Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ASUS X401A - Zielony kolor ekranu

07 Maj 2016 23:25 978 14
  • Poziom 5  
    Szukałem trochę pomocy z moim problemem, ale niestety nic nie znalazłem lub źle szukałem.
    Mój problem dotyczy ekranu w ASUSIe X401A, nie jest on wyświetlany prawidłowo, przepełnia go zielony kolor. Dostałem go bo "jest zepsuty" a w serwisie chcieli od razu wymieniać matryce. No to zacząłem poszukiwania problemu na początek podłączyłem go pod HDMI i na TV wszystko było wyświetlane prawidłowo. No to go rozłożyłem bo przypomniało mi się że jak się nie dociśnie kabla od ekranu to kolory są właśnie źle wyświetlane (u mnie tak przynajmniej było), więc ostrożnie wszystko rozkręcając dokopałem się do połączenia taśmy od matrycy z płytą główną. Lecz po wyciągnięciu i włożeniu z powrotem wszystko było takie samo (zielony kolor), przez chwilę myślałem, że naprawdę matryca może być już uwalona, lecz gdy powoli wyciągałem kabel podczas pracy (wiem może to być niebezpieczne) pojawił się biały obraz bez żadnej skazy. Czy to może być uwalona taśma ? Proszę o pomoc.

    Dodam jeszcze, że jak laptop był w jednym kawałku to ruszanie ekranu nic nie dawało.
  • Poziom 31  
    RockX napisał:
    lecz gdy powoli wyciągałem kabel podczas pracy (wiem może to być niebezpieczne) pojawił się biały obraz bez żadnej skazy.
    1. Jaki kabel od monitora czy z gniazda w komputerze ?
    2. Jak tak to problem albo w gnieździe komputera (może zimne luty na połączeniu płyta główna-gniazdo) lub we wtyczce od monitora.
    3. Jeżeli ruszając wewnątrz laptopa taśmę która idzie od matrycy to
    RockX napisał:
    Czy to może być uwalona taśma ?
    Tak
    4. Lub wtyk wchodzący w płytę główną.
  • Poziom 5  
    antek1cza napisał:
    RockX napisał:
    lecz gdy powoli wyciągałem kabel podczas pracy (wiem może to być niebezpieczne) pojawił się biały obraz bez żadnej skazy.
    1. Jaki kabel od monitora czy z gniazda w komputerze ?


    Tutaj przepraszam źle się wyraziłem. Chodzi o taśmę gdy powoli ją wyciągałem z gniazda na płycie. Dodam jeszcze, że matryca była już kilka razy wymieniana, (teraz ponowna wymiana matrycy po prostu się to nie opłacała)
  • Poziom 31  
    RockX napisał:
    Chodzi o taśmę gdy powoli ją wyciągałem z gniazda na płycie.
    Sprawdzić czy nie ma zimnych lutów pod dużym powiększeniem
    RockX napisał:
    matryca była już kilka razy wymieniana
    Ze względu na podobne uszkodzenie ?
  • Poziom 5  
    antek1cza napisał:
    Ze względu na podobne uszkodzenie ?


    Nie, ten laptop ma bardzo moim zdaniem długą historię naprawy, 2 razy matryca była pęknięta, a raz klawiatura była zmieniana bo klawisze nie działały.

    antek1cza napisał:
    Sprawdzić czy nie ma zimnych lutów pod dużym powiększeniem


    Zobaczę pod lupą jutro i dam znać.
  • Poziom 5  
    Więc nic niepokojącego nie zobaczyłem (lub nie wiem czy dobrze patrzyłem). Patrzyłem pod lupą cały układ (szczególnie przywiązywałem uwagę gdy byłe w pobliżu wejścia do taśmy do matrycy). Jutro wstawię kilka zdjęć, być może ktoś coś zobaczy.
  • Poziom 33  
    BIOS - też ma takie efekty kolorystyczne czy tylko Windows?

    Uruchom na jakieś płycie Live-CD, upewnisz się że to nie jest wina systemu np. po aktualizacji.
  • Poziom 5  
    tomiok napisał:
    BIOS - też ma takie efekty kolorystyczne czy tylko Windows?

    Uruchom na jakieś płycie Live-CD, upewnisz się że to nie jest wina systemu np. po aktualizacji.


    Tak, wszędzie jest taki kolor :-/

    Dodano po 2 [godziny] 44 [minuty]:

    Daje Link do folderu GOOGLE DRIVE gdzie zamieściłem kilka zdjęć. Nie są najlepsze ale lepszych chyba nie zrobie.
  • Poziom 5  
    Wymiana taśmy nic nie dała... Pewnie matryca jest do wyrzucenia
  • Poziom 31  
    RockX napisał:
    zamieściłem kilka zdjęć.
    Bardziej pomocne były by zdjęcia i to ostre samego gniazda, jego okolic i środka. Czy to co zaznaczyłem to jakiś włos ? warto sprawdzić.
    ASUS X401A - Zielony kolor ekranu
    RockX napisał:
    lecz gdy powoli wyciągałem kabel podczas pracy (wiem może to być niebezpieczne) pojawił się biały obraz bez żadnej skazy
    RockX napisał:
    Chodzi o taśmę gdy powoli ją wyciągałem z gniazda na płycie
    RockX napisał:
    Dodam jeszcze, że matryca była już kilka razy wymieniana
    RockX napisał:
    Wymiana taśmy nic nie dała..
    Więc proponuję :
    1. Zobaczyć gniazdo w które wchodzi taśma czy przez wielokrotne wsadzanie i wyciąganie taśmy nie wygięły się złącza w nim.

    2. Wsadzić taśmę , podłączyć peryferia, zabezpieczyć przed nie chcącym zwarciem i włączyć komputer. Po jego uruchomieniu delikatnie chwycić taśmę i z "CZUCIEM" pociągnąć w różnych kierunkach.
    UWAGA1 : Mam na myśli TYLKO poruszać a nie wyszarpnąć taśmy z gniazda !

    3. Jeżeli będą przebłyski dobrego wyświetlania to podoginać styki w gnieździe.

    4. Jeżeli nic się nie będzie działo z obrazem to poruszać stroną taśmy która idzie do matrycy ale bardzo ostrożnie !
    UWAGA2 : Niech kolega ruszając taśmą wg.tego co piszę wyżej usztywni jej drugą stronę aby drgania nie przenosiły się !
  • Poziom 15  
    RockX napisał:
    Wymiana taśmy nic nie dała... Pewnie matryca jest do wyrzucenia

    Może być matryca jak i układ BGA.
  • Poziom 5  
    Popytałem się wuja i powiedział mi, że problem pojawił się nagle.

    antek1cza napisał:
    RockX napisał:
    zamieściłem kilka zdjęć.
    Bardziej pomocne były by zdjęcia i to ostre samego gniazda, jego okolic i środka. Czy to co zaznaczyłem to jakiś włos ? warto sprawdzić.
    ASUS X401A - Zielony kolor ekranu
    RockX napisał:
    lecz gdy powoli wyciągałem kabel podczas pracy (wiem może to być niebezpieczne) pojawił się biały obraz bez żadnej skazy
    RockX napisał:
    Chodzi o taśmę gdy powoli ją wyciągałem z gniazda na płycie
    RockX napisał:
    Dodam jeszcze, że matryca była już kilka razy wymieniana
    RockX napisał:
    Wymiana taśmy nic nie dała..
    Więc proponuję :
    1. Zobaczyć gniazdo w które wchodzi taśma czy przez wielokrotne wsadzanie i wyciąganie taśmy nie wygięły się złącza w nim.

    2. Wsadzić taśmę , podłączyć peryferia, zabezpieczyć przed nie chcącym zwarciem i włączyć komputer. Po jego uruchomieniu delikatnie chwycić taśmę i z "CZUCIEM" pociągnąć w różnych kierunkach.
    UWAGA1 : Mam na myśli TYLKO poruszać a nie wyszarpnąć taśmy z gniazda !

    3. Jeżeli będą przebłyski dobrego wyświetlania to podoginać styki w gnieździe.

    4. Jeżeli nic się nie będzie działo z obrazem to poruszać stroną taśmy która idzie do matrycy ale bardzo ostrożnie !
    UWAGA2 : Niech kolega ruszając taśmą wg.tego co piszę wyżej usztywni jej drugą stronę aby drgania nie przenosiły się !


    Dopiero dzisiaj znalazłem czas więc może coś zobaczę :-/

    Dodano po 53 [minuty]:

    ASUS X401A - Zielony kolor ekranu


    ASUS X401A - Zielony kolor ekranu
    Tutaj przypadek który opisywałem w czasie wyciągania (albo wkładania) taśmy do złącza
  • Poziom 15  
    Po obejrzeniu...
    Ja jestem jakoś za walniętym układem BGA.
  • Poziom 5  
    TAAG napisał:
    Po obejrzeniu...
    Ja jestem jakoś za walniętym układem BGA.


    Po stwierdzeniu faktów, też tak myślę...

    Korzystając z okazji chciałbym się zapytać ponieważ mam też stary laptop, z nim jest taki problem, że trochę pochodzi i się wyłączy.Wymiana pasty nawet dostawiłem inny wentylator podłączony, a on nadal się wyłącza. Coś może być w nim uwalone ?. TOSHIBA Satellite L300-17L.
  • Poziom 15  
    RockX napisał:
    ...

    Korzystając z okazji chciałbym się zapytać ponieważ mam też stary laptop, z nim jest taki problem, że trochę pochodzi i się wyłączy.Wymiana pasty nawet dostawiłem inny wentylator podłączony, a on nadal się wyłącza. Coś może być w nim uwalone ?. TOSHIBA Satellite L300-17L.


    Ale jakie ma (osiąga) maksymalne temperatury?
    Czy to przegrzewanie jest problemem?
    Ja bym bardziej stawiał na znany problem w tym modelu - może być do wymiany kondensator NEC/Tokin, w zamian możesz dać 4-6 sztuk tantalowych.
    Google pomogą.
    Ale w ciemno to wróżenie z fusów.