logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WDC WD15 EARS-00Z5B1 - partycja niewidoczna dla systemu

januszmike14 14 Maj 2016 08:53 1026 15
REKLAMA
  • #1 15672027
    januszmike14
    Poziom 9  
    Witam, dysk WDC WD15 został wyjęty z obudowy zewnętrznej USB 2.0 w celu włożenia do obudowy PC, po restarcie systemu partycja niewidoczna, skan dysku nie wykazuje uszkodzeń ale odzyskiwanie MBR nie przynosi rezultatu. Proszę o analizę zapisów sektorów i pomoc w odzyskaniu partycji i/lub danych. W załączeniu potrzebne pliki.
    Załączniki:
    • dev2_lba0_101.bin (50.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • WDC WD15 EARS-00Z5B1 - partycja niewidoczna dla systemu aktualne partycje.jpg (70.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15672271
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    W oryginalnej obudowie jest ok? Jeśli tak pokaż screen z DMDE z widoku okna partycje, kiedy dysk znajduje się w niej. Jeśli w oryginalnej obudowie działa, to czy nie prościej skopiować dane z niego i po włożeniu do PC ponownie utworzyć partycję i wgrać dane? Pokaż też SMART dysku.
  • #3 15672610
    Łukasz_W

Ocena: 646
    PCB z oryginalnej obudowy jest prawdopodobnie szyfrowane.
    Zrób jak mówi Mati.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #4 15673132
    januszmike14
    Poziom 9  
    Niestety w oryginalnej obudowie dysk również jest niewidziany, próbowałem podłączenia bezpośrednio w PC oraz dodatkowo przez zewnętrzne łącze po USB - we wszystkich trzech połączeniach dysk nie jest widziany przez system. W załączeniu przedstawiam SMART dysku. Szukam możliwości odzyskania partycji - aktualnie w DMDE robię skan szczegółowy, nie wiem czy rezultat będzie lepszy niż w programach AOMEI czy EASSOS, którymi próbowałem do tej pory - bez sukcesu. Liczę, że może ktoś przeanalizuje załączony do pierwszego postu plik i pomoże mi w rozwiązaniu problemu. WDC WD15 EARS-00Z5B1 - partycja niewidoczna dla systemu
  • #5 15673164
    Łukasz_W

Po podłączeniu do oryginalnego PCB obudowy co pokazuje DMDE w oknie partycji?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #6 15673182
    januszmike14
    Poziom 9  
    Teraz mam połączony dysk z komputerem przez uniwersalną przejściówkę na USB i uruchomiony jest skan na DMDE. Dysk przed rozebraniem obudowy i odłączeniem oryginalnego podłączenia USB został pozbawiony szyfrowania - dane są bez hasła.
  • #7 15673203
    Łukasz_W

januszmike14 napisał:
    Teraz mam połączony dysk z komputerem przez uniwersalną przejściówkę na USB i uruchomiony jest skan na DMDE. Dysk przed rozebraniem obudowy i odłączeniem oryginalnego podłączenia USB został pozbawiony szyfrowania - dane są bez hasła.

To nie ty decydujesz o szyfrowaniu. Szyfruje kontroler PCB, możesz wykonać prośbę i podłączyć oryginalne PCB z USB do tego dysku i podać zrzut partycji z DMDE?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #8 15673280
    januszmike14
    Poziom 9  
    OK, przerwałem skanowanie i podłączyłem po fabrycznym złączu USB, skan partycji w załączeniu. Faktycznie jest widoczny w Eksploratorze dysk logiczny z oprogramowaniem WD ale pozostałe 1,5 TB jest niedostępne ("No writable WD SmartWare partition found") . WDC WD15 EARS-00Z5B1 - partycja niewidoczna dla systemu
  • #9 15673300
    mati211p
    Ocena: 1130
    Pewnie dlatego, że ktoś nieobeznany próbował zrobić z MBR GPT i się posypało. Co masz na MyBook 1,5TB w DMDE po wejściu na nią?
  • REKLAMA
  • #10 15673305
    januszmike14
    Poziom 9  
    Po rozwinięciu i wejściu w katalog $Root są widoczne wszystkie katalogi wewnętrzne.
  • #12 15673318
    januszmike14
    Poziom 9  
    Sorry, ale proszę o dokładniejsze instrukcje - czyli jak tego dokonać i czy nie usunie to danych?
  • #13 15673326
    Łukasz_W

Prawy przycisk na partycji na której są dane -> wstaw (zapisz plik wycofania zmian).
    Uruchom ponownie dysk.
    Później skopiuj dane na inny dysk a ten po odpięciu od obudowy sformatuj i używaj.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #14 15673349
    januszmike14
    Poziom 9  
    Czy mam zaznaczyć (bo pyta) "partycja podstawowa MBR"? I czy moje dane są podczas tej operacji bezpieczne?
  • Pomocny post
    #15 15673355
    Łukasz_W

januszmike14 napisał:
    Czy mam zaznaczyć (bo pyta) "partycja podstawowa MBR"? I czy moje dane są podczas tej operacji bezpieczne?

Tak, na oba pytania. Po to jest plik wycofania zmian.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #16 15673382
    januszmike14
    Poziom 9  
    Dzięki serdeczne za pomoc, jest po problemie, wszystkie pliki i dysk widoczne. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WDC WD15 EARS-00Z5B1, po wyjęciu z obudowy zewnętrznej, stał się niewidoczny dla systemu operacyjnego. Użytkownik próbował różnych metod, w tym skanowania SMART i użycia programów do odzyskiwania danych, takich jak DMDE, AOMEI i EASSOS, jednak bez sukcesu. Po podłączeniu dysku do oryginalnej obudowy, pojawił się problem z dostępnością danych, a DMDE wskazał na brak partycji. Użytkownik uzyskał pomoc w przywróceniu partycji, co zakończyło się sukcesem, a wszystkie pliki zostały odzyskane. Kluczowe kroki obejmowały wstawienie partycji w DMDE oraz utworzenie pliku wycofania zmian dla bezpieczeństwa danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA