Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus p5k SE - Uszkodzona pamięć a może płyta...

06 Maj 2016 10:41 789 17
  • Poziom 18  
    Do tej pory nie było nigdy problemu ze stabilnością komputera. Ale jednego dnia wyskoczył Blue Screen. I od tamtego dnia same kłopoty z wieszającym się komputerem. Płyta Asus p5k-SE / 4 x 1 Gb RAM Geil 4-4-4-12 2.1V / E6750 410 FSB/ Zasilacz Corsair VX 450 / Gigabyte GTX 460 1Gb.
    Ogólnie uważam, iż problemem jest za bardzo grzejąca się pamięć? A może kondensatory toru zasilania pamięci? Ogólnie napięcie na stabilizatorze zasilania ram jest idealne. Nie pływa podczas obciążenia. Mierzone na nóżce stabilizatora. Inne napięcia 3.3V, 5V, 12V. Też idealne. I teraz dziwne zjawisko. Gdy są wpięte 4 kości RAM - zawieszanie się komputera, blue screen'y. W MemTest86+ często błędy, ale zawsze w różnych losowych komórkach. A czasem brak przez kilka godzin. Ale gdy są 3 kości, 2 lub 1. Komputer zawsze pracuje prawidłowo. Wiesza się tylko przy 4 kościach. Temperatura Ram, gdzie dochodzi do zawieszenia się komputera oscyluje w granicach 55°C. Mierzone na radiatorze. Niby DDR2 mogą pracować w temperaturze 70°C. Ogólnie to zawsze te pamięci parzyły od samego początku. Gdy puszczę je z mniejszymi timingami 5-5-5-18 1.8 V. Również dochodzi do zawieszania komputera. Pamięci sprawdzane pojedynczo na innej płycie. Nie wykazują oznak uszkodzenia. A może kondensator stracił pojemność. Ten który jest między slotami pamięci? Na niego przez kilka lat działała wysoka temperatura. Kondensatory są polimerowe. To nie powinny w sumie tak szybko się wykończyć. Skończyły mi się już pomysły jak zdiagnozować co jest uszkodzone.
  • Poziom 24  
    Stando01 napisał:
    SMART dysku? Po co?


    Po to.

    Stando01 napisał:
    Ale jednego dnia wyskoczył Blue Screen. I od tamtego dnia same kłopoty z wieszającym się komputerem.


    Trzeba rozważyć wszystkie możliwości.
  • Poziom 24  
    Stando01 napisał:
    Jeśli testy pokazują błędy to można wykluczyć dysk.


    murgrabia napisał:
    Pamięci sprawdzane pojedynczo na innej płycie. Nie wykazują oznak uszkodzenia


    Pamięci memtestem powinno się sprawdzać pojedynczo, a autor sprawdzał pamięć na wpiętych wszystkich kościach. Oczywiście masz rację, winny może być kontroler.
  • Poziom 43  
    Błędy w memtest86+ wskazują że problem leży poza dyskiem (nawet gdyby był uszkodzony to nie ma żadnego znaczenia dla testu RAM wykonanego offline, poza systemem).

    Objawy mogą za to zależeć zarówno od pamięci i ich układu zasilania, jak i od procesora (a także jego temperatury i zasilania - widziałem takie akcje przy innych płytach na 775) oraz samego zasilacza (pośrednio także od karty graficznej). Także to wszystko do sprawdzenia. Do przeczytania instrukcja pod kątem szczegółowych informacji, czy nie ma jakichś obostrzeń przy obsadzaniu wszystkich gniazd RAM (w niektórych płytach były). Chociaż, jeśli przez dłuższy czas na 4 kościach pracował dobrze a usterka wystąpiła po pewnym czasie, to warto to sprawdzić profilaktycznie.
  • Poziom 18  
    Dysk można wykluczyć. Podstawiłem drugi. Taśmy S-ATA inne, nowe. Procesor chłodzony potężnym chłodzeniem SCYTHE. Temperatura CPU max. 46°C. Karta graficzna sprawna. Pamięci sprawdzane na płycie, na której występują problemy. I tak jak pisałem. Problem występuje tylko z obsadzonymi 4 slotami. Problemu nie ma gdy są 3, 2 lub 1. Komputer się zawiesza wyłącznie z 4 pamięciami. Kilka lat już działał i nie było problemu. Obecnie gdy się zawiesi. Trzeba wyłączyć z tyłu na zasilaczu. Odczekać kilka minut i dopiero się da go ponownie włączyć. Od razu po zawieszeniu próba ponownego włączenia nie przynosi skutku. Tylko kręcą się wentylatory.
    Czy pomimo stałego. Nie wahającego się napięcia zasilania RAM na stabilizatorze. Według miernika jest stała wartość. Ale nie jest to super profesjonalny miernik za kilka tysięcy. Przyczyną może być kondensator. Ten najbardziej narażony na wpływ działania wysokiej temperatury z radiatorów pamięci?

    Edytowałem. Nie cytuj w całości postu poprzedzającego, nie ma takiej potrzeby.
    RADU23
  • Poziom 18  
    Sprawdź temperaturę tego kondensatora w momencie awarii. Wygląda na to, że jakiś komponent się przegrzewa i potrzebuje czasu na schłodzenie. Jeśli masz taką możliwość to wymień ten kondensator.
  • Poziom 18  
    I tutaj problem. Nie mam możliwości wymiany kondensatora. Obecnie nie mam dostępu do stacji lutowniczej. A najlepiej Hot-Air'a. A wywalanie kasy w serwisie nie ma już sensu w tak leciwym sprzęcie. Temperaturę sprawdzę w najbliższym czasie.

    Edytowałem. Nie cytuj w całości postu poprzedzającego, nie ma takiej potrzeby.
    RADU23
  • Poziom 23  
    A może ustaw te geile na 5-5-5-15 i na 1.9vV? Miałem takie Geile i pamiętam że miały problemy po dłuższym użytkowaniu w tak niskich CL i do tego z takim napięciem. Odciążysz przy okazji sekcje zasilania pamięci i może to naprawi problem.
  • Poziom 43  
    Moje Geile robią 4-4-4-11 przy 2V na 850MHz już spokojnie na podobnej w sumie płycie (P5Q). A jak ma się chipset? Nie grzeje się czasem? Przecież w nim jest kontroler pamięci. No i kręcisz te pamięci mimo wszystko skoro masz FSB 410 to pamięci latają na 820MHz. Spróbuj jak będzie przy FSB 400MHz. Te kości to nie bardzo lubią OC a przy obsadzonych 4 slotach tym bardziej bo jeszcze chipset ma dużo roboty. Jak masz opcje w timingach ręcznie ustawić performance level to daj 13-14 i sprawdź. Jak nie to chociaż wyłącz static read control.
    Kondensator może być wywalony równie dobrze każdy z okolicy pamięci, przetwornic jak i mostu północnego. A wymienić można go nawet transformatorową lutownicą już nie dramatyzujmy.

    Na moje oko to problemem jest temperatura i jeśli to nie chipset to zasilacz.
  • Poziom 18  
    djmitas napisał:
    A może ustaw te geile na 5-5-5-15 i na 1.9v?
    Coraz gorzej się dzieje. Z ustawieniami 4-4-4-12 2.1V komputer często już nawet nie chce wystartować. Startują tylko wentylatory. Z ustawieniami 5-5-5-15 1.8 / 1.9 / 2.0 / 2.1V system startuje. Czasem działa kilka godzin. A czasem kilka minut. Losowo się zawiesza. Wstawiłem wentylator dodatkowy na pamięci. I zawiesza się nawet przy temperaturze 43°C. Kondensator rozgrzewa się do 42°C. Wiesza się nawet z Linuxa Live CD - uruchomionego z pendrive.

    djmitas napisał:
    Miałem takie Geile i pamiętam że miały problemy po dłuższym użytkowaniu w tak niskich CL i do tego z takim napięciem.

    Tzn.? Moje już mają kilka ładnych latek. Pamięci od wpływu czasu i temperatury ulegają degradacji?
    310artur napisał:
    Moje Geile robią 4-4-4-11 przy 2V na 850MHz już spokojnie na podobnej w sumie płycie (P5Q). A jak ma się chipset? Nie grzeje się czasem? Przecież w nim jest kontroler pamięci. No i kręcisz te pamięci mimo wszystko skoro masz FSB 410 to pamięci latają na 820MHz. Spróbuj jak będzie przy FSB 400MHz. Te kości to nie bardzo lubią OC a przy obsadzonych 4 slotach tym bardziej bo jeszcze chipset ma dużo roboty. Jak masz opcje w timingach ręcznie ustawić performance level to daj 13-14 i sprawdź. Jak nie to chociaż wyłącz static read control.
    Kondensator może być wywalony równie dobrze każdy z okolicy pamięci, przetwornic jak i mostu północnego. A wymienić można go nawet transformatorową lutownicą już nie dramatyzujmy.

    Na moje oko to problemem jest temperatura i jeśli to nie chipset to zasilacz.

    Mostek ma w granicach 70°C. Natomiast z wentylatorkiem na próbę 36-41°C. I też się zawiesza. Bez OC również problemy. Zasilacz na 1000% sprawny. Wpięte 3 mierniki. Dla 5V / 12V / 3,3V. Napięcia stabilne.
    To jest kondensator o wartości 560µF / 6V? Szukałem po internecie, ale są tylko 560µF / 6.3V
    Asus p5k SE - Uszkodzona pamięć a może płyta...
  • Poziom 43  
    560Uf I 6,3v będzie dobry. Za to 70 stopni na mostku to normalne nie jest. Miałem P5B i P5Q od Asusa więc nie ten dokładnie chipset ale oba pasywnie chłodzone miały maks 40 stopni. I te same RAMy do dziś używam i nie odnotowałem degradacji a już kupiłem je używane. Nie katujesz mostka jakimiś wysokimi napięciami czasem? I dla jasności to może być mostek i na chłodzenie może być już za późno (jak go zdrowo przegrzało). Spróbuj pastę na nim wymienić. Może poruszyłeś tym radiatorem a pasta tam ma w zwyczaju twardnieć.
  • Poziom 18  
    Dzisiaj płyta przy próbie włączenia, wydała powtarzające się szybkie beep. Czyli błąd pamięci. Po wyłączeniu zasilacza i ponownym włączeniu płyta wystartowała. Nawet system się uruchomił. Po czym się zawiesił. Trzecia próba uruchomiła płytę. Po czym uruchomiłem z Pendrive MemTest. MemTest wskazał błąd w 418MB. Przy czym się zawiesił. Czwarta próba uruchomienia powiodła się. MemTest przeszedł kilku godzinny test - bez błędów. Pamięci czy mostek przy tych 3 próbach, nie zdążyły się nawet nagrzać. Kondensatory zmierzone miernikiem ESR1. Zimne luty na płycie, pamięci, mostku? Pojedynczo kości działają we wszystkich 4 slotach. A wszystkie razem powodują problemy... Miał ktoś z takim czymś do czynienia? Bo już powoli tracę cierpliwość do tego złomu...
  • Poziom 31  
    Płyta dość leciwa więc pewnie trzeba by posprawdzać miernikiem stan kondensatorów czy trzymają parametry. To samo w zasilaczu, sam mam BZ-600 i po kilku latach wymieniałem wszystkie kondensatory bo część popuchła lub wyschła i nie trzymała pojemności. Sprawdź mostek jak radzi kolega 310artur.