planuję zakup instalacji fotowoltaicznej i zastanawiam się jaki inwerter będzie dla mnie najlepszy( chodzi mi głównie o 1 lub 3 fazy)
aktualnie mam podpięcie 3 fazowe i licznik 2 taryfowy,
fazy są rozdzielone wg. pięter w domu na parterze jest:
pompa ciepła (ok 750 w +1500W (grzałka aktualnie nie używana ale może być w przypadku nadmiaru energii), pralka( cały cykl prania pobiera ok 1500W)
I piętro:
telewizor, piekarnik , lodówka, (w przyszłości płyta indukcyjna), żelazko, oświetlenie (8 żarówek)
II piętro:
3 komputery, telewizor, oświetlenie(6 żarówek)
zaproponowano mi instalację 5KW z inwerterem 4,5 KW
tylko nie wiem co będzie dla mnie korzystniejsze: spiąć wszystkie fazy i zamówić inwerter 1 fazowy i podłączenie do sieci jednofazowe, czy może inwerter 3 fazowy (inwerter dzieli moc po równo)
Głównie interesuje mnie aspekt związany z elektrownią może ktoś ma podobną instalację i podpowie jak to elektrownia liczy?
co w sytuacji kiedy np. mam nadwyżkę na 2 fazach a na 3 mi brakuje?
w skrócie jakie rozwiązanie jest najbardziej opłacalne 1 faza czy 3? i czy zostać przy 2 taryfach czy przejść na jedną?
A góry bardzo dziękuję za odpowiedź
aktualnie mam podpięcie 3 fazowe i licznik 2 taryfowy,
fazy są rozdzielone wg. pięter w domu na parterze jest:
pompa ciepła (ok 750 w +1500W (grzałka aktualnie nie używana ale może być w przypadku nadmiaru energii), pralka( cały cykl prania pobiera ok 1500W)
I piętro:
telewizor, piekarnik , lodówka, (w przyszłości płyta indukcyjna), żelazko, oświetlenie (8 żarówek)
II piętro:
3 komputery, telewizor, oświetlenie(6 żarówek)
zaproponowano mi instalację 5KW z inwerterem 4,5 KW
tylko nie wiem co będzie dla mnie korzystniejsze: spiąć wszystkie fazy i zamówić inwerter 1 fazowy i podłączenie do sieci jednofazowe, czy może inwerter 3 fazowy (inwerter dzieli moc po równo)
Głównie interesuje mnie aspekt związany z elektrownią może ktoś ma podobną instalację i podpowie jak to elektrownia liczy?
co w sytuacji kiedy np. mam nadwyżkę na 2 fazach a na 3 mi brakuje?
w skrócie jakie rozwiązanie jest najbardziej opłacalne 1 faza czy 3? i czy zostać przy 2 taryfach czy przejść na jedną?
A góry bardzo dziękuję za odpowiedź