Witam .
Temat maszyny cnc jest kontynuowany już od roku , na samym początku powstawała sama maszyna cnc. W kolejności następna była 4 oś , konik , teraz kończony jest czujnik długości narzędzia . Na etapie prototypu jest jeszcze obrotowy przełącznik wyboru osi.
Całość prac mechanicznych , łącznie z frezowaniem pcb do czujnika długości, wykonywał i wykonuje kolega Włodek ( pozdrawiam serdecznie

Moja rola polega na sfinansowaniu wszelkich prac oraz potrzeb materiałowych w tym temacie , dodatkowo montowałem wszystkie prototypowe pcb do czujnika długości oraz wykonywałem pewne przeróbki ( np. skracanie i ponowne zarabianie zbyt długich przewodów przy serwach ).
Ponieważ temat jest dość obszerny a najmniej pracy zajmuje przedstawienie czujnika długości narzędzia od niego zaczniemy.
Zapewne większość z Was spotkała się z tym niezbędnym dodatkiem w przypadku maszyn cnc.
Oczywiście można wszystko kupić ale skoro robi się całą maszynę to dlaczego nie można zrobić takiego drobiazgu jak czujnik i to takiego jaki nam się będzie podobał.
Tak powstała koncepcja czujnika podświetlanego , światło jako dodatkowy kanał z informacją , że proces pomiaru przebiega prawidłowo . Jak już to zrobiliśmy to powstał pomysł by dodać dodatkowy obwód do e-stopu - to na okoliczność gdyby procedura pomiaru wymknęła się spod kontroli ( wszystko może się zdarzyć !).
I to już cała filozofia naszego czujnika .
Podsumowując :
- czujnik wykonany jest z mosiężnego i aluminiowego wałka o średnicy 40mm
- wewnątrz znajduje się sprężynka , oring , pcb z 6 dwukolorowymi ledami ( niebiesko-czerwone lub zielono-czerwone i odrobiną "elektroniki" - co się komu podoba )
- prawidłowy pomiar ( w przypadku Macha ) jest sygnalizowany dwukrotnym zaświecenie ledów niebieskich lub zielonych
- w przypadku awarii , kiedy wrzeciono obniża się zbyt nisko zadziała e-stop który blokuje całą maszynę i dodatkowo podświetli czujnik w obu wersjach na czerwono.

Do tego opisu fotografie a krótki film jak to działa "na żywo"
W kolejności i w miarę dostępnego czasu postaram się dodać opisy przełącznika ( niestety brak fotek )
4 osi z konikiem jak poniżej :

a na samym końcu maszynę cnc , poniżej panel z widocznym po prawej stronie miejscem na monitor , identyczny jak w cnc "matce"

Pozdrawiam .
Cool? Ranking DIY