Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

vw passat b6 2.0 tdi 170km dsg - auto nie odpala i zapala sie kontrolka oleju

bujubunton 14 May 2016 06:07 10791 11
Wago
    bujubunton
    Level 2  
    witam, problem wyglada nastepujaco; 5 miesiecy temu po przejechaniu trasy ok 1000km, na nastepny dzien samochod nie chcial odpalic, a po dluzszej probie krecenia pojawila sie kontrolka oleju, oddalem samochod do mechanika ktory stwierdzil ze padl akumulator... zostal wymieniony i problem znikl... ale od kilku tygodni, auto po 2-3 dniach postoju mialo problem z odpalaniem tzn. musial dlugo krecic zeby zalapac i dosc mocno trzasl przy odpalaniu... kilka dni temu po przejechaniu kolejnych 1000km pojawil sie ten sam problem;[ samochod znow nie odpala a po dluzszej probie zapala sie czerwona kontrolka oleju.. co moze byc tego powodem skoro akumulator jest nowy???
  • Wago
  • Helpful post
    andrend
    Level 26  
    Sprawdź pompę paliwa w baku. Słychać ją powinno być po przekręceniu kluczyka.
    bujubunton
    Level 2  
    slychac wyraznie, jakby wycie,buczenie po wlaczeniu zaplonu...
  • Helpful post
    Spacewalker
    Level 33  
    kontrolka się zapali jak długo krecisz , bo sterownik wie ze po paru sek ma zapalic i tyle,
    nawet nie wiadomo jaki masz silnik, rocznik itp .
    Dobra diagnostyka tylko i wyłącznie,
  • Wago
    szymon198312
    Level 30  
    A spirala od świec miga? Masz tam dosyć drogi i awaryjny układ wtryskowy. Kilka takich passatow trafiłem z podobnym problemem i najczęściej winna była pompa cr. Jakieś błędy? Ciśnienie paliwa?
    MIK1212
    Level 11  
    podejrzewam że świece trzeba sprawdzić ja miałem podobny problem w audi a4 b6 1.9 TDI, po wymjanie świec było ok.

Moderated By T5:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    Ostrzeżenie.

szymon198312
    Level 30  
    Świece nie mają nic do tego, szczególnie przy obecnych temperaturach
    bujubunton
    Level 2  
    silnik 2.0 tdi, 170KM rok 2007, skrzynia dsg, przebieg 162000

Dodano po 8 [minuty]:

szymon198312 wrote:
    A spirala od świec miga? Masz tam dosyć drogi i awaryjny układ wtryskowy. Kilka takich passatow trafiłem z podobnym problemem i najczęściej winna była pompa cr. Jakieś błędy? Ciśnienie paliwa?

Dodano po 1 [minuty]:

kontrolka od swiec zarowych sie nie pali, dzis po kolejnej probie znowu zapalil ale swieci z kolei kontrolka kierownicy i esp;{
    Spacewalker
    Level 33  
    jak EPS i kiera swieci to zbadaj błąd i daj tu wpis
    bo na moje oko akku jest do D**** i rozrusznik nie moze pełnej predkości osiagnąc i ECu tez nie odpali wtedy silnika
    a ESp się wywali jak bedzie za niskie napiecie
    andrend
    Level 26  
    Jakie ciśnienie daje pompa paliwa w baku?
    Doradca ProfiAuto.pl
    Level 10  
    Najważniejszym czynnikiem przy Pana problemie jest dobra diagnoza.

Najpewniej wcześniejszym powodem awarii nie był sam akumulator, ale również jakiś problem z instalacją elektryczną samochodu.

Należy na pewno wykonać dobrą diagnostykę komputerową i zweryfikować przyczynę.
    Trzeba również naładować bądź nawet wymienić akumulator. Podstawą jednak musi być diagnostyka.

Pozdrawiam,

Mariusz - Doradca ProfiAuto.pl
    Pati
    Level 27  
    Witam! I jak udało się rozwiąza problem? Ja mam podobnie u mnie słycha metaliczne odgłosy po zimnej nocy jak by silnik nie mógł zsynchronizowa startu. Moim zdaniem koło leży albo ew. coś rozrusznik. Jak jest ciepły to jest ok. Wykluczam wszelkie tematy związane z zapowietrzaniem, bo po odpaleniu jak pochodzi np minutę to dalej to samo. Musi się konkretniej rozgrzac aby objawy ustąpiły. Kupiłem auto latem i lekko tylko było to wyczuwalne a teraz jest dośc ostro że trochę strach aby nic się nei rozleciało.....