dekoder Netia Player N7200 (nie znam prędkości portu),
- LAN3: router TP-LINK TL-WR740N (port 100Mb/s),
- LAN4: wolny.
2. Router TP-LINK TL-WR740N (porty 100Mb/s),
- WAN: router NetiaSpot (port 100Mb/s),
- LAN1: dekoder Netia Player N7200 (nie zam prędkości portu),
- LAN2: konsola Sony PS3 (nie znam prędkości portu),
- LAN3: komputer stacjonarny PC (port 1000Mb/s),
- LAN4: komputer stacjonarny PC (port 1000Mb/s).
Po pierwsze zależy mi, aby z komputerów podłączonych do TP-Linka był dostęp do plików na NASie,
po drugie zależy mi, aby wewnątrz sieci wykorzystać prędkość 1000Mb/s, co blokuje sprzęt.
Jak należy skonfigurować router TP-LINK, aby był dostęp do NAS'a podpiętego do routera Netii.
W przypadku drugiej kwestii, to patrząc na koszty (szkoda mi wyrzucać kasę na switch 24 x 1Gb/s) czy mogę bez problemów spiąć dwa switche 8 x 1Gb/s, np.
z Allegro: NETIS ST3108G lub Zyxel GS-108BV3.
Jak najlepiej rozwiązać te dylematy, mając na względzie zasady obowiązujące przy projektowaniu sieci i względy ekonomiczne? Nie uśmiecha mi się też ciągnąć tyle drutów.
Szakal