Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Konica Minolta 7216 - Nie potrafię zainstalować skanera.

skaktus 04 May 2016 09:04 1245 8
phoenixcontact
    skaktus
    Level 37  
    Witam.

Posiadam urządzenie Konica Minolta 7216, podłączoną pod komputer za pomocą portu USB. Urządzenie jako sama drukarka działa bez problemu. Drukuje itd. Problem jest ze skanerem. Nie posiadam oryginalnej płyty z sterownikami. Szukałem na stronie producenta i niestety znajduję tylko sterowniki do drukarki. Przeszukuję internet i nie mogę znaleźć recepty na ten problem.

Wcześniej całość pracowała poprawnie - niestety przez nieuwagę jednej z osób korzystających z komputera wymagany był format dysku z który poszły wszystkie pliki na nim zapisane (wirus szyfrujący pliki).

Czy ktoś z was może pomóc ?
  • phoenixcontact
  • phoenixcontact
    skaktus
    Level 37  
    Pokazuje mi za każdym razem, że w pliku siedzi jakiś Mal.Signet i antywirus odrazu dostaje szału.
    leonov
    Level 42  
    skaktus wrote:
    Pokazuje mi za każdym razem, że w pliku siedzi jakiś Mal.Signet i antywirus odrazu dostaje szału.
    Wyłącz antywirusa na czas instalacji i po problemie.
    skaktus
    Level 37  
    No niestety nie po problemie. W tych niby sterownikach wcale ich nie ma. Próba instalacji - 3 trojany, próba instalacji kilkunastu dodatków do kompa. To niestety nie są sterowniki.
    skaktus
    Level 37  
    Dzięki. Zrobiłem próbę i niestety są to tylko sterowniki do drukarki.
  • Helpful post
    leonov
    Level 42  
    W pliku KM_T.inf , jest między innymi "MODELNameK16="KONICA MINOLTA 7216 / Konica 7216 TWAIN"
    skaktus
    Level 37  
    Racja. Poradziłem sobie, działa nawet na Viście :)

Zatem aby skanować typowym programem od Konica Minolta, pobieramy program: PageScope Cabinet. Aby pobrać wchodzimy na stronę:

http://www.konicaminolta.pl/pl/rozwiazania-biznesowe/wsparcie/centrum-pobierania.html

W miejscu gdzie mamy "Lub wykonaj krok po po kroku" wybieramy "Aplikacje". Następnie w ramce z napisem "wybierz produkt" wybieramy "PageScope Cabinet. Pobieramy, instalujemy.

Następnie pobieramy sterowniki wskazane przez leonv. Podłączamy drukarkę, wykrywa nowy sprzęt, wskazujemy RĘCZNIE ścieżkę do pobranych sterowników. Instalujemy PageScope. I to tyle.

Przetestowane i skaner działa na Viście Home Premium 32 bit. Jedyna wada to to, że w momencie wybrania przycisku skanowania (prawy górny róg z PageScope) wyskakuje nam okienko z znakami zapytania i tak samo opisanymi przyciskami (oryginalny język to prawdopodobnie chiński).