Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka BOSCH WLM 24440PL - blokada drzwi a uziemienie

ziomek83 05 May 2016 22:45 2751 3
    ziomek83
    Level 10  
    Witam!

Borykam się z problemem z pralką wspomnianą w temacie:
    nagle przestała stwierdzać, że zamykam poprawnie drzwi.. i nie odpala - i to byłoby jeszcze proste, ale dodatkowo - losowo postanawia się włączyć - np. po minucie, kilku minutach - paru godzinach - lub nie włączyć się w ogóle.
    Zauważyłem, że jak poruszam nią to czasem zaskoczy... dociskanie drzwi nic nie daje.
    Nie wiem, czy to przypadek - ale parę razy zaskoczyła, gdy przy ruszaniu dotykam tylnej - czyli metalowej części pralki.

Czy to możliwe, że gdzieś jest problem z uziemieniem??
    Wcześniej zauważyłem, że wąż z wodą - od aquastopu lekko częstuje prądem.
    Teraz już tak nie jest.

Jakieś porady? Za każdą będę wdzięczny- chwilowo nie stać mnie na naprawę. :/
    krzysiozak
    Level 39  
    ziomek83 wrote:
    Wcześniej zauważyłem, że wąż z wodą - od aquastopu lekko częstuje prądem.

Posiadasz miernik [multimetr] aby to zbadać? To jest nie bezpieczne. Jak się nie znasz wezwij fachowca z serwisu.
    ziomek83
    Level 10  
    Badanie potwierdza moje przypuszczenia - jakby pralka nie miała uziemienia..
    Po dotknięciu pralki z tyłu i metalowego elementu w pralni - pralka nagle stwierdza, że drzwi są zamknięte...

Sprawdzę raz jeszcze czy bolec w gniazdku jest dobrze podłączony do różnicówki - myślicie, że to może być to??? Czy to możliwe, że przyczyną może być brak uziemienia w gniazdku? Czy może inna przyczyna - sam nie wiem - np. uszkodzony aqua stop??
    ziomek83
    Level 10  
    Szanowni Państwo:

Dla potomnych zostawiam informację, że błędy wskazywane przez sterownik pralki Bosch są mijające się z faktycznymi przyczynami usterek - tylko po to, żebyśmy wszyscy płacili niemcom sowicie za wymianę jednego z modułów.

W moim przypadku pomimo wyrzucania błędu o niezamkniętych drzwiach pralki, okazało się, że zgodnie z moim przypuszczeniem po kilku badaniach zachowań pralki - problem tkwił w uziemieniu. Z jakiejś przyczyny gniazdko miało słabe - lub znikome uziemienie - być może przerwany kabel - co się zdarza... Podłączyłem gniazdko bezpośrednio do uziemienia i problem zniknął.

Wniosek jest następujący - kupujmy wszyscy tanie - i przede wszystkim POLSKIE urządzenia. Cena nie idzie za jakością. Producenci tworzą pralki, zmywarki, kuchenki, telewizory itd. tak, abyśmy koniecznie skorzystali z ich serwisu za grube pieniądze - płacąc za nowe podzespoły.

Jeśli tak jest, to lepiej zapłacić 1/3 ceny za POLSKI produkt i mieć w najgorszym wypadku TO SAMO - jednak bilans kosztów jest logiczny dla każdego - a przynajmniej wszyscy mamy przy okazji zatrudnienie.