Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toshiba Tecra 8000 nie startuje z CD

TCP/IP 27 Jun 2005 21:12 2854 9
    TCP/IP
    Level 13  
    Jak w temacie postu laptop po ustawieniu w biosie sekwencji startowej na start z CD nie bootuje się z płyty. W systemie widzi każdy rodzaj płytek bez problemu. Zawsze startuje z HD. Wyjęcie dysku powoduje komunikat o braku systemu ale nie startuje z CD. Gdzie tkwi problem. Proszę o pomoc.
    TCP/IP
    Level 13  
    Próbuję kombinacji opisanych w tym artykule ale nadal nic. :sm1:
    Startuje tylko z dysku.
    Może ktoś by to przetłumaczył na polski bo wszystko robię na wyczucie :)
    Uprzedzając komentarze - tak wiem że trzeba było uczyć się języków ale tak jakoś wyszło że akurat ten gdzieś mi umknął.... :oops:
    chojrak_31
    Level 16  
    Są 3 możliwości i w skrócie wygląda to tak:

1. From BIOS Setup, czyli w biosie ustawić trzeba sekwencję bootowania CD-ROM > HDD > LAN (rzecz jasna, tak żeby CD było jako pierwsze)

2. From the Boot Device Menu, czyli po włączeniu komputera na ekranie startowym (pewnie z logo toshiby) trzeba wywołać Boot Menu naciskając klawisz F12, a jak to menu się już pokaże - nacisnąć C (Press C to boot from CD-ROM)

3. From the Boot Device Hotkeys, czyli zaraz po włączeniu komputera nacisnąć przycisk wybranego napędu, czyli C dla CD-ROM

No i najważniejsze: płyta musi być bootowalna (domyślam się że tak jest)

Pozdrawiam
    TCP/IP
    Level 13  
    Właśnie tak robiłem ale
    Quote:
    1. From BIOS Setup, czyli w biosie ustawić trzeba sekwencję bootowania CD-ROM > HDD > LAN (rzecz jasna, tak żeby CD było jako pierwsze)

ta opcja jest ignorowana przez bios i komputer startuje z dysku
    Quote:
    2. From the Boot Device Menu, czyli po włączeniu komputera na ekranie startowym (pewnie z logo toshiby) trzeba wywołać Boot Menu naciskając klawisz F12, a jak to menu się już pokaże - nacisnąć C (Press C to boot from CD-ROM)

przy wciśnięciu F12 komputer poszukuje dyskietki z biosem do uaktualnienia a F2 ignoruje i startuje z dysku
    Quote:
    3. From the Boot Device Hotkeys, czyli zaraz po włączeniu komputera nacisnąć przycisk wybranego napędu, czyli C dla CD-ROM

ta opcja jest również ignorowana i komputer startuje z dysku
    Quote:
    No i najważniejsze: płyta musi być bootowalna (domyślam się że tak jest)

tak płyta z której próbuję odpalić kompa to orginalne płyty instalacyjne WindowsME i Windows 2000 na zmianę

Może ktoś już spotkał się z takim problemem i uało mu się go rozwiązać.
    Proszę o wszelkie sugestie.
    artip
    Level 13  
    Nie znam się na laptopach, ale czy nie pomogło by uaktualnienie biosu?
    TCP/IP
    Level 13  
    Nie mam stacji dyskietek ani wbudowanej ani zewnętrznej więc nie za bardzo jest jak to zrobić. Mógłbym co prawda przesłać na laptopa pliki z biosem i odpalić go tylko jako wiersz poleceń pod win98 jaki jest w tej chwili zainstalowany ale nie wiem czy to dopuszczalne. I czy da radę w ten sposób. A eksperymenty z fleszowaniem jakoś nie bardzo mi się uśmiechają ze względu na możliwość porażki.
    67igor1
    Level 11  
    Witam,

Po wybraniu z menu Toshiby litery dysku (CD =C) zatwiedź ENTEREM,
    no i nastąpi start z CD.... potwierdź dowolnym klawiszem start itd...

To wszystko.
    kniksc
    Level 12  
    u mnie wchodzi do biosu tylko jak trzymam od początku ESC
    właśnie aktualizuje Bios mam nadzieje ze sie wszystko nie sypnie :/
    ruff22
    Level 20  
    Po uruchomieniu laptopa wciskasz F2 i pokazuje się keran wyboru startu z czego ma jechać .Jeżeli to nie pomaga musisz poszukać na stronach Toshiby będzie tam o starcie z cdromu po prostu masz zmieniony cdrom i nie współpracuje on z biosem sama aktualizacja tylko biosu może nie przynieść e=fektu trzeba dodać wpis .

Może masz źle stworzona płytę bootowalną?