Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Profesjonalna Młotowiertarka - Hitachi, Makita, Metabo, Dewalt?

endless 11 May 2016 09:04 2715 4
    endless
    Level 10  
    Witam

Zaczynam budowę domu i potrzebuję zakupić tego typu sprzęt. Chciałbym aby był trwały, jak na dzisiejsze realia miał odpowiednie parametry tzn. aby można nim było coś podkuć, przewiercić strop itp. aby można nim było nie tylko wiercić w drewnie Nie jest mi obca praca takim sprzętem ale do tej pory pracowałem na tańszych i gorszych sprzętach a teraz chciałbym kupić coś lepszego. Którą z tych firm polecilibyście (Hitachi, Makita, Metabo, Dewalt) i ewentualnie jakie parametry powinien mieć dzisiaj taki sprzęt aby służył mi w ww. celach?
    tomjed
    Level 28  
    Makita... Bosch, ale niebieski. Zależy jaki masz budżet. Byłem w Twojej sytuacji 6 lat temu i zakupiłem boscha, używanego. Narobił się, nie oszczędzam go, ale jest nie do zajechania. Jakoś Hitachi nie mogę zaufać... Co do mocy, to do takich pierdół to wystarczy Ci ok 700W. Patrz raczej na siłę udaru, bo to ważniejszy parametr. A, rozumiem, że rozmawiamy o sprzęcie z udarem pneumatycznym i z sds..?

pzdr
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Hitachi jest o klasę lepsze niż Bosch. Co do wyboru sprzętu to zależy od budżetu i tego, do czego naprawdę będzie potrzebny.
    tomjed
    Level 28  
    robokop wrote:
    Hitachi jest o klasę lepsze niż Bosch

A to mnie kol zaskoczył. Nawet od niebieskiej serii "dla profesjonalistów"?
    krzysztofh
    Level 29  
    To prawda z Hitachi. Osobiście polecam Makitę. Mam kilka sprzętów tej firmy i nigdy mnie nie zawiodły. Mam też z pięć maszyn zielonego Boscha ale to z dawnych lat kiedy płaciłem za nie jeszcze markami w WestBerlin.
    Młotowiertarkę Makity też kupiłem na okoliczność budowy domu i się nie zawiodłem.
    W tym przypadku bardzo ważna sprawa to funkcja podkuwania (zatrzymanie obrotów). Ta funkcja jest niezwykle przydatna. O SDS nie trzeba chyba wspominać.