Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

WS304S - grzejąca się dioda zenera/poziom napięcia na wyjściu

10 Maj 2016 23:38 1350 6
  • Poziom 6  
    Witam, mam mały problem z WS304S, na linii +15V na zasilanie przedwzmacniaczy miałem 8V, końcówka sprawna, sygnał podany bezpośrednio bo przedwzmacniacz jest w kiepskim stanie(wymaga odbudowy), wzmacniacz pograł ok. 20 min, odłączyłem, gdy go ponownie podłączyłem pojawiło się 28V stałego na wyjściu, zmierzyłem napięcie na diodzie zenera (bzp650 c16), na której poprzednio było 8V, tym razem było 0,4V, diode wymieniłem na 15V 1,3W, wzmacniacz gra ale ta dioda się strasznie nagrzewa, dodam jeszcze że na schemacie jest T301 (BD136) R301 i C301, u mnie we wzmacniaczu, wyglądało na to ze fabrycznie była w miejscu T301 pomiędzy kolektor i emiter ta BZP650 C16, R301 brak, C301 brak, tylko pomiędzy + i - napięcia na tej diodzie wpięty kondensator elektrolityczny 220µF 25V, fabryczne luty też są na R148,R248 który na schemacie ma 300Ω a na płytkach sterujących jest 1,2kΩ, a brakuje diod D101 i D201, wydaje mi się że ta dioda grzać się aż tak nie powinna, tylko nie bardzo wiem gdzie szukać przyczyny, tranzystory końcowe nowe, na płytkach sterujących sprawdzone, na jednym kanale ok. 38mV które po ok. 30s spada do ok. 11mV stałego na wyjściu, na drugim ok. -65mV, które rośnie wraz z nagrzewaniem się tej zenerki, wina raczej leży gdzieś w tej płytce sterującej, bo po ich podmiance napięcia stałe się zamieniają kanałami.

    Pozdrawiam Radek
    Schemat: Link
  • Poziom 43  
    Dioda grzać się musi, bo to ona przejmuje w tym wypadku (gdy brak T301) cały prąd. Piszesz (o ile dobrze rozumiem, bo bez znaków przestankowych wychodzi jeden wielki bełkot i trudno zrozumieć cokolwiek), że u Ciebie tego rezystora nie ma... Więc nic dziwnego, ze dioda się pali - nie ma żadnego rezystora, który by przejmował na siebie naddatek napięcia.
    Ja bym albo wrócił do oryginalnego układu z T301, albo zrobił ten układ stabilizatora "po Bożemu" - dołączając do diody szeregowo z zasilaniem rezystor.
    Najlepszym wyjściem jest jednak układ ze schematu.
  • Poziom 6  
    Złożyłem zgodnie ze schematem :D na tranzystor założyłem mały radiatorek, po włączeniu nagrzewa się do ok. 35-45°C i tak pozostaje ,więc chyba tak może pozostać? Natomiast mam jeszcze jedno pytanie, Czy za poziom napięcia stałego na wyjściu odpowiadają pary T105/T106 i T205/T206? Na wyjściu jednego kanału jest ok. 35mV (po rozgrzaniu spada do ok. 10mV), a za to na drugim po włączeniu występuje -75mV, które po rozgrzaniu spada do prawie -100mV.

    Pozdrawiam Radek
  • Poziom 43  
    Za poziom DC na wyjściu najbardziej odpowiada para różnicowa na wejściu końcówki (czyli te tranzystory, o które pytasz). Jednak te napięcia jakie podajesz mieszczą się w granicach normy PRL'owskiej, która dopuszczała nawet 0,3V Offsetu ;)
  • Poziom 6  
    oo to ładnie :D czyli mogę z czystym sumieniem że wzmacniacz technicznie ukończony :) przedwzmacniacz dziś zrobiłem, gra ładnie, tylko brakuje mi jednego kondensatora foliowego 3,3nF, mogę go zastąpić ceramikiem lub MKT? (tzn cały komplet - 4 szt.). :D
  • Poziom 43  
    Możesz, możesz... Miłego słuchania.
  • Poziom 6  
    Dziękuje bardzo za pomoc, problem rozwiązany :D temat zamykam

    Pozdrawiam Radek