Witam serdecznie. Na wstępie chcę podkreślić, że jestem kompletnie zielony w tym temacie.
Potrzebuję częstotliwości głównego kanału straży pożarnej, gdzie centrala wywołuje radiowozy i kieruje je na miejsce wypadku. Coś jak główny kanał pogotowia ratunkowego - 168,525 MHz.
Wszystkie służby w dużych miastach pracują w systemach trankingowych, więc takie podsłuchiwanie jest nierealne.
@2N3866Podajesz stare nieaktualne dane z 2008 roku .
Porad udzielam wyłącznie na forum, nie pomagam na PW
Zanim zadasz pytanie, wiedz, że zostało już omówione tutaj, a 99% nie jest unikalne. Użyj wyszukiwania.
Bo zamieszczanie innych nowych nie ma sensu. W trankingu każde naciśnięcie PTT to inny kanał .
Zanim zadasz pytanie, wiedz, że zostało już omówione tutaj, a 99% nie jest unikalne. Użyj wyszukiwania.
Wszystkie służby pracują w systemach trankingowych, więc takie podsłuchiwanie jest nierealne.
@2N3866Podajesz stare nieaktualne dane z 2008 roku .
Przeszły, ale nie wszystkie i częściowo. Pytanie było o straż pożarną, a strażacy nadal używają starego trybu pracy. Co więcej, dla wspólnego działania służb MSW jest ustalony jeden wspólny analogowy kanał współdziałania: https://www.lodzkie.eu/data/other/b112_zasady.pdf
Taa, a w którym miejscu masz napisane, że to zwykła sieć? Nie siej zametu.
Sieć trunkingowa, (TETRA) wymagana jest przez przepisy UE.
Taa, a w którym miejscu masz napisane, że to zwykła sieć? Nie siej zamętu.
Sieć trunkingowa, (TETRA) wymagana jest przez przepisy UE.
Zamętu...
Kolego Freddy, aktualne wymagania obsady kanałowej dla radiotelefonów OSP odwołują się do kodów kanałów Bxyz znanych z siatki kanałowej kanałów konwencjonalnych PSP na 2 m (VHF). Co więcej, oprócz kanałów PSP wymagane są jeszcze konwencjonalne kanały innych służb lokalnych (ratownictwo medyczne, straż miejska, kanał współdziałania MSW B112 - 164,65 MHz, kanały sieci wojewodów, metro warszawskie), które pracują na VHF.
Chcesz powiedzieć, że to wszystko, i to wraz z oznaczeniami kodowymi kanałów siatki VHF, przeniosło się nagle do systemu TETRA (w Polsce na UHF)? Albo że strażacy za pomocą terminali TETRA UHF pracują na konwencjonalnych kanałach VHF? Tylko dlaczego te wspomniane wyżej służby (w tym strażacy) nie korzystają z terminali TETRA, tylko z konwencjonalnych analogowych FM, co widać na ulicy?
Tabela kanałów PSP jest z 2008 roku. Jak sądzisz, jak często (może cyklicznie) ktoś zmienia identyfikatory kanałów?
Może się wypowie jakiś elektrodowicz pracujący w okolicy służb łączności PSP (są na forum tacy).
Zostało to zmienione parę ładnych lat temu i nie jest juz zmieniane. @2N3866 Dalej podajesz stare (2009) instrukcje, minęło 7 lat od tego czasu już.
Zapewniam Cię, wiem co piszę, ale skoro uważasz, że nie mam racji, wolno Ci, tylko przytaczaj aktualne dane, a nie stare.
Policja na przykład dalej używa analogów w mniejszych miejscowościach, a w dużych TETRA.
Kanał współdziałania B112 jest dalej w całej Polsce analogowy, właśnie ze względu na to, że nie wszystkie służby i ich oddziały przeszły całościowo na TETRA.
Siatka kanałów VHF z identyfikatorami stosowanymi w cytowanych dokumentach związana jest z przejściem w PSP na odstęp sąsiedniokanałowy 12,5 kHz, co miało miejsce chyba w okolicy przełomu lat 1990 i 2000 (może ktoś siedzący głębiej w temacie się wypowie co do dokładnej daty).
Wymagania dot. obsady kanałowej wskazane wcześniej są również obowiązujące, publikowane w trybie Biuletynu Informacji Publicznej.
Tak na marginesie, od paru miesięcy jest w Polsce krzyk wokół konstytucji, która obowiązuje, mimo że jest z 1997 roku.
@Yankeee420 Podsumowując to, co napisałem poprzednio:
- pytałeś o łączność na VHF (pasmo 2 m) - masz wykaz kanałów z częstotliwościami, identyfikatorami i przeznaczeniem;
- masz obowiązującą instrukcję z 2009 roku wraz z wydanymi w latach 2012 i 2014 rozszerzeniami, na podstawie których możesz się zapoznać z wymaganiami dot. sprzętu, procedurami łączności oraz schematem organizacyjnym łączności (kanały wojewódzkie, powiatowe, ratowniczo-gaśnicze itd.);
- masz wymaganą obsadę kanałową z Piaseczna, gdzie wymagane są kanały powiatowe i miejskie Warszawy (zapewnienie operacyjności strażaków z Piaseczna w powiatach ościennych);
- masz częstotliwości kanału współdziałania służb podległych MSWiA oraz przemienników RSR stosowanych w czasie wielkich akcji i ćwiczeń.
Co do TETRA w PSP - od lat trwają prace studialne nad wdrożeniem, ale brak dostępnych szerzej materiałów nt. statusu tych prac i harmonogramu. Z dokumentów przywołanych powyżej wynika, że podstawową siecią łączności jest analogowa konwencjonalna sieć radiotelefonów FM. Wozy dowodzenia i łączności (stosowane w czasie dużych akcji wymagających koordynacji z innymi służbami) wyposażane są poza np. pięcioma radiotelefonami FM/VHF również m.in. w radiotelefony TETRA, ale raczej jako "interfejs" z innymi służbami dla dowodzących akcją.
Moim osobistym zdaniem podstawową barierą dla wprowadzenia systemu TETRA w PSP jest kwestia kosztowa, pomijając kwestie techniczne (np. propagację w zakresie UHF w terenach niezurbanizowanych). Mamy w Polsce około trzydzieści tysięcy strażaków zawodowych i prawie 700 tysięcy w OSP. Wprowadzenie przed laty odstępu sąsiedniokanałowego 12,5 kHz musiało być solidnym wyzwaniem finansowym, a przejście na radiotelefony TETRA (radiotelefony noszone od 3000 zł wzwyż nawet do 10000 zł i więcej) - tym bardziej. A radiotelefonów "duobander" - TETRA + VHF/FM - nie widzę na rynku.
Przejrzyj te materiały wychodzące daleko ponad argumentację w stylu "wiem, co piszę, bez podawania źródeł", wyciągnij sam wnioski.
Zanim coś przytoczysz i podasz linki, to sprawdź zawartość, bo podajesz nez sensu.
2N3866 wrote:
Tak na marginesie, od paru miesięcy jest w Polsce krzyk wokół konstytucji, która obowiązuje, mimo że jest z 1997 roku.
No i co z tego, jaki to ma związek z tematem?
Po drugie, czytaj ze zrozumieniem, to co ja napisałem.
Nie mam ochoty dalej dyskutować na ten temat, bo i tak wyciągniesz swoje racje.
Pozwól, że moje źródła wiedzy pozostawię dla siebie.
Swoje napisałem i na tym konczę dyskusję na ten temat.
Kto będzie chciał zgłębiać, wpisze sobie odpowiednie hasła do Google i znajdzie szczegółowe odpowiedzi.
Aktualizacja: minęły cztery lata, ale wpadł jakiś plusik, więc zajrzałem do dawno zapomnianego wątku.
Stan na dziś:
- na Elektrodzie regularnie pojawiają się wątki dot. problemu "jaki radiotelefon dla OSP" - wciąż dyskusje o radiach analogowych (Baofeng i podobne, Motorola itd.);
- konstytucja z 1997 roku nadal obowiązuje , ale instrukcja z 2009 roku w sprawie organizacji łączności radiowej w PSP obowiązująca podczas powyższej dyskusji została po 10 latach obowiązywania uchylona przez wydanie nowej instrukcji Komendanta Głównego PSP z dnia 20 kwietnia 2019 - jak widać nie są to dokumenty zmieniane często, kolejne instrukcje pojawiały się w latach 2002, 2009 i 2019;
- siatka kanałów PSP i ich identyfikatory - bez zmian;
- kanał współdziałania służb MSWiA B112 (otwarty, bez blokad i sygnalizacji, np. selektywnego wywołania, CTCSS, DTMF itd., stosowany wyłącznie w urządzeniach przewoźnych lub noszonych) nadal wykorzystywany, włączone są do niego również inne służby - wszystkie pogotowia ratunkowe, Żandarmeria Wojskowa, Państwowe Ratownictwo Medyczne (w ramach niego działa służba zdrowia) i PCK.
Nowości z instrukcji KG PSP z 2019 roku w stosunku do poprzedniej:
- wymagania techniczno-funkcjonalne dla radiotelefonów PSP z pasma UKF (VHF) żądają następujących właściwości:
• Praca w systemie analogowym oraz cyfrowym zgodnym ze specyfikacją ETSI DMR TS 102 361 (tier II) w trybach simpleks/duosimpleks;
• Modulacja: na kanale analogowym: częstotliwości (11K0F3E) i na kanale cyfrowym: 2-szczelinowa TDMA (dane: 7K60FXD, dane i głos: 7K60FXE lub 7K60FXW);
• Możliwość zdalnego zablokowania, odblokowania, nasłuchu i sprawdzenia obecności w sieci;
• Cyfrowy wyświetlacz - co najmniej 4-wierszowy;
• Możliwość szyfrowania korespondencji w trybie cyfrowym;
• Wysyłanie wiadomości SDS (usługa krótkich paczek danych, np. tekstowych);
• Złącze akcesoryjne USB lub RS-232 do transmisji dla urządzeń zewnętrznych;
• GPS na pokładzie.
- możliwość "gościnnego" wykorzystania przez PSP systemu TETRA 380-400 MHz, którego operatorem w Polsce jest Policja (czyli zarządza np. cyfrowymi ID radiotelefonów), podano również wymagania techniczno-funkcjonalne dla radiotelefonów, ale będą to siłą rzeczy osobne terminale; system TETRA może być np. lokalnie przyjęty w PSP jako podstawowy system łączności.
Tak więc ramy prawne pod zastosowanie cyfrowych urządzeń radiowych w PSP zostały stworzone dopiero rok temu. Zobaczymy, jak teraz będzie w PSP/OSP wyglądać migracja do cyfrowych emisji. Dalej przypuszczam, że barierą hamującą proces będzie koszt masowej wymiany sprzętu w jednostkach OSP - tam jest łącznie 700000 ludzi, podczas gdy zawodowych strażaków ponad 20 razy mniej. A radia DMR są wciąż kilka razy droższe od analogowych.