Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

RUN 600 Novoferm - dziwne zachowanie przy programowaniu

04 Maj 2016 18:56 858 7
  • Poziom 10  
    Jest sobie napęd RUN 600 - działał i nagle coś mu sie odwidziało - zaczął pracować po kawałku - postanowiłem go zresetować i przeprogramować - zgodnie z instrukcją, ale zaczął siedziwnie zachowywać - pozucję otwartą pozwala ustawic jak trzeba, ale jak przejdzie do 4 - ustawianie pozycji zamkniętej - to pozwala tylko opuszczać bramę - ale juz skorygować do góry - czyli drugi przycisk - nie działa... próba wyjścia z menu też nei konczy się prawidłowo - ma ktoś jakispomysł co się dzieje? jakaś pamięc np. się obraziłą i nie zapisuje danych?
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 16  
    Witam.
    Po wejściu w menu nr 3, naciśnij owalny przycisk, aż do momentu specyficznego mrugnięcia segmentów wyświetlacza. Następnie dojedź bramą do góry, zatwierdź. Dojedź bramą do dołu, zatwierdź. Reszta wg instrukcji, tzn. biegi programujące.
    Powinno być ok.
  • Poziom 10  
    to specyficzne mrugnięcie segmentów wyświetlacza to zmiana kierunków? bo faktycznie przy długim naciskaniu się włącza i zmienia kierunek - chyba juz przerabiałem - ale spróbuje i dam znać...
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 10  
    dalej nic mi nie chce działać - jak długo przytrzymam przycisk to wyswietla mi kod U-22 - ma ktos pomysł co to?
  • Poziom 2  
    Witam mam ten sam problem, czy poradziłeś sobie z nim ?
  • Poziom 16  
    Proszę opisz dokładnie na czym polega ten problem.
  • Pomocny post
    Poziom 10  
    paweł kita napisał:
    Witam mam ten sam problem, czy poradziłeś sobie z nim ?



    tak - wymieniłem transp[tor w układzie impulsatora....
  • Poziom 2  
    Wow.

    Dzięki Ci Pawle!

    Nigdy bym nie wpadł na to, by ten transoptor wymienić, bo to się nie psuje...
    Miałem dokładnie takie same objawy i też byłem pewnien, że to problem z koderem obrotów na osi silnika.
    Ale raczej spodziewałem się słabo zamocowanego kółka kodującego, pajęczyny, brudu, czy czegoś podobnego.
    A tam czysto, konstrukcja kodera wytrzyma atak termojądrowy, nic się nie chwieje i nie drga.
    Jednak po wymianie oryginalnego transoptora Sharp (wg. pomiarów sprawnego) na jakiś 25 letni mechanicznie pasujący (z drukarki HP LJ4000) - brama magicznie zaczęła działać poprawnie.
    600zł co najmniej zaoszczędzone :D .

    A propos to mimo niskiej ceny ten napęd Run600 wydaje się być bardzo solidnie wykonany - i mechanika, i elektronika (np. zasilacz na klasycznym Trafo), przyzwoite przekaźniki, przewymiarowane stabilizatory liniowe (zero impulsowych).

    Tylko szkoda, że się tak psuje :lol:

    Na gwarancji padło mi jeszcze radio.
    Ale może teraz po dwóch naprawach popracuje ze 20 lat...oby.

    Dzięki raz jeszcze!
    //Marcin