Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spawarka PIROTEC SIM 201/1 - spalone elementy.

beniek_007 15 May 2016 16:03 16638 71
  • #1
    beniek_007
    Level 9  
    Witam,
    Dostałem uszkodzoną spawarkę inwerterową jak temacie.
    Wyparowało kilka elementów:
    scalak U1, VT1, rezystor R5, dioda Z1.
    Mam prośbę do kogoś kto ma taką spawarkę, żeby spojrzał u siebie jakie to elementy.
    Po włączenie spawarka nie reaguje.
  • #2
    master250
    Level 22  
    Układ scalony, którego szukasz może być UC3842.
    Porównaj aplikacje powyższego układu z tym co masz w spawarce.

    Dodano po 35 [sekundy]:

    Układ scalony, którego szukasz może być UC3842.
    Porównaj aplikacje powyższego układu z tym co masz w spawarce.
  • #4
    beniek_007
    Level 9  
    Dziękuję bardzo za podpowiedzi Koledzy, mam już trop, bo na jakiś przybliżony schemat to pewnie nie ma szans......
    Będę próbował.
    Gdyby ktoś miał taką spawarkę i chciał pomóc to będę wdzięczny
  • #5
    mazvid
    Level 13  
    Mam taką na stole. u1 to UC3843B , a dioda to C20
  • #6
    beniek_007
    Level 9  
    Witam,
    Dziękuję Kolego mazvid wiedziałem, że w tym pięknym kraju gdzieś ktoś musi w tym sprzęcie grzebać. :D
    Spojrzał byś jeszcze na załączoną fotkę i rezystory ze znakami zapytania (nie sugeruj się tymi co podstawiłem) oraz co to jest VT1 po którym pozostała tylko dziura w laminacie.

    Robiłem próby z UC3842 ale po włączeniu zasilania jeden błysk i scalak odparował ponownie.
  • #7
    panstalin2
    Level 20  
    do testów podłącz za kondensatorem tym największym szeregowo żarówkę 240V 40W
    bo nie narobisz na te kości
  • #8
    POL02
    Home appliances specialist
    beniek_007 wrote:
    Witam,
    Dostałem uszkodzoną spawarkę inwerterową jak temacie.
    Wyparowało kilka elementów:
    scalak U1, VT1, rezystor R5, dioda Z1.
    Mam prośbę do kogoś kto ma taką spawarkę, żeby spojrzał u siebie jakie to elementy.
    Po włączenie spawarka nie reaguje.

    Mam schemat bardzo podobny do twojej spawarki.Możesz według niego sprawdzić swój zasilacz.
  • #9
    beniek_007
    Level 9  
    Zamiast UC3843N wstawiłem UC3842N, zamiast K3878 jest BUZ91AF na tą chwilę tylko tym dysponuję, reszta wydaje się że jest sprawna. Nic już nie strzela,
    na UC3842N napięcie 13V a napięcia na wyjściu brak,
    Wychodzi że uszkodzony transformator przetwornicy, czy może wstawiony scalak i mosfet jest nie odpowiedni ?
  • #10
    master250
    Level 22  
    Transformator możesz sprawdzić miernikiem powinien mieć dwa uzwojenia na pierwotnej o rezystancji jedno około 0,5 Ohma drugie około 4 Ohma i na wtórnej to już w zależności od wersji jedno lub dwa. Sprawdziłeś opornik pomiędzy wyjściem układu scalonego, a bramką tranzystora ?
  • #11
    POL02
    Home appliances specialist
    beniek_007 wrote:
    Zamiast UC3843N wstawiłem UC3842N, zamiast K3878 jest BUZ91AF na tą chwilę tylko tym dysponuję, reszta wydaje się że jest sprawna. Nic już nie strzela,
    na UC3842N napięcie 13V a napięcia na wyjściu brak,

    Jeżeli napięcie na układzie wynosi 13V przetwornica pracuje gdyby to napięcie wynosiło 8 - 9V to wtedy przetwornica nie pracuje prawidłowo,bo brak jest napięcia ze sprzężenia zwrotnego.Sprawdź czy na wyjściu przetwornicy nie masz zwarcia.
  • #12
    beniek_007
    Level 9  
    Dziękuję za podpowiedzi.
    Sprawa chyba jasna, miałem oporności uzwojeń równe pierwotne i wtórne ok 0,4 ohm.
    Rozebrałem transformator i pierwotne było w postaci zlepionej zgrzanej kluchy drutu bez izolacji (PRZEZWOJENIE RACZEJ MI SIĘ NIE UDA).
    Czy takie transformatorek jest gdzieś dostępny bo wyszukiwarka mało mówi, a może ktoś ma na sprzedaż to chętnie odkupię.
    TYP: BR EEL 27 200:12:22:22
  • #13
    POL02
    Home appliances specialist
    beniek_007 wrote:
    Dziękuję za podpowiedzi.
    Sprawa chyba jasna, miałem oporności uzwojeń równe pierwotne i wtórne ok 0,4 ohm.
    Rozebrałem transformator i pierwotne było w postaci zlepionej zgrzanej kluchy drutu bez izolacji (PRZEZWOJENIE RACZEJ MI SIĘ NIE UDA).
    Czy takie transformatorek jest gdzieś dostępny bo wyszukiwarka mało mówi, a może ktoś ma na sprzedaż to chętnie odkupię

    Pewnie nie dostaniesz takiego transformatorka.Chyba,że ktoś ma uszkodzoną spawarkę.Przezwojenie nie jest takie straszne. policz zwoje,zmierz średnicę i nawiń nowe zwojenie.Uzwojenie szyte bo rdzeń jest sklejony a próba rozebrania rdzenia może skączyć się jego uszkodzeniem.
    Nie jest tam dużo zwojów.
  • #14
    beniek_007
    Level 9  
    Taka mnie myśl naszła, a gdybym podłączył napięcie z dodatkowego zwykłego transformatora z podwójnym uzwojeniem, akurat takiego nie posiadam ale mam dwa zasilacze 18V i tak podłączyłem. Sterownik częściowo ożył.
    Pytanie czy spawarka powinna pracować na takim zasilaniu w miejsce oryginalnego zasilacza pomocniczego.
    W tym momencie na wyjściu spawarki cisza ale może awaria zasilacza poczyniła większe uszkodzenia.
  • #15
    rafal8916
    Welding machines specialist
    Ja polecam zamówić w ferysterze nowe trafko. Zrobią na zamówienie za grosze.

    www.feryster.pl

    Z zewnętrznym zasilaczem też można kombinować jak jest miejsce w obudowie do upchania tego.

    Dodano po 1 [minuty]:

    ewentualnie alibaba lub aliexpress i zamawiać z chin.
  • #16
    POL02
    Home appliances specialist
    beniek_007 wrote:
    Taka mnie myśl naszła, a gdybym podłączył napięcie z dodatkowego zwykłego transformatora z podwójnym uzwojeniem, akurat takiego nie posiadam ale mam dwa zasilacze 18V i tak podłączyłem. Sterownik częściowo ożył.
    Pytanie czy spawarka powinna pracować na takim zasilaniu w miejsce oryginalnego zasilacza pomocniczego.
    W tym momencie na wyjściu spawarki cisza ale może awaria zasilacza poczyniła większe uszkodzenia.

    Teoretycznie powinna zadziałać.Sprawdz czy są napięcia na stabilizatorach +15 i -15V oraz +5v.Jeżeli spawarka uruchomi się to na wyjściu powinno być ~60V.
  • #17
    panstalin2
    Level 20  
    Ja bym tam wsadził zwykłe trafo 2 x 18 V 2 grece i wykorzystał resztę starego zasilacza - po 1 A tam są stabilizatory 7815
  • #18
    mazvid
    Level 13  
    Witam, vt1 to tranzystor K3878,
    rezystory mierzone w układzie od góry
    1-977 om
    2-2,4 om
    3-50,8 om
    Zdjęcie części płytki na pw.
    W moim jednak przypadku brak jest możliwości zajarzenia łuku, przeskakują drobne iskierki,dioda led od przegrzania się nie świeci, regulacja prądu na amperomierzu prawidłowa.
  • #19
    beniek_007
    Level 9  
    Hej,
    Ja (tak jak napisałem)podłączyłem celem sprawdzenia zamiast oryginalnego zasilacza dwa wtyczkowe impulsowe 18V, wyświetlacz działa, nastawy działają ale na wyjściu nic.
    Teraz nie ma mnie w domu (pracuję w delegacji), jak wrócę będę kontynuował walkę.
    Sprzęt w którym grzebię miał wylądować w "kontenerze", podobno nie opłaca się go naprawiać a jednak.....może warto spróbować :D .
    Bardzo dziękuję za dotychczasowa pomoc.
  • #20
    beniek_007
    Level 9  
    Witam po przerwie.
    Sprawa ma się tak, doszedłem do momentu że mam na wyjściu 68V ale mały prąd, regulacja na wyświetlaczu działa ale prąd nie rośnie.
    Tranzystory sprawdziłem, wymieniłem UC3846, LM324, TL084.
    Nie wymieniałem LF353P może warto go podmienić ale nie mam takiego, może jakiś zamiennik ?
    Dodatkowo wylutowałem 4 kondensatory jak na załączonym zdjęciu bo nie mogłem wyjąć UC3846N, a teraz nie mogę ich znaleźć chyba je wciągnołem odkurzaczem :cry:
    Prośba do kolegi mazvid, jeżeli jeszcze możesz to zobacz co tam było. :D
    ale czy ich brak może powodować mały prąd....
    Podpowiedzcie gdzie szukać
  • #21
    rafal8916
    Welding machines specialist
    beniek_007 wrote:
    ale czy ich brak może powodować mały prąd....


    Może, bo to elementy w aplikacji falownika pierwotnego i wysterowanie bramek jest nieprawidłowe, stąd mały prąd.
  • #22
    panstalin2
    Level 20  
    obydwa oznaczenia tych układów podał tego prawego i lewego
  • #23
    beniek_007
    Level 9  
    panstalin2 nie bardzo wiem o co chodzi, chyba,że to nie do mnie :D
  • #24
    panstalin2
    Level 20  
    weź aparat cyfrowy , ustaw go na ZOOM , i zrób zięcia w skali Makro
  • #25
    mad666
    Level 12  
    Witam mam spawarke z praktycznie identyczna plyta ale teki problem przy zalaczaniu z opuznieniem zalancza sie przekaznik i spaleniu ulegaja rezystory bocznikujace czy ktorys z szanownych Panow jest mi w stanie pomoc?????

    Dodano po 26 [minuty]:

    Przepraszam za literowki chodzilo mi o zbierznosc do plyty prezentowanej przez "beniek_007"??????
  • #26
    stasiekb100
    Level 26  
    Chodzi ci o termistor ntc ze schematu w temacie ? Wstaw na próbę żarówkę w jego miejsce. Jak to podziała proponuję wstawić termistor ptc 230 v 320mA, do kupienia w tme lub gdzie kto chce.
  • #27
    mad666
    Level 12  
    Witam poszukam tego termistora a tym czasem zauwazylem problem z diodami na wyjsciu trafo u mnie sa to chyba uf 404 z tego co znalazlem w sieci to chyba 400v 3a 50 ns prostownicze i tu cos dziwnego po przylozeniu koncuwek miernika w ustawieniu pomiaru na diode z buzerem dioda zapiszczy a potem mimi ze nie ruszam koncuwkami zapiszczy i przestanie moze jest pokryta ba napewno jak cala plyta czyms co chroni przed przepieciami od kurzu lub wilgoci byc moze sie myle ale zwykle prostownicze nie dzwonia chyba ze uwalone ????????

    Dodano po 5 [minuty]:

    Chodzi o trafo nr 2 obok tranzystora u mnie toshiba k3878 , o oznaczeniu pozwolilem sobie skopiowac z tematu TYP: BR EEL 27 200:12:22:22 ???????

    Dodano po 38 [minuty]:

    Co do tych diod to so to uf 404 na 80-90 procent ile bylem w stanie dopatrzec bo nie wyciagalem ich z plyty dziwne dioda zapiszczy a po krutkiej chwili przestanie bardzo dziwne?????
  • #28
    stasiekb100
    Level 26  
    Piszczy bo ładuje kondensator po sąsiedzku. Liczy się długi pomiar i ustabilizowanie wskazań. Jak musisz to wyciągaj. Trafko od zasilania elektroniki, to 17 : 17 separacyjne od bramek tranzystorów. Lepiej wstaw zdjęcia co ci sie pali, bo trudno zgadnąć co kto ma na myśli, a diagnoza typowego chinola to 15 min.
  • #29
    mad666
    Level 12  
    Witam to trafko raczej dobre 17:17co prawda byly walniete rezystory od wysterowywania tranzystorow w moim przypadku rjh60f5 cztery sztuki z czego byly uwalona dwa wymienilem cztery zestawy wysterywujace tranzystory (uklad czyli dwa rezystory jedna dioda oraz kondensator 10nf 100v zbieznosc tych elementow z prezentowanym schematem na forum100procent)zlokalizowane obok trafko 17:17 byly uszkodzone 3z4 zestawow (ulkadow) na 3 pokazywalo zwarcie na rezystorach z tego co pamientam 5.1k ,w moim przypadku zamiast dwoch jeden 4.7 drugi 15k jest montowany jeden 20k pomiar dokonany na jedynym sprawnym sestawie (ukladzie)dioda w zestawie wyst.tranzystor t 1n5819 raczej zadna nie byla uwalona ale i tak wszystko wymienilem na nowe dla pewnosci

    Dodano po 17 [minuty]:

    Ps.jakie wartosci rezystancji na uzwojeniach pierwotnych i wtornym trafko 17:17 jesli ktos wie ,zbiezne z prezentowanym na forum?????

    Dodano po 39 [minuty]:

    W sensie zbiezne mam na mysli zgodne s prezentowanymi w temacie zdjeciami a co do trafko 17:17 to wydaje sie sprawny ze wzgledu na to ze gdy po zalozeniu sprawnych rezystorow bocznikujacych i zalaczeniu wlacznika glownego spawarka startuje zalancza sie przekaznik i chyba wlasnie wtedy upalaja sie te rezystory bocznikujace zlokalizowane obok mostka prostowniczego w moim przypadku mostek ma 30a jeszcze cos spawarka sama sie nie wylancza dopiero gdy wylacze wylacznikiem to wtedy tak i dopiero gdy probuje wlaczyc zero reakcji tak jakby na poczatku plynal zbyt duzy prad lub zbyt puzno zalanczal sie przekaznik ale to moje domysly moge sie mylic moze zeczywiscie upalilo sie ktores uzwojenie na pierwotnych trafko17:17 i z tad ten problem??????

    Dodano po 5 [godziny] 50 [minuty]:

    Moze to rzeczywiscie to trafo uwalone i przez to prod z tranzystora zamiast pulsowac na cewce jest zwarty na krutko dioda przelanczajaca tranzystor pracuje juz przy pradzie.z rezystorow bocznikujacych a jesli sa uwalone 3 cewki z 4 to przez te rezystory coprawda nie ciagle bo diody zalanczaja1n5819 ale jed ak prad zwarciowy a do tego dodajmy konsumcje przy ladowaniu elektrolitow 400v 3 sztuki byc moze blendnie rozumuje ??????
  • #30
    mad666
    Level 12  
    Mierzylem rezystancje na uzwojeniach pierwotnych na kazdym 1.6ohm a jest ich 4 na wtornym 1.3 ohm chodzi o trafo 17:17 separujace prosze o podpowiedz bo to chyba zbyt maly opor na tych pierwotnych uzwojeniach??????