Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Naprawa Mixera Numark DXM-06 - nie działający fader/potencjometr

BlakeMusic 06 May 2016 16:38 1449 7
    BlakeMusic
    Level 8  
    Witam, jestem początkującym posiadaczem gramofonów i mixera. Mój problałem leży w mixerze DXM06 Numark. Wszystko działa wyśmienicie, lecz po zakupie używki odkryłem że fader od słuchawek który zmienia kanały ( ch1-ch2 ) nie działa.
    Naprawa Mixera Numark DXM-06 - nie działający fader/potencjometr

czyli zostałem z odsłuchem na jeden kanał - w tym wypadku to kanał 1, wychodzi na to że ten mały fader zepsuł się na kanale 1...
    W opcji Mode mam 3 spusty - Master, FX i Ch1+Ch2.
    W trakcie Mastera słychać tylko kanał 1 - kanał 2 słychać dopiero gdy crossfader jest na 2 kanale i oczywiście jest podgłośniony. W trakcie FX jest identycznie jak w Master. W ostatnim mode Ch1+Ch2 słychać tylko i wyłącznie kanał 2 - fader zmieniający kanały nie działa...

Więc zacząłem poszukiwania... okazały się nawet owocne, znalazłem 2 typy faderów:

- pierwszy oznaczony Slide Pot, 5KB, DXM06/09 (FX/Cue/Intensity Mix) o ref: VRS50202002
    - instrumentalparts.com/vrs50202002.html
    - soundbasemegastore.com/41775-numark-x9-dxm09-ppd9000-mix-intensity-slide-pot.html

- drugi oznaczony Slide Pot, Mix Intensity, DXM01/03/06 o ref: VRS50202001
    -soundbasemegastore.com/41323-numark-x9-dxm01-dxm01usb-dxm03-dxm06-dxmpro-ppd01-x1usb-x5-x6-cue-mix-slide-pot.html
    -instrumentalparts.com/vrs50202001.html

oprócz tego znalazłem chińskie fadery wyglądające podobnie bez oznaczenia
    Spoiler:
    -aliexpress.com/item/2pcs-B500K-ohm-Potentiometer-Audio-Slide-Pot-Resistor/32599443075.html?spm=2114.01010208.3.1.z8IBao&ws_ab_test=searchweb201556_8,searchweb201602_3_10017_10034_10021_507_10022_10020_10009_10008_10018_10019,searchweb201603_6&btsid=4478a75e-a266-46c6-8d6e-0d0125bccb59
    aliexpress.com/item/1PCS-FOR-NUMARK-M2-M2-earphone-putt-putt-M2-Mixer-headphone-volume-fader/32369895990.html?spm=2114.40010308.4.22.ktU5Ri

Potrzebuje jak najszybciej zamówić i wymienić ten fader, jestem amatorem elektorniki także wymiana przeze mnie odpada, mam bardzo fachowego elektronika od sprzętu audio w pobliżu, on podejmie się wymiany, aczkolwiek jest bardzo ciężko dostać ten fader - potencjometr. Zastanawiam się nad kupnem podróbki, bądź zamiennika, lecz nie znam żadnych parametrów owego fadera, z owych dwóch, które znalazłem nie jestem w stanie wybrać właściwego i w ogóle nie wiem czy któryś z nich jest dobry.

Tak więc pytanie do was drodzy forumowicze, czy ktoś z was zna owy sprzęt bądź jest w stanie sprawdzić jakiekolwiek parametry danego potencjometra bądź jest w stanie wskazać właściwy bądź zamiennik ?

Za wszelkie odpowiedzi będę ogromnie wdzięczny no i oczywiście będę mógł dalej kontynuować naukę :)
    Z góry dziękuję za pomoc :P

PS. Rano wrzucę zdjęcia rozebranej góry z mixera i dokładne zdjęcia fadera.
  • Helpful post
    Artur k.
    Admin of Audio group
    A skąd wiesz, że to wina potencjometru? To, że nie działa, nie oznacza że jest zepsuty.
    Piszesz, że masz fachowca od sprzętu audio, dlaczego nie oddasz tego jemu żeby wszystko dokładnie sprawdził?
    Wartość rezystancji oraz charakterystyka potencjometru są zapewne od spodu, a więc i tak przed ew. zamówieniem nowego (o ile faktycznie jest uszkodzony) trzeba wylutować stary.
    BlakeMusic
    Level 8  
    Były właściciel opisał problem i przyznał się że w trakcie jego grania się zepsuł. Jeżeli chodzi o fachowca, byłem u niego, rozbieraliśmy mixer i poprosił żeby poszukać Fadera to on go wymieni, lecz teraz posiadam różne typy więc jestem z nim umówiony na poniedziałek i tu pojawia się pytanie czy gdy go wylutuję to mogę dalej na nim grać ?
    Artur k.
    Admin of Audio group
    BlakeMusic wrote:
    Były właściciel opisał problem i przyznał się że w trakcie jego grania się zepsuł.

Ale co się zepsuło - potencjometr (mechanicznie) czy przestała działać ta funkcja?

BlakeMusic wrote:
    i tu pojawia się pytanie czy gdy go wylutuję to mogę dalej na nim grać ?

Jak wylutujesz, to się dowiesz czy będzie działało.

Ja nie pamiętam dokładnie jak to jest tam zrobione. O ile pamiętam, to część regulacji jest realizowana elektronicznie, dlatego to że nie ma reakcji na potencjometr nie musi oznaczać że jest on uszkodzony.
    BlakeMusic
    Level 8  
    Nie ma reakcji na potencjometr - fader. Nad tym potencjometrem mam opcje MODE i do wyboru 3 opcje:
    -Master - gdy jest włączony, odsłuch jest na kanale na którym ustawie crossfader, jak ściszam kanał ścisza się również odsłuch, zero reakcji na potencjometr zmiany kanału słuchawek
    -FX - działa identycznie jak Master zero reakcji na potencjometr
    -Ch 1-2 - co dziwne gdy jest włączony odsłuch jest tylko i wyłącznie na kanał 2

W takim wypadku co polecasz sprawdzić ? Czy są jakieś opcje to odratować ?

Edit: czy jest jakaś możliwość sprawdzenia tego potencjometra bez wylutowywania go ?
    Artur k.
    Admin of Audio group
    BlakeMusic wrote:
    czy jest jakaś możliwość sprawdzenia tego potencjometra bez wylutowywania go ?

Jest, omomierzem.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    BlakeMusic wrote:
    czy jest jakaś możliwość sprawdzenia tego potencjometra bez wylutowywania go ?

Można jeszcze zajrzeć do szklanej kuli...
    Kolego - jak widzę nie bardzo się znasz na tym, bo zabierasz się za naprawę tego miksera jak pies do jeża. Może lepiej dla Ciebie (i miksera...) byłoby rozpatrzenie propozycji oddania go do serwisu?
    Anonymous
    Anonymous