Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hitachi lr180-749e - układ ładowania dodatkowa kostka

kuba6020 09 May 2016 18:32 999 4
    kuba6020
    Level 10  
    Potrzebuje stworzyć układ ładowania. Dysponuje alternatorem Hitachi lr180-749e z nissana almery n15 w dieslu. Masa na minus akumulatora, B+ na plus akumulatora ale pozostaje jeszcze wejście na kostkę. Jest to wyjście z regulatora. Czy jeden z tych złączy to D+ ? A drugi to co? Jak to połączyć żeby spełniało swoje zadanie? Załączam stronę z książki do nissana

Hitachi lr180-749e - układ ładowania dodatkowa kostka Hitachi lr180-749e - układ ładowania dodatkowa kostka
    _siekier
    Level 23  
    Z tej kostki S to terminal pomiaru napięcia na akumulatorze, zaś L to zacisk do kontrolki ładowania, żarowka chyba 3w 12v, drugim końcem podłaczona do plusa za stacyjką. Musisz podłączyć zarowno S jak i L, inaczej nie zadziała. Pinout kostki znajdziesz po symbolu alternatora. Powodzenia.
    kuba6020
    Level 10  
    Możesz mi wytłumaczyć do czego podłączyć S ? Piszesz terminal pomiaru napięcia na akumulatorze, gdzieś wyczytałem sensor akumulatora ale nadal nie wiem o co chodzi.
  • Helpful post
    _siekier
    Level 23  
    Do plusowej klemy. Chodzi o to, że niektóre alternatory, jak ten właśnie, mają pin S nie połączony wewnetrznie z złączem B+, a wyprowadzony na zewnatrz, po to, żeby po prawidłowym podłaczeniu niwelować spadek napięcia na przewodzie prądowym (czasem dość długim, albo biegnacym przez skrzynkę bezpieczników), między alternatorem, a akumulatorem.
    kuba6020
    Level 10  
    Dzięki bardzo. Takiej odpowiedzi oczekiwałem. Myślę że przyda się to komuś bo nigdzie nie pisze konkretnie o tym. Temat do zamknięcia.