Witam wszystkich serdecznie. Od roku jestem posiadaczem opla astry h 1.8 125km benzyna. Samochód nie przysparzał większych problemów przez ten rok aż do dziś. Odpaliłem dziś astrę i przejechałem ok25km bez problemów po czym zatrzymałem się i samochód stał z wyłączonym silnikiem ok 1godz. po ponownym odpaleniu nie działało wspomaganie, światła mijania i było ciemno na tablicy przyrządów. Trzy krotnie raz za razem ta sytuacja się powtórzyła. Gdy odpaliłem auto za czwartym razem wszystko wróciło do normy. Ładowanie w astrze wynosi ok 13,8v i waha się podczas jazdy czasem nawet komputer pokładowy pokazuje że nie ma ładowania. Po podłączeniu op-ka wyskoczyły takie błędy :
B-2961-08 położenie przełącznika obwód kluczyka wadliwe działanie
B-3925-00 otrzymano niewłaściwy ident. środowiskowy IPC
B-3929-00 otrzymano niewłaściwy ident. środowiskowy REC
B3977-00 UEC otrzymała nieprawidłowy identyfikator środowiska
U2140-00 brak komunikacji CAN z centr. elektr w komorze silnika
U2116-00 brak komunikacji magistrali CAN z zestawem wskazników
U2139-00 brak komunikacji CAN z mod ster kierown. SCM
Dodam że alternator jest Boscha 100 A i z ładowaniem są problemy od jakiegoś czasu strasznie się waha podczas jazdy od 13 V do 14,2V. Oczywiście pytanie moje brzmi co może być przyczyną tej sytuacji? Gdzie szukać przyczyny takiego zachowania się auta czy w sterowaniu komputera czy wymienić alternator? Dziękuje z góry za odpowiedzi.
B-2961-08 położenie przełącznika obwód kluczyka wadliwe działanie
B-3925-00 otrzymano niewłaściwy ident. środowiskowy IPC
B-3929-00 otrzymano niewłaściwy ident. środowiskowy REC
B3977-00 UEC otrzymała nieprawidłowy identyfikator środowiska
U2140-00 brak komunikacji CAN z centr. elektr w komorze silnika
U2116-00 brak komunikacji magistrali CAN z zestawem wskazników
U2139-00 brak komunikacji CAN z mod ster kierown. SCM
Dodam że alternator jest Boscha 100 A i z ładowaniem są problemy od jakiegoś czasu strasznie się waha podczas jazdy od 13 V do 14,2V. Oczywiście pytanie moje brzmi co może być przyczyną tej sytuacji? Gdzie szukać przyczyny takiego zachowania się auta czy w sterowaniu komputera czy wymienić alternator? Dziękuje z góry za odpowiedzi.