Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szlifierka Westfalia - uszkodzony układ PIC 10f220 ?

revolt2 17 May 2016 15:52 4476 19
Altium Designer Computer Controls
    revolt2
    Level 17  
    Cześć , posiadam szlifierkę Westfalia , na układzie PIC 10f220, czy może mi ktoś podpowiedzieć do czego w takim urządzeniu może służyć ?

Dodam , że szlifierka włącza załącza się i natychmiast wyłącza , nie za każdym razem , zależy jak włącznikiem operuję.

~lampik
  • Altium Designer Computer Controls
    revolt2
    Level 17  
    Hey, dziekuje za odpowiedz, schematu nie mam żadnego ;(
  • Altium Designer Computer Controls
    revolt2
    Level 17  
    zmyslonyy wrote:
    No to trzeba rozebrać i chociaż zrobić jakieś fotografie jak to wygląda i gdzie jest to zamontowane.

faktycznie , już nad tym pracuję
    revolt2
    Level 17  
    Tak wygląda płytka drukowana,
    Pod mosiężnym mostkiem jest triak bt08
    Szlifierka Westfalia - uszkodzony układ PIC 10f220 ? Szlifierka Westfalia - uszkodzony układ PIC 10f220 ? Szlifierka Westfalia - uszkodzony układ PIC 10f220 ?
    Mariopi
    Level 35  
    revolt2 wrote:
    (...) szlifierka włącza załącza się i natychmiast wyłącza , nie za każdym razem , zależy jak włącznikiem operuję.

Dziwne zjawisko - przecież jak wół widać, że przełącznik został "zdrutowany". Kolega założył te "bajpasy" czy ktoś wcześniej? Może zadziaływuje jakieś dodatkowe zabezpieczenie (termiczne?).
    Edit:
    PS. Chciałem tylko zaznaczyć pewną niespójność w opisie problemu.
    Mariopi
    Level 35  
    @zmyslonyy. No i OK Kolego. To może również wyglądać na jakieś kłopoty z silnikiem i tam też należy szukać przyczyny (szczotki, szczotko-trzymacz, komutator, wirnik). Kwestie mechaniczne (przekładnia) pominę.
    PS. Nie tak dawno kolega przywiózł 3 szlifierki katowane na budowach (zaręczam nie użycie hobbystyczne). IMHO - na początek nie interesuje mnie jaki regulator zastosowano. Wystarczy silnik podłączyć bezpośrednio poprzez autotransformator i amperomierz - i obserwować zachowanie silnika stopniowo zwiększając napięcie dochodząc do znamionowego.
    Jak jest w porządku - potem można winić regulator i szukać dalej...
    revolt2
    Level 17  
    Dziekuje za udział w temacie.
    Mariopi, nie do końca zamiast silnika podłączyłem żarówkę 230V , czasem na pół sekundy jest jakaś reakcja, a co do włącznika to chciałem wykluczyć jego usterkę, jak juz wyjaśniono.

Poza tym ten pic to czym można zastąpić no i czym zaprogramować bo z tego co widzę to programowalny PIC.
    User removed account
    Level 1  
    revolt2
    Level 17  
    no ok, zakładając , że PIC wygląda tak:
    Szlifierka Westfalia - uszkodzony układ PIC 10f220 ?

to gdzie jest jego zasilanie ?
    Mariopi
    Level 35  
    Kolego, może OT. Ale mając programator to PIC-ka ciekawe co odczytasz za wsad - pewnie FF FF, albo totalne bzdury. Nie licz na to, że fuse bity nie zostały użyte.
    User removed account
    Level 1  
    revolt2
    Level 17  
    0.2v mam na zasilaniu ukladu PIC
    User removed account
    Level 1  
    revolt2
    Level 17  
    Pic nie jest ani trochę gorący
    ukixx
    Level 21  
    Narysuj schemat, sprawdź diodę zenera czy nie ma zwarcia, sprawdź czy PIC nie ma zwarcia, sprawdź czy kondensatory mają prawidłową pojemność.

Jak zrobisz to wszystko to dopiero będzie można coś poradzić.