Włączanie i wyłączanie widoku spiderów, to w designerze view>poniżej"spider configuration mode" (musisz mieć intermediate, lub advanced)>później w sekcji content klikasz na ikonke pajączka.
W mapsie wszystko jest oparte na spiderach, tylko że nie zawsze to widać. Aby to sprawdzić stwórz sobie jakiś obiekt, przypisz mu jakieś parametry (np. color mode w oparciu o jakiegoś agenta), a później włącz w trybie "advanced" spidery - zobaczysz że to co przypisałeś obiektowi jest odwzorowane na spiderach.
Jeśli chodzi o stabilność, to my aktualnie używamy wersji 3.2 i pominę to milczeniem. Mogę jedynie powiedzieć, że swego czasu Adroit zaliczył gdzieś niezłego fuckupa na mocnym projekcie, spidery się zesrały koncertowo, była duża chryja, i chłopaki z Adroita postanowili silnik przepisać na nowo - od zera. Aktualną wersją jest 3.4.2, na którą to wersję mamy zielone światło, będziemy w najbliższych dniach przenosili scadę, i - podobno - w wersji 3.4.x nie ma już problemów ze stabilnością tej technologi. Nie wiem, na ile jest to prawdą - pożyjemy zobaczymy.
To co piszesz o zamotaniu i nieczytelności to święte słowa. Pal licho jeśli masz na planszy z 5 obiektów "na krzyż", jakąś pompę, taśmociąg i dwa zawory. To można jakoś ogarnąć. Prawdziwy problem robi się jeżeli tych obiektów jest kilkadziesiąt, do każdego dowiązane kilkanaście spiderów - to dopiero jest masakra.
To z minusów.
Jeśli mam mówić o plusach, to niewątpliwie największym jest support mistubishi, a właściwie sekcja zajmująca się mapsem. Choć w mojej opinii cały support Mistubishi jest wzorowy (mówię konkretnie o dziale w Krakowie-Balicach - mają u mnie w rankingu 10/10pkt.), to chłopaki od mapsa... - to już jest mistrzostwo świata. Nie ma takiego pytania, które pozostałoby zostawione samo sobie, nie ma maila na który nie byłoby prawie natychmiastowej odpowiedzi, a w naszym konretnym przypadku (długo by opowiadać historię naszego wdrożenia projektu), Mistubishi pomogło nam praktycznie "za friko", sprzątając augiaszową stajnię, którą pozostawił nam nasz "intergrator".
Piszesz o skryptowaniu - można jak najbardziej, w mapsie jest script editor, jeżeli nieobcy Ci .NET, to da się, aczkolwiek ja osobiście nie mam doświadczenia, więc się nie wypowiem.
Jest forum Adroita:
http://adroitkb2.cloudapp.net/ , można pytać o mapsa, na pewno ktoś odpowie, jednym z guru jest tam polak, bardzo miły gość, wielki "mózg" od mapsa