Witam.
Nadszedł czas, bym wziął się za swoją instalację elektryczną.
Załączam rysunek. Wydaje mi się, że uwzględniłem wszystko co trzeba.
Czy warto w takim układzie dać ppoż. RCD 300mA po rozłączniku 3F+N?
Dałem taki rozłącznik, aby zabezpieczyć się przed możliwą sytuacją wystąpienia przerwy w torze N na przełączniku I-0-II.
Co jeszcze powinienem uwzględnić w projekcie? Sugestie mile widziane.
ZE dostarcza mi sieć w TN-C. Moc 14kW 3F. WLZ będzie 4x10mm² Cu
Rozdzielnica 4x20 modułów ze względu na łatwiejszy montaż, osprzęt prawdopodobnie Hager, chociaż to nie jest jeszcze przesądzone.
Awaryjne zasilanie niezbędnych urządzeń z agregatu 2 kW 1F. O ile wiem, jeśli nie ma automatycznego przełączania sieć-agregat SZR - w takim układzie przełączania i przy takiej mocy nie ma obowiązku powiadamiania ZE.
Zaznaczam z góry, że choć sam sobie projektuję i wykonuję (SEP 1kV E) jestem obytym elektronikiem - przyłączenie do sieci ZE, sprawdzenie i pomiary zostaną oczywiście wykonane przez zawodowca z odpowiednimi uprawnieniami.
Przecież ZE i tak ode mnie instalacji by nie odebrał.
Pozdrawiam.

Nadszedł czas, bym wziął się za swoją instalację elektryczną.
Załączam rysunek. Wydaje mi się, że uwzględniłem wszystko co trzeba.
Czy warto w takim układzie dać ppoż. RCD 300mA po rozłączniku 3F+N?
Dałem taki rozłącznik, aby zabezpieczyć się przed możliwą sytuacją wystąpienia przerwy w torze N na przełączniku I-0-II.
Co jeszcze powinienem uwzględnić w projekcie? Sugestie mile widziane.
ZE dostarcza mi sieć w TN-C. Moc 14kW 3F. WLZ będzie 4x10mm² Cu
Rozdzielnica 4x20 modułów ze względu na łatwiejszy montaż, osprzęt prawdopodobnie Hager, chociaż to nie jest jeszcze przesądzone.

Awaryjne zasilanie niezbędnych urządzeń z agregatu 2 kW 1F. O ile wiem, jeśli nie ma automatycznego przełączania sieć-agregat SZR - w takim układzie przełączania i przy takiej mocy nie ma obowiązku powiadamiania ZE.
Zaznaczam z góry, że choć sam sobie projektuję i wykonuję (SEP 1kV E) jestem obytym elektronikiem - przyłączenie do sieci ZE, sprawdzenie i pomiary zostaną oczywiście wykonane przez zawodowca z odpowiednimi uprawnieniami.
Przecież ZE i tak ode mnie instalacji by nie odebrał.

Pozdrawiam.