Witam, mam następującym problem z VW Caddy. Rok 2006, silnik BLS sterownik BOSCH EDC16U34.
Niestety nie mam wysterowania na przekaźnik pompy paliwa nr 449.
Jak silnik odpali "na krótko" zwierając złącza w przekaźniku, chodzi już mimo wyjęcia takiego mostka. Widocznie pompa WC zasysa sobie co trzeba bez udziału pompy wstępnej.
Kłopot z odpaleniem jest rano i po dłuższym postoju.
Napięcie mierzone które podawane jest na cewkę przekaźnika pompy to 3,7V.
Po spięciu na krótko 30 i 87 pompa za każdym razem pracuje.
Studiowałem sporo schematów i wynika z nich, że:
Do przekaźnika na cewkę dochodzą dwa przewody: czarno-brązowy i czarno-żółty.
Na czarno-żółtym ma być masa pochodząca ze sterownika świec żarowych (gdzie on się znajduje)? Masy jednak brak. Tzn. miernik pokazuje między tą masą a klemą akumulatora +12V, ale żarówka 5W niestety nie świeci.
Drugi przewód to zasilanie podawane ze sterownika przewodem czarno-brązowym.
Tu po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon mam przez cały czas 3,7V (napięcie mierzone zarówno między stykami zasilającymi cewkę przekaźnika jak i między masą a napięciem podawanym ze sterownika.
Dokopałem się do sterownika i odnalazłem przewód czarno-brązowy od złącza nr 52. Omomierz pokazuje nieskończony opór między wtyczką sterownika a złączem przekaźnika czyli przejścia brak.
Teraz moje sugestie:
-Skoro nie ma przejścia na omomierzy skąd napięcie 3,7V?
-Dlaczego brak masy na przewodzie zasilającym cewkę przekaźnika i gdzie szukać sterownika świec?
-O co tu w ogóle chodzi, może ktoś ma doświadczenia na czym się teraz skupić, ewentualnie miejsca newralgiczne w tym modelu do obejrzenia wiązki lub jakakolwiek inna wskazówka.
Niestety nie mam wysterowania na przekaźnik pompy paliwa nr 449.
Jak silnik odpali "na krótko" zwierając złącza w przekaźniku, chodzi już mimo wyjęcia takiego mostka. Widocznie pompa WC zasysa sobie co trzeba bez udziału pompy wstępnej.
Kłopot z odpaleniem jest rano i po dłuższym postoju.
Napięcie mierzone które podawane jest na cewkę przekaźnika pompy to 3,7V.
Po spięciu na krótko 30 i 87 pompa za każdym razem pracuje.
Studiowałem sporo schematów i wynika z nich, że:
Do przekaźnika na cewkę dochodzą dwa przewody: czarno-brązowy i czarno-żółty.
Na czarno-żółtym ma być masa pochodząca ze sterownika świec żarowych (gdzie on się znajduje)? Masy jednak brak. Tzn. miernik pokazuje między tą masą a klemą akumulatora +12V, ale żarówka 5W niestety nie świeci.
Drugi przewód to zasilanie podawane ze sterownika przewodem czarno-brązowym.
Tu po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon mam przez cały czas 3,7V (napięcie mierzone zarówno między stykami zasilającymi cewkę przekaźnika jak i między masą a napięciem podawanym ze sterownika.
Dokopałem się do sterownika i odnalazłem przewód czarno-brązowy od złącza nr 52. Omomierz pokazuje nieskończony opór między wtyczką sterownika a złączem przekaźnika czyli przejścia brak.
Teraz moje sugestie:
-Skoro nie ma przejścia na omomierzy skąd napięcie 3,7V?
-Dlaczego brak masy na przewodzie zasilającym cewkę przekaźnika i gdzie szukać sterownika świec?
-O co tu w ogóle chodzi, może ktoś ma doświadczenia na czym się teraz skupić, ewentualnie miejsca newralgiczne w tym modelu do obejrzenia wiązki lub jakakolwiek inna wskazówka.